We Are Social Ekim 2021 Raporu

Fotoğraf Kaynak: https://wearesocial.com/uk/

Geçen sene şubat ayı içerisinde Basılı Kitap ve İnternet Savaşının Galibi isimli bir araştırma yazısı paylaşmıştım. Ve bu yazının ikinci bölümünde dünyada ve Türkiye'de internet kullanımı ile ilgili verilere yer vermiştim. Bu arada bahse konu yazı blog sayfamın bugüne kadar en çok yazısı:)

Bu sene yine ilginizi çekeceğine inandığım bir araştırma yazısı ile tekrar beraberiz. We Are Social isimli internet sitesinin her yıl 2 kez yayınladığı rapordan, "Digital 2021 October" raporunda ki çarpıcı başlıkları sizlere aktaracağım. İlk madde ile başlayalım;

1- GENEL TESPİTLER; 

Fotoğraf Kaynak: https://wearesocial.com/uk/

Ekim 2021 itibariyle dünya nüfusunun yaklaşık 8 milyar olduğu ve bunların yaklaşık 4.88 milyarının internet kullanıcısı olduğu belirtiliyor. Ayrıca 4.55 milyar kişinin de sosyal medya kullanıcısı olduğu tespit edilmiş:) Unutmadan 5.3 milyar insan cep telefonu kullanıyormuş. Tabi bu rakam çok yüksek gibi görünse de 2022 yılında olmamıza rağmen kullanmayan yaklaşık 2.7 milyar insan sayısı da az değil.. Geçtiğimiz yıla göre internet kullanıcılarının sayısı %5, sosyal medya kullanıcılarının sayısı %10 artmış. İnsanlar pandemi nedeniyle aylarca evinde oturmak zorunda kalınca, ister istemez alışkanlıklar değişmiş gibi..


2- GÜNLÜK OLARAK İNTERNETTE GEÇİRİLEN ZAMAN;

Fotoğraf Kaynak: Pixabay

İnternet kullanıcısı olan 4.88 milyar insan; 6 saat 58 dakikasını genel anlamda internette, 2 saat 27 dakikasını sosyal medya platformlarında, 3 saat 21 dakikasını televizyon karşısında, 2 saat 5 dakikasını okuyarak (basılı kitap yada online), 1 saat 35 dakikasını müzik dinleyerek, 1 saat 13 dakikasını ise oyun oynayarak geçiriyormuş. 

Bu arada 57 dakikasını da podcast dinleyerek geçiriyormuş:) Ülke olarak podcast dinleme konusunda ki durumumuz dünya ortalamasına göre fena sayılmayız:) En azından Sevgili Momentos'un biz blog yazarları için katkısı büyük:) Son podcast yayınına buradan ulaşabilirsiniz:)

3- İNTERNET KULLANIM MAKSADI;

Bu liste çok uzun, o yüzden ilk beş maddeyi yazıyorum:) İlk sırayı "bilgiye ulaşma" maksatlı kullanım alıyor. İkinci sırada ise "aile ve arkadaşlarla irtibatta kalmak". Üçüncü sırada "haber ve güncel olayları takip etmek". Sonrasında "video, tv şovları ve film izleme geliyor". Beşinci sırada "bir şeylerin nasıl yapılacağını öğrenme" maksadı.

Ziyaret edilen site ve kullanılan uygulamalarda ise ilk sırayı sosyal medya platformları ve mesajlaşma uygulamaları alıyor:)

En çok ziyaret edilen ilk 3 site; Google, Youtube ve Facebook. Instagram kendine 7nci, Twitter ise 8inci sırada yer bulmuş:) E-ticaret yada influencerlik yapmak isteyenler için Youtube ve Facebook halen en cazip platformlar.

Ayrıca arama motorlarının kullanımında Google, %92 seviyesinde ve diğerlerinin çok ama çok ilerisinde:) Bu arada Google'da en çok arananın Google olması da çok tuhaf:)

4- NETFLIX'de EN ÇOK İZLENENLER;

Bu veri önceki yıllarda yoktu ve yeni eklenmiş, ilgi çekici başlıklardan:) 

Dizilerde ilk 3 sırayı, Money Heist, Lucifer ve Sex Education almış. Squid Game ise hızlı bir çıkışla 5nci sırada kendine yer bulmuş:) 

Film ve belgeseller de ise, Kate, After Life of Party ve He's All That ilk sırada yer alan yapımlar. Sizlerden izleyerek, bu sıralamaya katkı veren var mı?:)

5- OYUN ALEMİ:);

Fotoğraf Kaynak: Pixabay

Oyun dünyasında toplam ortalama %84,9. Oynanan oyunların %68.9'u telefondan, %39,8'i laptop yada masaüstü bilgisayarlarda oynanmış. En çok oyun oynayan ülkeler sıralamasında ise üst sıralarda yer alıyoruz:) İlginç bir veri ise 55 yaşa kadar olan yaş gruplarında erkekler kadınlardan daha fazla oyun oynuyor ama 55-64 yaş arası kadınlar aynı yaşta ki erkeklere göre daha fazla oyun oynuyormuş:) 

Benim ilginizi çekebileceğinize inandığım genel başlıklar bunlar:) Gelelim başlık olmadan ilginizi çekebilecek diğer verilere.

Fotoğraf Kaynak: Pixabay

Dünya genelinde bir dilden başka dile çeviri yapmak için kullanılan çeviricilerde, Türkiye dünya ortalamasının üzerinde. Yani bunu en çok kullanan ülkelerden biriyiz.

Sağlıkla ilgili, özellikle hastalık semptomlarının internet üzerinden araştırılmasında Türkiye yine dünya genel ortalamasının üzerinde. Ya diğer milletlere göre daha araştırmacıyız yada çok evhamlıyız:)

Geçen sene bahsetmediğim bilgilerden birisi ise internet kullanım hızı. Burada teknik bir sürü bilgi var ama benim dikkatimi çeken mobil internet kullanım hızında Türkiye ne en iyiler, ne de en kötüler arasında ama internet kullanım hızı dünya ortalamasının altında. Sabit internet kullanım hızı için ise sonlarda:( Yani dünya geneline göre düşük hızlı internet kullanıyoruz.. Ben kullandığım internetin (ev, telefon) hızından açıkçası memnunum ama bu bilgi sonrası diğer ülkelerde yada hızlı olduğu ifade edilen ülkelerde ki durumu çok merak ettim:)

Biraz da sosyal medya verilerinden bahsedelim:)

Fotoğraf Kaynak: Pixabay

İnsanların sosyal medya kullanmalarının ilk sebebi; aile ve arkadaşları ile irtibatta kalmak, ikinci sebebi ise boş zamanlarını değerlendirmekmiş. En çok kullanılan sosyal medya platformu ise halen Facebook. Facebook'u, Youtube, WhatsApp ve Instagram takip ediyor. Aslına bakarsanız ben Facebook'un eskiye oranla popülerliğini kaybettiğini düşünüyordum am halen ilk sırada:) 

Farklı bir veri daha; Facebook ve WhatsApp'ı ağırlıklı 34-54, Instagram'ı ise en çok 16-24 yaşları arasın kadın ve erkekler kullanıyormuş.

Birkaç bilgi de Instagram'dan; Dünya genelinde 1.39 milyar kullanıcısı var ve kadın kullanıcı sayısı erkeklere göre daha fazla. Kullanıcı sayısı geçen seneye göre %2 oranında azalmış olsa da Türkiye Instagram'da en çok kullanıcısı olan 6ncı ülke... Bununla ilgili ilginç bir tespitim daha var:) Benim Instagram'da takip ettiğim yabancı kişilerin hesaplarında onlarca Türk takipçileri var:) İstatistiklere bakmadan bile bunu anlamak çok zor değil:)

Fotoğraf Kaynak: Pixabay

Yine farklı bir veri Türkiye cep telefonunda görüntülü arama yapan ülkelerin başında geliyor. Ve bu aramaları kadınlar erkeklere göre daha çok tercih ediyorlarmış. Sanırım anneler, büyükanneler çocuklarını, torunlarını arama konusunda erkeklere göre daha hassas:)

Cep telefonu uygulamaları ile ilgili birkaç bilgi verip yazıyı sonlandıralım; En çok indirilen uygulama TikTok:) Sonrasında ise Instagram. Dünya genelinde en çok Facebook'un uygulaması kullanılırken, WhatsApp ikinci sırayı alıyor. Tik tok çılgınlığı artmaya devam ediyor. Hatta geçen yaşadığım şehirde belediyenin de tik tok hesabı açtığını gördüm ve şaşırdım. Çünkü ben genelde genç arkadaşlarımızın videolar çekip yayınladığı bir platform olarak düşünüyordum:)

Aslına bakarsanız bu bahsettiğim araştırma 198 sayfalık bir sunum ama ben daha fazla ilgi çekebileceğini düşündüğüm verileri sizlerle paylaştım. Umarım ilginizi çekmiştir.

Bu arada önümüzdeki perşembe günü hava şartları izin verirse Kapadokya-Erciyes turuna katılacağım:) Yani yeni gezi yazısı için sizleri biraz bekleteceğim..

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:) 

Yorum Gönder

40 Yorumlar

  1. Merhabalar.
    İlgi çekici ve bilgilendirici bir paylaşım olmuş. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Dünya nüfusunun yarısından fazla internette sörf yapabiliyormuş. Bu iyiye işaret öyle değil mi? Tabi yararlı işler için başına varılıyorsa.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey;

      Beğenmenize sevindim, teşekkür ederim:) Dediğiniz gibi yararlı işler ve doğru kaynaklara ulaşıldığı sürece güzel diye düşünüyorum:) Mutlu haftasonları, saygılarımla.

      Sil
  2. Very interesting reading those statistics. I'm not on social media but I do use google and youtube. Enjoy your weekend!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Bill:) Youtube is my favorite with Instagram:) Happy sunday.

      Sil
  3. Rakamlar tahminlerimin ötesindeymiş, epey şaşırdım. Dünyadaki insanların yarıdan fazlası internet kullanıyor demek. Ciddi bir rakam gerçekten. Hastalık araştırması sonuçlarına katkılarım büyüktür. İster istemez belirtiler önce internetten bakılıyor, ama en vahim sonuçlarla kalakalıyor insan. Epeydir kaçındığım bir eylem:) İnstagram'la ilgili moral bozucu etkilerini okudukça hep uzak kaldım. Onun dışında her alanda bilgi sörfü. İyi ki internet var diyorum. Pandemide normal kalabilmemize katkısı büyük. Teşekkürler bu detaylı araştırmanız için. Mutlu hafta sonları:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternet amacına uygun kullanıldıkça çok ciddi bir nimet ve kolaylık:) Eğer bu blog olmasaydı sosyal medya kullanır mıydım sorusunun cevabı bende çok net değil:) Şu an tamamen çektiğim fotoğraflarımı ve yazılarımın reklamını yapmak için kullanıyorum ve ciddi bir katkısı var. O yüzden aktif bir kullanıcıyım:) Beğenmenize mutlu oldum, teşekkür ederim:)

      Sil
  4. oyunlar aleminden çekildim çok şükür :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mobil oyunlar bende devam ediyor:) En azından oğlumla karşılıklı oynamak için:)

      Sil
  5. Çok ilginç bilgilerin olduğu bir yazı olmuş. Hastalıkla ilgili internette araştırma yapan çok insan var çevremde, evhamdan bence. :) Düşük hız internet konusuna katılıyorum. Maalesef çok zaman yavaşladığını farkediyorum, bu konuda hizmet aldığım firmayı aradığımda ise çok yüklenme var oluyor. Altyapıyı 2 senedir yaşadığımız düzene uydurmaları gerektiğinin farkındadırlar umarım. Hız kontrolü yapıyorum sık sık. Netflixte izlenen dizilere katkım Squidgame' i izleyerek olmuştur. Diğer yazdıklarınızı bilmiyormuşum, incelemeye alayım (sayenizde) :))

    Bu çalışmanızda, benim podcast yayınımın da yer aldığını görmek çok heyecanlandırdı. Çok teşekkür ederim. Kapadokya dan güzel karelerle bekliyoruz sizi. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende farklı olduğuna inandığım semptomlar görünce mutlaka internetten araştırma yaparım:) Aslına bakarsanız her seferinde moralimi bozacak asılsız bilgiler ile karşılaşsam da bakmaya da devam ediyorum:))) Podcast konusunda sizi tebrik ediyorum, en azımdan kendi adıma. Çünkü hiç bilmediğim ve sayenizde tanıdığım bir platform oldu:) Teşekkür ederim, şimdiden mutlu pazarlar, saygılar:)

      Sil
  6. Sosyal medya kullanmadığım için artık daha çok dizi/anime izlemek için kullanıyorum İnterneti ve blogda takılıyorum. Oyunları seven biri de değilim zaten. WhatsApp vazgeçilmezim. Sürekli annemlere resim, video atarım, görüntülü de konuşuruz arada. :) Hastalıkları ben de çok ararım. Ne neyin belirtisi, hangi hastalığa hangi doktora bakıyormuş falan. Güzel bir içerik olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyal medya benim vazgeçilmezim:) Blog yazılarının okunma oranlarına ciddi bir katkısı oluyor:) Teşekkür ederim, mutlu pazarlar şimdiden:)

      Sil
  7. Görüntülü aramada babam 2 dk'yı aşmaz iken ben ve annem ( elbette torunları ile) yarım saati aşabiliyor ve babam yan yan bakıyor. Bunlar çıldırmış olmalı dediğine çok bi çok eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben 5 dakikayı aşan sesli aramalara dahi tahammül edemiyorum:) Ama pandemi sürecinde cidden çok kullandım ve teknolojiye iyi anlamda duacı oldum:)

      Sil
  8. Çok güzel ve ilginç bilgiler derlemişsiniz Sezgin Bey. İnternet kullanıcılarının sayısı daha azdır diye düşünüyordum. Metaverse de benzer bir hızla uyumlanacağız gibime geliyor. Emeğinize yüreğinize sağlık 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metaverse sizin yazınız sonrası daha çok ilgimi çekmeye başladı:) Büyük şirketlerin radarında olup, başarılı olmama ihtimali düşük ve belki de üzerine düşünüp, mikro kullanıcı olarak değerlendirmek lazım:) Sanal turlar, geziler:))) Teşekkür ederim Sibel Hanım, mutlu pazarlar şimdiden:)

      Sil
  9. TikTok hiç bilmediğim ama sürekli duyduğum bir platform:) Belki ileride oraya da el atarım:))) Mutlu pazarlar şimdiden, selamlar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık:))) İnternet olmadan bir gün geçirebilmek artık çok zor. Günün büyük bir kısmında kullanıyorum, instagram, blog derken:))) Oyun oynamıyorum. Tiktok uygulamasından nefret ettiğim kesin, saçma geliyor bana fazlasıyla. Ya da daha düzgün kullanılsa farklı olabilir. İleride fikrim değişir mi bilemem:))) WhatsApp gerekli olmadıkça kullanmayan biriyim, sevmiyorum. İnstagramda çok fazla vakit geçiriyorum:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Blog ve özellikle Instagram en çok ve ciddi zaman ayırarak kullandığım platformlar:) TikTok bana çok uzak ama büyük konuşmamak lazım, ileride ne olur bilinmez:)))

      Sil
  11. Evet, öyle görünüyor ki bir bilim kurgu dünyasında yaşıyoruz. Yakında her şey bitecek, elimizde veya görünürde cihazlar olmadan birebir bağlanacağız. Cihazı zihnimize yerleştireceğiz ve kalıcı olarak internete bağlı olacağız. Sanırım bununla ilgili bir film var. :)
    İspanya'dan büyük kucaklama!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Çok teşekkür ederim değerli arkadaşım, İspanya'ya selamlar, sevgiler:)

      Sil
  12. I was interested in your post, although I am not a Facebooker :-) ... I have never subscribed to the so called social network, such as Instagram, Linkedin, Facebook, etc.

    Have a nice Sunday

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unfortunately I'm a big fun of Instagram:))) Thank you so much Giorgio, happy sunday:)

      Sil
  13. Somehow our communication habits have changed. And I think the next few years will be decisive for the way we see the digital world.
    Good week
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You're exactly right about your thought.. Thank you so much 🙏 ☺️

      Sil
  14. Boa noite meu querido amigo. Parabéns pelo seu excelente trabalho de pesquisa. Acho que passamos muito tempo na frente do celular e computador. Geralmente quando viajo, aproveito o celular para registrar belas imagens. Tem pessoas que perdem noites de sonos, em redes sociais. Grande abraço.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Obrigado por ler, meu amigo. saudações a Espanha:)

      Sil
  15. Tik tok só ouvi falar ou vi vídeos de outros. Facebook quase não uso, o Instagram exclui e deu trabalho, Telegram excluí e o que mais uso é o WhatsApp. Também uso o meu Blogger, mais muitos acham Blogger coisa do passado por causa do Instagram, mas confesso que não gosto muito do Instagram.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Você está certo sobre o blog, muitos blogueiros pararam de escrever porque estão ganhando dinheiro com o Facebook e o Instagram. Você pode usar o Instagram para compartilhar suas fotos incríveis :)

      Sil
  16. What I really love is my blog and communicating through it, other social networks I use but I'm not a big fan!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you Marisa for your nice comment 🙏 Have a great new week :)

      Sil
  17. çok faydalı bir paylaşım oldu sosyal medyayı çok kullanan biri olarak

    YanıtlaSil
  18. Google tüm dünyanın tercihi ☺️

    YanıtlaSil
  19. 55-64 yaş arası kadınların aynı yaşta ki erkeklere göre daha fazla oyun oynuyor olması gerçekten ilginçmiş. Gözlemlerimden yola çıkarak bir tahminden bulunsam erkeklerin daha fazla oyun oynadığını söylerdim. Bu tarz araştırma yazılarını okumak oldukça keyifli oluyor. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle genç yaş grupları için benim gözlemim de erkeklerin daha çok oynadığı:) Ama o yaş grubunun oyun oynamaları biraz tuhaf gelmişti bana:) Teşekkür ederim:)

      Sil