Kuşkayası Yol Anıtı | Amasra | Hayat40tansonra

Kuşkayası Yol Anıtı

Genel:

Bildiğiniz gibi Ülkemizin her köşesi bir tarih, her köşesi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bunların izlerini fazlasıyla taşıyan bir cennet köşesi:-)

4 günlük tatilimizde gördüğüm her yer çok güzel olsa da benim en çok merak ettiğim ve görmek için sabırsızlandığım bu anıt, beklentilerimi tamamen karşıladı. Özellikle benim gibi tarihi yerlere, antik kentlere merakı olan kişilerseniz, burası görmeniz gereken önemli yerlerden biri. Sebebi ilerleyen paragraflarda:-)

Ulaşım:

Amasra-Kuşkayası Yol Anıtı

Amasra Merkez'den yaklaşık 5 km. mesafede ki anıt için kullanacağız yol inanılmaz keyifli. Ağaçlar içinde, biraz virajlı olsa da keyif veren bir yolculuk. Ayrıca yol üzerinde kısa molalar vererek izleyebileceğiniz harika manzaralar mevcut.

Amasra şehrinden çıkan yoldan itibaren tabela yönlendirmeleri gayet güzel ve sizi uygulamaya gerek kalmadan Anıtın önüne kadar çıkartıyor. Özel bir otoparkı yok, ancak yol kenarı son derece geniş ve aracınızı rahatça oraya bırakabilirsiniz. Ayrıca yol kenarında oturmak, dinlenmek için güzel banklar var. Bilinçli olarak yapılmış olsa gerek çünkü Anıta inip, çıkmak gerçekten zahmetli ve yorucu:-)Yaz mevsiminde burada yöresel ürünler satan teyzeler oluyormuş ama biz gittiğimizde kimsecikler yoktu:-)

Kuşkayası Yol Anıtı Girişi


Keşfet:

İtalya dışında doğmuş ilk Roma İmparatoru Tiberius Germanicus Claudius anısına yaptırılan bu anıtın en büyük özelliği ise Anadolu'da başka bir örneğinin olmaması.

İmparatorun anısına yapılmasının yanı sıra, burası zamanında dinlenme yeri olarak kullanılmış. Aslında yapılan kazı çalışmalarında, burada bir de anıtsal çeşme olduğu tespit edilmiş ancak zamanımıza kadar ulaşamamış.

Ebatları bana bakarak anlayabilirsiniz:-)

Bu güzel Anıta ulaşabilmek için 100 basamaktan fazla merdiveni tırmanmanız gerekiyor, haliyle aynı şekilde inmeniz:-) Belediyenin yapmış olduğu merdivenler, merdivenlerden çıkarken, aralarda mola vermeniz için konulmuş banklar çok güzel ve tamamen doğa ile uyumlu ahşaptan yapılmış. Aynı zamanda hem yol, hem de anıt civarı son derece bakımlı ve temiz.

Kuşkayası Yol Anıtı Girişi

Ahşap Basamaklar

Mola için yapılmış banklar

Anıta gelecek olursak;

Yorucu bir yol sonunda, kayalara oyulmuş başsız bir insan figürü, Roma kartal figürü ve iki kitabeden oluşan bir anıt sizleri karşılıyor. Tabi zaman içerisinde hepsi biraz tahrip olmuş. 

İnsan figürü muhtemelen kralı simgelerken, kartal ise Roma'nın hakimiyetini simgeliyor. Kitabelerde ise anıtın yapılış amacı belirtiyor. Burada ki ilginç olan ise bu anıtı yaptıran kişi tarafından, özel ödenekten harcama yapılarak inşa edildiğinin yazılı olması:-)) Neden böyle bir ifade kullanılmış açıkçası bilmiyorum:-))

İnsan Figürü

Anıtı karşınıza aldığınızda sol taraf çıkmaz sokak:-)) Sağ tarafa ise yol biraz daha ilerleyip yine bitiyor. Buradan manzara izleme şansınız pek fazla yok çünkü her yer ağaçlarla kaplanmış. Açıkçası tabela olmasa burayı bulmak biraz zor.

Yaptıran kişinin o dönem Bithynia-Pontus Valiliğine (Karadeniz'in güney sahilleri boyunca uzanan Roma Eyaleti) atanan Gaius Julius Aquilla olduğu düşünülüyor. Aslına bakarsanız o dönemde aynı taşıyan onlarca aynı isimde adam varmış. Daha önce de başka yerlerde de benzer bir duruma rastlamıştım. O dönem herkesin ismi nedense aynı:-) 

Gezi sonrası yaptığım ufak araştırmada Anıtın önünden geçen Roma Yolu'nun 1 kilometre aşağısında, Cevizlik Vadisi'nde Kemerdere Köprüsü diye bir yer olduğunu fark ettim ama artık çok geç:-) Başta yapmam gerekeni sonda yapınca burayı kaçırmış oldum:-)

Tavsiyeler:

Tarihi kalıntılara, eserlere hayran olsanız da, tek başına ziyaret etmek için küçük bir anıt. Bu sebeple Bartın'a gelme durumunuzda birkaç yer ile planlamaya almanızda fayda var. 

Gerek ışık, gerekse anıtın bulunduğu dar yer itibariyle fotoğraf makinesi kullanmak pek kolay değil. Geniş açılı lensiniz varsa bir ihtimal güzel kareler yakalama şansınız var. Bunun haricinde cep telefonu kamerası kullanmak biraz zorunlu. 

Çevrede yeme-içme üzerine herhangi bir tesis yada lavabo-wc mevcut değil. İhtiyaçlarınızı gelmeden önce karşılamanızda fayda var. 

Bu arada Güzelcehisar Lav Sütunları gezi yazısına buradan, Amasra yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Umarım sizlerde benim gibi bu Anıtı beğenmişsinizdir :-) Safranbolu'da görüşmek üzere :-) 

Yorum Gönder

24 Yorumlar

  1. Merhabalar. Arkadaşımın düğünü için gitmiştim. Buranın başından harika bir yer vardı.Çay içmiştik. Harika yerler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam :-) Buraya gelmeden hemen önce Bakacak isimli, hem harika manzara sunan hemde işletmesi olan bir yer var, sanırım orasıdır :-) Kapalı olduğu için biz uğramadık ne yazık ki.. Mutlu pazarlar 🙏 🙋‍♂️

      Sil
  2. Mola için yapılmış banklar çok iyi düşünülmüş :) Ne güzel bir gezi yapmışsınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, daha iki yer daha var sırada:-)) Molaya ihtiyaç duyduracak diklikte merdivenler:-) Mutlu haftalar.

      Sil
  3. Nice report and fantastic photos! Looks like a great trip.
    Enjoy your day.

    YanıtlaSil
  4. A very interesting article. It is really fascinating to be able to touch ancient history.
    As for the same names of the authors , I think it's because the name was passed from father to son, and sometimes the names of grandfather or uncle were added :))
    A beautiful photography of the monument. I'm happy it's not the end of the cycle. I'm waiting for the next :). Happy new week :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I guess you're right about the same names:-)) It's really logical.. Thank you Ela, happy new week:-)

      Sil
  5. Bartın'da o kadar kalıp burayı gözden nasıl kaçırmışım hayret :)) Neyse ki sayenizde gitmiş, görmüş kadar oldum, bilgilendim de. Çok teşekkürler. İyi haftalar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağolun Sibel Hanım:-) Benim bu tarz yerlere bilgili olmasamda ilgim çok büyük. Bir yere giderken ilk baktığım, araştırdığım yerler bu tür yerler oluyor:-) Mutlu oldum beğenmenize, size de mutlu bir hafta olsun:-)

      Sil
  6. Biraz yorucu ve fiziksel olarak zorluyor:-) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Merdivenlerden çıkarken dinlenme bankları harika fikirmiş hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle hocam :-) Mutlu haftalar 🙏 🙋‍♂️

      Sil
  8. Bu anıtı da hiç duymamıştım. Merakla okudum. Özel ödenek derken ne kastedildi acaba? Devletin parasıyla değil miymiş? 100 basamak merdiven çok değilmiş ki. Çok dik de sayılmaz. Mencilis Mağarası'na çıkılan merdivenleri bir görseniz. 3te 2 çıkmayıp aşağıda bekliyor:) Emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sonraki yazıda Bulak Mencilis var:-)) Ve sizin söylediğinizi orada tam anlamıyla yaşadık, vazgeçmemize ramak kalmıştı:-) Burası belki tek başına yazılacak yer değildi ama seviyorum böyle yerleri, o yüzden de ayrı yazmak istedim. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için:-)

      Sil
  9. Another great trip, thanks for the story!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  10. Kayalara yapılan sanat, oyma beni her zaman hayran bırakmıştır. Fethiye kral mezarları mesela. Müthiş bir yapı. Burayı ise ilk kez duydum. Görecek ne çok yer var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu tarz eserleri için Ege inanılmaz zengin bir bölge Belki de 2/3'ü o taraflarda:-) Yer çok, yeter ki zaman olsun. Teşekkür ederim:-)

      Sil
  11. Çok teşekkür ederim:-) Burası diğerleri kadar keyifli değildi ama ben çok sevdim:-)) Tekrardan sağolun.

    YanıtlaSil
  12. Banklarda oturup o manzaranın tadını çıkarmak çok güzel olurdu:) Fotoğraflar yine çok güzel, emeğinize sağlık:))) Kartal figürü de ayrıca ilgimi çekti:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, benim için özel ve güzel bir yerdi. O yüzden tek yazı ile paylaşmak istedim:-))

      Sil