Rumeli Feneri Gezi Rehberi | Hayat40tansonra


Rumeli Feneri

Garipçe Köyü ile aynı gün ziyaret ettiğim, gezmekten ve saatlerimi geçirmekten büyük keyif aldığım yeni rotamızın ismi Rumeli Feneri Köyü. Yine doğa ile baş başa ve çok şirin bir yeri tanıyıp, birlikte gezeceğiz.

Burası da Garipçe Köyü gibi, doğru mevsimi ve enerjimin yüksek olduğu zamanı beklediğim yerlerdendi. Zaten Garipçe ile arası sadece 3 kilometre ve araba ile 10 dk. anca sürüyor. O yüzden her iki yer birlikte planlanması gereken yerler.

Rumeli Feneri Köyü'ne nasıl gidilir? Nereler Gezilir? Ne yapılır? sorularının cevaplarını verelim.

Rumeli Feneri Sarıyer'e bağlı ve buradan yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta. 

Rumeli Feneri Konum

Garipçe Köyü ile aynı yolu kullanıyorsunuz. Yollar son derece güzel ve araba kullanımı da bir o kadar keyifli:) Yol boyunca tabela desteği son derece iyi.

Rumeli Feneri, 1856 yılında Karadeniz'e çıkacak ve Boğaz'a girecek gemilerin girişlerini kolaylaştırmak maksadıyla Fransızlar tarafından yapılıyor. İşletmesi de 100 yıl süreyle Fransızlara veriliyor. Ancak 1933 yılında Ulu Önder M. Kemal Atatürk'ün emri ile bu antlaşma iptal edilerek tamamen bizim kontrolümüze geçiyor. İki fener arasına bir çizgi çektiğiniz zaman resmi olarak Karadeniz'e çıkmış oluyorsunuz:) Ayrıca fenerin resmi adı Türkeli Feneri.

Rumeli Feneri Köyü

Burada bulunan köy ismini fenerden alıyor. Ben Garipçe'de yeterince dinlendiğim için önce köy merkezini gezmek yerine ilk gezi noktamı kale olarak belirledim.

Rumeli Feneri Kale'sine Topçu Kalesi de deniliyor. 17nci yüzyılda IV. Murat tarafından boğaza girecek yabancı gemilerin gözlenmesi masadıyla yeniden inşa edilen bir kale. Yeniden diyorum çünkü kalenin tarihi Cenevizlilere kadar dayanıyor. Kale gerçekten çok güzel ama ne yazık ki burası da kaderine terk edilmiş bir yer. Güzel kemerli bir girişi, iki tane kulesi ve halen sağlam, ayakta olan surları var. 

Topçu Kalesi

Bunların yanı sıra surların altında sayamadığım kadar taştan pencereleri var. Buralardan fotoğraf çekmek gerçekten çok keyifli ama çok kalabalık olduğu için boş yer bulmak kolay değil:) Kale başlı başına güzel ama kalenin etrafı da gezilecek güzel alanlara sahip. Özellikle Kandıra, Kefken bölgesinde olduğu gibi doğal kaya oluşumları ile uçsuz bucaksız manzaraları görülmeye değer. Burada sandalyeye falan gerek olmadan çimenlere, kayalara oturup bol bol denizi izleyebilirsiniz:)

Kaleden manzaralar

Kale girişinde giriş-çıkış saatlerini yazan bir tabela ile kapı var. Ama herhangi bir kontrol mekanizması yok.

Ben kaleden sonra hemen köye gitmeyip, araba ile biraz daha kuzeye gidip, çok güzel koylar olduğunu gördüm. Muhtemelen yazın denize giriliyordur. Burası Garipçe'ye göre biraz daha avantajlı, çünkü yerleşim olabilecek düzlük alanlar var. Zaten birbirinden lüks siteler, villalar yapılmaya başlanmış. Bu bölge Garipçe'ye göre biraz daha zengin. Ayrıca Koç Üniversitesi de bu bölgede yer alıyor:)

Geçelim Köy merkezine. Küçük ama çok şirin bir meydanı var. Burası bir balıkçı köyü. Meydanda ki camisi, 1910 yılından beri meydanı süsleyen tarihi çınarı ve çay bahçeleri ile birlikte huzur bulacağınız bir yer. Meydan da araç için otopark yok ama hemen yakınlarında ki tüm ara sokaklar müsait. Tabi bu dediğim hafta içi ziyaretleri için geçerli. 

Tarihi Çınar

Köy meydanından deniz tarafına doğru yürüyerek indiğinizde sizi ilk karşılayan yukarıda kısaca bilgilerini yazdığım Rumeli Feneri olacak. Şu an bakımda ve görüntüsü çok iç açıcı değil:) Ayrıca fener ile aynı yerde bir de Saltuk Dede isimli türbe var.

Fener yapımı başladığında, inşaat birkaç kez kez çöküyor. Bölge halkının "orada bir yatır var" uyarısı üzerine, yeni inşaat çalışmasında önce bir türbe ve sonra onun üzerine fener yapılmaya başlanıyor. Bundan sonra bir sıkıntı yaşanmadan fener yapımı tamamlanıyor:)

Rumeli Feneri

Fener'den devam edince aşağıda sizi bekleyen bir diğer alan ise; liman ve balıkçı barınağı. Buraya gelinceye kadar da birkaç tane de balıkçı restoran var. Ben meydanda bulunan çay bahçesine oturdum. Burada ekmek arası balıktan tutunda, tosta, köfteye kadar karnınızı doyurabileceğiniz zengin bir menüsü var. Ve ilginç bir şekilde fiyatlar, lezzetlerin yanında çok uygun.  

Rumeli Feneri'nde gezilecek yerler bunlardan ibaret. Hem Garipçe, hem de Rumeli Feneri Köyleri çok küçük. Ancak gezmesi, keşfetmesi gerçekten çok keyifli iki şirin köy. Burada eğer bir şeyler de yerseniz e az 3-4 saat güzel vakit geçirebilirsiniz.

Balıkçı Barınağı

Dönüş yolunda uğrayabileceğiniz bir nokta daha yazıp, tavsiyelere geçecek ve yazımı yavaş yavaş sonlandıracağım.

Milli Parklar Kuş Gözlem Kulesi. Burası Sarıyer yolu üzerinde bulunuyor. Tam viraja denk geldiği için dikkat etmenizde fayda var. Yoksa kaçırabilirsiniz. Burası özellikle fotoğrafçılar için harika bir nokta. Ayrıca manzara izlemek içinde güzel. Kulenin hemen altında bir işletme var. Ve isterseniz buradan da faydalanabilirsiniz. Büyük ihtimalle hafta sonları kalabalıktan girmek pek mümkün olmuyordur:) 

Kuş Gözlem Kulesi

Kule 30 metre ve tamamı ahşap. Kuvvetli rüzgarda sallanıyor ama sağlam, korkmaya gerek yok:) Özellikle bahar sonuna kadar devam eden göç için dünyanın bir çok yerinden doğa ve fotoğraf severleri ağırlayan bir yermiş. Herhangi bir giriş ücreti yok ama kuleye yakın otopark için vale hizmeti adı altında para almaya çalışıyorlar. Giriş ücreti olmadığı gibi giriş saati kısıtlaması da yok ama hava karardıktan sonra burada olmanın da bir anlamı yok gibi:)

Bence kesinlikle durulması, fotoğraf makineniz yoksa bile manzara izlemek için ziyaret edilmesi gereken bir nokta.

Kuş Gözlem Kulesinden manzaralar

Geçelim tavsiyelere;

Mevsim tabi ki yağmur, çamur olmayan zamanlar:) Mümkünse de çok sıcaklara kalmadan ilkbahar. Gerçi nisan ayının ortasına geldik ve halen havalar sok soğuk.. Kıyafet için de illa spor giyinin demeyeceğim:) Kalede çok güzel fotoğraf çektirecek alanlar var.

Bir önceki Garipçe yazımda da belirttiğim gibi, Rumeli Feneri Köyü, Garipçe Köyü ve Milli Parklar Kuş Gözlem Kulesini aynı güne planlarsanız çok keyifli bir gün geçireceğinizin garantisini veriyorum:) Sadece dönüş saatinizi iyi ayarlayın ve trafiğe dikkat edin. Eğer karşıya geçecekseniz de Sarıyer'den sahil yolunu tercih edin.

Ben yazarken, gezdiğim anlardaki gibi büyük keyif aldım. Umarım sizde okurken aynı keyfi almışsınızdır. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:) 

Yorum Gönder

31 Yorumlar

  1. Gri bir gün olmasına rağmen kuleden görüş mesafesi oldukça iyiymiş! Ayağınıza sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, güzeldi ve benim için tekrarı kesinlikle yapılacak bir rota ve yerler:)

      Sil
  2. Impressive looking lighthouse. I love visiting lighhouses and have been to many here and in Oregon on the US west coast. Have a wonderful day and weekend.

    YanıtlaSil
  3. Havalar hakkaten acayip. Gezginler için biraz sıkıtılı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki bu sene sıkıntılı geçti:) Bakalım yaz sıcakları nasıl olacak..

      Sil
  4. Onca yer gezip görmüş biri olarak siz buradan keyif almışsanız okur da alır kesin. Anlatımınız ve fotoğraflar dahilinde gidilip görülesi, bol bol fotoğraf çekilesi bir yer bence de. Öneriler için ayrıca teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Beğenmediğim bir yer olduğunda muhtemelen yazılara da yansıyordur, çünkü gerçekten isteksiz yazıyorum:) Burası sevdiğim ve kesinlikle tekrar gideceğim yerlerden. Mutlu hafta sonları:)

      Sil
  5. Buranın karşısı da poyraz dı değil mi? yanlış hatırlamıyorsam. Köprünün altında sahil güvenliğin yeri var çok harika denize girmiştik orada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anadolu Feneri ve Poyrazköy var:) Poyrazköy'ü gördüm ama diğeri daha kısmet olmadı. Her iki yakada da denize girilecek, küçük ama güzel plajlar var:)

      Sil
  6. Merhabalar.
    Fenerler oldum olası hep ilgimi çekmiştir. Fenerleri severim. Güzel ve keyifli bir paylaşımdı. Kaleminize, emeğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  7. Çınar konusu Osmanlı zamanında iyi yerleşmiş bir gelenek ve halen devam ediyor:)

    YanıtlaSil
  8. Bir pazar sabahı çok erkenden fotoğraf grubu ile gitmiştik ,kalabalık gelene kadar kahvaltımızı yapıp dolaşmıştık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğleden sonraya kalınca tadı tuzu kaçmaya başlıyor:) Erken gidip, tadını çıkarmak lazım:)

      Sil
  9. Rumeli Feneri'ni zamanında gezmiştim ama sizin kadar detaylı değil tabii ki. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı için detay gerekiyor:) Bazen yorucu oluyor ama yine de keyifli:)

      Sil
  10. Dalış yapmak için gitmiştik buraya ama gezme şansım olmamıştı. Toplu gidip dönülmüştü. İstanbul'da ihmal ettiğim, aklımda kalan yerlerden biridir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havalar ısınacak inşallah, ilk İstanbul ziyaretinizde tavsiye ederim:)

      Sil
  11. Merak ettiğim yerlerden biri:) Kuş Gözlem Kulesi ve Balıkçı Barınağı ilgimi çekti. Kesinlikle gidip görülmesi gereken yerlerden, havalar ısınınca daha güzel olur:))) Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle Kuş Gözlem Kulesi çok güzeldi:) Sakin ve berrak bir havada tadına doyulmayacak manzaralar sunacaktır:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  12. Hocam sayenizde bizde gezmiş gibi oluyoruz kaleminize saglık

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel görünüyor, yukarıdaki yorumda yazdığı gibi sahiden ben de gezmiş gibi oldum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, sağ olun:) İstanbullulara İstanbul anlatmak tuhaf oluyor ama herkes için genel yazılar diyelim:) Beğenmenize sevindim.

      Sil
  14. Çınarın altında çay içmek keyifli olmuştur hocam :)

    YanıtlaSil
  15. Yine bildiğim yerden geldi yayın :)) ama açık söyleyeyim Kuş Gözlem Kulesinden bihaberdim, bu yayına kadar. Yolum düşerse kesinlikle bakmam gerek. Elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilinen ama güzel anlıların canlanmasına sebep olan yazılarda beni fazlasıyla mutlu ediyor:) Bu yazıların temel amaçlarından birisi de bu:) Çok teşekkür ederim, saygılar.

      Sil
  16. Merhabalar, Hacıosman'dan 150 no.ile Kuş Gözlem Kulesine gidiliyormuş, peki Rumeli Feneri Topçu Kalesine otobüs devam ediyor mu, yada yürünür mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, ben özel aracım ile gittiğim için otobüs numaralarını tam olarak bilemiyorum. Ama bence yürünebilir:)

      Sil