Kraliçe Amastris'in Şehri | Amasra | Gezi Rehberi | Hayat40tansonra

Amasra

Pandemi sürecindeki ilk konaklamalı gezilerimizin yazı dizisine Amasra ile devam ediyoruz. Henüz okumayanlar için Güzelcehisar Lav Sütunları yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Genel:

Bilinen tarihi M.Ö 12nci yüzyıla kadar uzanan şehrin ilk adı SESAMOS ve o tarihten bu yana birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Halen geçmişin izlerini başarılı bir şekilde taşıyan Amasra, en son 1460 yılında Cenovalıların elinden alınarak Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmış.

Karadeniz'in incisi olarak da bilinen şehir, eşsiz doğa güzelliği ve tarihi yerleri bir arada barındırarak, Ülkemizde kesinlikle görülmesi gereken yerlerden. Başlamadan önce söyleyeceğim en önemli husus, Amasra hem gezginler, hem de huzurlu tatil arayışında olanlar için ideal bir şehir.

Ulaşım:

İzmit-Amasra Mesafe

İzmit Merkez'den 355 km., Ankara'dan ise 300 km. mesafede olan Amasra'ya ulaşım için yollar gayet güzel. Amasra Merkezinde aracınızı bırakabileceğiniz bir çok park alanı mevcut ancak Amasra Müzesi'nin yanında ki otopark hem Belediye işletmesinde, hem de fiyat olarak diğer yol üstü özel otopark ücretlerine göre çok daha uygun. Eğer gece kalacaksanız özel otoparklar 24 TL., Belediye otoparkı ise gecelik 14 TL. Belediye otoparkından her yere yürüyerek gitme imkanınız da var.

Bunun haricinde Amasra'da gezilecek yerlerin tamamı yürüme mesafesinde ve en fazla 2-3 saatte tüm Amasra'yı dolaşabilirsiniz:-) Sadece Kuşkayası Yol Anıtı'na araç ile gitmeniz gerekiyor. Bu özel yer için ayrı biraz yazı hazırladım.

Keşfet:

Amasra benim gördüğüm kadarıyla göre 3 bölgeden oluşuyor. İlki merkez yani Çarşısı, ikincisi Amasra Kalesi, diğeri ise Boztepe denilen yarımada bölgesi. 

Amasra Çarşısı,

Amasra Müzesi

Çarşıda ki ilk durağımız, Amasra tarihine şahitlik edeceğiniz Amasra Müzesi. Müze toplam 4 teşhir salonundan ve açık hava müzesinden meydana geliyor. Salonlardan 2 adedi Etnografik eserlerin, diğer 2 salon ise Arkeolojik eserlerin sergilendiği alanlar. Pazartesi temizlik ve bakım günü olduğu için kapalı ve bu sebeple benim sadece açık hava alanını gezme imkanım oldu. Müze; şehre girişte, sol tarafınızda kalıyor. Google Maps müze için hatalı mevki veriyor, yanından geçerken dikkatinizi çekecek tarihi bir yapı olarak aklınızda kalsın:-)

Amasra Çekiciler Çarşısı

Çarşı içerisinde turistlere en çok hitap eden ve ziyaretçi ağırlayan yer Çekiciler Çarşısı. Birbirini takip eden 2 dar sokaktan oluşan Çarşı, sağlı sollu hediyelik eşya satan dükkanlarla dolu:-) Bence çok ilgi çekici değil ama hem buralara kadar gelmişken görülmesi gereken bir yer, hem de zaten Amasra gerçekten çok küçük olduğu için burayı pas geçme şansınız yok:-))

Çarşı içerisinde dikkat çeken diğer bir yer ise Barış Akarsu Heykeli ve Parkı. Çevredeki en büyük parkların başında geliyor ve aynı zamanda küçük liman ile bitişik. Buradan inanılmaz günbatımı manzaraları izleyebilirsiniz.

Rahmetli Barış Akarsu'nun Heykeli

Küçük Limandan Günbatımı

Ayrıca parkın hemen yanında her gün kurulan Amastris Sanat Sokağı keyifle gezebileceğiniz küçük bir çarşı. Bölge kadınlarının el emeklerini sergiledikleri güzel bir yer.

Amastris Sanat Sokağı

Çarşıda ki son yer ise Büyük Liman denilen, plaj ve mendireğin olduğu alan. Burada birçok balıkçı teknesinin yanı sıra, insanların denize girebildiği küçük bir plaj ve çay bahçeleri ile restoranlar bulunuyor. Ayrıca buradan Tavşan Adasına 30-45 dakikalık tekne gezileri düzenleniyor. İster grup halinde, ister özel tekne kiralama imkanı var.

Amasra Plajı


Amasra Kalesi,

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan kale, Amasra'nın en güzel noktalarından biri. Amasra çarşı ile Boztepe arasında kalan Kale içerisinde, yürümesi çok keyifli bir sokak, bir Şapel, bir Camii ve Amasra'nın kurucusu Kraliçe Amastris'in havuzunun olduğu bölüm olarak bilinen, meşhur Direkli Kaya'yı görme imkanınız var. Bu arada unutmadan Şapel kapalı ama normal zamanda Müze'ye bağlı Kültür ve Sanat Evi olarak hizmet veriyor.

Kale İçindeki Ana Sokak

Kale İçi Camii

Kale İçi Şapel

Direkli Kaya

Kale'nin 3 girişi var. Mendirek tarafında ki girişinde harika bir sahil/ plaj ve mendirek manzarası mevcut. Kale'ye ana giriş ise Çekiciler Çarşısından sağa devam ettiğinizde karşınıza çıkacak, Kemere Köprüsüne gelmeden sağa ayrım ile geçiliyor. Bunun haricinde Çekiciler Çarşısından çıkıp sağa döndüğünüzde, görülmesi zor bir ara yolda sizi surların önüne çıkaracak.

Sağdaki tabeladan döneceksiniz:-)

Amasra Kalesi Surlar


Boztepe Yarımadası/ Adası,

Ben her ne kadar Boztepe yarımadası diye yazmış olsamda, aslında Boztepe bir ada, ana kara ile bağlantısını sağlayan tek yer ise Tarihi Kemere Köprüsü. Roma döneminde inşa edilen köprü yıllar içerisinde bir kaç kez onarım görmüş ve halen faal olarak kullanılmakta. Kara yolu ile Boztepe'ye geçişin sağlandığı tek yer.

Tarihi Kemere Köprüsü ve Amasra Kalesi

Boztepe Yarımadası'nın girişi az önce yazdığım Tarihi Kemere Köprüsü ile başlıyor ve sola doğru tarihi bir dokusu mevcut.

Sol taraf Boztepe Yarımadası

Boztepe Yarımadası Giriş

Biz köprüden geçip önce karşıya doğru tırmanmaya başlıyoruz. Tırmanırken hediyelik eşya satan evlerin arasından geçtikten sonra meşhur Ağlayan Ağaç ile karşılaşacağız. Burada bir işletme ve Tavşan Adasına doğru oturabileceğiniz banklar mevcut. 

Ağlayan Ağaç

Ağlayan Ağaç denmesinin sebebi, denizden ve havadan aldığı nemi bünyesinde barındırması ve ilkbahar-sonbaharda bunları gözyaşı olarak dışarı vermesi:-) Biz oradayken ağlamıyordu ve çevresi biraz bakımsız, aynı zamanda ilgisizdi.

Ağlayan Ağaç'tan Tavşan Adası Manzarası

Buradan yukarı tırmanmaya devam ettiğinizde tepeye ulaşacak ve iki manzara ile karşı karşıya kalacaksınız. Bir tanesi Amasra'yı panoramik olarak izleyebileceğiniz yer, diğeri kuzeye doğru eşsiz bir Karadeniz manzarası.

Boztepe
 
Boztepe'den Amasra Manzarası

Bu arada tepeye tırmanmak biraz zorlayıcı aklınızda olsun. Sıcak havalarda sıkıntılı olabilir. Tekrar aşağı indiğinizde tarihi köprüden Amasra'ya geçmeyip, sağa çıkmaz sokağa girdiğinizde Tarihi Kemere Köprüsü, Amasra Kalesi ve Direkli Kaya'yı içine alacak harika kareler yakalama şansınız var.

Buraya kadar yazdıklarım Amasra'da gezilmesi gereken yerleri anlattığım kısımdı. Bu yazı dizisine, diğer gezi yazılarından farklı, iki bölüm daha eklemek istiyorum. İlki Amasra'da ne yenilir? Diğeri ise nerede kalınır? :-)

Amasra


Amasra'da Ne Yenilir:

Ziyaret tarihimiz 1 Haziran öncesi olduğu için tüm yeme-içme mekanları haliyle kapalıydı. Daha doğrusu sadece paket servis hizmeti veriyordu. Açıkçası bu tatil süresince en zorlandığımız konuda bu oldu:-)) Her gün 15-20 bin adımlık geziler arasında yada sonrasında oturup keyifle yemek yiyememek açıkçası biraz kötü oldu. Genelde keyifsiz ve lezzetsiz paket servisler ile öğünleri geçiştirmek zorunda kaldık.

Ama Amasra ile ilgili hem daha önceki tecrübelerim, hem de bu gezide yaptığım gözlemler sonrası bir kaç yer ve lezzet tavsiyesinde bulunmak istiyorum:-)

Bildiğiniz gibi burasının en meşhur lezzeti salataları. Ve inanın meşhur olmayı hak edecek derecede. Bu meşhur salataların en iyi yapıldığı yerler ise tabi ki balık restoranlar. Şu an bilinen, meşhur balık restoranlar kapalı. Sadece Büyük Liman çevresinde bir kaç ufak yer açık ve paket servis yapıyor. Açıkçası buraları pek tavsiye edemeyeceğim. Ama 1 Haziran sonrası giderseniz kesinlikle Amasra Plajı üzerinde ki balık restoranları deneyin.

Balık ve salata harici ne var derseniz, benim tavsiyem tabi ki pideleri. Gerçekten büyük şehirlerde yediklerinizden çok daha lezzetli. Bunun içinde çarşı içerisinde yan yana duran pidecileri tercih edebilirisiniz.

Amasra'da Nerede Kalınır?

Amasra Öğretmenevi Manzara

Bununla ilgili yazmak pek kolay olmasa da ben, araştırdığım ve gidilebilecek olduğunu düşündüğüm bir kaç yeri sizlerle paylaşmak istiyorum. Açıkçası seyahate çıkmadan önce rezervasyon yaptırmadım, "gidince ayarlarım" mantığı ile yola çıktım. Ama tabi ki önceden yine nereler var diye şöyle bir internetten baktım:-)) 

Seçim yaparken de tercihimi öncelikli çarşı olarak belirledim. Çünkü otelden çıkıp araba ile bir yerlere gitme ve dönme fikrine sıcak bakmadım. Ayrıca şehrin atmosferine, havasına uygun yapıda ve tabi ki manzaralı bir yer olması da önceliklerim arasındaydı:-)) Bunun içinde öncesinde kafamda 2 yer planladım. Fakat 2 otele de gitmedik:-)) Büyük liman çevresinde yürürken karşıma çıkan Öğretmen Evinin yeri ve deniz manzaralı olması hemen aklımızı çeldi:-)) Tek olumsuz yönü odaların şehrin atmosferine çok uygun dekore edilmemesi, sıradan bir otel havasında olmasıydı. Bu arada Öğretmenevi hem yemek, hem de konaklamak için halka açık.

Otellerin tamamına yakınının konsepti oda-kahvaltı şeklinde. Ailecek kalınacak iyi otellerin fiyatı hemen hemen hepsinde aynı. Deniz manzaralı odalar günlük 450 TL. civarı, manzarasız odalar ise 300-350 TL. civarında. Bizim kaldığımız Öğretmen Evi ise deniz manzarasına ve denize nerede sıfır olmasına rağmen diğer otellere göre daha uygun fiyattaydı. (300 TL.) Yazın burada yer bulma şansınız pek olmasa da Nisan-Mayıs yada Eylül-Ekim aylarında sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyorum.

Tavsiyeler:

Gelelim bu uzun yazı dizisinin yavaş yavaş sonlarına:-)

Çekiciler Çarşısı yada Amastris Sanat Sokağından hediyelik eşya almayı unutmayın. 

Büyük Limandaki tekne turları güzel görünüyor, fiyatı uygun gelirse denemek keyifli olabilir. Özellikle günbatımı saatlerine denk getirmek daha da keyifli olabilir.

Ya Boztepe'de, yada Küçük Liman'da günbatımı izlemek, bu anları fotoğraflamak gerçekten çok güzel.

Açıldığında Ağlayan Ağaç'ın oradan Tavşan Adası'na karşı kahve keyfi yapın.

Yine açıldığında sahildeki balık restoranları mutlaka deneyin.

Umarım hem keyifli hem de faydalı bir yazı olmuştur. Bir sonraki durağımız Kuşkayası Yol Anıtı, yeni yazıda görüşmek üzere:-)

Yorum Gönder

40 Yorumlar

  1. Your photos are absolutely beautiful showing this area. I would love to visit a bazaar like the one you showed. I enjoy your travel narrative and your willingness to share with everyone your knowledge and experience. A happy day to you!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your nice comment 🙏 Happy weekend Bill 🙋‍♂️☺️

      Sil
  2. gün batımı ve plaj fotileri için gidilir, saol aklımda olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın:-)) Mutlu haftasonları.

      Sil
  3. Barış Akarsu ile anlam bulan bir yer oldu Amasra.Hatta Amasra adında şarkısı ve ona çektiği bir klip vardı.O şarkı ve klip ile çok etkileyici ve merak edilesi bir yer olarak hafizamda kalmış.

    Ağlayan Ağaç ilginçmiş.Kuşbaşı manzaralar çok hoş görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙏 Rahmetlinin şehre katkısı gerçekten çok büyük. Mutlu bir haftasonu dilerim 🙋‍♂️☺️

      Sil
  4. Gün batımı harika görünüyor, diğer fotoğraflar da öyle. Küçük sakin bir yermiş, o civarlara gidilecek olsa gezilebilir. Öğretmen evleri o kadar pahalı mı ya şaşırdım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğretmenevi fiyatı beni de şaşırttı :-)) Sanırım bölgeye göre değişiklik gösteriyor, tam olarak bilemedim :-) Teşekkür ederim, keyifli bir haftasonu dilerim 🙏 🤗

      Sil
  5. Çok güzel bir kentmiş, daha ne olsun. Tarih, coğrafya, manzarası, günbatımı, salyasız denizi hepsi muhteşem.
    Boztepe'den Amasra manzarası ne harikaymış, bayıldım. Mutlaka gidilip görülmesi gereken yerler listeme girdi sayenizde. Öğretmenevi bilginiz çok işe yaradı bu arada. Emeklerinize sağlık. Çok teşekkürler.🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz salyası çok şükür buralarda yok 🙏 Dediğim gibi hem gezginlere hem de tatilcilere hitap eden şirin bir ilçe :-)) Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum beğenmenize, keyifli bir haftasonu dilerim 🙋‍♂️☺️

      Sil
  6. Pidesini ve salatasını denemek isterdim hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam ayıptır söylemesi ama Trabzon yağlısı efsane bir tat :-))

      Sil
  7. Tam olarak yeri çıkartamadım ama güzel bir fotoğraf 🙏 Güzel bir yer ve tekrar tekrar gidilebilir diye düşünüyorum :-)

    YanıtlaSil
  8. Amasra ilgimi çeken bir yer. Çok methedildi, bir türlü fırsatını bulamadım ziyaret için. İstanbul' a gittiğim bir zaman mutlaka oraya da vakit ayırmalı. Teşekkürler tanıtım için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için:-) Listede olması gereken bir yer, hem merkezi hem de çevresi. Mutlu haftasonları dilerim:-)

      Sil
  9. Gitmeyi istediğim yerlerden (Hoş benim gitmeyi istemediğim yer var mı onu da bilemiyorum :D). Belki fırsat bulursak karavanla.gideriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) O kadar çok yer var ki gezip görülecek:-) Lav sütunlarında karavan kampı var. Amasya'da dikkatimi çekmedi ama Belediyenin otoparkı karavanlar için çok ideal bir yer, şehri en güzel gören noktalardan biri ve hemen deniz kenarı.

      Sil
  10. Ben de gitmeyi istiyorum yaziyi favorilere aliyorum giderken tekrar okumam lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sizi mutlu edecek bir yer olduğuna eminim ama sonbaharı tercih edin mutlaka:-) Keyifli haftasonları dilerim.

      Sil
  11. Sayende oturduğumuz yerden geziyoruz her yeri abi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli kardeşim:-) İnşallah yeni işin oturunca, işleri yoluna koyunca sırası ile gezme imkanınız olur.

      Sil
  12. Boa tarde meu querido amigo. Parabéns pela brilhante matéria e reportagem. Amei todas as fotos, mais confesso que a minha favorita é a do por do sol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muito obrigado meu caro amigo. Estou feliz que você gostou das fotos e o pôr do sol é o meu favorito também:-)

      Sil
  13. Fotoğraflara yine bayıldım, emeğinize sağlık. Amasra hep gitmek istediğim ve gidemediğim yerlerden birisi. Çok güzel bir yer olduğu yazınızdan ve fotoğraflardan anlaşılıyor. Çekiciler Çarşısı'nı Beypazarı'nın çarşısına benzettim, bana öyle geldi:))) Sayenizde gezmiş gibi oluyoruz bu güzel yerleri:)) Bu arada fotoğraflarınıza telif özelliği ekliyorsunuz değil mi? Çok güzel fotoğraflar, kimse almasın. Belki biliyorsunuzdur, ben sormak istedim yine de:)) Keyifli günler dilerim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:-) Beypazarı'nı inanın bilmiyorum ama çarşı ilgi çekici, bol bol hediyelik eşya bulabileceğiniz bir yer.

      Fotoğraflara telif özelliği ekleme konusunda en ufak bir fikrim yok:-)) İnanın ilk defa duydum.. Ayrı bir kod mu eklemek gerekiyor?

      Tekrardan çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için, mutlu haftasonları:-)

      Sil
  14. Fotoğraflar Jpg olacak. Öncelikle sağ tuşla yeniden adlandır sekmesinden adını değiştirin fotoğrafınızın. Sonrasında yine sağ tuş sekmesinden ''Özellikler'' kısmına giriyorsunuz ve açılan pencerede ''Ayrıntılar'' dan başlık, telif hakkı, yazar, etiketler kısmına yazıyorsunuz. Bloğunuzun ismini ''Telif Hakkı''na yazdığınız zaman Google'da görsel aramalarda da ön plana çıkıyorsunuz, ve sizin bloğunuzun adı yazıyor fotoğrafların veya eklediğiniz resimlerin altında. Mutlaka yapın, ben de aldığım kurs sonrası öğrenmiştim. Eğer yapamazsanız, yazın, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım:)) Keyifli günler:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın süper bir bilgi oldu benim için:-) Hiç bilmediğim bir konuydu ve sanırım faydasını da göreceğim bir husus oldu. Çok teşekkür ederim. Bir tane yeni yazıda kullanacağım fotoğraf için dediklerinizi yaptım ve oldu:-) Eskiye dönük yazılardaki fotoğraflar için bu işlemi yapmam pek kolay olmayacaktır:-))) Ama yeni fotoğrafları kaydederken bu konuya kesinlikle dikkat edeceğim. Tekrardan çok sağolun, çok makbule geçti:-)

      Sil
  15. mmm adaya mı yarımadaya mı orada olsam ilkin hangisine giderdim, ikisi de cezbedici görünüyor. bir de dikkatimi çekti nem ne kadar düşük görünüyor bizde hep nem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazın burada nem olayı nasıldır bilmiyorum ama Mayıs ayı çok güzeldi. En ufak bir terleme, nefes zorluğu olmadı:-)) Amasra zaten küçük, öncelik vermeden keyfinize göre gezme şansınız var :-)) Çok teşekkür ederim güzel yorum için, mutlu pazarlar:-)

      Sil
  16. Trabzon yağlısını ilk defa duydum hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz ağırdır ama lezzetlidir:-)) Mutlu pazarlar diliyorum:-)

      Sil
  17. Yanıtlar
    1. Kesinlikle, hem tarihi hemde doğa harikası bir yer ☺️ 🙏

      Sil
  18. Rica ederim ne demek, bir faydam olduysa ne mutlu. Size daha önce söz ettiğim Seo kursunda öğrendim ben de. Ben tek tek bütün fotoğrafları değiştirmiştim, sizin bloğunuzda oldukça fazla ve zor olur. Bundan sonrakiler için iyi olur dediğiniz gibi. Keyifli hafta sonları dilerim:)))

    YanıtlaSil
  19. Buraya hayran kalmıştım. Game Of Thrones gibi gelmişti bana. Muazzam yerler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız, farklı bir atmosferi, havası var. Ama yazın gitmedikçe:-)))

      Sil
  20. Hem şirin, hem tarihi hem de doğa harikası:-) Barış Akarsu'nun yeri çok ayrı ve buraya katkısı da inanılmaz.. Ben teşekkür ederim, mutlu haftalar:-)

    YanıtlaSil
  21. Amasra spor sayesinde gidip gördüğüm yerlerden biri .
    Çok güzel yerlere sahip sizin paylaşımınız ve anlatımınızla tekrar gezdim :)
    Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağolun, anılarınızı tazeleten bir yazı olmasına mutlu oldum, teşekkürler 🙏 ☺️

      Sil