Günübirlik İznik Gezi Rehberi | Hayat40tansonra

İznik Şehri

Genel:

Geçtiğimiz hafta yağan ve bırakın gezmeyi neredeyse markete bile gitmeye engel olan yoğun kar nedeniyle, yakın bölge günübirlik gezilerime kısa bir ara vermek zorunda kalmıştım. Kar yağışları bitti ve bahar mevsimini andıran günler yeniden başladı. Hal böyle olunca bende bunu fırsat bilip kar sonrası ilk gezimi İznik'e yaptım.

İznik Harita

İznik tarih sahnesinde hem Hristiyan, hem de Türkler için çok önemli bir yere sahip ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, geçmişte cazibe merkezi olmuş bir yerleşim. 

Hristiyan aleminde İlk ve Son Ekümenik Konsilin (Katolik Kilisesi'nin inanç, ibadet ve uygulamalarla ilgili kararlar aldığı meclis) yapıldığı İznik, Selçukluların fethiyle birlikte Türklerin Anadolu'da ki ilk başkenti olma özelliğini de taşıyor. Şehri koruyan surlar Bizans Döneminden, yaşam alanları ise Osmanlı zamanından kalma dersek sanırım yanlış olmaz.



İstanbul'un fethine kadar zenginliği ve cazibe merkezi olma özelliğini koruyan İznik aslına bakarsanız Türkiye'nin belki de en büyük açık hava müzesi ve antik şehri olma özelliğine sahip diyebiliriz.

Şehir son yıllara kadar surlar içinde kalmış ve yaşam burada devam etmiş görünse de artık kabına sığmamış olacak ki surlar dışında daha modern ve yeni bir yapılaşmaya gidilmiş. Zaten şehirde benim için tek ve en büyük hayal kırıklığı yapılar. İnanılmaz tarihi eser bolluğu ve zenginliği var ama yaşamın sürdüğü evlerde, yapılarda bunlardan hiç eser yok. Daha ilginci modern dediğimiz yapılaşma da yok:) Arada kalmış bir mimari ve aslında çarpık bir yapılaşma var. Ne kentin tarihini yansıtıyor, ne de modern bir şehir görünümü var. 70-80'li yılların mimarisini yansıtan bir sürü bakımsız ev var. Üstelik inanılmaz bir turist potansiyelinin yanı sıra zeytinlikleri ve tarım alanları ile de zengin bir şehre benziyor. 

Biraz laf kalabalığından sonra asıl maksadımız olan gezi kısmına geçelim:)
 

Ulaşım:

Ben geziyi İzmit'ten hareket edecek şekilde planladım. İzmit merkezden İznik'e olan mesafe 65-75 km. arası. Google Maps ulaşım için en yakın rotayı Gölcük/ İzmit'ten veriyor olsa da ben daha önce tecrübe etmediğim ve dağ yolu olabileceği düşüncesi ile tercihimi Karamürsel sonrası olan İznik yol ayrımından yana kullandım. İkisi arası mesafe olarak fark ise 5-10 km. arası. 

Dönüşü ise dağ yolu olabileceğini düşündüğüm yoldan yaptım. Ve ilk baştan bu yolu tercih etmediğim için de çok pişman oldum. İnanın yaptığım en keyifli yolculuklardan biriydi:) 

Gezi güzergahı ile ilgili hazırladığım görseller aşağıda. 2 bölüm olarak hazırladım. Sebebi ise ilk görseldeki yerlerin tamamının yürüme mesafesinde olması. Aslında göl kenarı da yürüme mesafesi ama buraya araba ile gelip, diğer yerlere araba ile geçmek daha kolay ve pratik. Bu plan daha önce ki gezilerde olduğu gibi size en iyi zaman planlaması ile en verimli geziyi sağlayacak rotalardır.

İlk Bölüm - Yürüyerek Gezilecek Yerler  

İkinci Bölüm - Araba ile devam edilecek Güzergah

Unutmadan haritada belirtmediğim yerler var. Sebebi diğer yerler ile çok iç içe olması. Buralardan da yeri gelince bahsedeceğim. İznik geziniz hiç bir yeri kaçırmadan ve belirttiğim plan dahilinde yapılırsa 3-4 saati geçmeyecektir. Yürüme mesafesinde olan ilk bölümü ben 10 bin adımda tamamladım ve yaklaşık 2-2,5 saat kadar sürdü. 

Keşfet:

Keşfet kısmını, yukarıdaki görselde hazırlanan sıra ile maddeliyorum;

1. İstanbul Kapı:

İznik Kuzey Girişi

Şehrin toplam 4 ana kapısı, 12 adet de tali kapısı var. 4 ana kapıdan biri ve esas olan İstanbul Kapı, Şehrin kuzey girişinde bulunuyor. Sanırım geziye buradan başlamak pek iç açıcı değildi:) Arabayı sur yanında emniyetli bir yere bıraktıktan sonra başladım sur boyunca yürümeye. Hiç abartmıyorum ben hayatım boyunca bu kadar içki şişesini tekel bayilerinde bile görmedim. Her 5 metre de bir onlarca boş şişe. 

İstanbul Kapı tarafı surların durumu

Bunun yanı sıra gündüz sur dibinde alkol alan insanlar dikkat çekiciydi. İnsanların ne zaman ve nerede alkol aldığı beni ilgilendirmez. Ama böyle bir yerde alkol alınması, çevreye ve tarihi eserlere bu şekilde zarar verilmesi, kirletilmesi ve bunun gündüz saati aleni yapılması çok üzücü. 

Velhasıl rahatsız edici bir başlangıç olsa da sonrası daha keyifli geçecek bir gezi İstanbul Kapıdan girişimiz ile başladı. 

2. İsmail Bey Hamamı: 

Tel örgülerden dolayı bu kadar çekim yapabildim

Yol üzerinde olduğu için geçerken bakılabilecek bir yer. Zaten etrafı çevirili ve girme şansınız yok. Yapılış tarihi ve yaptıranı belli değil ama mimari itibari 14 yy. a ait olduğu değerlendiriliyor.

3. Çini Çarşısı (1.Murat Hamamı Kültür Merkezi):

1. Murat Hamamı Kültür Merkezi

Gezmekten en keyif aldığım yerlerden biri burası oldu. Asıl adı 1.Murat Hamamı Kültür Merkezi, ama haritalarda Çini Çarşısı diye geçiyor. Hamam etrafında İznik'e has hediyelik çini eserleri satan ufak bir çarşı var. Bir sürü sevimli küçük esnaftan oluşan şirin bir yer. 

Çini Çarşısı

Burayı dışarıdan görülüp geçilecek bir yer diye düşünmüştüm. Ama hamam müzeye çevrilmiş ve gerçekten de güzel ve gezilecek bir yer haline gelmiş. İçeride Sergi/ Dinleti salonu, İznik Tarih Galerisi ve Sanat Galerisi olarak farklı bölümleri var. 

Kültür Merkezi Giriş Kısmı

Sanırım kimsenin olmaması nedeniyle görevli arkadaş bize bütün müze boyunca eşlik ederek her detayı anlattı. Ayrıca gezilecek tüm yerleri de özet olarak anlatarak epey bir katkıda bulundu. Bu arada bu hamamın yaptıranı ve yapım tarihi belli değil.

Müze belediye işletmesinde ve giriş ücretsiz. Sadece öğle arası ve hafta sonları kapalı. Giderseniz kesinlikle ziyaret edin.

4. Ayasofya Camii: 

Ayasofya Camii

Bölgenin belki de farklı medeniyet, inanç izlerini bir arada yansıtan tek yapı. Kaynaklar her ne kadar Orhan Gazi zamanında camiye çevrildiğini yazsa da  anladığım kadarıyla bir süre sonra ibadete kapatılmış. Çünkü tekrar ibadete açılma zamanı 2011 olarak yine aynı kaynaklarda yazıyor. 

İçeride hem camii kısmı, hemde Hristiyanlar zamanında kullanılan yerler ayrı ayrı olarak muhafaza ediliyor. Ayrıca içeride bir de mezar odası var. Zaman içerisinde deprem vb. doğal afetler sebebiyle tadilatlar/ restorasyonlar geçirmiş olan bu yer, son ekümenik konsilin yapılması nedeniyle Katolik dünyasında çok önemli bir yere sahip. 

Ayasofya Camii

Bursa Belediyesi tarafından 1980'li yıllarda bölgede kamulaştırma yapılarak etrafında ki diğer yapılar yıkılmış ve park haline getirilmiş. 

Ayasofya Camii Parkı

Bu arada İznik Merkez de buraya gelmeden İznik Saat kulesini de göreceksiniz.

İznik Saat Kulesi

Ayasofya Camisinden sonra İznik'in en işlek caddesi, Kılıçaaslan Caddesine giriyorsunuz ve bu cadde sizi Lefke Kapısına kadar götürüyor. Cadde büyük oranda trafiğe kapalı ve çınar ağaçları ile kaplı güzel bir cadde. Cadde üzerinde bol bol hediyelik eşya satan dükkanın yanı sıra bir kaç tane de Çini Atölyesi var. Vaktiniz varsa buralarda keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Kılıçaslan Caddesi

Gezi güzergahımızda ki diğer yerler bu cadde üzerinde sağlı-sollu yerleşmiş durumda.

5. Hacı Özbek Camii: 

Hacı Özbek Camii

Cadde üzerinde ki diğer bir tarihi yapı Hacı Özbek Camii. Buranın önemli kabul edilmesinin sebebi ise mescit, yazıtaşı ve kubbesi bulunan en eski Osmanlı Mescidi olması. Küçük ve ibadete açık. 

Bir sonraki durağımıza gelmeden önce yine aynı cadde üzerinde Çandarlı Halil Paşa Türbesini de görebilirsiniz. 

Çandarlı Halil Paşa Türbesi

Bu bölgede ki diğer durağımız ise 3 adet tarihi yapının yan yana bulunduğu yer; İznik Müzesi (Nilüfer Hatun İmareti), Şeyh Kutbuddinzade Mehmet İzniki Camii ve İznik'in en heybetli camilerinden Yeşil Camii.

6. İznik Müzesi: 

İznik Müzesi ve Şeyh Kutbuddinzade Mehmet İzniki Cami

I. Murat tarafından annesi Nilüfer Hatun anısına yaptırılmış olan imaret ve zaviye (küçük tekke) daha sonra Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaya başlanmış. Müzenin içerisi 3 bölümden oluşuyor. Giriş kısmı, Sosyal Hayat ve Ticaret ile Osmanlı Çiniciliği eserlerini yansıtan bölümler müzenin içerisinde ki bölümler.

Müze İçi

Dışarıda ise Bizans ve daha eski dönemlere ait lahitlerin sergilendiği Geçici Sergi Alanı mevcut. 

Geçici Sergi Alanı

Burası da İznik'in en görülesi yerlerinden. Burası da öğle arasında kapalı ve giriş ücretli. Giriş ücreti 10 tl. Ayrıca müze kart geçerli. 

Müze ile bitişikte ki diğer tarihi yapı ise Şeyh Kutbuddinzade Mehmet İzniki Camii. İbadete açık, tarihi bir yapı.

Şeyh Kutbuddinzade Mehmet İzniki Cami

Diğer bir tarihi cami ise bunların hemen karşısındaki Yeşil Cami. Büyük olmamasına rağmen çok heybetli görünen bir yapı. Osmanlı döneminin ilk vezirlerinde Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından yapımına başlanmış ama ömrü yetmediği için oğlu tarafından yapımı tamamlanmış bir cami.

Yeşil Cami

Bu arada unutmadan İznik'te hiç bir tarihi eserde meşhur çini olayını göremiyorsunuz:) Sadece hediyelik eşya satan dükkan ve atölyelerde karşınıza çıkıyor:)

7. Lefke Kapı: 

Lefke Kapı

İznik şehrinin ve surlarının doğuya açılan kapısı ve bence dört ana kapıdan en heybetli ve güzel olanı burası. İstanbul Kapı ile benzerlik gösteriyor ama burada kısa da olsa bir yürüyüş koridoru var. Ayrıca içine girilebilen gözler mevcut. Tabi çok gezme, girme çıkma şansınız yok. Çünkü kötü durumda, hem çok kirli hemde kötü kokuyor.

Lefke Kapı

Kapının hemen yanında Antik Su Yolu'nun kemeri mevcut ve araba ile giriş çıkış için buranın altından geçiyorsunuz. Buranın ilerisinde bir kaç tane daha çok ziyaret edilen Türbe var. Onları ikinci bölümde kısaca anlatacağım. 

Antik Su Yolu

Buradan sonra arabayı bıraktığımız İstanbul Kapı'ya geri döneceğiz ama yol üzerinde görülecek diğer yerleri de yazdıktan sonra:)

Dönüş yolunda Çandarlı İbrahim Paşa Türbesi ile Tarihi Hamam adı verilen bir harabeyi de göreceksiniz. 

Çandarlı İbrahim Paşa Türbesi

Tarihi Hamam ve Uydu Anteni

Aynı zamanda bunların az ilerisinde Nilüfer Hatun Çini Çarşısı isimli çok güzel bir çarşı daha var.

Çini Çarşısı

8. Süleyman Paşa Medresesi: 

Orhan Gazi'nin büyük oğlu Süleyman Şah tarafından yaptırıldığı bilinen medrese bugün tarihsel el sanatlarına özgü bir ticaret mekanı olarak kullanılıyor. Ancak ben oradayken pandemi nedeniyle kapalıydı. Bu yüzden dışarıdan çekilmiş bir fotoğrafını bırakıyorum.

Süleyman Paşa Medresesi

9. 2.Murat Hamamı:

2. Murat Hamamı

Burası da tarihi bir yapı olmakla beraber halen hamam olarak kullanılıyor. Ancak benim orada olduğum saatlerde kadınlar saati olduğu için sadece kapısından baktım. Ve arabaya doğru devam ettim. Hamamın az ilerisinde Tarihi Mahmut Çelebi Camini de görebilirsiniz. Burası da ibadete açık. 

Tarihi Mahmut Çelebi Camii

Buraya kadar olan bölüm yürüyerek gezebileceğiniz alanlardı. Tabi ki buradan sonra da yürüyerek devam edebilirisiniz. Ama arabaya gitmek ve geziye öyle devam etmek benim için biraz dinlenme fırsatı oldu. Ve bazı yerler için yürümek, mesafeden dolayı imkansız gibi.

Arabaya bindikten sonraki ilk durağım İznik Gölü sahili oldu. Aslına bakarsanız burası tarihi anlamda bir şey ifade etmiyor. Sadece sahilde olmak keyifli. Buranın çehresi merkezden biraz daha farklı. Güzel bir yürüyüş yolu ve plajı var. Çarşıda fırın veya benzeri yerlerden alacağınız paket yiyecekleri sahilde bulunan yerlerde yiyerek dinlenme molası verebilirsiniz.

İznik Sahili

Gelelim ikinci bölüm;

1. Bazilika Kalıntısı: 

Bazilika Kalıntısı

Gölün yaklaşık 20 metre ilerisinde ve 2 metre derinlikte olan bazilika (eski çağlarda kral sarayı) formunda olan kilisenin kaynaklarda 1500 yıllık olduğu yazıyor. Suların çekilmesi ile çok hafif belli olsa da asıl dron ile bakılınca ne olduğu anlaşılan bir yer. Ben gittiğimde sadece gölün açığında kayalık görüntüsü veriyordu. Göl kenarında az önce de yazdığım gibi tarihi yer yok. Sadece göl manzaralı güzel yerler var.

İznik Sahili

2. İznik Rıhtımı: 

Burası İznik'te gün batımının izlenebileceği en güzel yerlerden. Hatta  gezi hazırlığı yaparken gördüğüm günbatımı fotoğraflarından çok etkilenmiştim. Özellikle rıhtım civarında çekilen fotoğraflar harikaydı. Ancak manzaranın en güzel fotoğraflanabileceği yerde şu an bir çalışma var ve yüksek  toprak yığınları nedeni ile o tarz fotoğraflar çekmek bir süre mümkün olamayacak gibi. Bu arada bu bölgede 4 ana kapıdan biri olan Göl Kapı'da varmış ama artık yok. Zaman içerisinde kaybolmuş bir giriş kapısı.

3. Kız Kulesi: 

Burası bir çok gezi sitesinde görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor ama ben neden olduğunu açıkçası anlamadım:) Eksik kalmasın diye araba ile geçerken inip bir kare fotoğrafını çektim:) 

Kız Kulesi

4. Yenişehir Kapı: 

Yenişehir Kapı

4 ana kapıdan sonuncusu da burası, diğer kapılar gibi ve şehrin güney tarafına açılıyor.

Burası artık surlar içerinde kalan son noktamızdı. Yani aslında İznik Şehri merkez gezisi böylece tamamlanmış oldu. Buradan sonraki durağımız ise Berber Kaya Anıt Mezarı. Buraya ulaşım yolu üzerinde ise çok ziyaret edilen Sarı Saltuk ve Çandarlı Hayrettin Paşa Türbeleri de var ve ilgi duyuyorsanız buraları da ziyaret edebilirsiniz. 

5. Berber Kaya Anıt Mezarı: 

Berber Kaya Anıt Mezarı

Açıkçası Frigya gezisinde gördüklerimden sonra bana çok birşey ifade etmedi. 2200 yıllık ve Frigya bölgesinde yaşayanlar ile aynı dönemde yaşamış millete ait bir anıt mezar. Bu arada defineciler tarafından zarar verilmiş fakat sonradan toparlanmaya çalışılmış bir yer.

6. Abdülvahap Gazi Türbesi: 

Türbe

Burası 8 yy. da yaşadığına ve Bizanslılara karşı verilen savaşta kahramanlık gösterdiğine inanılan bir yiğit için yaptırıldığı düşünülen mezar. Burada en çok dikkat çeken ise İznik'i tepeden gören en güzel yer olması. 

İznik Manzara

Burada ufak bir tesis var. Profesyonel bir işletme değil ama oturup çayınızı içebileceğiniz ve manzaranın tadını çıkarabileceğiniz bir yer. Ayrıca organik ürünlerin satıldığı küçük bir pazarı da var.

7. Dikili Taş (Obelisk):

Obelisk

Tarihte önemli olduğu düşünülen bir adamın anısına yapılmış heybetli bir anıt. İlk başta 6 taş ve üzerinde bir kuş heykelciliğinin olduğu düşünülen 15,5 metrelik bir anıtmış. Ayrıca tabanında ki izlerden buralarda da bronz heykeller olduğu düşünülüyor. Ama şu an 5 taş ve 12 metresi var. En üstteki taş, kuş heykeli ve bronz heykellerin bir şekilde kaybolduğu resmi kaynaklarda yazıyor. Bu arada anıtın altında mezar olduğu da belgelenmiş ama şu an görülen birşey yok. Taşların dizilişi ve görüntüsü gerçekten çok güzel. Etrafı çevrilmiş ve tur otobüsleri tarafından ziyaret edilen bir yer. 

Dikili Taş'a giderken yol üzerinde 2 adet daha görülecek yer var. Bunlardan bir tanesi Merdivenli Kaya (durup bakmaya çok gerek olmadığını düşünüyorum) diğeri ise Anıt Ağaç. Anıt Ağaç için kahverengi tabela dikilmiş ama pek kontrol eden varmış gibi görünmüyor. Çevresi inanılmaz kirli. Ama yine de durup bakılacak, fotoğrafı çekilecek ilginç bir ağaç.

Anıt Ağaç

Gezimizin sonuna geldik:) Dikilitaş'ta iki adet tabela var. Biri İzmit'e giden yol, diğeri İznik'e geri dönen yol. İzmit'e giden yol yazımın başında yazdığım ve dağ yolu olduğu düşüncesi ile girmediğimiz yol. Saatin erken olması ve havanın güzel olması nedeniyle bir cesaret buradan dönmeye karar verdim. İyi ki de böyle yapmışım. 

Yol Manzarası

Bu yol aslında kısmen Kartepe'nin güneye bakan kısmının uzantısı. Yol bir kere inanılmaz düzgün ve güzel. Epey bir tırmandığınız için bir süre sonra mevsimden dolayı karlar arasında, dağ eteklerinde ağaçlar arasında harika bir yolculuk yapıyorsunuz. Yol belli ki kardan dolayı açılmış. Yolun kenarında nereden baksanız yarım metre kar var ama yol açık olduğu için sıkıntı olmuyor. Tahminimce sonbahara da bu yolda hiç birşey yapmadan sadece yolculuk yapmak bile çok keyifli olur.

Karlı Dağ Yolu

Tavsiyeler:

Burası için ilk tavsiyem mevsim. Biz her ne kadar Şubatta gitmiş olsak ta ideal mevsim ilkbahar yada sonbaharın ilk ayları. Ayrıca İzmit/ İstanbul tarafından gelecekler için yolda yağmur yada kar yağışı olmadığı zamanlar ideal olacaktır. Çünkü yağış halinde yollar sıkıntılı olabilir.

İznik Gölü

Şehir çok kalabalık ve büyük olmasa da pandemi sürecinde dikkat edilmesi gereken bir yer. Müzeler bomboş olsa da sokaklar tıka basa dolu ve insanların pek umurunda değil. Yaz döneminde yerli/ yabancı turistlerin de geleceği düşünülürse daha sıkıntılı bir hale gelebilir. Bu yüzden imkanınız varsa, hazır havalar güzelken niyetiniz varsa gidebilirsiniz.

Yola çıkarken aracınızın deposunu doldurarak çıkmanızda fayda var. Mesafe her ne kadar çok uzak olmasa da  yol üzerinde akaryakıt istasyonu yok. 

Bol yürümeli bir gezi olacağı için kıyafet tercihi de dikkat edilmesi gereken husus. Zaten geçerken uğramıyorsanız, gezi maksatlı gidiyorsanız bu hususa dikkat edeceksinizdir.

Fotoğraf severler için süper bir yer diyemeyeceğim. Nedenine gelirse her lense uygun çekim yapabileceğiniz yapılar değil. Benim kısıtlı bilgimle ideal lensin geniş açılı lensler olacağı yönünde. Çünkü yapılar ya güzel olmayan yaşam yapıları ile çok iç içe, ya da panoramik manzara fotoğrafları var.

Bir gezi yazımız daha sona erdi, vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Yeni bir gezi yazısında görüşmek üzere:)

Yorum Gönder

55 Yorumlar

  1. Bursali olarak bu kadar güzel anlattığınız teşekkür ederim. MBA yaparken Bursanin markalastirilmasi final sorumuzdu ben Iznik'e çok bölümlü bir Güzel Sanatlar Fakültesi yapip özellikle Erasmus ile fazla öğrenci kabulü minvalinde bir şeyler yazmıştım. Göl kenarına öğreci aparatları falan tavsiyelerim vardi :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim:-) Tavsiyeleriniz çok yerinde olmuş, bu şehre üniversite öğrencisi girdiği anda inanılmaz bir değişim geçireceğinden hiç şüphem yok. Çünkü gördüğüm kadarıyla böyle bir şeye gerçekten büyük ihtiyaç var.

      Sil
    2. Meslek yüksek okulu var ama yeterli değil, cinicilikten heykele muzikten resme her bölümün olduğu bir GSF olsa öğrenciler sosyal sorumluluk projesi kapsamında duvar dibinde içki şişelerini toplardı eminim

      Sil
    3. Kesinlikle haklısınız Güzel Sanatlar Fakültesinin şehre her anlamda mutlaka olumlu katkısı olacaktır. Bir çok farklı fakülteyi içerisinde barındıran bir üniversitenin öğrencilerini barındıran şehirler her anlamda, alanda kalkınıyor.

      Sil
  2. İnanılmaz detaylı bir anlatım. İznik'in dinsel konumu beni cezbediyor. Mardin gibi bütün dinlerin bir arada yaşadığı özel bir şehre gitmeyi çok istiyorum. Surların altında gördüğünüz şişeler de her yerde aynı. Hangi şehrin kalesine, tarihi/turistik bölümüne uğrasam mutlaka tehlikeli olduğu söyleniyor. Anlıyorum, tenha bir alan ama neden etrafa atılıyor bunlar? Çok üzücü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çözümü çok zor değil aslında... Ama belli ki önüne geçmek istenmiyor :-) Birde dediğiniz gibi neden bırakır giderler, koy poşete, her yer çöp bidonu.. Anlamak zor ve böyle yerlerde rastlamak daha da üzücü.

      Ülkemizde bu tarz yerler gerçekten çok fazla ve inanılmaz ilgimi çekiyor benimde. Özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgeleri bu anlamda fazlasıyla cezbedici:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz ve değerli yorumunuz için:)

      Sil
  3. Your trip to Iznik was fantastic. Lots of places and the historical background was a pleasure to read. Thanks for sharing the info and the photos, greatly appreciated. Have a wonderful weekend.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your kindly comment:-)

      Here is a holy city that has hosted many civilizations in years. I hope one day you can visit here:-)) Have a wonderful weekend for you too.

      Sil
  4. Bu yazınız nasıl da ilaç gibi geldi anlatamam size. İki yıl önce Bolu/Yedigöller gezisine gitmiştik. Hem giderken hem dönerken İzmit'in içinden geçtik; ama ikisi de karanlıkta. Epeyce büyük bir kent olmalı ki git git bitmedi ve biz şehrin ışıklarından ve körfezin pırıltılarından başka bir şey fark edememiştik. Çok üzücü bir durumdu.
    Her zamanki kalitede şahane bir yazı çıkmış yine elinizden. Gerek anlatma, bilgilendirme tarzınız, gerek şahane görsellerinizle tekrar tekrar dönüp okunulası bir yazı. Neredeyse gitmiş kadar oldum inanın. Saat Kulesi muhteşemmiş. Çiniciliğin en köklü yerleştiği tarihi bir kent ne de olsa.
    Evet, havalar bahara döndü. Bir yıl öncesi yaptığımız gibi pek evlerde oturmaya niyetimiz yok bu kez. İyi ki gitmiş ve yazmışsınız. Emeklerinize sağlık diyorum. Çok teşekkürler, selamlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum hem beğenmenize hemde güzel yorumunuza:-)

      İzmit çok küçük ama inanılmaz doğa güzellikleri olan şirin bir yer. Bilmeyen için bir sanayi şehri gibi görünse de sevimlidir şehrim:-))

      Baharla birlikte inşallah benim günübirlik gezilerde artacak, size de özellikle doğa gezileri tavsiye ederim. Şu dönemde yapılabilecek en güzel aktivite. Saygılar, selamlar-)

      Sil
  5. Ne kadar detaylı ve güzel bir anlatım olmuş, fotoğraflarda bir o kadar iyi... Çöplerin olduğu fotoğraf beni üzdü keşke herkes dikkat etse tarihinize özen gösterebilse... İznik her anlamda çok tarihsel bir şehir ama yapılaşma biraz bu unsuru bozabiliyor :( Paylaşım için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum yorumunuza:-) Tarihimize önem verme konusunda biraz eksiğiz. Her yeni gezide ne yazık ki biraz daha fazla fark ettiğimi üzücü bir şey.. Tekrardan çok sağ olun vakit ayırıp okuduğunuz için:-)

      Sil
  6. Kesinlikle size katılıyorum, daha kötüsü daha sonrasında o halde trafiğe çıkıyorlar... Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için:-)

    YanıtlaSil
  7. Egzotik İznik gezinizin hikayesi için çok teşekkürler arkadaşlar. Hikayenizi bir yerden diğerine, sanki onun güzelliğini ilk elden görmeye davet edilmişim gibi okumak.
    Tarihi yerlerde çok sayıda sarhoş içicinin olması ve turistik yer haline gelmesi talihsiz bir durumdur.
    Size yakın el sıkışmamdan selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumun için çok teşekkür ederim dostum :-) Benim için keyifli bir seyahatti. Mutlu pazarlar dilerim, saygılar 🙏 🙋‍♂️ ☺️

      Sil
  8. Biz maalesef değerlerimize sahip çıkamayan bir ülkeyiz. O alkol olayının yüzlercesini başka şehirlerde de görmüştüm. Çok acı... Yönetici kişilerin koruma altına almayıp bu denli sorumsuzca davranması daha da acı.

    Emeğinize sağlık :) Çok güzel bir yazı olmuş. Yol manzarası da epey güzelmiş :):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için 🙏 Sahip çıkma konusunda tamamen haklısınız, ne yazık ki her yerde benzer problemler var... Keyifli pazarlar 🙏 ☺️

      Sil
  9. İznik'e çalışırken iş için gitmiştim ama çok zaman geçti üzerinden. Aklımda sadece İznik Gölü'nde yüzmeye çalışma kısmı kaldı. Gölde yüzmek cidden zor işmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı su olması, dip tabiatı denizden farklı olduğu için sanırım biraz daha zorlayıcı:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için. Keyifli pazarlar:-)

      Sil
  10. Gezmekten büyük keyif alıyorum, gezdiğim yerleri yazmak daha da büyük keyif benim için :-))

    Ne yazık ki yazdıklarınızda sonuna kadar haklısınız... Bu tip şeyler moral bozuyor, dile getirmek, yazmak belki doğru yerlere ulaşıp önlem alınmasını sağlar :-) Kendine saygı duymayandan başkasına, çevresine saygı duymasını beklemek çok zor..

    Teşekkür ederim güzel yorumunuz için, keyifli pazarlar 🙏 ☺️

    YanıtlaSil
  11. I enjoyed the fascinating tour of Iznik! Love the fabulous photos, SZGNBSL!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your kindly comment:-) Happy sunday.

      Sil
  12. saaol lazım olabilir buuuu belkiii gezerkeen, gerçi ben gezerkene daha çok yemek yenen yerlre dikkat ediyom, müze cami kilise hiç bakmam çünkü önceden rehberdim tercüman olmadan önce yani bıktım tarihten kikiki :) kafeler kitapçılar severim bi deee binasız doğaaa ama iznik gölü filan ne güzel yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-))) O zaman size gezi yok uzun süre:-)) Pandemi bitene kadar, gezilerde simit, poğaça:-)) Pandemi ne zaman biter o zaman Lezzet Durakları yazılarına devam, onlar daha çok ilginizi çekebilir:-) Burada kafe, restoran pek yok. Sadece bir tane hem yapı hemde kalite olarak dikkat çeken yer vardı. Kitapçı ise ne yazık ki ben göremedim..

      Keyifli Pazarlar:-)

      Sil
  13. Daha çok gezmeli görmeli paylaşmalı günler diliyorum... Görseller ayrıca şahane :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel dilekler için:-)) Keyifli pazarlar dilerim.

      Sil
  14. Günübirlik ne kadar çok yeri gezmişsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet üstelik çokda keyifliydi :-) Mutlu haftalar.

      Sil
  15. ne güzel geziyorsunuz :)) maşallah diyeyim, çok özendim. iznik gitmediğim yerlerden ne çok tarihi eser varmış. alkol şişelerini bırakanlara çok sinirlendim. her yer aynı. nasıl insanlar anlayamıyorum. elime bir çöp torbası alıp toplamak geliyor içimden ama sorunu çözmez ki. dün yürüyüş yaparken çıktığım yeşillik alanda her yer içki şişesi ve çöptü. yazık,çok yazık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın benimde aklıma geldi ama akşama kadar orada çöp toplayıp eve dönmek zorunda kalırdım :-) En azından yazarak dikkat çekmek istedim. Evet geziyorum elimden geldiğince ama çok dikkat ederek:-) İznik'e yakınsanız mutlaka tavsiye ederim. Çok teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için:-)

      Sil
  16. İyi günler sevgili arkadaşım, sözleriniz ve içgüdüleriniz için teşekkür ederim, yaptığım her şey yürekten, herkesi memnun etmeyeceğimi biliyorum, ama sözleriniz kalbimi canlandırdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence hem fotoğraf hem de video çekmeye devam edin. Gerçekten başarılısın.

      Sil
  17. Boa tarde meu querido amigo, obrigado pela aula maravilhosa, uma viagem de sonhos pelo seu maravilhoso País e cultura, meu sonho seria ir a Istambul, tanto na parte europeia e asiática. Bom início de semana e obrigado pelo carinho.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bir gün Türkiye'yi ziyaret imkanı bulabilirisin. Ve bende seve seve yardımcı olurum sana, rehberlik etmek konusunda:-) Mutlu haftalar.

      Sil
  18. Yazılarınızı okumadan önce kendime koca bir kupa kahve yapıyorum. Sonra sessiz bir yere geçiyorum. Belgesel izlermiş gibi okuyorum. Çok bilgilendirici, aynı zamanda çok keyifli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ama çok mutlu oldum bu yorumunuza, çok teşekkür ederim:-) Bazen çok mu uzun yazıyorum diye endişe ediyorum ama böyle güzel tepkiler alınca mutlu oluyorum:-) Hem kendim keyif almaya hemde okuyan arkadaşlarım için keyifli ve faydalı olması için uğraşıyorum. Tekrardan sağ olun, şimdiden keyifli haftalar:-)

      Sil
  19. Çok güzel bir gezi olmuş. Sanki bir belgesel gibiydi yazdıklarınız. Bira şişeleri de dikkat çekiciydi. Ben Antalya'da yaşıyorum. Burada da çoğunlukla sahillerde oluyor. Antalya'da özellikle Temmuz-Ağustos ayları cehennem sıcağı olduğundan dolayı sabah erken saatlerde denize giderken sahilde küçük bir temizlik yaparız ailemle birlikte. Çünkü burada çoğu zaman su kaplumbağaları yuvalarını yapmak için sahile geliyorlar. Biz de elimizden geldikçe temizlemeye çalışırız. Açıkçası çok üzücü bir durum bu. Bilinçli insanlar maalesef çok az.

    Doğa yürüyüşlerini de çok severim. Doğayı keşfetmek ayrı bir tutkudur benim için. Özellikle şehrin o gürültüsünden, stresinden uzak durmak gerekiyor bazen. Günübirlik gezileri okumayı da izlemeyi de çok severim. Bu yazı da çok güzel olmuş. Elinize sağlık. :) Bol gezmeli günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için:-) Yurdumuzun her köşesinde bu manzaralara rastlamak ne yazık ki mümkün ama tarihi yerler olunca biraz daha fazla üzüyor... Doğaya hak ettiği saygıyı göstermek zorundayız, çünkü hiç bir kaynak sonsuz değil..

      Tekrardan teşekkür ederim, keyifli bir hafta olsun:-)

      Sil
  20. Çok teşekkür ederim:-)) Çini çarşısı gerçekten de görülmeye değer bir alan, özellikle kadınların kolay çıkamayacağı bir çarşı:-)) Tekrardan teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

    YanıtlaSil
  21. If I were to visit your country, I would like to see those important old landmarks, such as Hacı Özbek Camii, Lefke Kapı and Yeşil Cami.
    Great report!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your kindly comment and visiting my page :-) Here is really historical and important for all cultures. I hope one day you can visit.

      Sil
  22. Çok iyi bir planlama ve çok iyi bir anlatım, emeğinize sağlık. Bekar olduğum dönemde sizin gibi bir arkadaşımın olmasını çok isterdim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙏 Arada daralıp, bunaldığınızda tek mesajınız yeter, sizi de dahil ederim gezilere :-)) (23 Nisan için ihtiyaç olursa, beklemedeyim).

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim teklifiniz beni mutlu etti. Çok da iyi gelirdi ama bir taraftan iş bir taraftan çocuklar çok zor görünüyor şuan bir gezi planı ama aklımda, belki birgün fırsat olur yakarım gemileri:)
      23 Nisan için de, bizim çocuk büyük demiştiniz, ben yaş aralığı yazdım ama sonuçta hepsi çocuk. Siz isim, yaş ve memleket bilgilerini mail den atın bana listemize ekleyelim:)

      Sil
  23. Çok verimli bir gün olmuş belli ki, çok şey sığdırmışsınız. Ben İznik`e kaç kere gittim bilmiyorum. Çocukluğumda bile uğradığım bir yerdi. İznik bana hüzün veriyor, hiç hak etmediği bir durumda çünkü. Böylesi önemli bir tarihi bölgenin çok daha iyi korunması gerekiyordu. Ayasofya`nın camiye dönüştürülmeden önceki halini de biliyorum. Doğru dürüst restore edilip kilise olarak muhafaza edilseydi daha iyi olmaz mıydı derim hep. (cami olarak da ziyaret ettim) Ülkemizde tarihi eserlerin geleceği biraz da kader, şans.
    Çöp görmek pek şaşırtmadı beni. Her yerde o kadar çok var ki:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de yazdığınız gibi İznik hak ettiği yerde değil ama bunda orada yaşayan insanlarında ne yazık ki etkisi var. Sahip oldukları tarihi mirası pek anlayabilmiş gibi değiller. Bir şeyler var ama çok yetersiz.. Ayasofya konusunda bende sizinle aynı fikirdeyim. Bugün yurt dışında bizim olan tarihi bir caminin kiliseye çevrilmesi ne kadar doğru ise böyle bir tarihi yapının da camiye dönüştürülmesi o kadar doğru... Teşekkür ederim değerli yorumunuz için:-)

      Sil
  24. Benim dikkatimi çeken Ayasofya cami ve Kız Kulesi. İstanbul'da da var bunlar. Bunlar arasında bir bağlantı var mı ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam Kız Kulesinin hiç bir alakası yok ama Ayasofya kelime anlamı olarak kutsal bilgelik anlamına geliyormuş ve Trabzon'da var bir tane. Sanırım bizim Cami dememiz gibi birşey:-))

      Sil
  25. Emeğinize sağlık, güzel çalışma olmuş. Bursa bölgesine benimde detaylı bir gezme planım var. Kısmetse önümüzdeki dönemler için listemde bulunuyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim hem sayfama ziyaretiniz hemde yorumunuz için 🙏 Bursa Merkez, Tirilye ve Cumalıkızk ile ilgili de ayrı ayrı yazılarım var, belki onlarında yapacağınız geziye faydası olabilir ☺️ Keyifli hafta sonları dilerim 🙏

      Sil
  26. Bursa dönüşü İznik'e uğramıştım, polen alerjisi sebebiyle hastaneye gidip iğne vurulmak zorunda kalmıştım o yüzden pek gezmek fırsatı da bulabildiğim söylenemez. İznik'i surunu görmüştüm gerçekten etkileyici, paylaştığınız sur etrafındaki çöplükler çok üzücü, bir mermer camiye uğramıştım yanlış hatırlamıyorsam o da kiliseden çevirme idi. Etrafında antik alıntılar vardı. Sizin derlemenizde göremedim onu, yine güzel bir içerik olmuş emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım iki tane kilise harabesi haricinde pek bir yer eksik kalmadı. Onlarda planda vardı ama müze görevlisi oraların sadece harabe şekilde olduğunu ve çevresinin tel örgü ile çevrildiğini söyleyince vazgeçtik oralara gitmekten. Belki de sizin dediğiniz yer olabilir:-) Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

      Sil
  27. Müthiş bir gezi olmuş. Aslında hep gitmek istedim, bir türlü olmadı. Gemlik'e her yaz iki-üç kere giderim, İznik Gölü aklımda kalmıştır 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:-) Mayıs-Haziran gibi İznik ve Göl ziyareti çok keyifli olacaktır. Ben mevsimden dolayı yapamadım ama sandal yada kano kiralayarak İznik Gölünde tur yapmak güzel olacaktır. Tekrardan teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil