Poyrazlar Gölü Gezi Rehberi | Hayat40tansonra

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı

Genel;

Her şeyden önce karavan ve çadır kampı severler için harika bir yer olduğunu yazarak başlamak istiyorum yazıma:) İnsanlarımızın henüz kirletmeyi başaramadığı, doğal yaşam alanını, halen temiz olarak muhafaza eden bu bölge gerçekten görmeye değer bir tabiat parkı.


1980'li yılların sonundan bu yana piknik alanı olarak kullanılan ve 2011 yılında da tabiat parkı ilan edilen bu bölgenin, ulaşım kolaylığı, doğal, huzur verici bir doğal yaşam alanı olması, özellikle de büyük şehirlere yakınlığı nedeni ile haftasonları için ideal bir rahatlama ve huzur bulma bölgesi olduğunu düşünüyorum.


Tek dezavantaj ve anlam veremediğim husus, buradaki hizmetlerin özel işletme elinde olması nedeni ile enteresan fiyatlara sahip olması. Öncelikle giriş ücretli, otomobil ile girerseniz, içeride ki insan sayısına bakılmaksızın 21 TL. Tekte olsanız aynı, 4-5 kişide olsanız aynı fiyat. Normal şahıs girişleri ise 7 TL. Ayrıca kamp yapacağınızı söylerseniz ilave ücret ödüyorsunuz girişte (sanırım 25 TL). Tabi bu rakamlar çok abartı değil. Ama.... 

Geçtiğimiz zamanlarda Büyükada gezimizde tüm gün bisiklet kiralamıştık ve gerçekten kaliteli bisikletlere tüm gün için sadece 20 TL. ödeme yapmıştık. Tahmin edin burada bisiklet kiralama ücreti ne kadar??? Yarım saati tamı tamına 25 TL.:-) Üstelik binip binmeme konusunda tereddüt edeceğiniz tarzda bisikletler için. Sanırım bunun sebebi tüm göl çevresinin kısa sürede gezilebilecek olması ve çok fazla bir kiralama sirkülasyonun olmaması. Ama yine de abartı rakamlar bence. ATV safari için büyük göl turuna 100 TL, yarım göl turuna ise 50 TL. ödemek zorundasınız. Ayrıca büyük göl turu dediğim, ATV ile hepi topu 10-15 dk. At binme vs. den hiç bahsetmiyorum:-)) Tek ucuz olan tren ile göl turu ve fiyatı sadece 5 TL.

Burası ile ilgili maliyetlerden çok bahsedecek bir durum söz konusu değil. Ulaşım için kendi aracınız ile harcayacağınız benzin/mazot gideri, yemek/kahvaltıyı burada yapacaksanız mekanlara ödeyeceğiniz hesaplar ve aktiviteler dışında bir harcama söz konusu değil. Rahatsız edecek veya kendini hissettirecek harcamalar yapmadan huzurla evinize geri dönebileceğiniz bir tabiat parkı.

Gelelim yavaş yavaş detayları anlatmaya:-)

Ulaşım;

Ulaşım son derece kolay ve rahat. İzmit merkezden yaklaşık 55 km. mesafede ve Google Maps'e adresi girdiğinizde sizi hatasız bir şekilde hedefinize ulaştırıyor. Yollar çok kalabalık değil ama yolda radar ile hız kontrolü olan birçok mevki var. Daha önceki yazılarımda da yazdığım gibi bizler kurallara uyan iyi birer vatandaşlarız ama yine de anlık dalgınlığa düşmemek lazım:-) Ayrıca buraya Adapazarı'ndan toplu taşıma ile ulaşım da mümkün.

İçeriye araba ile girmek istemezseniz, ki eğer yalnızsanız 21 TL vermenin bir anlamı yok, girişte sol tarafta büyük bir açık otopark mevcut, arabanızı oraya park ettikten sonra yayan olarak göl ve çevresini keşfedebilirsiniz. Araba ile girmeniz durumunda ise ayrı bir otopark mevcut değil, aracınızı yol kenarlarına bırakıyorsunuz. Birde ben görmemiş olsam da tabiat parkının başka bir girişinin daha olduğu söyleniyor ama dediğim gibi ben orayı görmedim.

Keşfet; 

İçerisinde kahvaltı ve yemek veren birkaç işletmenin yanında, küçük bir at çiftliği, bisiklet kiralama, ATV safari, trenle göl turu, olta balıkçılığı, deniz bisikleti, küçük bir lunapark ve ormanlık alanlar içerisinde fazla fazla, herkese yetecek miktarda masa, bank ve çardak imkanları mevcut. Ayrıca bir çok alanda hazır bacalı mangal yerleri de mevcut.

Tabiat Parkının hemen girişinde sağ tarafta karavanlar için kamp alanı mevcut ve bu alan göl manzaralı bir park yeri. Biz gittiğimizde nereden baksanız en 7-8 araç vardı. Hatta en son "bizevdeyokuz" isimli meşhur gezi sitesinin sahipleri de karavanları ile orada olduklarını paylaşmışlardı. Tercih edilen ve kısmen popüler bir yer olduğunu buradan tahmin ediyorum:-) Ben gittim deyince pek dikkate alınmayabilir :-)

Bizim niyetimiz sabah erken saatte yola çıkıp, kalabalık olmadan kahvaltımızı, arkasından da güze bir doğa yürüyüşü yapmaktı ve o şekilde de yaptık. İçeri girişte Gölevi Restoran ile 500 metre ilerisinde başka bir işletme daha vardı. İlerideki işletmenin henüz kahvaltı hizmeti vermeye hazır görünmemesi ve çok dağınık bir görüntü vermesi nedeni ile küçük ve daha şirin olan Gölevi'ni tercih ettik. Açıkçası biraz tedirgin gitmiştik ve bu yüzden de beklentilerimizi minimum seviyede tutmuştuk (daha önce denemediğimiz için). Belki de bu yüzden kahvaltı hizmetinden fazlası ile memnun kaldık. Çeşit bol, lezzette gayet iyiydi. Ayrıca verilen hizmetin karşılığı ücret bu tür yerlerin aksine çok düşüktü.  (Kişi başı 35-40 TL. civarı)

Gölevi Restoran

Kahvaltı sonrası yürüyüş için benim tavsiyem Gölevi Restoran'ın yanından çıkan tali yolu kullanmanız. İşletmenin sol tarafında kalan yol.

Gölevi'nin yanından çıkan tali yol

Bu yol öncelikli sizi at çiftliğinin olduğu yere çıkartıyor. Sonrasında ise size iki alternatif sunuyor.  Burada bir karar vermek zorundasınız. Ya büyük göl turunu tercih edeceksiniz (gölün etrafını komple gezmek) yada kısa göl turunu. Büyük göl turu için aklınızda olması gereken, yanınızda küçük çocuklar varsa tercih etmemeniz yönünde, çünkü gerçekten uzun, tahminimce tamamı 10 km.yi bulan bir yürüyüş olacaktır. Asfalt yol olduğunu da bilmenizde fayda var. Yol üzerinde birçok piknik yeri mevcut. Buraları gezerken daha detaylı keşfedebilirsiniz. Kısa tur ise gerçekten çok kısa ancak burada asfalt yolu tercih etmeden doğa içerisinde yürüyüş yapma imkanı bulabilirsiniz. Kaybolma ihtimaliniz pek yok. 


Aşağıda size buna ait bir kroki hazırlamaya çalıştım:-)


Bu arada yürüyüş için yanınızda çocuklar varsa büyük göl turu uygun değil dedim ama niyetiniz piknik veya mangal ise büyük tur üzerinde ki yerleri tercih etmenizde fayda var çünkü küçük tur üzerinde ki yerler çok kalabalık ve diğer ziyaretçilerin mangal dumanı altında kalma, bağırış çağırışlarından rahatsız olma ihtimaliniz yüksek.


At çiftliği demişken buradan da kısaca bahsetmek lazım, burası doğa içerisinde kurulmuş güzel görünümlü bir yer ancak sadece iki tane at var. Ayrıca ATV kiralama imkanı da mevcut ancak fiyatlar yukarıda da bahsettiğim gibi bence uygun değil. O yüzden yürüyüş yapmak bence daha mantıklı ve kesinlikle daha keyifli. Bunun yerine önce aracınızla göl çevresinde keşif yapıp, sonrasında nerelere gideceğinize karar vermek en mantıklısı:-)

Küçük tur yaptığınız taktirde yine göl kenarından kısa da olsa gölü izleyerek yürüyüş yapmış olacaksınız. Burası diğer yola göre daha çok aktivite ve işletmenin olduğu, bu sebeple de daha kalabalık olan bir yer. Çocuklar için küçük bir lunapark, yine kahvaltı ve yemek için büyükçe bir işletme ve kamp, piknik alanlarının olduğu alan. 


Benim bu bölgede en çok dikkatimi çeken ise çadır kampı yapan birçok insanın bu bölgeyi tercih etmesi. Tahminimce güvenliği yüksek bir yer çünkü 3 veya 4'lü gruplar halinde genç kızların da tek başına kamp maksatlı kullandığı bir yer. Tabi her yerde olduğu gibi burada da ilginç ve etrafa rahatsızlık veren (gürültü yaparak) gruplar var ama bunlar sanırım yiyip içtikten sonra kalkan, geceyi orada geçirmeyen tipler. Yine burada da kalabalık halinde bölgeye gelmiş yabancı uyruklu insanları görmek mümkün. Pantolon paçalarını dize kadar sıyırıp günlük kıyafeti ile bağıra çağıra top oynayan, etrafına saygı göstermeyen gruplara burada da rastlanır olmuş ne yazık ki.


Benim, son gezimizde dikkatimi çeken, gittiğinizde size fayda sağlayacağını düşündüğüm bilgiler bunlardan ibaret. Detayları ziyaret edip, gezdikçe keşfedeceğiniz ve memnun kalacağınız bir yer olduğunu düşünüyorum. Tabi buradan gerçek anlamda zevk almak, kuş seslerini dinleyerek yürüyüş yapmak, kendi halinizde bir köşede çadır kurmak yada piknik yapmak istiyorsanız, kesinlikle hafta içini tercih etmelisiniz:-) Yada hafif yağmur beni etkilemez diyorsanız, yağmurlu günleri de tercih edebilirsiniz.

Tavsiyeler;

Kendi arabanız ile geldiyseniz; öncelikle mutlaka araba ile kısa bir tur atarak, nereye ne kadar sürede yürüyebileceğinizi, nerede piknik yapabileceğinizi, nerede fotoğraf çekebileceğinizi keşfedin. Sonrasında arabanızı yine giriş kısmına yakın bir yere park ederek gezinize başlayın.

Burasını hemen her gezi sitesi bahar ve yaz mevsimlerinde ziyaret edilmesini tavsiye ediyor ancak amacınız fotoğraf çekmek ise kesinlikle sonbahar aylarını tercih edin. Yine benim kişisel tercihim kamp için veya piknik için dahi gitseniz de sonbaharın ilk aylarını tercih etmeniz yönünde.

Gölevi Restoran'da kahvaltıyı tavsiye ederim ayrıca evde hazırlık yapıp orman içerisinde ki müsait yerlerde yada göl kenarında piknik yapmakta çok keyifli olacaktır.

Poyrazlar Gölünü sadece yürüyüş için değil de piknik, mangal için tercih edecekseniz bütün bir gününüzü geçirebileceğiniz bir yer. Ancak sadece yürüyüş yapıp sonrasında başka yerler keşfetmek istiyorsanız, Karasu-Acarlar Longozu'nu (Eylül 2020'den itibaren 450 günden fazla yapım ve onarım çalışması var), benim saatlerce arayıp ta bulamadığım Maden Deresi'ni de gezi planınıza dahil edebilirsiniz.

Haftasonu için güzel bir gezi olacağına inandığım bu bölgeyi tekrar ziyaret eder miyim sorusunun cevabı benim için "EVET" :-) Eğer bu bölgeye yakınsanız yada kamp/ doğa sever iseniz sizlere de kesinlikle tavsiye ederim.

Yorum Gönder

28 Yorumlar

  1. Blogger'daki Okuma Listesi sayfasında bu yazınız en başta ve ''46 dakika önce'' olarak listelenmiş. Fakat tıklandığında
    404
    Burada yayın yok!
    Güncelleme Nedeni İle Kısa Bir Süre Hizmet Veremiyoruz.
    ibaresi ile boş bir sayfa geliyor, bilginize.

    Ben anasayfayı tıklayarak buldum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyarınız için çok teşekkür ederim. Yayınladıktan sonra, yazı başlığını değiştirdim:( Sanırım ondan kaynaklı bir terslik oldu.. Bakalım yeni başlıkla okuma listesine düşecek mi:)

      Sil
    2. Tamam, listeye düştüğünde ve açıldığında gelir yine bilgilendiririm. Kolay gelsin...

      Sil
  2. Böyle güzel yerler de insanın iştahını da açıyor hocam :)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir yermiş, yürüyüş yapmak isterdim. Bisiklet pahalıymış gerçekten. Kahvaltı ücretinin uygun olması güzel. Böyle yerlerde gürültü yapan insanlara ben de katlanamıyorum.
    Çadır kampına ben de özeniyorum ama böcek falan gelir diye istemiyorum. Faydalı bir içerik olmuş, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çadır kampı benim için de benzer sebeplerle çok mümkün değil:) Konforuma çok düşkün değilim ama çadır işine henüz giremedim:) Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Yapılacaklar'a eklendi :) Mevsim olarak tabii baharlar en güzelidir diye düşündüm, öyle midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle her iki bahar ayı da ideal:) Mümkünse de sonbahar. Hatta imkan varsa karavan ile ziyaret daha keyifli olacaktır:)

      Sil
  5. İsmini duymuş gibiyim ama pek emin olamadım. Sayenizde epey kişi öğrenecek. Cennetten köşeleri sayenizde keşfediyoruz ne de olsa:)
    O bölgede doğa güzellikleri hep aynı demek ki. Göller, göletler, suya yansımanın en güzel halleri, metrelerce yükseklikte ağaçlar. Böyle bir yerde kamp yapmak harika olurdu. Karavan turizmine açık olması da güzelmiş. Bisiklet kiralama ücreti çok uçuk, bir de gürültücü kampçılar sorunmuş. Güvenlik görevlisi bulundurulsa iyi olur. Genel anlamda harika bir yer çünkü. Sonbahar için özellikle.

    Bu yazınıza kendileri de ulaşacaklar mutlaka. Umarım okuyunca en kısa zamanda çözüm bulurlar:)
    Çok teşekkürler emeğinize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Bize yakın olması en büyük şansımız ve gerçekten de gelinebilecek bir doğa harikası. Son zamanlarda popülerliği artmaya başladı, umarım bu şekilde kalmaya devam eder. Karavan yada kampçı arkadaşlar bilinçli ama günübirlik gelenler ne yazık ki o kadar değil:( Mutlu haftasonları dilerim, saygılar:)

      Sil
  6. Beautiful photos of the places you write about. Sounds like a place that would appeal to lots of people. Have a gd weekend!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Bill, happy wekeend for you too:)

      Sil
  7. Merhabalar SzgnBsl.
    Poyrazlar Gölü Gezi Rehberi ile ilgili paylaşımınızı okudum. Karavan ve çadır kampına uygun bir yer olduğundan bahsetmişsiniz. Zamanı ve imkanı olanların mutlaka görmeleri gereken güzel yurdumuzun nezih bir köşesi olduğu muhakkak. Poyraz gölü ve çevresinde yürüyüş yolu, piknik alanı, mangal keyfi, bisiklete binmek, ata binmek, tren turu Atv ile göl turu derken gerçekten çok müthiş bir tabiat parkıymış.

    Sizin gibi hayatı kırkından sonra başlatan gezginlerin sayesinde ülkemizin güzelliklerini tanımış oluyoruz. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Değerli kardeşim, ülkemizi gezerek görerek ve yaşayarak tanımak için hem zamana, hem de maddiyata ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlığı yerinde olanların bu ikiliye de sahiplerse, hiç vakit kaybetmeden önce ülkemizi, daha sonra da dünyayı dolaşmaları şiddetle önerilir. Sağlık, zaman ve para dediğimiz bu üç olmazsa olmazlarımızdan birini kaybettiğimiz de maalesef bu tür gezileri yapmak mümkün olmayacaktır. Bugün için şeker hastası olan biri, sağlıklı olan birine ne der? Dikkatli, seviyeli ama hiçbir şeyden kendini mahrum etmeden ye, iç, gez diyecektir.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Recep Bey:) İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. En azından şimdilik bu kriterleri bir arada muhafaza edebiliyorum ve okuyan arkadaşlarıma, büyüklerime de faydalı içerikler hazırlamaya çalışıyorum:) Mutlu bir haftasonu dilerim, saygılar.

      Sil
  8. Ne güzel, sizin yazılarla geçmişte yaşadıklarım tazeleniyor. İyi ki yapmışım diyorum. Gözlemleriniz sonucu olumlu şeyler yazmanıza sevindim, zira herşey hep olumsuz yönde gelişmeye meyilli ya, o yüzden. Elinize sağlık yazı için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ne yazık ki olumlu yönde gelişen, ilerleyen yer sayısı çok fazla değil.. Burasının da geleceğini pek parlak görmüyorum ama inşallah yanılırım.. Çok teşekkür ederim, mutlu haftasonları:)

      Sil
  9. Siz en güzel zamanında gitmişsiniz.. Ben gittiğimde tamamı yasaklanmış ve sadece tahta yolda yürüyüş yapılabiliyordu:) İnşallah yeniden açıldığında farklı aktiviteler olur. Teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  10. Hatta biraz da ürkütücü değil mi:))) Ben çektiklerime bakarken , bir an kendimi korku filminde gibi hissetmiştim:) Ben teşekkür ederim, mutlu haftasonları, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, yazınızla ilgili değil ama sizin görmeniz için yazıyorum bu yorumu... Konuşmuştuk zaten yine. :) Kitapları sevdiğinizi biliyorum, benim de yeni kitabım yayımlandı, blog'umdaki en son yazımda linkini bıraktım. Polisiye ve romantizm. Bir kış romanı. Okursanız uzun uzun detaylı kitap eleştirinizi mutlaka beklerim blog'unuzda. Çok sevgiler! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılarımı okumaya da beklerim:) Mutlu pazarlar.

      Sil
    2. Uzun uzun, detaylı kitap eleştirinizi, mutlaka.
      İlahi...

      Sil
  12. Hizmetlerin biraz pahalı olduğunu söylediğinizi anlıyorum. En azından iyiler ve hepsinden iyisi, tüm alanın çok iyi korunmuş olması ve insanların sorumlu olması ve onunla ilgilenmesi. Gerçek bir cennet.
    Harika bir yerin güzel fotoğrafları.
    İspanya'dan kocaman bir kucaklama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gracias por tu lindo comentario mi querido amigo. feliz domingo:)

      Sil
  13. Buraya bayıldımmm:))) Nasıl sakin ve güzel görünüyor. Çadır kampına hep özenirim ama hiç yapmadım. Bisiklet fiyatları pahalı geldi. Kesinlikle gidip görmek isterim burayı, emeğinize sağlık:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, beğenmenize sevindim:) Çadır kampını bende çok merak edenlerden ama hiç yapmayanlardanım:) Mutlu pazarlar, iyi haftalar şimdiden:)

      Sil
  14. Kız kardeşim Sakarya da okurken o gezdirmişti bizi. Harika bir doğası var. O zaman at gezileri daha ucuzdu tabi :) Ama biz binmemiştik. Yeşillik muazzam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakın olduğu için arada kafa dinlemeye gidilebilecek bir yer:)

      Sil