Günübirlik Fener ve Balat Gezilecek Yerler| Hayat40tansonra

Birazdan okumaya başlayacağınız gezi yazısının tarihi Kasım 2019. Bu gezi aynı zamanda Koronadan bi haber, aylar sonra başımıza geleceklerden habersiz, maskesiz, mesafesiz yaptığımız son geziydi. Yazıda okuyacağınız tarzda bir gezi uzun süre mümkün olmayacaktır ama benzer bir geziyi tam kapanma sonrası kurallara riayet ederek, kesinlikle hafta içi olacak şekilde planlayıp, yapabilirsiniz.

Balat Sokakları

Genel;

Haftasonu için ideal ve güzel bir plana/ geziye ihtiyacımız var diyorsanız kesinlikle doğru bir tercih olacağını düşündüğüm Fener-Balat gezisine hoş geldiniz:-) Aile olarak 2019 yılının son, aynı zamanda pandemi öncesi son gezimiz olan Fener-Balat gezimize başlayalım (Kasım 2019).  

İstanbul'da yaşayıp bu bölgeyi görmeyen sanırım yoktur. Ama aynı zamanda İstanbul çevresinde oturup ta aklının bir köşesinde buraya gelmek için can atan ve buraları fazlası ile merak eden çok fazla arkadaşım olduğundan da eminim:-))

Aslına bakarsanız Fener ve Balat diye başlık attım ama anlatırken daha çok gezi güzergahımızda yer alan ve bizim ziyaret ettiğimiz yerler üzerinden giderek yazacağım, çünkü semt semt ayrım yapmak çok mantıklı değil gibi, her iki semtte arka arkaya ve sınırlarını çizmek hem çok zor hem de çok anlamsız:-)) Benim güzergahı takip ettiğiniz taktirde verimli bir gezi olacağını düşüyorum. Yazımın sonunda da size haritalı bir güzergah bırakıyorum, incelemeniz işinize yarayacaktır.

Ben gezi planıma Cibali Semtini dahil etmedim ancak burası da diğerleri ile iç içe sayılır ve isterseniz burayı da planınıza dahil edebilirsiniz.

Gezimiz için dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında hafta sonu uykunuza kıyıp erken saatte kalkarak hazırlanmanız ve erkenden gezmeye başlamanız geliyor. Hem aracınıza yer bulabilmek hemde doya doya gezebilmeniz açısından faydalı olacaktır. Biz hafta sonu bir gün olarak planladık ve gayet te güzel geçti. Çok kalabalık ama bu tür yerlerinde kalabalık ile tadı çıkıyor diye düşünüyorum. Tabi ki boş sokaklarda gezmek, fotoğraf çekmek keyifli olurdu ama benim gibi kalabalıktan daralan biri bile zevk aldıysa eminim sizi de çok rahatsız etmeyecektir. Kalabalık ile ilgili tek sıkıntı istediğiniz fotoğraf kareleri için çok fazla beklemek zorunda kalabilecek olmanız:-))

Gittiğim/ gezdiğim yerlerde merak edipte içine girme imkanı bulamadığım mekanlar oldum olası beni sinir etmiştir ve bu sebeple bu gezi ile ilgili genel anlamda olumsuz söyleyeceğim tek konu, içine girilemeyen tarihi yapılar. Ve ne yazık ki bu güzergah üzerinde de bu şekilde bir çok yer var. Bazen dışarıdan bakıp, bir iki kare fotoğraf almak zevkli gibi görünse de içine girip gezmedikten, detaylı incelemedikten sonra pekte anlamlı olmuyor ne yazık ki. 

Fener Sokakları

Ulaşım;

Biz İzmit'te ikamet ettiğimiz için genelde buradan mesafeleri yazıyorum ancak Google Maps'e varış noktası olarak girmeniz gereken yerleri de mutlaka yazıyorum. İzmit merkezden yaklaşık mesafe 110 km.

Burası için benim tavsiyem varış noktasına "İSPARK Haliç Sosyal Tesisleri Otopark" olarak girmeniz. Eğer erken saatte gelmezseniz, ki biz saat 9-10 gibi geldiğimizde dahi araç için yer bulamadık. Bulursanız ne ala, ama olur da bulamazsanız ve benim gibi bu bölgeyi bilmeyen biriyseniz sakın strese girmeyin:-)) İleriden U dönüşü yapıp, otopark karşısında ki herhangi bir ara sokakta aracınızı emniyetli bir şekilde ücretsiz olarak ta bırakabilirsiniz. Biraz strese girebilirsiniz, ara sokakta birşey olur mu, çizen, çarpan olur mu diye ama çok strese gerek yok, ben bıraktım ve akşamda aracımı tek parça olarak buldum:-)) Buradan itibaren gezimizin ilk durağına olan mesafe yürüyerek en fazla 5-6 dk.

Keşfet; 

Bu bölüme maddelendirme yaparak devam etmek istiyorum ancak bilmenizde fayda var, gezeceğiniz her mekana giderken aralarda inanılmaz güzel sokaklar, birbirinden renkli evler, tarihi kapılar ve yine birbirinden ilginç dükkanlar ile karşılaşacaksınız. Buraları maddelere dahil etmiyorum, siz zaten geziniz esnasında her güzelliğe şahit olacaksınız.

1. Özel Maraşlı Rum İlk Öğretim Okulu : 

İçine girme, gezme imkanı bulamadığımız ilk tarihi bina ile başlayalım:-))

Özel Maraşlı İöö Okulu

1900'lü yılların hemen başında hizmet vermeye başlayan okul, şu an eğitim vermiyor ve açıkçası ne maksatla kullanılıyor bilmiyorum ama eminim içerisi aynı şekilde muhafaza ediliyor ise gerçekten çok ilgi çekicidir. Bir okul için kısmen ihtişamlı sayılabilecek bu yapının önünde, sağında, solunda fotoğraf çektirmekten daha fazla bir şansınız ne yazık ki yok. Bana burası ile ilginç gelen kısım insanların ilk öğretim için o yıllarda yapmış oldukları okulun ihtişamı. Bir anlamda eğitime verilen önemin göstergesi diye düşünüyorum.

2. Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi : 

Yaklaşık 3 dakikalık bir yürüyüş sonrası bu sefer içeriye girme şansı bulduğumuz ilk yapı/ ibadethane olan patrikhane ise ikinci durağımız.

Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

Büyük bir avlu ve etrafına dizilmiş yapılar ile ana kilise kısmından oluşan tarihi ama aynı zamanda kullanılmaya devam eden bir patrikhane, bugün halen dini anlamda çok önemli bir yere sahip. Ortodoks Aleminin en önemli merkezlerinin başında geliyor. Burada girmemize izin verilen tek yer kilise kısmı, diğer binalar sanırım eğitim maksatlı ve Patrik'in çalışma ile yaşam alanları. 



Kilisenin içini anlatmadan önce kısa bir şeyden bahsetmek istiyorum; Biz yukarıda ki pozu verdikten 5 dakika sonra Patrik yanında ki korumaları olduğunu tahmin ettiğim 2-3 kişi ile buradan içeri girdi. Bu arada turist ziyaretleri devam ediyordu, herhangi bir kısıtlama olmadan. Bizi daha da şaşırtan Patrik'in yanımızdan geçerken gülümseyerek bize, bizim dini selamımızı vermesiydi. Ayıp olmasın diye fotoğraf çektirmedik Patrik ile:-))

Bu da Patrik'in arkasından bakışımız:-))

Kilisenin içi çok büyük değil, başka ülkelerde görenler hatırlar o heybetli katedralleri. Burası ufak ama diğer birçok kilise içerisinin olduğu gibi fazlası ile şatafatlı. Bildiğimiz veya televizyonlarda gördüğümüz kiliseler gibi işte:-)) Ama etkileyici olduğunu da söylemem lazım. Giriş kısmında standart mum yakma alanı ve kiliseye üç ayrı giriş kısmı var ama ortada olan kapı kilitli. Çok uzun zamandır da hiç açılmamış (1821).


Burada tahminim 30-45 dk. kadar (eğer ikoniklere ilgili iseniz belki biraz daha fazla) zaman geçirme durumunuz var. Bildiğim kadarı ile haftanın her günü belli saatlerde açık bir ibadethane. Görülmesi gereken bir yer.

3. Caddeler:

Patrikhane'den çıktıktan sonra uzun bir süre içerisine gireceğiniz tarihi yapımız bulunmuyor:-)) O yüzden bundan sonra ki kısımlara düz metin olarak devam ediyorum. Patrikhane'den çıktıktan sonra ana caddeyi (Yıldırım Caddesi) takip etiğiniz taktirde yaklaşık 5 dk. içerisinde çok bilinen ve instagram sayfalarında bol bol fotoğrafları yer alan iki yere varacaksınız. Bunlardan ilki "Renkli Merdivenler" ve "Dimitrie Cantemir Parkı", diğeri ise Sancaktar Yokuşu'nda bulunan "Yuvarlak Ev". Bu arada Yıldırım Caddesi üzerinde birbirinden güzel kafe, dükkan ve farklı farklı kapılar olduğunu ve buralardan da harika kareler çıkarabileceğinizi unutmayın. 

Renkli Merdiven

Renkli Merdivenler gerçekten çok renkli ama tahmin edebileceğiniz ve fotoğraftan da görebileceğiniz gibi inanılmaz kalabalık, fotoğraf çektirmek/ çekmek gerçekten çok zor. Buranın hemen üzerinde de Dimitirie Cantemir (Rumen asıllı, Boğdan Eyaleti Beyi ve tarihçi/ yazar) Parkı/ Müzesi yer alıyor. Burası biraz da çay bahçesi/ kafe olarak kullanılıyor. Gelmişken bir beş dakika buraya da ayırmak keyifli olacaktır. 

Sonrasında ise meşhur yuvarlak evin olduğu Sancaktar Yokuşuna geliyoruz, burası zaten bir sonraki durağımız için güzergahımız üzerinde yer alıyor. Burada şanslı iseniz ve boş bulabilirseniz bir iki fotoğraf karesi alıp tırmanmaya devam ediyoruz.

Sancaktar Yokuşu

4. Özel Fener Rum Lisesi ve Ortaokulu :

Sancaktar Yokuşu'nu tırmanırken, sağ tarafınızda sizi tarihi ve ihtişamlı bir okul bekliyor. 1454 yılında kurulan bu okul halen eğitim vermeye devam eden Fener Rum Lisesi. İçine girme imkanı bulamadığımız diğer bir yapı. Burası ile ilgili izin verirseniz Kasım 2019 tarihinde Google Maps yorumlara yazdığım yorumu değiştirmeden aktarıyorum.

"Adamlar 1400'lü yılların ikinci yarısında taştan bina yapmışlar, haliyle bugün halen bütün heybeti ile ayakta duruyor, Avrupa'da bir çok ülkede olduğu gibi. Biz ise ahşap binalar ve evler yapmışız ve zaman içerisinde birçoğu yangın, doğal afet vs. gibi sebeplerle bugünlere gelememiş, gelenlerde zaten onlarca restorasyon ile anca. Fener, Balat turu yapıyorsunuz ve sadece adamların yapılarını geziyorsunuz böyle olunca. Velhasıl dik bir yokuş ve heybetli Rum lise ve ortaokulu. Etrafı fena durumda ayrıca."

Fena durumda olan bizim insanlarımızın yaşadıkları yerler. Burası için ilave bir şey yazmıyorum.

Bu bölgede Özel Yoakimyon Rum Kız Lisesi ve Moğolların Meryemi Kilisesi de bulunuyor ancak buraları da dışarıdan görebiliyorsunuz. Bu sebeple biz buralara gitmedik.

5. Merdivenli Yokuş : 

Bir sonraki durağımız yine instagramın meşhurlarından "Merdivenli Yokuş". Ancak buraya gelmeden önce takip ettiğiniz cadde üzerinde saate göre yemek molası verebilir, yine meşhur "Tarihi Taş Fırın"a uğrayıp atıştırmalıklar alabilirsiniz. Söylemeden geçemeyeceğim gerçekten ünvanını hak eden lezzette unlu mamüller satan bir yer. Merdivenli yokuşa giderken "Tahta Minare Camii" ile girme imkanınızın olmadığı "Ahrida Sinagogu"nu fotoğraflayabilirsiniz.

Gelelim merdivenli yokuşa:-)) Aslına bakarsanız öyle güzel fotoğraf kareleri görmüştüm ki büyük bir heyecan içerisinde burayı bulmaya çalıştım. Ancak bulduktan sonra bu kadar heyecan yapmamın anlamı olmadığını fark ettim. Fotoğrafçılık sanatının ilginç yönlerinden birisi de sanırım bu, bazı yerleri olduğundan daha güzel gösterebilmek:-))

Merdivenli Yokuş

5. Bulgar Ortodoks Kilisesi : 

Geri dönüşe geçtiğimizde göreceğimiz son tarihi yapı ise Sveti Stefan Bulgar Kilisesi ismi verilen farklı bir ibadethane. Demir Döküm yapıda olması nedeniyle ilginç bir kilise ve diğer kiliseler ile iç dekor anlamında aynı özellikte. Çevresi kapalı ve inanılmaz bakımlı, temel ihtiyaçlarınızı gidermek maksadıyla son derece hijyenik lavabo vs. mevcut. Burası da görülmesi, fotoğraflanması gereken ilginç yapılardan birisi, sakın pas geçmeyin:-))

Bulgar Ortodoks Kilisesi

Keşfet kısmımızın sonunda tekrar hatırlatmak isterim ki; bu benim yaptığım planlama ve yazdığım yerlerden daha fazlasını bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Ancak içine girilerek gezilebilen veya dışarıdan görülmeye değer en güzel yerlerin buralar olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra yazdığım yerler haricinde ciddi anlamda farklı, birçok yerde göremeyeceğiniz güzel antikacı, kafe tarzı yerler var, buralara da mutlaka girmenizi tavsiye ederim.

Tavsiyeler;

Gelelim tavsiyeler kısmına; 

Ailecek yapabileceğiniz bir gezi olduğunu düşünüyorum ancak yine de yürüme zamanını göz önünde bulundurmanızda fayda var, 10 yaş altı çocuklarınız bir süre sonra yoruldum, dönelim demeye başlayabilir.

Tarihi Taş Fırından mutlaka bir şeyler alıp tadın.

Fotoğraf sever arkadaşları baştan çıkaracak bir gezi, tadını çıkartın sonuna kadar:-)

Tarihi yapılardan, sokaklarına, insanların çeşitliliğinden, birçok lezzeti bulabileceğiniz bu geziyi mutlaka ama mutlaka en kısa planlarınıza dahil edin. Yaz mevsimi can sıkıcı olabilir, bu yüzden sonbahar veya ilk baharın en güzel aylar olduğunu da unutmayın:-) Keyifli pazarlar, şimdiden mutlu haftalar:-)

Unutmadan yurt dışında, bilinenler dışında ilginç ülkelere yapılan geziler ilginizi çekiyorsa, benim bugüne kadar tanıdığım en iyi gezginlerden Gezi ve Seyyah hesabını takip etmenizi öneririm :-) 



Yorum Gönder

51 Yorumlar

  1. Keyifle okudum emeğinize sağlık ben sizden önce bu geziyi yapmıştım, bütün detayları hiç kaçırmamış ve harika anlatmışsınız yüreğinize sağlık dediğiniz gibi yine olsana gezmekten keyif alırım.Şunu söylemeden geçemiyeceğim deniz kenarındaki olsun yada yokuştaki patrikhane olsun yapı itibariyle hayran kaldım işlemeler çok dikkatimi çekti incelerken baya bir vaktimizi almıştı.Bende rasladım girerken ve çıkarken Patrik devamlı gülümseyerek selamlaması hoş bir davranıştı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli katkılarınız için.

      Sil
  2. heyoooo balat en sevdiğim en sık gittiğim yeer :) caddedeki arnavut köftecisi bi deee :) patrikhanede çok ayin izledim, patrik seçimini bile izledim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Imkan olsa, bende her gün ziyaret etmekten inanın hiç sıkılmam :-)) Gerçekten keyifli bir yer 🙏 Teşekkür ederim, vakit ayırıp okuduğunuz için ☺️

      Sil
  3. Bu yazıdan haberim yoktu. Yeni tarihle bir kez daha yayına girmiş galiba. Çok da iyi olmuş. Bartu ile duvar resimlerinizden bahsetmiştiniz. Bir tanesi de burada tabii ki:)
    Balat'ın fotoğraf tutkunları için bir cennet olduğunu biliyorum. Yabancı turistlerin bile fotoğraf makinalarıyla doğruca Balat sokaklarına koştuğunu. İstanbul'a 4-5 kez gittim ama Balat ve Fener'i gidip görme imkânım hiç olmadı. Pandemi bittiğinde bir İstanbul fikri var biz de. Rehberliğiniz sayesinde buraları da görme niyetine girdim. :)
    Teşekkür ediyorum bu güzel tanıtımınız için. Keyifli bir hafta sizinle olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malum tam kapanma ve gezilere bir süre mecburi ara verdim 🙏 Bu yüzden ufak güncellemeler yapıp, Blog ailesine dahil olmadan önce yazdığım bazı yazıları yeniden yayınlıyorum :-) Gitmiş olmama rağmen bir kez daha gitmek istediğim yerlerden ve duvara yaslanan adamlardan biri burada :-)) Çok teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz ve güzel yorumunuz için 🙏 Sizlere de keyifli bir hafta olsun 🤗

      Sil
  4. Her şeyi detaylı anlatmışsınız yine, emeğinize sağlık. Gidip görmek isteyenler için güzel bir rehber olacaktır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür, mutlu oldum beğenmenize:-)

      Sil
  5. Thanks so much for the tour and your suggestions. I really love the "ladder slope", it would be a destination for me to go to. Wonderful old buildings with lots of history are nice to see too. Enjoy your day!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Here is a special place Bill:-) Every tourist who comes to Istanbul definitely visits this place. Thank you for your nice comment. Wish you a great new week:-)

      Sil
  6. Yazdığın yerleri o kadar iyi biliyorum ki! Ne keyifli anılarım var. Sayende hepsini hatırladım. Ama yüz yıl önce gitmiş gibiyim. Sanki başka bir zamanda, başka bir ben bütün bu güzel yerleri gezmiş gibi. Canım İstanbul ❤ Güzel yazın için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar tekrar gidilebilecek bir yer. Sadece tarihi yerleri değil, oturup bir şeyler yenilecek, içilecek güzel bir semt:-) Renkli ve eğlenceli, umarım tekrar gidip keyif alacağımız günler yakındır.. Ben teşekkür ederim:-)

      Sil
  7. You remembered an important thing: the time when we traveled without a mask. Now that time seems so far away.
    Greetings
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Good and old days:-)) Hope to those days again 🙏

      Sil
  8. Her yazınızı okuduğumda bir seyyahın not defterini okur gibi güzel oluyor. Gene çok güzel anlatmışsınız . Umarım bu yazılarınız gereken değeri görüp çoğu kişiye rehber olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum bu güzel yorumunuza 🙏 Umarım daha çok arkadaşa ulaşır zamanla :-)

      Sil
  9. istanbul'da yaşarken nedense gezmediğim yer. Çok merak ediyorum. Bakalım bir gün gelmek mümkün olacak mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tercih edilen bir yer, umarım herşeyin biraz daha normale döndüğü günler geri gelir ve ziyaret etme imkanınız olur 🙏

      Sil
  10. Merak ettiğim yerlerden biri Fener Balat. Verdiğiniz bilgiler açıklayıcı ve yol gösterici. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim 🙏 Kalabalık hali ayrı bir güzel ama fotoğrafçılar için şimdiki boş hali de bulunmaz nimettir diye düşünüyorum ☺️

      Sil
  11. Patriğe bakış tarz olmuş hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam Patrik Bey kilitledi beni resmen :-)) Anlayamadım blr süre ne oldu diyee, öyle bakakaldım ardından :-)))

      Sil
  12. Yazıda da belirttiğim gibi fotoğrafçılığın en büyük hilesi :-)) Ben açıkçası beğenmedim... Bulgar Kilisesi gerçekten çok başarılı bir yapı, adamlar yapmış :-)) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙏 ☺️

    YanıtlaSil
  13. Yine güzel bir gezi önerisi, güzel fotoğraflar:) Patrik'in arkasından baba oğul bakışınız da mükemmel:) Gidecek olsam renkli merdivenlerde resim çektirmek ve taş fırından birşeyler almak isterdim:) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Pandemi sonrası gelecek olur ve planlarınızda İstanbul olursa, kesinlikle tavsiye ederim:-)

      Sil
  14. caddeleri , yapıları , sokakları hepsi ayrı güzel :) çok güzel fotoğraflar çekmişsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:-) O zamanlar cep telefonu ile çekimler yapıyordum. Umarım tekrar gitmek ve daha güzel fotoğraflar çekmek mümkün olur:-)

      Sil
  15. Vallahi yıllar oldu gitmeyeli (saydım tam 12 sene!) fakat yeniden geldi hatıralar.. En son hocamız Murat Belge ile gitmiştim hatta kendisinin çok güzel bir gezi kitabı vardır bu bölgeyi baz alan ama sizin yazınız da ne iyi geldi..... Umarım pandemi sonrası yine gidersiniz ailecek, biz de yeniden görürüz özlediğimiz sokakları..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın çok değişiklik olmamıştır son 12 senede:-)) En fazla mekan isimleri değişmiştir.. Bazı yerlerin en sevdiğim yani zaten bu, yıllarda geçse değişen birşey olmuyor:-) Sizinde umarım tekrar gelme ve gezme imkanınız olur. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  16. Söz konusu gezi olunca uykuyu harcarım ben hiç düşünmeden :) ÇÜnkü çok gezme imkanım olmuyor. Ortodoks kiliselerini hep daha çok beğeniyorum. Gezerken acıkmanın üstüne de fırından alınan sıcak bir şey cidden güzel gider :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarz yerlere erken saatte gitmezseniz, cidden kabusa dönüşüyor.. Aslında pandemi dönemi idealdi buraları gezmek için:-)) Artık tam kapanma sonrası:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  17. Aslında huzursuz olmak için bir sebep olmamalı. O dinlerde sonuçta Allah'ın insanlığa gönderdiği ve bizimde kabul edip, saygı duyduğumuz dinler. Bildiğiniz gibi şu an gözümüzün alıştığı cami şekli, yapısı, iç mimarisi zamanla gelişip, dönemden döneme değişen bir şey. Mescid evet ama şu an ki cami (şekil itibari ile) aslında var olan birşey değil. O yüzden empati yapmak lazım:-) Düşünsenize Berlin'in merkezinde cami görüp rahatsız olan bir Almanı... Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

    YanıtlaSil
  18. Sancaktar Yokuşu'na İstanbul'a her gittiğimde gitmeyi çok istedim fakat bir türlü kısmet olmadı. Umarım pandemiden sonra olur. Ortodoks Kilisesi muhteşem gözüküyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanında vakit bulamayıp yada bahane üretip gitmediğimiz, gidemediğimiz yerlere şimdi istesekte gidemiyoruz:-) Umarım her şey biraz daha normale döner ve isteklerimizi rahatça yapabileceğimiz günler geri gelir.

      Sil
  19. bu dönemde en çok gezmeyi özledim
    ne güzel oldu bu yazı oralara gitmiş kadar oldum
    sevgiler selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havaların ısınması bu isteği daha da artırıyor ve acı çekme haline dönüşmeye başlıyor günler:-)) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz ve güzel yorumunuz için.

      Sil
  20. Fotoğraflar o kadar güzel ki, emeğinize sağlık:)) Yazının başında demişsiniz ya; ''korona yok, başımıza geleceklerden habersizdik'' diye; o günlere dönmek istiyor insan. Umarım en kısa zamanda tekrar eski halimize dönebiliriz:)) Açıkçası ben göremedim oraları, İstanbul'lu olmama rağmen. Uzun senelerdir de gitmiyorum İstanbul'a. Gideceğim zaman yazılarınızı tekrar okuyacağım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi umarım eski normallere biraz daha yaklaşır ve istek/hayallerimizi rahatça gerçekleştireceğimiz günlere kavuşuruz:-) Yazıyı ve fotoğrafları beğenmenize çok mutlu oldum, teşekkürler:-)

      Sil
  21. Bu fotoğraf objesi için birbirinden ilginç ve güzel lokasyonları olan Fener-Balat bölgesinde bu sanal tur için teşekkür ederim dostum Saezn.
    Ayrıca, bir mekanda olduğumda yerel insanlarla kaynaşmaktan da zevk alıyorum çünkü bazen medya tarafından ifşa edilmemiş birçok ilginç bilgi elde edebiliyorum.

    Önceki girişlerde olduğu gibi, fotoğraf pozlarınız her zaman havalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fener-Balat Bölgesi turistler tarafından da İstanbul'un en çok tercih edilen lokasyonlardan birisi. Çok teşekkür ederim değerli yorumun için. Türkiye'den kucak dolusu sevgiler 🙏 🤗

      Sil
  22. Boa tarde meu querido amigo, obrigado pelas belas e maravilhosas imagens, aqui no Brasil tem muitos lugares que eu desejo conhecer depois da pandemia. Grande abraço.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muito obrigado pelo seu bom comentário, meu querido amigo. Covid-19 também é um grande problema aqui e a situação não é muito boa em nosso país, já moramos em nossa casa há algum tempo... Desejo a você um final de semana feliz:-)

      Sil
  23. Dün Eskişehir'i okumuştum bugün Balat'a bakayım dedim. İstanbul'da olup gidemediğim o muhteşem semti senin bloğundan izlemek varmış kaderimde :-)))))))))

    Bir minik hatırlatma : arabası olmayanlar için de ulaşım tüyoları-bilgileri önerebilirsin belki?

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben İzmit'te ikamet ediyorum ve siz daha iyi bilirsiniz; bazen İstanbul da bir yerden bir yere ulaşım bizim İstanbul'a gidip gelmemizden daha vahim ve zor :-)) Böyle olunca da her yere her zaman gitmek sanırım mümkün olmuyor.. Umarım bayram sonrası fırsat olur ve gezme şansınız olur.

      Ulaşım konusunda çok haklısınız. Toplu ulaşımın olduğu yerleri ve nasıl gidileceğini yada sadece özel araçla ulaşılan yerleri belirtmekte fayda var. Çok teşekkür ederim öneri ve katkınız için, bunu yeni yerler için kesinlikle göz önünde tutacağım:-) Mutlu bir hafta sonu dilerim:)

      Sil
  24. 16yıldır vatanından uzak bir İstanbullu olarak İstanbul gezi yazılarını hasretle okuyorum. Hala güzel yerler kalmış olması ne iyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında İstanbul gezme anlamında sizin de bildiğiniz gibi ucu bucağı olmayan bir şehir. Yaşayanlar için değil ama yerli/ yabancı turistler için halen bulunmaz bir nimet:-) Teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

      Sil
  25. çok sevdiğim yerler ama detaylı gezmedim hiç, bir gün sizin yazınız eşliğinde gezeyim, elinize sağlık, çok faydalı oldu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, faydalı bulmanıza sevindim:-)

      Sil
  26. Geçen sene gitmiştim Balat' a. Öyle güzel fotoğraflar çekmiştim ki. Çok acayip bir yer. Değişik bir toplum örtüsü var. Hayretler içinde kalmıştım.

    YanıtlaSil
  27. Yine tarihi yarımadanın eski yerleşim yerlerinden biri. Çok güzel anlatmışsınız. O bölgede ayrıca meşhur hamamlar vardır. Biz bir rehberle gezmiştik ve tadına doyamamıştık. İstanbul'da gezilecek o kadar çok yer var ki, bitmez :) aşktır İstanbul.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim:-) İnanın hamamlara hiç dikkat etmemişim, öyle bir kalabalık vardı ki insanın başı gözü dönüyordu:-)) Tekrardan sağ olun, mutlu bayramlar.

      Sil