Günübirlik Trilye Gezi Rehberi | Hayat40tansonra

Trilye Falez

Genel;

Merhaba Arkadaşlar; bugünkü yazımızın başrolünde; Bursa İli Mudanya İlçesine bağlı ve eski bir Rum balıkçı köyü olan Trilye var:) 

Trilye'nin ilginç bir isim hikayesi var aslında:) 1330 tarihinde Osmanlı'ya tabi olan Trilye, 1909 yılında o dönemin sadrazamının suikast sonucu öldürülmesi sonucunda ona atfen ismini Mahmut Şevket Paşa olarak değiştirmiş. Tabi halk tarafından Trilye olarak anılmaya devam etmiş:) Cumhuriyet döneminde ise; 1963 yılında Zeytnibağı adını almasına rağmen, 2012'de alınan başka bir kararla, ilk ve orjinal adına geri dönmüş:) 

Ziyaretimiz hafta sonu ve yaz mevsimi olmasına rağmen, aynı gün ziyaret ettiğimiz Cumalıkızık'ta ki sinir bozucu kalabalık burada yoktu. Muhtemelen daha büyük bir alana yerleşmiş bir köy (pek köy sayılmaz aslında) olmasından kaynaklıydı diye düşünüyorum. Ama yine de bence gidilecek mevsim sonbahar yada ilkbahar ayları. Çünkü yazın sıcak altında saatlerce yürümek bir yerden sonra eziyet haline gelebiliyor.

Ulaşım;

İzmit merkezden yaklaşık 160 km. mesafede olan köyün yolları Mudanya'ya kadar olan bölümde gayet düzgün ancak Mudanya sonrası asfalt olmasına rağmen fazla virajlı olması nedeniyle biraz baş döndürücü:) Ama harika bir deniz ve uçurum manzarası ile yolculuk etmekte ayrı bir keyifli. 

Google Maps'e köyün ismini girdiğinizde sizi direk olarak merkeze çıkartıyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken köyün merkezine gittiğiniz için arabanızı bırakma problemi ile karşıya karşıya kalacağınız. Çarşı içi sokaklar dar ve saate bağlı olarak trafik var. Ben bilmediğim için bu şekilde hareket ettim ancak sonrasında tamamen şans eseri Trilye'yi yukarıdan izleyebileceğiniz falez tarzı bir yere çıktım:) Siz artık biliyorsunuz, aynı hataya düşmeyin:) 

Fotoğraf Çektirmekten Mutsuz Bir Beyefendi:-)

Burası hemen her yerde adı geçen ve tavsiye edilen Çamlı Kahve'nin bulunduğu alan. Bu yüzden uygulamaya adres Çamlı Kahve olarak girip, aracınızı kısmen daha rahat bir alana bırakma imkanı bulabilirsiniz. Burada ki otopark alanı çok büyük değil, erken saatte gitmediğiniz taktirde burada da aracınızı yol üzerine bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca bu alandaki otopark ücretsiz.

Keşfet; 

Burası belki de en zayıf planlama yaparak gittiğim yerdi. Ancak şans eseri de olsa Çamlı Kahve'ye gitmiş olmak açıkçası geziye başlama noktası açısından güzel oldu. Tek sıkıntı buradan aşağı, çarşıya doğru gitmek her ne kadar kolay olsa da, saatlerce gezdikten sonra o yolu geri tırmanmak epey zordu:)

Fotoğraf Kaynak: https://tr-tr.facebook.com/pg/tirilyebagevi

Uzun sayılabilecek bir yolculuk sonrası geziye hemen başlamak yerine bir kahvaltı, kahve molası vermek için o bölgede ki Çamlı Kahve yerine Bağ Evi isimli restoranı tercih ettik. Açıkçası hem görsel olarak bize hitap etmesi, hem de daha sakin olması açısından daha tercih edilebilir bir yer olarak düşündük ve sanırım haklı da çıktık. Çamlı Kahve en çok tavsiye edilen yerlerden biri de olsa benim tercih edeceğim tarzda bir yer değil. En fazla bir çay/ kahve içilebilir.

Fotoğraf Kaynak: https://camlikahve.com

Kahvaltı sonrası ise kendimizi bu eski Rum Balıkçı Köyü'nün sokaklarına vurduk:) Yolda ilk karşımıza çıkan yer Kemerli Kilise adı verilen ancak içine girme imkanı bulamadığımız tarihi yerdi. Fener Rum Patrikhanesi tarafından satın alındığı ve restorasyon sonrası kilise olarak hizmet vereceği söyleniyor ama şu anda kaderine terk edilmiş durumda. (Son durumunu şu an bilmiyorum.) Son derece bakımsız bir yer. Ancak önemli bir yer olsa gerek ki yabancı bir turist kafilesi, çok küçük bir kilise ve içeri girilememesine rağmen burada epey bir vakit geçirdi. Kilisenin orjinal adı; Panagia Pontosbasilissa ve bilinen en büyük özelliği duvarlarına resim yapılan ilk kilise olması. Ama dediğim gibi benim ziyaretimde metruk haldeydi.

Fotoğraf Kaynak: https://www.kulturportali.gov.tr

Bir sonraki durağımız ise meşhur, birçok fotoğrafa konu olan ve Tabut Ev olarak anılan yer oldu:) (Aslında çok hoş bir anma şekli değil, çünkü içinde halen yaşayan insanlar var.) 200 yıllık bir geçmişi olduğu söylenen bu ev iki sokak arasında sıkışmış ve içinde yaşamın olduğu enteresan bir yapı. Burada da bol bol fotoğraf çektirip, kendimizi ara sokaklardan sahile doğru vurmaya devam ediyoruz.

Tabut Ev olarak anılan yer

Sahile gelmeden önce karşımıza çıkan son yapı ise Fatih Camii ve Avlulu Hamam. Tarihi bir yapı olması dışında görsel olarak çok özellikli bir Camii olmasa da bizden bir yapı:) Tabi öncesinde kilise olarak kullanıldığını da belirteyim. 1560 yılına kadar Hagios Stephanos-Hinolakkos kilisesi olarak kullanılmış ve bu tarihten sonra minare ve mihrap eklenmek suretiyle camiye çevrilmiş. Hemen bitişiğinde ise Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılan ve bugün Kültür Merkezi olarak kullanılmak maksadıyla restore edilen Avlulu Hamam var.

Fotoğraf Kaynak: https://www.bursa.com.tr

Camii ve çevresini gezdikten sonra kısa bir mola için yeni durağımız sahil oluyor. Hafta sonları her zaman kuruluyor mu bilmiyorum ama biz geldiğimizde sahil boyu organik ürünlerden tutunda, hediyelik eşyalara kadar birçok ürünün sergilendiği bir organizasyon vardı ve gezmek gerçekten çok keyifliydi. Biz geç kahvaltı yaptığımız için yemek yeme ihtiyacı duymadık ama sahil boyunca herkese hitap edecek bir çok lezzet durağı mevcut. Özellikle akşam yemeği için çok güzel balık restoranlar mevcut.

Trilye Sahil

Sahilde biraz turlamayı ve dondurma yemeyi müteakip, gezi listemizde yer alan diğer yerleri görmek üzere tekrar yola koyulduk. Unutmadan çarşı olarak kabul edilen yerde birçok zeytin/ zeytinyağı ve sabun satan işletme mevcut. Buraları da gezmenizi ve alış-veriş yapmanızı tavsiye ederim. Hem fiyatlar uygun hemde organik ürünler açısından çok zengin:)

Sahil sonrası planda 2 yer kalmıştı, bunlardan biri Taş Mektep, diğeri ise Dündar Eviydi. Taş Mektep aslına bakarsanız bu gezide en çok merak ettiğim yapıydı. 1909 yılında batı mimarisini yansıtan bir bina olarak inşa edilen okulda, zamanının Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Makarious'un da eğitim aldığı söyleniyor. 1924 yılında Kazım Karabekir Paşa tarafından şehit, öksüz ve yetim çocuklara eğitim veren bir okul olarak tekrar hizmete giriyor.

Fotoğraf Kaynak: https://www.bursa.com.tr

Ancak restorasyon çalışması (Eylül 2021 itibariyle restorasyon tamamlanmak üzereydi.) nedeniyle bırakın içine girmeyi, sokağına dahi giremedim. Ne yazık ki fotoğraf dahi çekecek bir alan da bulamadım. Dündar evine ise hiç gitmedim:) Burası da eski bir kilise ancak halihazırda konut olarak kiralanan bir özel mülk.

Fotoğraf Kaynak: https://mudanya.bel.tr

Gezimizi tamamlamak için faleze doğru tekrar dönmek ise gerçekten büyük bir eziyetti. Ancak sonuçta bu bölgede görülmesi gereken bir yer olduğu için bunu göze almanız gerekiyor. Tekrar yukarı yol aldığınızda çok güzel renkli merdivenli sokaklar olduğunu da unutmayın:)

Renkli Merdivenler

Tahminimce Trilye'de geçireceğiniz vakit en az yarım gün olacaktır. Genel tavsiyem, yaz mevsiminde gidecekseniz yürüme işini öğle güneşine denk getirmemeniz.

Tavsiyeler;

Fotoğraf sever arkadaşlar için fotoğrafçılık adına birbirinden güzel karelerin yakalanabileceği bir yer. Ben daha önce gezdiğim ve tarihi olarak nitelendirdiğim yapılara burada çok fazla rastlayamadım ve açıkçası ara sokaklarında kaybolunacak bir yer olarak görmedim burayı. Ama yine de mevcut haliyle bile fotoğraf sevenleri mutlu edecek bir yer.

Çarşı içerisinde ki dükkanlara mutlaka uğrayın, sizi mutlu edecek şeyler mutlaka bulacaksınız. Özellikle zeytinyağı, zeytin, sabun ve hediyelik eşya.

Bağ evi dediğim yerde kahvaltı etmenizi de öneririm. Ayrıca gece Trilye'de kalacaksanız yada akşam saatinde burada olacaksanız sahildeki balık restoranlar da güzel görünüyor, buraları da tavsiye ederim.

Tekrar gelinir mi sorusu benim için "HAYIR" :) Çünkü bir kere gördüm ve keşfettim ancak daha önce gelmemiş arkadaşların için özellikle sonbahar yada ilkbahar aylarında burayı ziyaret etmelerini öneririm. Ayrıca konaklamalı kalınabilir bir yer gibi görünüyor.

Son olarak konaklamalı kalmayacaksanız buraya yakın yerlerden Mudanya yada Bursa'yı da ziyaret planınıza alabilirsiniz. 

Yorum Gönder

40 Yorumlar

  1. Harika bir gezi olmuş gerçekten çok teşekkür ederim açıklama için, yaz bitmeden ailece gitmek istiyorduk Mudanya,Trilye,Gölyazı inşallah bizde gezimizden mutlu döneriz .Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trilye ile birlikte Mudanya ve Gölyazı harika bir tercih olacaktır:-) Şimdiden keyifli vakitler dilerim.

      Sil
  2. Thank you for a wonderful tour. Lots of interesting places to take photos. I do like the Coffin House, an interesting building and location. Have a great day!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Bill:) Good place to visit for autumn days:)

      Sil
  3. Always showing us great places!
    Have a great week!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  4. Daha önce gitmediğim bir yer. Anlatımınız ve fotoğraflar gezip görme isteği uyandırdı. Dediğiniz gibi adı çok hoş olmasa da tabut ev çok ilginç görünüyor. Çok teşekkür ederiz bu faydalı bilgiler ve harika görseller için Sezgin Bey 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gezi yazarının Trilye gezi rehberine yapılan yorumlarda, ev sahibinin yakınlarının bu tabiri yazılarda kullanmamalarını talep ettiklerini görmüştüm... Gerçekten sıkıntılı bir durum ama yıllardır da böyle biliniyor işte:) Çok teşekkür ederim Sibel Hanım, saygılar:)

      Sil
  5. Yöre halkının uzun zamanlar kullandığı isimler ile oynamayacaksın, tutmuyor çünkü:) Bizim memlekette de köy isimlerinin değiştirildiği yerler var, kimse kullanmıyor o isimleri.Yeni isimler ile anıldığında bilinip, bulunmuyorlar üstelik:)

    Tabut evin konumlanması çok ilginç:) Falezden manzara da cok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yöre halkı Tirilye bile demez "Trille" derler ;) Kimin içerden kimin dışardan olduğunu anlarız.

      Sil
    2. Vakt-i Dem; İsimler konusunda kesinlikle haklısınız ve bir dönem ciddi bir girişim vardı değiştirmeler konusunda... Ama nihayetinde halk ne isterse onu kullanmaya devam ediyor:) Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Güzel bir yermiş. Fotoğraflar ilgi çekici. Orada kahvaltı yapmak ve yürümek isterdim. Paylaşım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) O manzaralara karşı kahvaltı yapmak/ birşeyler içmek gerçekten çok keyifliydi. İnşallah kısmet olur gitmek:)

      Sil
  7. A very helpful guide, SzgnBsl .

    Love the photos.

    YanıtlaSil
  8. Gidilecekler listemde bekliyor Trilye. Restorasyonlar işi bozmuş biraz ama yine de güzel kareler çektiğinize eminim. Özellikle iki sokak ortasındaki o ev bir sürü fotoğrafçı arkadaşın kadrajına girdi, imrenerek bakmıştım hep :)
    Ayaklarınıza ve anlatımınıza sağlık. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ki ev fotosuna benzer bir ev de çarşı içinde var, orası çok daha fazla sosyal medyada yer alan bir yapı:) Ama nedense orada çektirmedik fotoğraf... Güzel mevsim şu an ziyaret etmek için:) Teşekkür ederim, saygılar:)

      Sil
  9. Ooo bizim köy :))) Bir dahakine köylüsüyle gezmenizi önereceğim, yine de çok hoş bir bakış olmuş.. Bu yakınlarda mı gittiniz gezi gecikti mi, çünkü kısa kollular ve mavinin rengi sanki olsa olsa eylül başı gibi geldi!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında pek yakın bir tarih değil, 2 seneye yakın oldu:) Ufak güncellemeler ile tekrar yayınladım:) Seneye geldiğinizde inşallah sizlerle gezeriz yeniden:)

      Sil
  10. İstanbul dönüş yolunda biz de uğradık Trilye'ye. Ama ciddi bir rüzgar ve az da olsa yağmur vardı. Yine de ben makinemi poşete sarıp dolandım azıcık. Eşim ve Deniz arabada bekledi:((( Gerçekten güzel bir yer ama hakkıyla dolanmalı. İşte o içime oturdu. Umarım yeniden demekten başka çare yok. Bu arada orada azıcık sohbet ettiğim bir esnaf bana Trilye adının "kırmızı balık"tan geldiğini söyledi. Oradan dere geçiyormuş eskiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında adını hiç araştırmadım ama balıkçı köyü olarak geçtiği için çok mantıklı:) Yağmur ne yazık ki birçok insanı caydırıyor ama özellikle fotoğraf sevenler için bazen en güzel karelerin çıkacağı anlar oluyor:) İnşallah daha uzun süreli gitme imkanınız olur:)

      Sil
  11. Yaaa ne kadar güzel bir yer.Bursa da yaşarken çok merak ettiğim ama gidemediğim yerdi. Şimdi deli bir istek uyandı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de güzel, bence burayı yakın arkadaşlarla planlamaya alın, hatta 1 gece konaklama daha da keyifli olur:)

      Sil
  12. Trilye'ye sadece hafta içi gidilir zaten :) Pazar günü ne yolun kalabalığı çekilir ne de yer bulunur hatta bayram falan gibi özel bir gün ise Jandarma girişte durur ve içeri araba bile sokmaz. O sebeple hafta içi gitmek candır. Sahildeki restoranalar için bir asgari ücret bırakırız nolcak yaa demiyorsanız ne yazık ki tavsiye edemem, ödediğiniz o rakamın üzerine içtiğiniz çay ve kahvenin de parasını alırlar :) Tekrar gelmem demişsin ama oradan zeytinyağ ve zeytin alırsan bir daha başka yerden alıp yemen mümkün olmadığı için mutlaka gelirsin ama almadıysan cidden yazık olmuş o yola evet biraz pahalı ama daha iyi zeytin yok emin olabilirsin ... Çamlı kahve manzarası ve kahve için cidden en güzel yerlerden biridir bir arkadaşımın yorumu dünyanın son noktası gibi burası olmuştu. Bence eşinle bir hafta sonu gelip kalmalısın sakinliğin tadını çıkartmalısın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Çamlı kahve en çok bilinen yeri ama hemen üstünde ki bizim tercih ettiğimiz yer hem daha tarz, hem de manzara daha güzel:) Biz oğlum, yeğenim ile geldiğimiz için biraz zorlayıcı oldu yürümek anlamında ama dediğiniz gibi eşle yalnız gelmek daha mantıklı gibi:) Aslında her ikisini de satın aldık ama inanın tatları aklımda kalmadı:( Belki yol üzeri denk gelirse uğrarım yeniden:)

      Sil
  13. Pandemiden kısa bir süre önce liste başına aldığım yer. Gidenler çok memnun dönüyorlardı.
    Tirilye deyince aklıma her seferinde ''Tiriliçe'' geliyor nedense:) İsmi gayet güzel bence. Bir Rum yerleşim birimi olarak yakışmış. Ayy! Mahmut Şevket Paşa diye ad mı olurmuş hiç?
    Anlatımınız sayesinde çok güzel bilgilendim yine. Hiç tereddütsüz, seve seve giderim. Yaz sıcakları gelmeden tabii:) Ara sokaklarda vakit kaybetmek yok, ok.
    Fotoğraflar çok güzel ve keyifliydi.. Bartu'lu fotoğraflar ise çok sevimli:)
    Emeklerinize sağlık diyorum, teşekkürlerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. *Düzeltme:
      Tiriliçeden bahsedeceğim derken Trilye yerine Tirilye yazmışım. Özür:)

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim:) Sonradan koyulan isim gerçekten felaket... İnsanlara saygımız var tabi ama yer ismi de olacak gibi değil:) Sanırım Eylül burası için ideal ve konaklama işi de keyifli olabilir. Bartu bir zamanlar öyleydi:))) Aslında gezi üzerinden çok zaman geçmedi ama korona ve ev günleri çocuğu fazla büyüttü... Tekrardan teşekkür ederim, saygılar:)

      Sil
    3. Bu arada tiriliçe tatlısını da çok severim:)

      Sil
  14. paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  15. Merhabalar.
    Sayenizde ülkemizin güzellikleriyle tanışıyoruz. Bana biri "Trilye" dese, emin olun hiçbir fikrim yoktu. Ama şimdi Trilye'nin neresi ve ne kadar güzel bir yer olduğu konusunda bilgi sahibi oldum. Bu güzel ve yararlı paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Recep Bey:) Mutlu oldum faydalı bulmanıza, saygılar.

      Sil
  16. Antalya falezleri efsane... Orasının yerini mümkün değil tutamaz:) Trilye denilince benim ilk aklıma gelen triliçe tatlısı oluyor:))) Belki ondan çağrışım yapmış olabilir:) Çok teşekkür ederim, selamlar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  17. Küçücük bir yer aslında ama tarihi bilgilerle ne güzel zenginleştirmişsiniz. Neredeyse 30 yıldır Bursa'da yaşayıp, kaç kez gitmiş olmama rağmen bilmiyordum açıkçası, kaleminize sağlık :)Bir gün ama hafta arası bahsettiğiniz yerleri gezmek üzere gitmem gerek demek ki :) Yolunu ben de çok sevmiyorum. Ve evet Çamlı kahve herkesin uğrak yeri olmasına rağmen bana da çay kahve dışında oturmak için hiç cazip gelmiyor. Hele hafta sonu kalabalığında vallahi çekilmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burası Cumalıkızık'a göre çok daha şirin ve cazip geldi bana:) İkinci kez gitmeyi düşünmedim ama yolumun üzerinde olursa restorasyonu bitmiş yerler için yeniden uğrayabilirim:) Şimdiden mutlu haftalar, saygılar:)

      Sil
  18. Çok keyifli bir yazı olmuş, fotoğraflar çok güzel:))) Sizin yazılarınızı okurken çok şey öğreniyorum. Gölyazı seneler önce bir dizide duymuştum ve biraz araştırıp bakmıştım ama gidemedim. Gezilecek çok güzel yerler var. Tam kısa bir tatil yeri bence:))) Emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sağolun:) Yazıların faydalı olması beni ayrıca mutlu ediyor.

      Sil