Çin Takvimi Nedir? Öküz Yılı Ne Anlama Geliyor? | Hayat40tansonra

Öncelikle başlık için kusura bakmayın ama bunu ifade edecek başka bir terim yada anlatım ne yazık ki yok, en azından ben bilmiyorum:-) Günlerdir bir "ÖKÜZ YILI" almış başını gidiyor:-) Özellikle instagramda hikayeler kısmına yapılan eklemeler ile bu konu sanırım herkesin daha çok ilgisini çeker bir hale geldi. Birçok kişi benim gibi ne olduğunu bilmemekle beraber, astroloji ile yakından ilgilenenlerin sanırım iyi bildiği bir konudur. Netice olarak benim gibi konudan bi haber olanlar için araştırma yapıp, konunun daha iyi anlaşılması için bir yazı yazmak istedim:-) 
(Öneri için Ayşe Abla'ya teşekkür ederim)

Fotoğraf Kaynak: My Artwork AS IS/ Pixabay 

Önce gelin konuyu daha iyi anlayabilmek için Çin takvimi nedir onu anlamaya çalışalım. Ben doğruyu söylemek gerekirse Çin Takvimini bugüne kadar sadece bebek cinsiyeti konusunda dikkate alınan yada kullanılan bir takvim olarak duymuştum:-) Aslında doğru biliyormuşum ama benim bildiğimden biraz daha detaylı tabi ki.

Fotoğraf Kaynak: My Artwork AS IS/ Pixabay 

Çin takvimi dediğimiz aslında hayvanların sembol olarak kullanıldığı alternatif bir astrolojik sistem. Nasıl ki astroloji denilince akla her ayı temsil eden ve bilinen 12 burç geliyorsa, Çin takviminde her ay yerine HER YIL için kullanılan ayrı bir hayvan sembolü var. Tek farkı 12 burç bir yıl içerisinde ki ayları temsil ederken, Çin takviminde ise her hayvan sembolü BİR YILI temsil ediyor. Yani her 12 yılda bir burçlar tekrar başa dönüyor. 

Ve biz Şubat 2021 ayı itibariyle 12 yılda bir tekrarlanan, bu aralar çok popüler olan "ÖKÜZ YILI"na girmiş bulunuyoruz:-)) Yani Çinlilere göre bu yıl doğacak her çocuk "Öküz Burcu" olmuş oluyor. Biz de ki mecazi anlam ve söylemi her ne kadar hoş olmasa da Çinliler için bunun ifade ettiği anlam yada bu hayvana has özellikler çok daha farklı:-)) İlerleyen paragraflarda bundan da bahsedeceğim. 

Fotoğraf Kaynak: Pixabay 

Bu bahsettiğimiz takvimin en büyük özelliği ise, bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da yaklaşık 700 yıldır bebeklerin cinsiyetini belirleme de kullanılıyor ve Çinlilerin bu takvim tahminlerinin %70-90 olasılıkla tuttuğuna inanıyor olması. Aslına bakarsanız buna inanlar sanırım sadece Çinliler değil:-))

Çin astrolojisinin temelini ise öncelikle Yin ve Yang olarak adlandırılan erkek ve dişi kutuplar oluşturuyor. Ve bu iki temel gücün temsilcisi olarak da Güneş ile Ay kabul ediliyor. Daha sonra bunlara çok bilinen tahta, ateş, toprak, metal ve su elementleri ekleniyor. Ve aslına bakarsanız bu elementlerin devreye girmesi ile 60 yıllık bir döngü ortaya çıkıyor. 12 hayvan sembolü ve her bir hayvan sembolü için 5 element. Bu ne demek derseniz; 1978 ve1990 yıllarında doğan kişiler AT BURCU oluyor ama bu kadarla kalmıyor. Elementler de devreye girince 1978 yılında doğan biri TAHTA AT, 1990 yılında doğan biri ise METAL AT burcu oluyor gibi:-)) Böylece de ortaya 60 yıllık döngü çıkıyor.

Fotoğraf Kaynak: PIRO4D/ Pixabay 

Peki her 12 yılda bir tekrarlanan bu burçlar nelerdir? Fare, Öküz, Kaplan, Tavşan, Ejderha, Yılan, At, Keçi, Maymun, Horoz, Köpek, Domuz.

Aslında kaynaklarda, Öküz yılının ilk sırayı alacağı fakat neden alamadığı ile ilgili de bir efsane var. Taocu tanrıların en önemlilerinden biri kraliyet muhafızlığı için bir yarışma düzenliyor ve yarışı bitirme sırasına göre 12 adet muhafız seçileceğini beyan ediyor. Bu yarışta nehri geçemeyen farenin, öküzü kandırarak sırtına bindiği ve nehir geçişi sonunda öküzün üzerinden atlayıp bitiş çizgisini önde bitirdiğinden bahsediliyor. Ben olsam hayatta fare yılında doğmuş ve onun burç özelliklerini taşıyan biri olmak istemezdim herhalde:-)) Tabi burada aynı zamanda öküzün mecazi hitap şeklini kanıtlayan başka bir durum da açıkça ortada:-))

Fotoğraf Kaynak: My Artwork AS IS/ Pixabay 

Peki Çin takvimine göre bu burçtan olanların özellikleri ve bu yıldan beklenenler neler;

Bildiğiniz gibi bu hayvan çalışkanlığı ve gücü ile bilinen bir hayvan. Yani bu yılki sıkı çalışmanın karşılığının her zamankinden daha fazla ödüllendirileceğine inanılıyor.

Bu yıl doğan insanların güvenilir, güçlü, adil, sabırlı olduğu da diğer inançlardan. Ama tabi ki tüm özellikler yukarıda ki kadar güzel değil. Aynı zamanda bu insanların dik başlı ve inatçı olduklarına, bunlarla birlikte biraz da asosyal ve iletişim konusunda zayıf olduklarına inanılıyor.

Eğer bu takvimin doğru olduğuna inanacak olursak; en güzel haber Öküz yılında felaketlerin OLMAYACAĞI 

Bu arada unutmadan, bahsettiğimiz bu takvim 12 Hayvanlı Türk Takvimi ile de büyük benzerlik gösteriyor.

En kısa ve yalın anlatımı ile Çin Takvimi ve Öküz Yılı'nın açıklaması bu şekilde:-) Yazımı sonlandırmadan önce buraya 12 yıllık döngü ve her bir burç için 5 elementin devreye girmesi ile ortaya çıkan durumu görseller yardımıyla paylaşacağım. İlk tablodan doğum yılınıza göre burcunuzu simgeleyen hayvanı bulacaksınız. Devamında da elementlerin devreye girmesi hangi burç ve hangi element olduğunuzu yine doğum yılınıza göre görecek ve nihayetinde eğer inanıyorsanız 2021 yılında sizi nelerin beklediğinin görmüş olacaksınız:-)

Görseller https://www.thechinesezodiac.org isimli siteden alıntıdır

Doğum Yılınıza göre Sizi Simgeleyen Hayvan-Burç


Doğum Yılı ve Elementlere Göre Fare Burçları için 2021'de beklenenler

Doğum Yılı ve Elementlere Göre Öküz Burçları için 2021'de beklenenler

Doğum Yılı ve Elementlere Göre Kaplan Burçları için 2021'de beklenenler

Doğum Yılı ve Elementlere Göre Tavşan Burçları için 2021'de beklenenler

Doğum Yılı ve Elementlere Göre Ejderha Burçları için 2021'de beklenenler

Doğum Yılı ve Elementlere Göre Yılan Burçları için 2021'de beklenenler

Doğum Yılı ve Elementlere Göre At Burçları için 2021'de beklenenler

Doğum Yılı ve Elementlere Göre Keçi Burçları için 2021'de beklenenler

Doğum Yılı ve Elementlere Göre Maymun Burçları için 2021'de beklenenler

Doğum Yılı ve Elementlere Göre Horoz Burçları için 2021'de beklenenler

Doğum Yılı ve Elementlere Göre Köpek Burçları için 2021'de beklenenler

Doğum Yılı ve Elementlere Göre Domuz Burçları için 2021'de beklenenler

Umarım sizde benim gibi artık Çin Takvimi ve Öküz Yılı'nın ne anlama geldiğini öğrenmişsinizdir. Keyifli Pazarlar:-)) 

Yorum Gönder

47 Yorumlar

  1. Ejderha falı takvim yılında doğmuşum Çin'lilere göre

    YanıtlaSil
  2. İnstagram da ilk gördüğümde acaba dedim sayfasını mı sattı biri... Sonra baktım ki öyle değilmiş. :) Ben köpek yılında doğduğumu biliyordum ama bir de Ahşap köpek oluyormuşum. İlginç :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok hocam:-)) Sayfa satarak para kazanma yok, büyümeye devam tabi ki sizlerle birlikte :-) İnanırsan güzel ve kazançlı bir yıl seni bekliyor:-)

      Sil
  3. Ne ayrıntılı ve bilgilendirici bir yazı çok teşekkürler :) Yazı yayınladığınızı görünce içten bir oley dedim :) Öğrenmiş olduk Çin takviminin ayrıntılarını, bende keçi falındayım bu takvime göre. Yukarıdaki tabloları inceledim umarım işsizliğimle ilgili dedikleri çıkar, hep kariyerle ilgili güzel şeyler söylemişler... Acaba iş bulabilecek miyim bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben pek inanmıyorum ama gündemde olunca yazmak istedim bu konuyu:-) Umarım en kısa zamanda iş bulur, diğer hayal ve hedeflerinize ulaşırsınız. Dualarım sizinle ve tüm diğer blog yazan arkadaşlarımla:-)

      Sil
  4. su maymunu çıktı hahah :D maya takvimi de var bu şekilde hepsi ilginç şeyler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Hedefler büyük, planlar çok:-) Umarım hepsi tek tek gerçekleşir:-) Keyifli pazarlar.

      Sil
  5. Sonuç olarak öküz yılında felaket yok diyor yani cinliler öyle mi? Yarasa yemekten vaz mi gectiler acaba:)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-))) Umarım doğru çıkar takvim ve inançları:-)) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için, keyifli pazarlar:-)

      Sil
  6. Balık burcuyum. Tek bilgim budur :)) Yani hiç bilmediğim konular.
    Sayenizde bir çok şey öğrendim.
    Epey bir araştırma yapmışsınız tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyal medyada bu kadar çok karşıma çıkınca merak edip araştırma ihtiyacı duydum:-)) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için:-)

      Sil
  7. Maşaallah. Ne de güzel bir bilgilendirme olmuş.
    Gerçi ben çok anlamadım. Sanırım tahta sıçan doğum yılı hayvanım.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanırsanız, harika bir yıl sizi bekliyor:-)) Bu kadar gündeme gelince, olabildiğince anlatmaya çalıştım:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  8. Yaptığım yorum gelmedi sanırım, benim köpek yılı çıktı ama bu Çinlilere dair ne varsa sevemedim. Çinli denince akla işkence geliyor. O köpeklere yaptıkları işkenceler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ne yazık ki birbirinden ilginç adet ve gelenekleri olan bir toplum.. Eminim bizimkilerde onlara tuhaf geliyordur:-)) Köpekler konusunda sizinle tamamen aynı fikirdeyim... Keyifli pazarlar dilerim:-)

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Hocam lütfen, elementte önemli:-)) Ateş Tavşansan dikkat etmelisin bu sene kendine:-))

      Sil
  10. Ejderha yılında doğmuşum, ne güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sene sizi güzel bir yıl bekliyor gibi görünüyor:-)

      Sil
  11. teşekkürler yaa öğretici oldu buuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğun için:-)

      Sil
  12. Domuz çıktım iyi mi :D Heyecan verici bir yıl geçirecekmişim. Artık tüm gün evde insan ne kadar eğlenebilirse :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) İsimler çok rahatsız edici dimi? Ben yazarken çok zorlandım bazı cümleleri, arada da kendi kendime gülüp durdum.-)) İsimlere takılmamak lazım:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  13. Bu yazıyı geç farkettim. Bazı yazılar okuma paneline sonradan gelip arada kayboluyor. Güncelleme sorunu sizde de mi var yoksa? Takip ettiklerimin birinin aynı anda dünya kadar yazısı giriyor devreye bu ara. Ondan da karışabiliyor:/
    Neyse, Çinlilere kızgınım, takvimleriyle hiç ilgilenmedim. Domuz burcuymuş, peh!. Adı kötü yorumu güzeldi neyse:) Bu karmaşık takvimi olabildiğince anlaşılır tarzda açıklamışsınız. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bende de aynı sıkıntı var, yazılar hem geç düşüyor panele hem de eski yazılar öne çıkıyor.. Çözümü nedir onu da bilmiyourm ne yazık ki 🤷‍♂️

      Çinlilere kızgın olmayan sanırım yok :-)) Burç isimleri biraz rahatsız edici olsada onlara takılmamak lazım sanırım :-)) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için 🙏

      Sil
  14. Takvimler, astroloji....bana uzak konular oldu hep. Çalışırken laf olsun diye falımı okurdum hatta arkadaşlarla takılırdık birbirimize. Ama şimdi o kadarını bile yapmam. Aslında ne derin bir konu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi derin bir konu. Aslına bakarsanız benim çok inandığım ve ilgimi çeken bir konu değil ama bu kadar gündeme gelince araştırmak ve paylaşmak istedim :-)

      Sil
    2. Ben inanılmasına karşı değilim. Her ne kadar kendim ilgilenmesem de belki de gerçek bir tarafı vardır. Bilmediğim bir konuda gerçek değildir demek saçma gelir.

      Sil
    3. Ben de bu kadar gündeme gelince açıkçası detaylı olarak araştırdım. Ve araştırdığım kaynakların tamamı, özellikle bebek cinsiyeti belirlenmesi konusunda bilimsel olarak dayanağı olmadığını üzerine basarak belirtiyordu. İnanmadığım kısmı da burasıydı aslında:-) Ve tabi ki inanan insanlara saygılıyım, onlar için umarım keyifli ve faydalı bir yazı olmuştur.

      Astroloji gerçekten derin bir konu ve özellikle son zamanlarda bunun faldan çok daha öte bilimsel gerçeklere dayandığı ile ilgili araştırmalar var. Dediğiniz gibi bilmeden gerçek değil diye önyargılı olmamak lazım.

      Sil
  15. :-)) Yazarken bende çok zorlandım bu yılın ismini :-)) İnstagram da görmekten gına gelince nedir ne değildir diye bakmak istedim ve bu yazı çıktı ortaya, teşekkür ederim:-)

    Hedef ve planların gerçekleşeceği güzel bir yıl olsun:-)

    YanıtlaSil
  16. Keyifle okudum ilgilenmediğim halde, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için:-) Gezi yazıları daha çok ilginizi çekebilir yada fotoğrafçılık ile ilgili yazılar. Sağolun tekrardan:-)

      Sil
  17. Merhabalar Sayın Hocam.
    Çin Takvimi ve Öküz Yılı ile ilgili hazırlamış olduğunuz yazı dizinini inceledim. Çok harika bir çalışma olmuş. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Bir ara ben de astrolojiye merak sarmıştım ama, çok çabuk vazgeçtim. 1955 doğum yılıma göre ben Keçi burcundayım ve 2021 yılına göre baktım, ahşap keçisiymişim ve yıl içinde ilginç iş teklifleri alabilirmişim. Şimdi ben hem 66 yaşındayım ve hem de emekliyim. Buna rağmen nasıl bir iş teklifi alabilirim merak ettim doğrusu.
    Çok güzel bir çalışmaydı. Tekrar çok teşekkür ederim. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Açıkçası çok ilgi alanım olan bir konu değil ama çok gündeme gelince merak edip araştırdım. Ve sizin gibi değerli büyüklerim ve arkadaşlarım ile paylaşmak istedim:-) Zaten yazmak maddi kazancı olmasa da bir iş gibi bazen, ciddi emek, düşünce, fikir, kurgu gerektiren eğlenceli bir iş:-) Belli mi olur belki bu alanda bir iş teklifi gelir:-)

      Çok teşekkür ederim değerli vaktinizi ayırıp yazılarımı okuduğunuz için.

      Sil
  18. 12 hayvanlı Türk takviminde de yıllara bir isim veriliyordu bu da öyle anladığım kadarıyla. Ateş böceği geldi. Ne güzel. Güzel şeyler bekliyormuş beni. Otorite... bakın bu en güzeli :) Faydalı oldu. Teşekkürler 🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Türk Takvimi ile çok benzerlik gösteriyor, muhtemelen aynı devirlerde birbirlerinden görerek kullanmışlardır :-)) Güzel bir yıl olsun sizin için 🙏 Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  19. Yılan yılı olduğumu daha önceden bir yerde okumuştum. Tısss...:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin için büyük bir beklentiye girmeden güzel bir yıl olacak gibi:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  20. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş,kaleminize sağlık.Bundan birkaç sene evvel çin astrolojisi ile tanıştım ve tavşan burcuna denk geliyorum.Okudugumda inanamadım.Inanilmaz derecede doğru karakter analizi yapılmıştı, Almanca bir sitede.Alternatif olarak düşünülebilir bence;) Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aslında tamda dediğiniz gibi alternatif bir astroloji sistem 🙏 Özellikle sosyal medyada bu kadar gündem olunca merak edip araştırdım ☺️ Teşekkür ederim değerli yorumunuz için 🙏

      Sil
  21. I was born in the year of the tiger. Roarrrrrrrrr!

    Fascinating post, SZGNBSL!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) thank you so much for visiting my blog and kindly comment 🙏

      Sil
  22. Çok ilginç gönderi. Güzel olan şey, Çin takviminin burç veya burçlarının sizin tarafınızdan Türkiye'den incelenmesi ... bunun için selam.
    Metal Köpek yılında doğdum. Biliyorsam hangi yılda doğdun dostum?.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim burcum Tahta At:-))

      Astroloji Türkiye'de ilgi çeken ve ilgilenilen bir konu. Bende bu konu ile ilgili bir araştırma yapıp arkadaşlarım ile paylaşmak istedim. Beğenmene çok sevindim.

      Sil
  23. Bende sadece hayvanları biliyordum, araştırmaya başladıkça bir sürü detay çıktı ortaya :-))

    YanıtlaSil