Karacabey Longoz Ormanları | Gezi Rehberi

Karacabey Longoz Ormanları

Genel:

Eğer doğru mevsimde giderseniz çok mutlu olacağınız, ama benim gibi yanlış mevsimde gittiğinizde hüsranla döneceğiz bir yeri anlatacağım bugün:) Üç günlük Bursa gezimin son günü, son durağım Karacabey Longoz Ormanları oldu.

Sabah kalktığımda gidip, gitmemek konusunda çok kararsız kaldığım bir yerdi. Son gün, son dakika daha önce planladığım gezi rotasından sapmamak için gitmeye karar verdiğim ama keşke gitmeyip, Gemlik, Yalova yada o civardaki köyleri gezseymişim dediğim bir yer oldu. İlk sebebi başta da dediğim gibi yanlış mevsim seçimi. İkinci sebebi ise uzun mesafe süren yol çalışmalarının sebep olduğu bozuk satıh.

Peki doğru mevsimde özel olarak İzmit'ten kalkıp tekrar buraya gelir miyim? Hayır:) Eğer başka bir yere giderken rotamın üzerinde ise "evet uğrayabilirim".

Karacabey Longoz Ormanları

Öncelikle Longoz kelimesinin anlamı ile başlayalım. TDK'ya göre longoz "deniz veya ırmaklarda birdenbire derinleşen yer", longoz ormanı ise; "akarsu seviyelerinin mevsimsel olarak değişmesi sonucu oluşan taşkınlardan etkilenen ormanlar" olarak tanımlanıyor.

Ülkemizde büyük ve çok bilinen 4 adet longoz bulunuyor. Bunlardan en popüler olanı, Kırklareli'ne bağlı İğneada Longoz Ormanları. Diğerleri ise; Sakarya sınırları içinde Acarlar Longozu (ziyaret yazımı buradan okuyabilirsiniz.), Sinop sınırları içindeki Sarıkum Longozu ve bu yazıda anlatacağım Karacabey Longoz Ormanları.

Ulaşım:

Karacabey Longoz Ormanları Konum

Longoz ormanlarına ulaşım için yol alternatifiniz ne yazık ki yok:) Tek giriş ve çıkışa sahip. Bayramdere isimli yere kadar gelip oradan Yeniköy plajı ve sonrasında longoz ormanlarına giriş yapıyorsunuz. Yolda zaman zaman longoz tabelası görseniz de yetersiz ve bir süre sonra acaba doğru yolda mıyım, kaybolmuş olabilir miyim hissi uyandırıyor. Ama Google Maps uygulamasını kullanırsanız doğru bir şekilde longoz ormanlarının giriş kapısına ulaşıyorsunuz. İçeride ziyaret edilecek hemen her yere araba ile ulaşım mümkün. Ancak kışın yada yağmurlu havalarda normal binek araçlarla ulaşım sıkıntı olabilir. Çünkü yollar ağırlıklı olarak kum.

Yazının başında da belirttiğim gibi Balıkesir-Bursa yolu yada İzmir Otoyolundan ayrıldıktan sonra uzun bir yol yapım alanı var ve yollar gerçekten kötü. Arabam eski model olmasına rağmen benim içim çok acıdı. Yeni olanların kıyabileceğini hiç sanmıyorum:) Ayrıca longoz sınırlarına girdikten sonra da yollar pek iyi değil. Bu bilgiler herkes için olmasa da birçok Arkadaş için önemlidir diye düşünüyorum. 

Keşfet:

Longoz Ormanları

Burayı madde madde yazmak yerine bir çırpıda anlatmak niyetindeyim:) Longoz bölgesi; delta, göller, bataklık, kum tepeleri ve longoz ormanlarından meydana geliyor. Buranın oluşumu ise şöyle; Susurluk Irmağı bu bölgede Marmara Denizi'ne gelerek sonlanıyor. Ancak denize döküleceği alanda deniz dalgaları ve akarsuyun oluşturduğu kumlar yüzünden denize dökülemiyor:) Hal böyle oluna yayılan su Koçacay Deltası ile Karacabey Longozlarını oluşturuyor.

Longoz girişinde yazının başında paylaştığım kocaman bir kapı var:) Güvenlik odası var ama kimse olmuyor. Anladığım ve gördüğüm kadarıyla herhangi bir giriş ücreti ve zaman kısıtlaması yok. Zaten içeride normal vatandaşların yaşadığı alanlar var. Tam anlamıyla yerleşim diyebileceğimiz bir yer yok ama daha çok çiftlik vari bir kaç yer gördüm. Zaten içeride ki onlarca büyükbaş hayvanın illa ki sahipleri, barınacakları bir yer olmalı:)

Longozun En Mutluları

Girişten sonra benim ilk durağım Recep İvedik-6 filminin çekildiği ve şu an küçük bir işletme olarak varlığını sürdürmeye çalışan yer oldu. İçeride tabela desteği iyi. Hatta çok fazla tabela var:) Sık aralıklarla hayvanları rahatsız etmemeniz yönünde uyarı levhaları var. Ayrıca yolda önünüze çıkabilecek böcekleri, yol kenarında ki karabaş çiçek/ bitkilerini ezmemeniz yönünde uyarıları görüyorsunuz. İlerleyeceğiniz yolun bir kısmı kum, bir kısmı ise toprak.

Bahsettiğim işletmenin orada aracınızı bırakmaya uygun alan var. Burası vakit geçirmek için benim gördüğüm en güzel alan. Bir tarafı işletme ve Afrika kabile evlerini andıran evlerden oluşuyor. Diğer tarafı ise tekne turu yapabileceğiniz göl. Ayrıca işletme vasıtasıyla bölgede at turu imkanı da var. 

Filmden Geri Kalanlar

Ben ilk olarak işletmeyi kullandım ve bu arada sahipleri ile muhabbet etme imkanım oldu. Muhabbetin bir kısmında gölün geçen haftaya kadar susuz olduğu ve daha yeni su seviyesinin artmaya başladığından bahsetti. Tabi bunu duyunca hemen tekne ile tur atma isteğimi dile getirdim ama ne yazık ki teknelerin altı yere sürtüyormuş. Yani halen yeteri kadar su gelmemiş bölgeye. Peki Nilüfer nerde görebilirim dediğimde ise; onları da göremeyeceğimi söylediler:) Yapacak bir şeyim kalmadığını anlayınca çayımı içip, ihtiyaçlarımı giderip, bu sefer Gözlem Kulesinin yolunu tuttum:)

Bu arada bu işletmenin yanından bir de patika yol var. İzler ve Yansımalar blog sayfasında okuduğum kadarıyla bu yol sizi göllerden birine çıkartıyor ama ben sıcağı göze alıp o yolu yürümeye cesaret edemedim:)

Kuş Gözlem Kulesi

Kuş gözlem kulesi için yine biraz kum, biraz toprak yol kat etmeniz gerekiyor. Son 50-100 metresi biraz sıkıntılı ama bu mevsimde (Ağustos sonu) normal binek araç ile girebiliyorsunuz. Ayrıca Kuş Gözlem Kulesine dönmez, devam ederseniz Dalyan Gölü ile Marmara Denizi'nin birleştiği alana çıkabilirsiniz. 

Peki Kuş Gözlem Kulesinde ne var? Boş bir yeşillik alanın hemen hemen ortasına çevreyi izleyebilmek için yapılmış güzel bir kule var. Bir tarafta Marmara Denizi manzarası, diğer tarafta ise Longoz Ormanları ve Göl manzarası. Ben gittiğimde etrafta kuş yoktu. Ama sanırım bunun için de doğru mevsim vardır. Sonuçta yaklaşık 250 kuş çeşidinin olduğu bir bölge:)

Longoz Ormanları

Bu iki yer haricinde (bir de patika yol) özel bir yer yok. Burada neler yapabileceğinizi tavsiyeler kısmında anlatıp yazımızı sonlandıralım. 

Tavsiyeler:

Burada en iyi yapılacak aktivite Nisan ve Temmuz ayları arasında gelerek longozda tekne turu yaparak nilüfer çiçeklerini izlemek ve bol bol fotoğraf çekmek olacaktır. Bu arada nilüfer çiçeği mevsiminde sabah 08.00 gibi açıp akşam üzerine doğru kapatırmış. Tekne turu saatlerinizi buna göre ayarlayabilirsiniz. 

Bunun haricinde diğer bir aktivite ise; evden gerekli hazırlıkları yapıp, seyyar sandalye masa alıp, burada piknik yapmak olacaktır. Mangalın yasak olduğunu söylememe bile gerek yoktur sanırım:) Sessiz, sakin ve huzur dolu bir yer.

Oradaydım:)

Denk gelmedim ama bildiğim kadarıyla çadır kampı yapmak serbest. Kamp severseniz bu maksatla da kullanabileceğiniz bir yer.

Yaz mevsiminde geldiyseniz, longoz ormanlarında yeterli süreyi geçirdikten sonra Yeniköy plajına geçip deniz sefası da yapabilirsiniz:)

Ben tadını çıkartamadım, aslına bakarsanız ne olduğunu bile anlayamadım ama siz doğru mevsimde giderek buranın tadını daha fazla çıkartabilirsiniz. Böylelikle Bursa Gezimin yazı dizisi sona ermiş oldu:) 3 gün ve 5 ziyaret noktası ile benim açımdan hem keyifli, hem de verimli geçen bir gezi oldu. Umarım yazılar sizler için de faydalı olur.

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

Yorum Gönder

20 Yorumlar

  1. Buraya pek heves etmedim açıkçası:)) Ama Kırklareli'nde yaşarken Iğneada longozlarına gitmeyi çok istemiştim, kısmet olmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende İğneada'ya kadar gidip Longoz Ormanlarını görmedim, çünkü o zamanlar öyle bir yerin varlığından haberim yoktu:) Karacabey için ben de aynı fikirdeyim ama gitmiş oldum bir kere:)

      Sil
  2. Tam nilüferleri merak etmiştim ki çiçekle ilgili açıklamalar geldi. :) Karacabey Langozu'na dediğiniz gibi suyun bol olduğu tekneyle gezilebilecek zamanlarda uğramak daha yerinde olur. Atla gezinti yapma fikri de çekici geldi. Ama sanırım langoz gezeceksem bana yakın olduğunu düşündüğüm Acarlar'ı tercih ederim. Gerçi onun için de kısa ve iyi yol rotası bulmak lazım. Acarlar postundaki yol uzun geldi biraz :)
    Bilgilendirme için çok teşekkürler, benim için güzel bir keşif oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim:) Acarlar Longozuna sonrasında da bir kere gittim ama uzun bir bakım sürecine girmişti. Sanırım geçen aylarda yeniden açılmış, bakmak lazım tekrar:)

      Sil
    2. Sakarya tarafına bir yolculuk yapmıştım, Kocaeli'nden geçmiştim. Sizin blogda da gezi yazılarını görünce o taraflara gitmeye dair kafamda programlar yapmaya başladım...Hakkımda hayırlısı diyeyim :)

      Sil
    3. Sakarya'nın güzellikleri konusunda çok bilgim yok ama Kocaeli hem tarihi açıdan, hem de doğa turizmi açısından çok zengin bir şehir:)

      Sil
  3. Her zaman istediğiniz gibi olmayabiliyor, kısmet diyelim. Uygun mevsimde göze daha güzel görünebilir. Açıklamalar için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  4. Doğru mevsim olmasa da fotoğraflar o kadar güzel ki kısmen de olsa amacınıza ulaşmış gibisiniz Sezgin Bey. İnşallah nilüferli fotoğrafları da yakalama şansına erişirsiniz. Çok teşekkürler bilgilendirme için. Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Sibel Hanım:) Bursa'da nilüfer sezonunu kaçırdım ama Gölcük Tabiat Parkında kısmen de olsa yakaladım:) Yakında güzel bir gezi yazısı gelecek orası ile ilgili:) Ben teşekkür ederim, saygılar.

      Sil
  5. Acarlar 1 yılı aşkın bakım sürecinden sonra tekrar açıldı ve yakında kısmetse tekrar gitme niyetim var:)

    YanıtlaSil
  6. Selam aleyküm hocam blogunuzu takipe aldım sizde bloğumu takip edermisiniz https://bilgidayi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dayıııııı her yere aynı şekilde bu yorumu yazmış geçmişsin. :) Bu şekilde olmaz ama biraz sohbete katıl. Her yere copy/paste yaparak yorum yapma. :) Bizde kalkıp senin siteye gelip yorumlara link atalım geçelim o halde sence doğru olur mu? :)

      Sil
  7. Fotolar senle daha güzel abi :)))))

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar.
    Elbette her yörenin kendine göre gezilecek bir mevsimi vardır. Siz Karacabey Longoz ormanları gezinizi mevsiminde yapmadığınızdan bahsetmişsiniz. Evet doğrudur, gezlecek asıl mevsimini geçirmişsiniz ama, yine de çok güzel bir gezi olmuş. Emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Longoz ormanlarının nasıl oluştuğunu yazınızdan öğrendim. Belki "longoz" kelimesini duydum ama, Karacabey'de anlamını bulmuş oldu. Bu güzel gezi paylaşımınız için telkrar teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey;

      Mevsim konusunda dikkatliyimdir ama burası diğer gezi yerlerime yakın olduğu için aradan çıkartmak istediğim bir yer oldu:) Ve şansıma boştu, keyifle keşfetme imkanım oldu. Ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için, saygılarımla.

      Sil
  9. Demek Recep İvedik burada çekilmiş :) Araba ile gidecekler için o bilgiler çok değerli hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam o filmi ve serinin diğer filmlerini kaç kere izlediğimi hatırlamıyorum:) Canlı görmek keyifli oldu:)

      Sil