Kitap Önerisi | Beş Sevgi Dili | Gary Chapman

EVLENDİKTEN SONRA SEVGİYE NE OLUYOR?

Aşağıdaki yazı Gary Chapman'ın Beş Sevgi Dili isimli kitabından alıntılar içermektedir.

Beş Sevgi Dili/ Gary Chapman

Daha önce hiç denemediğim bir yazı tarzı ile karşınızdayım:-)) Bildiğiniz gibi yazılarım ağırlıklı gezi ve güncel yaşama ait popüler konular. Arada da dilim döndüğünce amatör fotoğrafçılık konularını yazmaya çalışıyorum. 

Ancak yakın bir süre önce tanıştığım blog mahallesinin, kitap okuma konusunda ki kültürleri beni de kısa sürede etkiledi ve farklı bir yazı yazma eğilimine yönlendirdi:-)) Aslına iyi bir okuyucuyum ve fena sayılmayacak bir kütüphaneye sahibim ama okuduğum tarz birçok arkadaşımdan farklı. Edebiyat, Roman ve Öyküler açıkçası çok okuma isteğimi uyandıramayan konular :-(

Zaman zaman eşimin edindiği ve benimde ilgimi çeken kişisel gelişim kitapları ile ilgili de açıkçası harika şeyler düşündüğümü söyleyemeyeceğim. Genelinin yüz yıllardır anlatılan konuların tekrarı olduğu ve çoğunun insanı harekete geçirebilen, hayatında gerçek anlamda değişiklik yapmasına sebep olabilen kitaplar olduğunu düşünmüyorum. Faydalı mı evet, düşünmeye sebep olan ama harekete geçirmeyen... Yada ben bu konuda çok az kitap okumuş biriyim ve beni çok etkilemiyor:-)

Bugüne kadar harekete geçmeme sebep olan iki kitaptan biri Allen Carr tarafından yazılmış olan "Sigarayı "Bırakmanın Kolay Yolu", diğeri ise Gary Cahpman tarafında yazılan "Beş Sevgi Dili" isimli kitap.

Bugün bahsedeceğim kitap ise ikincisi:-)) 14 Bölüm ve 266 sayfadan oluşan kitap 1992 basım tarihli.

Tüm bölümleri tabi ki özetlemeyeceğim ama gerçekten can alıcı ve doğruluğuna inandığım kısımları kısa alıntılar ile anlatacağım.

Bölüm 1: Evlendikten Sonra Sevgiye Ne Oluyor?

Fotoğraf Kaynak: StockSnap/ Pixabay 

Anadilimizi konuşurken çok rahatız değil mi? Hiç düşünmeden, akıcı bir şekilde derdimizi rahat rahat anlatabiliyoruz:-)) İlerleyen zamanlarda ise daha fazla çaba harcayarak yabancı dil dediğimiz diğer dilleri öğrenmeye çalışıyoruz. Zorlanıyoruz ama gerçekten istersek öğreniyoruz ve yabancılarla da iletişim kurmaya başlıyoruz. 

Sanırım nereye varacağını anladınız:-)) Eğer öğrenmezsek ana dili bizimkinden farklı biri ile nereye kadar iletişim kurabilir yada anlaşabiliriz? :-))

Konu sevgi olunca da temel prensip aynı. Kitabın giriş kısmı bundan bahsediyor:-)

"İnsan, başka bir insanla yakınlaşmak ve sevilmek ister. Evlilik, bu yakınlık ve sevgi ihtiyacını SAĞLIKLI yollardan karşılamak amacıyla tasarlanmıştır."

Bölüm 4: Baskın Sevgi Dili - Onaylayıcı Kelimeler

Fotoğraf Kaynak: Fathromi Ramdlon/ Pixabay 

Bence bölümün en kritik cümlesi şu; "Dil, yaşam ve ölüm gücüne sahiptir." Bu bölümde genel olarak sözel iltifatların veya takdir ifadelerinin, sevgiyi iletmek için güçlü bir yol olduğundan bahsediyor. Burada ki kritik nokta ise gaza getirmek için söylenenlerin ELEŞTİRİ ile karıştırılmaması:-)) Çünkü bizim toplumda böyle bir sıkıntı var. Kaş yapayım derken göz çıkarmak:-))

Bölümün sonunda ise eğer eşinizin baskın sevgi dilinin, onaylayıcı kelimeler olduğunu keşfettiyseniz, yapmanız gerekenlerin, pratiklerin kısa bir özeti var.

Bölüm 5: Baskın Sevgi Dili - Kaliteli Zaman

Fotoğraf Kaynak: Mabel Amber, Messianic Mystery Guest/ Pixabay 

Benim en önemli olduğunu düşündüğüm bölümlerden biri de bu. Günümüz koşturmacasının bahane edilmesi, herkesin bireyselleşmeye doğru hızla gittiği, özellikle "kendi özel alanım" lafıyla her geçen gün kendi kabuğuna çekilmeye başladığı yıllarda bu bölüm özel olarak okunması gereken bir bölüm...

Bu bölümün kritik cümlesi ise "Kaliteli zaman, belli bir süre boyunca tüm dikkatinizi ve ilginizi yanınızdaki kişiye odaklamanız anlamına gelir" Bir çoğunuzun "evet ya, dinlemeyi bilmiyor işte" dediğinizi duyar gibiyim:-)) Örnek olarak da birlikte oturup televizyon izlemenin kaliteli zaman geçirmek OLMADIĞINI, televizyonu kapatıp birbirinize odaklanıp, birbirinizi dinleyip konuştuğunuz zamanın kaliteli zaman geçirmek olduğunu anlatıyor. Kaç kişi bunu yapabiliyor?

Tabi bu sadece bir örnek, yoksa bütün bir bölüm boyunca oturup yüz yüze sürekli muhabbet edin demiyor yazar:-)) Özet olarak "Karşılıklı İlginin Odaklanması" ndan bahsediyor.

Bu bölüm ile ilgili çok kısa maddeler yazacağım. Çünkü bu bölüm gerçekten önemli ve bir çok çiftin en önemli problemlerinin başında geliyor.

- Eşiniz konuşurken onunla göz göze gelin.
- Eşinizi dinlerken başka bir şey yapmayın!!!
- Duygulara kulak verin. Yani dinliyor gibi yapmayın:-)
- Beden dilini gözlemleyin.
- SÖZÜNÜ KESMEYİN.

Bölüm sonunda yine, eşinizin baskın sevgi dilinin kaliteli zaman geçirmek olduğunu keşfettiyseniz yapılacak pratikler yer alıyor.

Bölüm 6: Baskın Sevgi Dili - Hediye Alma

Fotoğraf Kaynak: Free-Photos/ Pixabay 

Gülmeyin, böyle bir sevgi dili var:-)) Yazarın farklı ülkelerde yaptığı sevgi ve evlilikle ilgili kültürel araştırmalarda, her kültürde hediye vermenin sevgi dolu bir evliliğin parçası olduğunu görmüş. Ayrıca yazar, bunun en kolay öğrenilen sevgi dili olduğunu söylüyor:-)) 

Burada da dikkat edilmesi gereken ise "kriz anlarında ona verebileceğiniz en güzel hediye ve sevginizi ifade edebileceğiniz en etkili yolun, onun yanında olmak olduğunu" unutmamak olduğu. Yani sevgi dili hediye almak da olsa her şeyin bir yeri var:-)) Doğum yapan eşinizin yanında olmayıp bir düzine çiçek gönderseniz de bunun bir anlamı olmayacağını anlatıyor:-))

Her zaman olduğu gibi bölüm sonu pratikler son derece faydalı:-)

Bölüm 7: Baskın Sevgi Dili - Hizmet Eylemleri

Fotoğraf Kaynak: Rita E/ Pixabay 

Bu da kritik bölümlerden:-)) Özellikle de saçımı süpürge ettim ama yaranamadım diyorsanız:-) Yazar Hristiyan olduğu için de şöyle bir örnek vermiş; "Hz. İsa havarilerinin ayaklarını yıkadığında, bir hizmet eylemiyle basit ama derin bir şekilde sevgisini ifade etmiştir" diye anlatıyor. Ama siz bu konuda istediğinizi yapın, eşinizin sevgi dili bu değilse konu, yukarıda yazdığım "saçımı süpürge ettim ama yaranamadım" a gidecektir.

Kritik cümlelerden biri de "Ricalar sevgiyi yönlendirir ama talepler, sevgi akışını keser"!!! Bölüm sonuna doğru ise Paspas mı? Eş mi? sorusunun cevabını aranıyor ve alışılagelmiş modelleri aşmaktan bahsediyor.

Bölüm 8: Baskın Sevgi Dili - Fiziksel Temas

Fotoğraf Kaynak: Zhivko Dimitrov/ Pixabay 

Kritik cümle; "Fiziksel temas, bir ilişkiyi yaratabilir de, bozabilir de. Sevgi kadar nefreti de ifade edebilir." Diğer bir kritik cümle ise "Eşinizin baskın sevgi dili fiziksel temas ise, hiçbir şey ağlarken ona sarılmanızda daha etkili olmayacaktır." 

Bölüm sonunda yine pratikler var ve önemli bölümlerden biri olduğunu düşünüyorum.

Bölüm 9: Baskın Sevgi Dilinizi Öğrenmek

Beş sevgi dili bu bölüme geldiğimizde aslında bitmiş oluyor. Bu bölümde ise KENDİ sevgi dilinizin ne olduğunu öğrenmekten/ keşfetmekten bahsediyor. Ve bunu keşfetmek için yapmanız gerenleri kapsayan bir dizi pratik var.

Devam eden 5 bölüm de güzel konular var. Hatta 13üncü bölümde Çocuklar ve Sevgi dillerinden de kısaca bahsediyor. Ayrıca yazarın bu konu hakkında ve aynı ismi taşıyan ayrı bir kitabı daha mevcut.

Kitabın sonunda Kadınlar ve Erkekler için ayrı ayrı sevgi dili profilini öğrenmesine yardımcı olacak bir test mevcut. Konu hakkında hiç bir fikriniz yoksa bu testi yaparak fikir sahibi olabiliyorsunuz.

Burada önemli hususlardan biri, bu kitabı eşlerinizle okumak ve onlarında buna yanaşmaları. İkincisi ise birden fazla sevgi dilinizin olabileceği.

Fotoğraf Kaynak: FOTOGRAFIN/ Pixabay 

Bu her ne kadar evli çiftler için yazılmış bir kitap olsa da bekar arkadaşlarımız içinde faydalı olacak bir kitap diye düşünüyorum. Ben yazımın başında da yazdığım gibi bu kitabın kişisel gelişim kitaplar arasında insanı harekete geçirebilecek bir kitap olduğunu ve evliliklere katkı sağlayabileceğini düşünüyorum.

Yazıyı yine yazarın bir cümlesi ile bitirmek istiyorum;

"Evli çiftlerin potansiyellerini özgürce ifade edecekleri günün gelişini hayal ediyorum. Eşlerin sevgi depolarının dolduğu, gerek çiftler, gerek bireyler, gerekse ebeveynler olarak potansiyellerini ortaya koyabildiği günleri hayal ediyorum. ÇOCUKLARIN SEVGİ VE GÜVEN ORTAMLARINDA BÜYÜDÜĞÜ, evde bulamadıkları sevgiyi dışarıda ve sapkın kanallarda aramak yerine, enerjilerini sevgi dağıtmaya ve öğrenmeye odaklayabildikleri günleri hayal ediyorum..."

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:-)

Yorum Gönder

52 Yorumlar

  1. Maden farklı bir konuda yazdığınızı söylediniz bana da tebrik etmek düşer. İyi sardı .bi başladım baktım teşekkürünüzle bitti :))

    Ayrıca kitabı not aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sağ olun:-)) Faydalı bir kitap olduğunu düşündüğüm için kısa bir özet yazmak istedim:-)

      Sil
  2. Biz bekarları unutmaman da güzel be hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bunlar önemli ve kritik konular:-)) Bu kitabı alıp, baş köşe kitaplarından yapmanı tavsiye ederim:-)

      Sil
  3. Siz kitap yorumunda da başarılı bir yazı yazmışsınız devamını bekleriz :) Kişisel gelişim kitabı okumayı çok sevmiyorum açıkçası ancak anlatım oldukça ilgimi çekti... Belki bu alanda bizlere bir kaç kitap tanıtımı daha yapabilirsiniz hem benim gibi düşünenlerin bu alana eğilimi olabilir sayenizde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum yorumunuza:-) Harekete geçiren yeni bir kitap bulursam sizlerle de paylaşmaya çalışırım. Tekrardan çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Kişisel gelişim kitaplarının düşündürüp, harekete geçiremiyor oluşu çok doğru bir tesbit. Kitabı da, içeriğini de, tanıtımınızı da çok beğendim. Merak ettim şimdi, ben hangisiyim acaba? 😂 Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum yorumunuza 🙏 isterseniz bir ara sondaki testleri mail olarak atarım :-)) Bilmekte fayda var :-)

      Sil
    2. Sağolun netten baktım. :)

      Sil
  5. Yazınız çok güzel ve gerçekten faydalı bir kitaba benziyor.Ayrica ilk kitap hakkında da yazmanızı bekleyecegim:) Sigarayı bırakmanın kolay yolları varmı acaba? Okurken çok keyif aldim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle çok teşekkür ederim. Ben ilk kitabın sonuna gelmeden bırakmıştım:-)) Sürekli basımı yapılan ve güncellenen bir kitap, almanızı tavsiye ederim:-)

      Sil
  6. Nice review on a very important issue in today's society. People often don't pay attention or listen to each other including their spouse. My wife is my best friend. We talk, walk and share our thoughts with each other. We don't always agree but we respect each other's feelings. It's a give and share relationship that has worked for us now for four decades. Thanks for the review and have a wonderful day. Take care and stay safe!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. As you said, the most important things are respect and listening each other. I thing new generation problem is this... You're really lucky about your reration:-) Thank you so much for your great comment, have a great day Bill:-)

      Sil
  7. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Dediğiniz gibi öğrenilen ve öğrenmek için çaba sarf edilmesi gereken bir duygu. Ve karşılıklı olması gereken bir şey. Tekrardan teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir tanıtım olmuş. Alıntıları ve kitabın içeriğini sevdim. Herkes dikkatli olsa keşke ama zamanla insanlar çabalamayı bırakıyorlar gibi geliyor. Böylece kendi ilgi alanına, işine, gücüne yönelip aile olmanın gerektirdiklerini görmezden gelebiliyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısınız, evlilik süreleri uzadıkça dediğiniz sıkıntılar ortaya çıkabiliyor:-) Bu konuda da aynı yazar "Evliliğin Dört Mevsimi" diye bir kitap yazmış:-)) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  9. Kişisel gelişim kitaplarını sevmiyorum. Daha çok psikoloji tarzı kitapları okurum. Kişisel gelişimde çok kalıplaşmış öneriler var gibime geliyor. Gaza gelen biri değilimdir ama bu tarzı okuyup içindekileri hayatına uygulayamadığı için daha da mutsuz olan kişiler vardır sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel gelişim kitapları konusunda benzer düşünüyoruz. Bu kitabı uygulayamamak çok üzüntü vermez diye düşünüyorum, çünkü denemeler olmadığı zaman eski mevcut duruma dönüş olacaktır, aslında bir kayıp yokmuş gibi:-) Teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

      Sil
  10. Epey uğraşmışsınız blog yazısını yazarken. Emeğinize sağlık. Bu tür kitaplar zaten bildiğimiz ek çok konuyu farketmemizi sağlıyor. Ayrıca hayata bakış açımızı değiştirip daha pozitif bakmamızı sağlıyor. O sebeple güzel ama okuyup kapağını kapattığında hepsi tekrar unutuluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dediğiniz gibi kişisel gelişim kitapları farkındalık uyandırmak konusunda etkili. Ama bu kitabın, en azından problem yaşayanlar için bir kılavuz olabileceğini düşünüyorum:-)

      Sil
  11. :-)) Çok teşekkür ederim hem okuma hemde değerli yorumunuz için. Olaya sadece çiftler olarak bakmamak lazım, insanları anlamak içinde faydası olur belki:-) Gerçekten içime sinen, anlatmaktan keyif alacağım kitaplar olursa neden olmasın:-)

    YanıtlaSil
  12. İnceledim az önce, kısa ve öz bir şekilde konunun anlatıldığı güzel bir yazı. Ama herkesi aynı seviyede etkiler mi ondan emin değilim:-) Teşekkür ederim faydalı paylaşım için.

    YanıtlaSil
  13. Ben de kişisel gelişim kitapları sevmeyenlerdenim. Daha doğrusu inanmayanlaardan edebiyat ve tarih ile daha çok gelişeceğine inaniyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarih kitapları benimde favorim:-) Ama bu kitap inandığım kitaplardan. Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  14. sevdiğim kitap türüüü, bu kitap da okudum iyi tabii, sevgiyi korumanın yolu hiç evlenmemek bu kadar basiiit :) uzun evliliğin sırrı da hiç boşanmamak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alemsin:-)) Teşekkür ederim ziyaretin için.

      Sil
  15. Çok güzel. Görsellerle destekleyerek sıra dışı bir tarz oluşturmuşsunuz. Bence okuduğunuz kitapları da yazmalısınız. Kitabın içeriğini kendi fikirlerinizle birlikte yürütmeniz son derece ilgi çekici. Kitap güzelmiş gerçekten de. Ancak oradaki önerilerden çoğu her insanda aynı sonucu vermeyebilir diye düşünüyorum. Karakter özelliklerine göre tam tersi gelebilir:)
    Evlilik çok derin bir konu vesselam. Emeğinize sağlık diyorum, selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Her insanda dediğiniz gibi aynı sonucu vermeyebilir. Ben deneyip test ettiğimde olumlu sonuç aldım. Sanırım herkesin mutlaka bir sevgi dili vardır diye bundan düşündüm:-)) Tabi günümüz yaşam koşulları, refah seviyesi her ülkede farklı. Kültürler, yetişme tarzı vs. Avrupalılar için yazılmış gibi biraz değil mi?:-)

      Sil
  16. I'm happy to know that you respect your wife and your wife respect you!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your kindly comment and visit 🙏☺️

      Sil
  17. Bom dia meu amigo, infelizmente nós solteiros sofremos muito preconceito.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Teşekkür ederim yorumun için. Mutlu hafta sonları dostum, Türkiye'den selamlar ☺️

      Sil
  18. Once again you surprise with the topic. Thank you. Although probably I should thank your wife too because, if I understood correctly, she encouraged you to read this book and thanks to that you wrote this review. For me, these kinds of books are valuable and interesting. I don't like regular guides. This one, however, looks more interesting. It seems to me that it helps to understand another person and that is valuable. From the other side it's easier to know the methods of action than to implement them :) but we have to start somewhere :)) I think I should look for a translation of this book, I would like to read it. Greetings

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you for your great comment:-) In fact, this book is written by a foreign author and has been published in different languages ​​all over the world. I recommend you to read. Happy weekend:-)

      Sil
  19. Çok güzel bir kitap yorumu olmuş. Bence arada sırada gelsin kitap yorumları. 😅

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum yorumuna:-) Bir sonraki tahminimce "8 Dakika-Yok Olmak Sadece Bir Başlangıçtır" olur:-)) Keyifli bir hafta sonu dilerim.

      Sil
  20. Yanıtlar
    1. :-)) Sevgi şart, sağlıklı bir sevgi için de çaba:-)

      Sil
  21. You always write down interesting posts. This post is focused on an important topic from a sociological point of view. Unfortunately, younger generations give everything for granted. And in terms of human relationship it is not the case. Great post!
    Have a nice weekend!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much my friend, I got really happy your comment about my articles and the topic 🙏 Happy Sunday 🤗

      Sil
  22. Çok ilginç bir kitapmış, aklımızda olsun o zaman, bu tür kitap tanıtım yazıları ilgimi çeker :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, kitap tanıtımı ilk defa yaptığım birşey oldu:-) Bu kadar çok kitap kurdunun arasında insan ister istemez bu alana yönleniyor ve güzel bir şey bu. Mutlu pazarlar dilerim:-)

      Sil
  23. Abrakadabra yani "söylediğim gibi yaratacağım". Dil,kelimeler, sözcükler o kadar sihirli ki, başka bir şeye gerek yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Herkes o kadar marifetli olamıyor sanırım ki yazar gözlemleri sonucunda böyle bir kitap, hatta türevlerini yazmış:-)) Ama kesinlikle hak veriyorum size, en kritik olanı bunlar. Keyifli bir hafta dilerim şimdiden:-)

      Sil
  24. Telefonlar... İlişkilerin en büyük düşmanı:-) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Blog yazan arkadaşlardan ikisinin yazmış olduğu kitapları geçen hafta sipariş vermiştim, belki onları yorumlarım kendimce:-)) Ama onun harici çok niyetim yok açıkçası:-) Tekrardan teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  25. Sevgi Diliyle ilgili bir kaç kez seminer verdim ve bu kitabı da önermiştim.Korona geçsin umarım yeniden başlarım seminerlere.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için. Güzel günler yakın demek istiyor insan ama pek öyle görünmüyor:-( Keyifli bir hafta dilerim.

      Sil
  26. Çok uzun zaman önce bir arkadaşımın, o zamanlar sevgi diliyle ilgili hayatımda yaşadığım sıkıntılar için önerdiği bir kitaptı. Yeniden hatırlayıp mutlu oldum. Bir başucu kitabı olmalı bu herkesin hayatında. Teşekkürler anılarımı tazeledim. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Sorun olsun olmasın, dediğiniz gibi başucu olabilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum bende. Keyifli bir hafta sonu dilerim:-)

      Sil
  27. Güzel bir yazı, teşekkürler Sezgin Bey:)

    YanıtlaSil