Beşiktaş Müzesi ve İstanbul Gezisi | Hayat40tansonra

Beşiktaş Müzesi

Oğlumla bir süredir kafamızda olan İstanbul ziyareti için uygun bir vakit bekliyorduk ve yarıyıl tatilini fırsat bilerek bir günlüğüne de olsa harika bir plan yapıp düştük İstanbul yollarına:) Planımızın temelinde ise pandemi dönemi gittiğimiz ama kapalı olması nedeniyle ziyaret edemediğimiz Beşiktaş müzesi ile Anadolu Efes'in basketbol maçını izlemek vardı. Sporla dolu ama yanında güzel bonusların da olduğu bir gezi bizi bekliyordu:) 

Az önce de yazdığım gibi tabi ki müze ziyaretinden daha fazlasını yaptığımız, sabah 11.30'da başlayıp, gece yarısı 01.00'da biten ve çok yorulduğumuz ama her anına güzel ve değerli bir İstanbul gezisi yaptık. Geçelim detaylara.

Ataşehir

Yukarıda ki fotoğraf, araba sürerken gördüğümde, İstanbul'a giriş yaptığımı hatırlatan ama buradan boğaz köprüsünün direklerini görene kadar da sıkışacak trafikten dolayı mideme kramplar girmesine sebep olan yer:) Yine, her zaman olduğu gibi trafik yoğun olsa da beklediğimden azdı ve öğlene yakın bir saatte yola çıkmış olmamızdan dolayı İstanbul'a ulaşımdan, Beşiktaş'ta arabamızı park edene kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık.

Beşiktaş'ta ilk durağımızı Stadyum ve müze ziyareti olarak planladık. Tabi orada otopark yeri bilmediğim ve daha kalabalık olacağını düşündüğüm için arabayı Deniz Müzesinin karşı sokağında ki otoparka bırakmayı tercih ettim. İstanbul' şehir dışından gelmeyi düşünenler için ufak bir bilgi; bu bölgede İspark'ların saati 50 TL., özel otoparkların ise 100 TL.'den başlıyor. Ve sonrasında ilave kalacağınız her saat için ücretler ikiye katlayarak artıyor. Ben yaklaşık 250 TL. otopark ücreti verdim:) Aracı güvenli otoparka bıraktıktan sonra meşhur Dolmabahçe Caddesinden kısa bir yürüyüşle Stada vardık. 

Dolmabahçe Caddesi

Yine unutmadan İBB tarafından yürüyüş yolu üzerine tarihi bilgiler içeren güzel bilgilendirme panoları yapılmış. Ve yolu daha keyifli hale getirmişler. Geçelim Beşiktaş JK Müzesi ve stadyumunun tanıtımına. 

Beşiktaş JK Müzesi: 

Beşiktaş Stadyumu

Öncelikli olarak bilmeniz gereken, gezi için 3 farklı tur kategorisi mevcut. Ya tek başına müze, ya tek başına stadyum turu, ya da her ikisinin birlikte olduğu turu tercih edebilirsiniz. Tabi haliyle her birinin fiyatı da farklı. Sadece müzeyi gezip çıkacağım derseniz tam bilet 100TL., indirimli bilet fiyatı ise 70 TL. Tek stadyum turu içinse tam 170 TL., indirimli 140 TL. ödemeniz gerekiyor. Hepsi bir arada olsun derseniz, ki bence bunu tercih etmelisiniz; tam 240 TL., indirimli 190 TL. ödüyorsunuz.

Bu arada stadyumu sadece rehber eşliğinde gezebiliyorsunuz ve tur yaklaşık 30-40 dakika sürüyor. Saat 10.30'dan itibaren her yarım saatte bir tur başlıyor. Engelli vatandaşlar için ise müzedeki her alan engelli kullanıma uygun olarak yapılmış ve müzeyi bireysel olarak gezilebiliyorsunuz.

Beşiktaş JK Müzesi

Müze pazartesi günleri ile bazı dini ve milli bayramlarda ziyarete kapalı. Bunlar haricinde her gün 10.00-18.00 saatleri arasında açık. Ayrıca müze maç günleri taraftarın stada girişinden iki saat önce kapatılıyor. Maç günleri stat turu yapılmıyor.

Müzenin en büyük özelliği, spor tarihi ve kültürü adına Ülkemizde açılan ilk spor müzesi olması. Açılış tarihi ise 2001 ve o zamanki İnönü Stadı içerisinde yer alıyor. 

Müze üst kat

Müze bölümü iki katlı ve giriş katında, Kulübün kuruluşundan bugüne kadar ki kronolojik olaylar 10 yıllık periyotlarla obje ve belgelerle anlatılıyor. Sadece futbol değil, diğer spor branşları ile ilgili de güzel bilgiler içeren anı ve belgeleri de görebiliyorsunuz. 

Müze alt katı da benzer şeyleri kapsıyor ama görsel olarak çok daha ilgi çekici. Bu arada müzede ki belge ve objelerin yanısıra dijital uygulamalar da son derece ilgi çekici. Her alanı detaylı incelerseniz saatlerce kalabileceğiniz özel bir müze.

Müze alt kat

Geçelim Stadyum turuna. Bu arada unutmadan Beşiktaş stadının yeni adı, 2023-2024 sezonundan başlamak  üzere, üç sezonluğuna Tüpraş Stadyumu olarak değiştirildi. 

Stat turu başlangıç alanı

Stat turu, ana girişte ziyaretçilerin bir araya gelmesiyle rehber eşliğinde başlıyor. Bu alan eski İnönü Stadından kalma izleri taşıyan tek alan. Sonrasında ise futbolcuların maçlar için stada otobüsle giriş yaptığı yoldan yürüyerek stat turuna başlıyorsunuz. Kapalı alana girişte ilk ziyaret noktamız soyunma odaları oluyor. Bu alan gerçekten görülmeye değer güzel bir atmosfer. Sevdiğiniz futbolcuların formalarının asılı olduğu, maç öncesi stresin, maç sonrası ise sevinç yada üzüntünün topluca yaşandığı ilginç bir alan:) Maç sonrası basın toplantılarının yapıldığı alanı ziyaret ettikten sonrası ise yaklaşık 43 bin kapasitelik stadın havasını solumaya geçiyorsunuz:)

Soyunma Odası

Stadın tadı, o atmosferin büyüsü, maç esnasında bizim gibi binlerce insanın içinde çıkacaktır. Ama bu şekilde ziyaret etmekte bizim için çok güzeldi. Her ne kadar futbola ilgim artık sıfır seviyesinde de olsa, televizyonda maçları izlediğim stadı canlı canlı görmek keyifliydi. 

Beşiktaş Stadı

Statta yaklaşık 15 dakika kaldıktan sonra kupaların sergilendiği, localara giriş yapılan ve sponsorların ürünlerinin sergilendiği alanı ziyaret ediyorsunuz ve stat turu burada sona eriyor.

Önce Biz Vardık - 1903

Yukarıda ki güzel ve anlamlı fotoğraf ile müze, stadyum gezimizi sonlandıralım:) Son olarak müze çıkışında Kartal Yuvasını ziyaret ederek hem kendinize, hem de sevdiklerinize bir şeyler alabilirsiniz.

Şimdi sırada bir lezzet durağı ve Beşiktaş meydan var:) Hava soğuk olmasa Beşiktaş'ta açık alanlarda daha fazla zaman geçirmeyi istiyorduk ama gerçekten dondurucu bir soğuk vardı.

Midyeci Ahmet

Ben her ne kadar tadını bilmiyor olsam da Oğlumun sevmesi ve orijinal ilk şubesini merak ediyor olması nedeniyle ilk lezzet durağımız Midyeci Ahmet oldu:) Çocukluk yıllarında seyyar tezgahta midye satarak hayatını geçindiren Ahmet Bey, ilerleyen yıllarda (2014) ilk dükkanını Beşiktaş'ta Midyeci Ahmet olarak hayata geçiriyor. Ve sonrasında kaliteli hizmet ve samimiyetiyle büyük ve kurumsal bir zincir haline geliyor.

Hatta 2019 yılında Selanik'te 2bin metrekarelik alanda üretim yapan bir fabrika açıyor. Bugün ise yurt içi ve yurt dışında toplam 34 şube ile insanlara hizmet veren bir midyeci. Şubelerden birisi de yaşadığım şehir olan İzmit'te.  

Midyeci Ahmet

Peki lezzet nasıl derseniz, o konuda halen çok bir fikrim yok:) Her ne kadar sadece bir tane tadımlık yemiş olsam da, onu da limona boğarak ne yediğimi anlamadım:) Ama tahminimce güzeldi. Çünkü Oğlum afiyetle bayağı bir midye yedi. Ayrıca servis son derece hızlı ve fiyatlarda gayet makul. En önemlisi ise çalışanlar her müşteri ile güler yüzlü bir şekilde ilgileniyor ve işlerini belli ki severek yapıyorlar. 

Bu benim için bu konu önemli, neden derseniz lezzet ne kadar güzel olursa olsun ilgi ve alakanın olmadığı yerlere ben ikinci kez gitmiyorum. Misal ben midye yemediğim için, biraz daha ileride güzel bir şubesi bulunan ve Türkiye'nin en bilinen nohut pilavcılarından birine gittim:) Lezzet gerçekten güzeldi ama müşteri ile ilgisiz, mutsuz çalışanlar yüzünden ne yediğimden bir şey anladım, nede oturduğumdan. Gergin ve rahatsızlık veren bir ortam vardı. Bir daha gider miyim? Asla:) İkinci kez müşterisini geri getiremeyen işletme benim gözümde başarılı bir işletme değildir... 

Beşiktaş Meydan

Bir sonraki faaliyetimiz Beşiktaş Meydanda kartal heykelini görmek, çarşı kalabalığına karışmak, benim karnımı doyurmak ve oradan da Beşiktaş İskelesi'ne inmek oldu. Soğuğa rağmen sıradan hepsini yaparak Beşiktaş gezimizi sonlandırdık. Bu arada unutmadan yazmakta fayda var, Beşiktaş İskelesi vapur iskelesi olmaktan öte bir yapı. Her ne kadar 1850'lerde bu alanda farklı yapıda bir iskele olsa da, mevcut yapının yapım tarihi 1913. Yani yüzyılı aşkın bir süredir hem görsel anlamda, hem de fiziksel olarak insanlara hizmet vermeye devam ediyor. 2023 yılından bugüne de üst katı kafe-kütüphane olarak hizmet veriyor.

Tarihi Beşiktaş İskelesi

İstanbul için son etkinliğimiz ise; Sinan Erdem Spor Salonunda Euroleague temsilcilerimizden Anadolu Efes'in Monaco ile basketbol maçıydı. Ama maça 3 saat kadar vaktimiz olduğu için kısa bir İstanbul Forum ziyareti yaptık. 

İstanbul Forumda tatlı keyfi

Tabi saat itibariyle iş çıkışı ve cuma akşamı trafiğine denk gelmemiz bizi resmen hayattan soğuttu desem yeridir:) Aynı zamanda maç olması ve ondan kaynaklı trafikte kalabalıkta biraz etkiliydi sanırım. Dolu salonda, sevdiğimiz oyuncuları izleyecek olmanın heyecanı ile salondaki yerimizi aldık. Her ne kadar takımımız Monaco'ya 2 sayı farkla yenilmiş olsa da keyifli, çok heyecanlı bir maç izleme şansı yakaladık. 


Bu arada maça giden Arkadaşlar bilir ama gitmeyi düşünenler salon içindeki Caferağa Büfelerden sosisli denemeyi unutmasın. Sırf bunun için maç saatinden epey önce gelip bu zevki yaşayan onlarca insan var:) 

Caferağa Büfe

Maç sonu Beşiktaş'ın efsanesi Atiba'ya denk gelmek, beraber selfie çekmek günün bonusu oldu:)

Hem yarıyıl tatilinde farklı bir şeyler yapmış olmak, hem de uzun bir zaman sonra İstanbul'a, Beşiktaş'a gitmek gerçekten çok keyifliydi. 2021 yılında yaptığım Beşiktaş yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Maç etkinliği İstanbul gezimizin son faaliyetiydi ve buradan güzel bir gün geçirmenin mutluluğu ile İzmit'in yolunu tuttuk:)

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Maşallah nasıl büyümüş :) Size seyahat arkadaşı olmuş!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Az kaldı yakında beni geçer:) En güzeli de yavaş yavaş ortak zevkleri paylaşmaya başlamak:)

      Sil
  2. İstanbul'a hoş geldiniz. Oğlunuzun unutamayacağı tatil gezisi olmuş.
    Ve size katılıyorum. Ne kadar çok lezzetli olsa da ilgisizse çalışanları ben de bir daha gitmeyi düşünmem o işletmeye.
    Nice güzel geziler diliyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. İstanbul çok yakın olduğu için zaman zaman buna benzer etkinlikler yapıyoruz ve çok keyifli oluyor:)

      Sil
  3. Ne iyi yapışsınız baba oğul, şu zor zamanlarda sayenizde oturduğum yerden kısa bir İstanbul turu yapmış oldum:)

    YanıtlaSil