Araba Kiralarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Yol Arkadaşım:)

Daha önceki Hatay Gezi Tavsiyeleri yazımda, gezi süresince araç kiraladığımı ve bununla ilgili yazı yazacağımdan bahsetmiştim:) Hatay gezisi yazıları bitmişken, sıcağı sıcağına bu konuyu da sizlerle paylaşmak istiyorum.

Aslına bakarsanız bugüne kadar hiç araç kiralama işine girmemiştim:) Eğer bir geziye turla gitmiyorsam, kendi aracımla gitmek maddi anlamda beni pek rahatsız etmiyordu. Hatta araba ile dura kalka gitmek çok keyif veriyordu:) Şimdilerde hem maddi olarak, hem de fiziksel olarak yorucu bir faaliyet oldu. Tabi daha önce araç kiralamamış olmamın bir sebebi de kiralama şirketlerine güvenmiyor oluşumdu. Bildiğiniz gibi kurumsal araç kiralama şirketlerinin geçmişi çok da eskiye dayanmıyor. Yada şimdilerde olduğu kadar popüler değillerdi.

Fotoğraf Kaynak: Pixabay

Maliyetlerle ilgili bir örnek vermek istiyorum; Kapadokya'ya (kendi yaşadığım şehri baz alarak söylüyorum), turla 2 gece 3 gün tur fiyatı için 900 TL. ödüyorsunuz. Ancak kendi aracınızla gitmeye kalkarsanız, sadece gidiş-geliş akaryakıt ücreti (son zamlarla) 1500 TL.ye yakın:) Üstelik bu rakam dizel araçlar için geçerli, benzinli araçları hiç hesaba katmıyorum. Bunun yanısıra Kapadokya'ya uçakla gidip, dönseniz ve orada araç kiralasanız bile emin olun daha uyguna geliyor:)

Önceden araç kiralamadığım için; yollarda sıklıkla rastladığım, Rent A Car'ların çılgın kullanan şoförleri ile aynı tip ve renkteki şirket arabalarını görmek çok itici geliyordu. Aslında halen aynı fikirdeyim, bunda çok bir değişiklik olmadı:) Kendi aracınız olmasa bile, para ile kiralandı diye hunharca, itinasız araç kullanmak (hem sürat, hem de temizlik anlamında) bana çok sinir bozucu geliyor... Neyse konudan uzaklaşmayalım:)

Araba kiralama ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususları ben üç safhaya ayırıyorum. İlki kiralama için yapılması gerekenler. İkincisi aracı teslim alırken yapılacaklar ve son olarak araç teslim edilirken yapılması gerekenler.

Fotoğraf Kaynak: Pixabay

İlk yapmamız gereken, haliyle kiralayacağımız firmaya karar vermek. Merdiven altı diye tabir edilen yerlerden hiç bahsetmiyorum. Avukat yada bu tip işlerden anlayan biri değilseniz, başınızın derde girmesi kaçınılmaz olabilir:) O yüzden ilk yapmanız gereken kurumsal bir şirket ile anlaşmak olmalı. Bugün Türkiye'de bu işi yapan onlarca firma YOK. O yüzden size en uygunu bulmak çok zor olmayacaktır. Eğer kurumsal bir firma ile çalışırsanız muhatap olacağınız insanlarda ona göre olacak, zor durumda kalma ihtimaliniz azalacaktır. Hiç yok demiyorum, azalacaktır:)

Firma belirlemede en önemli etkenlerden birisi, hatta en başta geleni fiyat karşılaştırması. Bugün kurumsal şirketlerin fiyatları arasında uçurumlar yok ama paranın bu kadar değerli olduğu bir zamanda 50, 100, 200 TL. gibi farklar küçümsenecek rakamlar değil diye düşünüyorum:) Kiralayacağınız gün sayısına göre aradaki makas daha da artacaktır. Hemen her firmanın uygulaması olduğu gibi benzer tarzda, size en uygun fiyatı sunan site, uygulamaları da kullanabilirsiniz. 

Burada önemli bir konu daha var ve buna mutlaka dikkat edin. Hemen her şirketin sürekli güncellenen kampanyaları oluyor. Misal benim kiralayacağım dönemde Maxi Kart kullanıcılarına %30 indirim vardı ve kullandım. Uygulama yada internet siteleri üzerinde kampanya sayfalarını mutlaka inceleyin:)

Fiyat karşılaştırması yaptık, firmaya karar verdik:) Sıra araç seçmeye geldi. Burada önemli olan aracı nerede kullanacağınız. Doğa gezisi, dağ, bayır aşmalı bir seyahat değilse, benim tavsiyem orta sınıf araba seçmeniz. Genelde birçok yerde tavsiyeler, daha az yakıt tüketir mantığı ile küçük sınıf araç seçilmesi yönünde. Ama ben o şekilde düşünmüyorum. Misal bugün küçük olarak kabul edebileceğimiz bir aracın kiralama bedeli, orta sınıf olarak kabul edebileceğimiz bir araçtan en az 50 TL. daha fazla. Benim gibi 3 gün kiralama yaptığınızda bu rakam 200 TL. ye kadar varacak. Zaten 3 günlük gezide sarf edeceğiniz yakıt ne kadar olabilir? Demek istediğim küçük sınıf araçlar hem daha pahalı, hem de konfor anlamında daha düşük seviyede. O yüzden en uygun fiyatlı orta sınıf araçlar (ekonomik sınıf diye geçiyor) hem ekonomik, hem de daha konforlu olacaktır.

Araç sınıf ve özellikleri ile ilgili birkaç bilgi daha vereyim:) Aracınızı otomatik vites seçerseniz fiyat otomatik olarak artacaktır:) SUV tarzı araçlarda da fiyat farkı kendini hissettirecektir. Dediğim gibi orta sınıf araçlar en ekonomik olanlar. Benzinli ve dizel yakıt tercihlerinde de fiyat farkı olacaktır. Ama yapacağınız kilometreye bağlı olarak dizel araç seçeneği bu farkı kapatabilir.

Fotoğraf Kaynak: Pixabay

Gelelim ilk aşamanın son kısmına. Burada en önemli husus sözleşme maddeleri. Tabi sayfa sayfa sözleşmeyi okumak yada okuduğunu tam olarak anlama şansınız olmayabilir. Bu yüzden aklınıza ne takılıyorsa mutlaka sorun. En nihayetinde paranızın karşılığında hizmet satın alan sizsiniz:) 

Burada en önemli konu sigorta işi:) İlk sormanız gereken bu firmalara özel olan "rent a car sigortası" olup olmadığı. Çünkü bu sigorta, araçların farklı zamanlarda, farklı kişiler tarafından kullanılıyor olmasından dolayı şirketlere özel bir kasko türü. Eğer böyle bir kasko yoksa ve maddi hasarlı kaza yapmanız durumunda ciddi ekonomik külfet altına girebilirsiniz. Burada önemli bir diğer husus ise şu; bu kasko tipi kaza bedelinin %3 ile %5 arası masrafları ödemiyor ve kullanıcıya yüklüyor. Yani 100 bin liralık bir kazada, masrafın 3 bin lirasını size ödetiyor. Peki bu durumda ne yapacaksınız:) Benim gibi günlük 90 TL. ye mal olacak mini hasar kaskosu. Böylelikle oluşabilecek büyük yada küçük kaza/ hasar durumlarında her şeyi sigorta şirketi sorumluluğuna bırakmış olacaksınız. Bunlar önemli ve mutlaka sorun. 

Fotoğraf Kaynak: Pixabay

Bir diğer ve son husus ise araç kiralarken sizden/ kredi kartınızdan tahsil edilen depozito miktarı. Araç sınıf ve modeline göre değişiklik gösteren bu miktarın kesilmesinin sebebi ise; arkanızdan gelebilecek trafik cezası, otoyol vb. yerlerden kaçak geçiş gibi ücretlerin tahsil edilebilmesi. Yada mini hasar sigortası yaptırmadıysanız, sonradan fark edilen mini hasarların giderilmesi. Burada yine kurumsallık devreye giriyor. Merdiven altı yerlerden kiralama yaparsanız, bu ücreti geri alamayabilirsiniz. Arkanızdan size ait olmayan ama siz yaptınız diye iddia edilen sıkıntılar ile karşılaşabilirsiniz. Fakat kurumsal şirketlerde bunu yaşama ihtimaliniz düşük. 

Bu aşama ile artık aracınızı kiralamış oluyorsunuz. Ve ikinci aşama, yani aracı teslim almayı bekliyorsunuz. Bu arada yerinde kiralama yerine, uygulama üzerinden kiralamalarda da indirim hakkınız olacağını unutmayın. Ve aracı aldığınız yere değil başka yere teslim etme durumunda ödeyeceğiniz fiyatın artacağı da aklınızda olsun. Arada aklıma gelen bir hususta erken rezervasyon:) Ne kadar erken planlama yaparsanız, kiralayacağınız aracın ücreti çok olmasa bile bir miktar düşecektir.

Bu arada ikinci aşamadaki önemli hususlardan birisi de yanınızda ehliyet yada kimlik kartınızdan en az birinin yeni tip olması gerekliliği. İkisi de eskiyse kabul etmiyorlar:) Ayrıca kiralayacağınız araç sınıfına göre 2 kredi kartı da istenebiliyor. Orta sınıf yada ekonomik sınıf araçlar için tek kredi kartı yeterli.

Geçelim ikinci aşamaya:) Aracı alacağınız ofise geldiğinizde ufak tefek evrak işlemleri olacak ve sonrasında expertiz için araç başına geçeceksiniz. Burada görevli arkadaş ile aracı gezecek, çizik, hasar vb. şeyleri birlikte kontrol edip kayıt altına alacaksınız. Sizin yapmanız gerekenler ise; aracı teslim almadan önce mutlaka çalıştırın. Işık vs. gibi şeylerin çalıştığını, bir arıza lambasının yanmadığını mutlaka görün. Ayrıca kilometre bilgisini de kayıt altına alın. Çünkü her aracın günlük kilometre sınırı var. Sonradan sıkıntı yaşamamak için kayıt altına alın/ aldırın. Bunun yanısıra gördüğünüz kusurları mutlaka sizde cep telefonu ile çekerek kayıt altına alın. Sonradan siz yapmış gibi gösterilmesi durumunda elinizde kanıt olur:) 

Fotoğraf Kaynak: Pixabay

Ve son olarak eğer araç daha önce kullanmadığınız bir araç ise teknik yada diğer özelliklerini mutlaka sorun. Çünkü bazen motor kaputu açmak bile sıkıntı olabiliyor:) Ben mesela araçta HGS/ OGS olup olmadığını sormadım. Ön camda bir şey göremediğim için de İskenderun'a giderken otoyola girmek yerine normal yoldan gitmek zorunda kaldım. Halbuki plakaya tanımlı HGS varmış:) Tabi bunu kullanmanız durumda depozito olarak verdiğiniz paradan geçiş ücreti tahsil ediliyor. 

Son olarak ise araçtaki yakıt durumu var. Her firma farklı politika uyguluyor:) İşi bilenler genelde en yakın akaryakıt istasyonuna gidecek kadar yakıt ile teslim ediyor ve aynı şekilde bırakmanızı istiyor:) Ama bunu becerebilmek pek kolay olmuyor. Ben bitik depo ile teslim alıp, biraz fazlası ile bırakmak zorunda kaldım:) Birde kullanıcıyı düşünüp, dolu depo ile bırakan firmalar var. Sizde aynı şekilde dolu olarak teslim etmek zorundasınız. Eksik vermeniz durumunda kendilerinin bir hesabı var, ona göre hesaplayıp sizden ilave yakıt ücreti alıyorlar. Aynı şey günlük kilometre limitini aşmanız durumunda da söz konusu. Ama dolandırma söz konusu değil. Neyse onu yapıp, ücret o şekilde tahsil ediliyor. Buraya kadar ki kısımlar en önemli kısımlardı. En azından karşı taraf ile yapacağınız anlaşma ve uygulamalar açısından:)

Bundan sonrası ise sizin şoförlüğünüze kalmış:) Eğer aracı teslim aldığınız gibi teslim edebiliyorsanız bir sıkıntı yaşama ihtimaliniz yok:)

Son safhamız ise aracın teslim edilmesi. Burada ne kadar kurumsal bir firma ile anlaştığınızın önemi ortaya çıkıyor. Benim gibi güvenilir bir firma ile çalıştıysanız, kısa bir araç kontrolünden sonra aracı teslim edip yolunuza devam ediyorsunuz. Ama sıkıntılı bir firma ile anlaştıysanız problem yaşama ihtimaliniz yüksek:) Eğer ilk iki safhada dediklerimi eksiksiz yapmışsanız yine sıkıntı yaşamaz, sadece insanlarla en fazla polemiğe girersiniz. Ancak karşı taraf art niyetliyse ve dediklerimi yapmamış iseniz, ya hukuki bir süreç başlatma yada boyun eğip sebebi olmadığınız hasarları ödemek zorunda kalırsınız. Çünkü bir çok arkadaştan benzer sıkıntılar dinledim. Kendi kullandıkları süreçte olmamış trafik cezalarını ödetmeye kalkanlardan tutunda, daha önce meydana gelmiş ama kayda alınmamış hasarları siz yapmışsınız iddiasında bulunup sizden para alınmasına kadar birçok can sıkıcı hikaye mevcut.. Velhasıl araç teslim ederken, eğer aracı kullanım sürecinde sıkıntı yaşamadıysanız yapacağınız ilave bir prosedür yok. Aracın anahtarını verip dediğim gibi yolunuza devam ediyorsunuz. 

Bu arada söylemeyi unuttum. Firmanın 24 saat ulaşılabilir bir firma olup olmadığını da mutlaka kontrol edin. Çünkü başınıza gelebilecek olumsuz durumlarda ilk ulaşmanız gereken kiralama firması. Bu da önemli ve dikkat etmeniz gereken hususlardan:)

Benim kendi deneyimimden elde ettiğim tecrübeler bunlar:) Varsa unuttuğum bir konu yorumlarda ilave edip, okuyan diğer arkadaşlara sizde yardımcı olabilirsiniz. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

24 Yorumlar

  1. Ne kadar detay varmış. Güzel bilgilendirme olmuş. Memlekete gidince gezmek için araç mı kiralasak diye düşünüyordum ama bunlarla uğraşamayız. Eski usül bir akrabadan ödünç almaya devam ederiz. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın en güzeli:) Akaryakıta gelen zamlardan sonra işimiz zor...

      Sil
  2. Renting a car, you should always check it and take photos before leaving the rental lace. That's what I used to do when I rented a car. A friend got charged €300 for a scratch and he couldn't prove he didn't do it. Give these rental places a chance and they'll take it so be careful.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You are absolutely right Bill. I rented a car for the first time, but it was a corporate company and I had no problems:)

      Sil
  3. Harika yazı, elinize sağlık. Yurtdışında çok fazla araç kiralama deneyimim oldu, bu yazınızı aynen yurtdışı yolculuklarda da geçerli diyerek yayınlayabilirsiniz. Belki tek fark, arabayı kullanacak ikinci kişi konusu olabilir, zira ek bir ücret oluyor ve o kişi kaydedilmeden yapılan ufak / büyük kazalarda da sigorta işlemiyor, bu da ufak bir ekleme olsun. Kazasız yollar dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ikinci kişi için aynı durum burada da söz konusu:) Ben atlamışım o konuyu:) Ben tabi tek olunca o konu hiç aklıma bile gelmedi.. Teşekkür ederim ilave için:)

      Sil
  4. Memnun kalmışsın gibi hocam. Bundan sonra da kiralarsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam akaryakıt zamlarından sonra, bırak araba kiralamayı, evden bile çıkmayabilirim bir süre:)

      Sil
  5. Hatay yazısında bahsetmiştiniz ve detayları merak etmiştim. Araç kiralamak gayet güzel bir imkân ve rahatlık aynı zamanda. Kendi aracınıza kıyasla ucuza gelmesi daha da güzelmiş.
    Tur ya da kendi aracınızla uzak kentlere seyahat çok çok yorucu. Uçakla gitmek en iyisi ve indiğiniz bölgede araç kiralamak da olmazsa olmaz bir rahatlık. Bilgi için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk defa kiraladım ve Hatay gezisi için gerçekten büyük kolaylık oldu ve bana zaman kazandırdı:) Artık o mesafelere araba yada otobüs ile gitmeyi gözüm almıyor... Teşekkür ederim, mutlu haftasonları:)

      Sil
  6. Bu yazıyı eşime de okutmalıyım. Zaman zaman bu yola başvurduğumuz oluyor çünkü. Emeğinize sağlık Sezgin Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun Sibel Hanım:) Daha önceden kiralama işlemi yapanlar mutlaka bilirler ama benim gibi ilk defa yapmış, yapacak olanlar için faydalı olacaktır:) Mutlu haftasonları, çok selamlar:)

      Sil
  7. araçlar beni heyecanlandırıyor sürerken :D pür dikkat gidiyorum hep

    son zamlardan sonra pek akıllıca değil bence de araç kiralamak ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkat etmek lazım:) İnsan kaybedeceği şeyler olunca yavaşlıyor :D

      Sil
  8. Abi yazı eğer eski bir yazı değilse uyarmak isterim ki artık benzin, motorinden daha ucuz. Ayrıca yollarda gördüğün kiralık şirket aracı kullananlardan biri de benim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Yazı yeni, geçtiğimiz haftalarda kiraladığım araçtan sonra yazdım:) Bazı zamanlarda yine de kendi arabanla gitmekten daha karlı oluyor inan ki. Hocam sen kul hakkına dikkat eder, kurallara uyarsın diye tahmin ediyorum:)

      Sil
  9. Araç kiralama konusunda bilmediğimiz ne çok mevzuat varmış teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ilk başta biraz ürkütse de güvenilir firma ile çalışınca kolaylaşıyor :)

      Sil
  10. Diyarbakır'da kiraladık dan sonra sütten ağzımız yandı yoğurdu üfleyerek yiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıntılı bir firma ise cidden baş ağrıtacak konular :)

      Sil
  11. Benim hiç bilmediğim bir konu, çok fazla detay var:))) Kardeşimin eşi kiralıyor zaman zaman, onlardan bazı şeyleri biliyorum:) Sizin yazınızdan sonra daha çok fikir sahibi oldum:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İleride mutlaka lazım olacaktır:) Keyifli hafta sonları:)

      Sil
  12. That's a great choice! I agree on Bill's advice above mentioned.
    Have a nice Sunday!

    YanıtlaSil