Blog Yorumları (MİM) | Hayat40tansonra

Hayat40tansonra

Merhaba Sevgili Arkadaşlar:)

Sevgili Sibel Hanım'ın başlattığı MİM, hem uzun süredir beklediğim etkinliklerden, hem de bloglar ile ilgili hassas olduğum konulardan biriydi:) Bu yüzden de öncelikle Sibel Hanım'ın nazik davetine katılmak, hem de konu hakkındaki duygularımı dile getirmek maksadıyla bu fırsatı kaçırmayıp, aşağıda ki cevaplarımla MİM'e katılıyorum:) 

Bu arada Sibel Hanım'ın blogu Bir Yıldızın Hikayesi'nden MİM sorularına ve cevaplarına ulaşabilirsiniz. Böyle bir etkinlik için kendisine ayrıca teşekkür ederim:) Geçelim sorulara ve cevaplara;

Soru-1: Yaptığınız paylaşımla ilgili yorum alış-verişine önem verenlerden misiniz?

2020 yılı Temmuz ayı sonunda başladığım blog macerasının ilk aylarında tabir caizse kendi çalıp, kendi oynayan bir blogtum:) Ve benzer tarzda yazan gezi sitelerini incelediğimde aslında çok yorum almadıklarını gördüğüm için de bunun önemini/ tadını çok anlayamıyordum:) Sevgili DEEP sayesinde blog ailesine katılmam, yazılarıma yorum gelmesi ile fikrim tamamen değişti ve aslında yorum almanın, yorum yapmanın etkileşim adına ne kadar önemli olduğunu gördüm. Ve o zamandan beri de buna ÖNEM veren bloglardan biri olmaya gayret gösterdim.

Soru-2: Yorum geldiğinde iade-i ziyaret yapar mısınız?

İlk zamanlar (takip ettiğim/ eden arkadaş sayısı azken) iade-i ziyaret yapıyordum:) Çünkü yeni bloglar keşfetmenin tek yolu buydu. Size yorum yapılmadığı zaman, bir blog sizi takip etse bile, o kişinin blog sayfasına ulaşmak mümkün değildi. Sadece size yorum yaptığı zaman, o kişinin blog sayfasını bulabilme gibi bir durum söz konusuydu. Haliyle de bana yorum bırakan arkadaşların sayfasına iade-i ziyaret yapar, ilgimi çeken yazılarına yorum bırakır ve takip ederdim. Ancak şu an iade-i ziyaret pek fazla yapmıyorum. Okuma listeme düşen yazıları okuyor ve ilgimi çeken, beğendiğim, yorum yapmaya müsait yazılara yorum yazıyorum.

Soru-3: Okunmadan yorum bırakıldığını ya da hızlıca göz gezdirildiğini hissettiğiniz olur mu?

Okunmadan yorum bırakılması çok ama çok nadir karşılaştığım bir durum. Onlarda genelde kendi blog sayfasının reklamını yapmak isteyen arkadaşlar. Hızlıca göz gezdirme ise arada karşılaştığım bir durum ve açıkçası normal karşıladığım bir konu. Sebebi ise; benim yazılarım gezi ağırlıklı ve gerçekten bazen çok uzun:) Gezi yazılarında herkesin bakış açısı yada aradığı konu ise farklı. Kimi direk tavsiyeleri merak ederken, kimisi de ulaşımı merak edebiliyor. Tabi yazım tarzıma alışan arkadaşlarda, neyi nerede bulabileceğini artık bildiği için, yazının belli yerlerine odaklanabiliyor. Ve dediğim gibi bu durum olumsuz olarak gördüğüm bir husus değil:)

Soru-4: Önünüzdeki yazıyı okuduktan sonra, o yazıya gelen diğer yorumları da okur musunuz?

Her zaman olmasa da arada yapıyorum:) Yazıyı tam olarak anlamadıysam, diğer arkadaşlar ne demiş diye baktığım ve yazıyı anlamaya çalıştığım oluyor:) Yada yazıda benim ismim geçerse tüm yorumlara haliyle bakıyorum:)

Soru-5: Yazınıza gelen yorumları cevaplar mısınız?

Bugüne kadar cevapsız bıraktığım yorum yoktur diye düşünüyorum. Varsa da gözümden kaçmıştır. Emeğe saygı duyan, vakit ayırıp yorum yapma nezaketini gösteren herkese cevap vermek gerekiyor diye düşünüyorum. Ve bu konuda hassas davranıyorum.

Soru-6: Yorumları biriktirip, hepsini aynı anda mı açarsınız? Neden?

Olabildiğince süratli dönüşler yapmaya çalışıyorum. Ama yorgun olduğumda yada müsait değilsem sonraya bırakabiliyorum.

Soru-7: Yazıyı okuduğunuz halde yorum bırakmadan ayrıldığınız olur mu?

Evet, hem de çok fazla:) 100 üzerinde blog takip ediyorum. Tabi bunların bir çoğu şu an aktif olarak yazmıyor. Ama aktif yazan her blogun yazısını istinasız okuyorum. En kötü göz gezdiriyorum. Fakat yazılan her konu bana hitap etmiyor, bu sebeple de sadece okumakla yetiniyorum. Yada bazen kişisel blog yazılarına nasıl yorum yapacağımı bilemiyorum:)

Soru-8: En az ve en fazla yorum alan paylaşımlarınız hangileri hatırlıyor musunuz?

Basılı Kitap ve İnternet Savaşının Galibi isimli güncel yaşam yazısı en çok yorum alan yazımdı. En az ise; başlarda yazdığım ve hiç yorum almayan bir çok yazım var:)

Soru-9: Hiç yorum almayan yazınız oldu mu?

Bir önceki sorunun cevabında olduğu gibi en az 4-5 tane hiç yorum almamış yazılarım oldu:) Sanırım ilk başta yazdığım yazılar olmasından dolayı.

Soru-10: Daha önce hiçbir etkileşimde bulunmadan, tesadüfen tek bir yorumunu okuyup, beğenerek takibe aldığınız biri oldu mu?

Evet oldu:) Takibe aldığım bir çok blog sayfasını bu şekilde keşfettim:) Bırakılan yorum sonrası, iade-i ziyaret yapıp, incelediğim ve takibe aldığım bir çok blog var.

Soru-11: Size göre yorum bırakmada en iyi ve en sürekli olan bloglar hangileridir? (En az 3 isim veriniz.)

Bu konuda direk isim vermek ne kadar doğru olur bilemiyorum:) Ama hemen her yazıma istinasız yorum yapan ve yorumları ile beni mutlu eden bir çok arkadaşım var. 

Burada sadece yabancı blog sahibi birkaç arkadaş için ayrı bir parantez açmak istiyorum. Özellikle İrlanda'dan Bill Burke ve İtalya'dan Giorgio isimli blog arkadaşlarım gerçekten çok dikkatli ve çok iyi birer okuyucu. Bunu yorumlarında da açıkça görebiliyor ve hem ülke tanıtımı yapmak, hem de yabancı arkadaşlar edinmek adına mutlu oluyorum.

MİM'e katılan herkese teşekkürler, keyifli vakitler:)

Yorum Gönder

35 Yorumlar

  1. Blog dünyasına bir girdin tam girdin hocam :) O yazıların şimdi olsa yorumsuz kalmaz. Onları arada tekrar paylaşsan onlar da yorumsuz kalmaz aslında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Hocam:) Güncelleme yapıp, arada yazısız kaldığım günlere saklıyorum onları:)

      Sil
  2. Merhabalar.
    11 adet sorudan müteşekkil mim sorularının ortak yönü yorumlar üzerine olup, hemen hemen mime katılan tüm blogcuların verdikleri cevaplar üzerinden bir değerlendirme yapmak gerekirse; paylaşımlara yorumlar yazılmalı ve yazılan yorumlara da blog sahibi mutlaka bir cevab-i yorumda bulunmalı şeklinde bir ortak düşünce ortaya çıkıyor.

    Gerçekten ne kadar güzel hazırlanırsa hazırlansın, ne kadar değerli ve anlamlı olursa olsun, okunmadıktan sonra o paylaşımın ne hükmü kalır ki? Blogcu yaptığı paylaşımın okunduğundan nasıl haberdar olacak? Paylaşıma yapılan yorumlardan dolayı haberdar olacak.

    Konusuna, içeriğine göre elbette uzun sayfalı paylaşımlar da olacak, sizin yaptığınız paylaşım benim ilgi alanıma giriyorsa, sayfalar dolusu bir paylaşım da olsa, ben o paylaşımı mutlaka takip eder ve okurum. Eğer ilgi alanıma girmiyorsa, bir parağraflık paylaşım da olsa ben onu zaten okumam.

    Mim sorularına verdiğiniz cevaplarınızı okudum ve gayet makul ve mantıklı cevaplar verdiğinizi gördüm. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.

    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar Recep Bey;

      Paylaşımlara yorum yazma zorunluluğu olmasa da mutlu ediyor ve dediğiniz gibi okunduğuna bir işaret oluyor yazan için:) Ancak yapılan yorumlara cevap verme konusunda, en azından ben hassasım.. Yazan arkadaş yoruma layık görüp bir şeyler yazdıysa ona cevap vermemek, benim gözümde açıkçası saygısızlık ve bugüne kadar yapmadığım bir konu:)

      Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için, saygılar:)

      Sil
  3. Blogunuz gezi blogu olduğu için fotoğraflar ilgimi çok çekiyor .Gittiğiniz her yeri detaylı ve güzel anlatıyorsunuz:) İade-i ziyaret bazen zor olabiliyor, beklenti olmaması en guzeli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Gülten Hanım:) Kişisel yazılan bloglarda beklenti olmaması normal ve belki de olması gereken.. Ama benim gibi gezi tarzı yazılarda ister istemez bir beklenti olabiliyor:) Çünkü iç dökmekten ziyade, insanların okuması, faydalanması istenen konular oluyor:) Tekrardan teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Sezgin Bey mime katıldığınız için çok teşekkür ederim. Hem samimiyetle hem de titizlikle soruları cevaplamışsınız. Gezi yazılarınız da bu özen göze çarpıyor. Akademik, sistematik bir bütünlük içerisinde yazdığınızı düşünüyorum. Bu özelliğiniz, yazdıklarınızı kitaplaştırmak için oldukça büyük bir avantaj bence. Umarım bu avantajı kullanırsınız. En iyi dileklerimle 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir MİM başlattığınız için ben teşekkür ederim Sibel Hanım:)

      Blogu açarken çok fazla profesyonel site ve blog inceledim. İster istemez esinlenme oluyor, en azından tema konusunda:) Ama içerik anlamında bir standart, biraz farklı bir tarz yakaladım sanırım:) Bütünlük içerisinde yazma alışkanlığı yıllarca inceleme, araştırma yazıları/ evrakları, proje konuları yazma alışkanlığından geliyor olsa gerek:) Kitap konusu için daha çok yol almam gerekiyor ve olur da yeterli birikime ulaşabilirsem, danışacağım ilk insanların başında geliyorsunuz:) Tekrardan teşekkür ederim, saygılarımla:)

      Sil
    2. Elimden geldiğince tecrübelerime paylaşırım elbette. Fotoğrafa atıf yapacaktım unuttum. Çokkkkk güzel, çok eğlenceli 👍👏👏😊🤚

      Sil
    3. Tekrardan çok teşekkür derim:)

      Sil
  5. deep birçok kişide böylesi hoş izler bıraktı :)

    Takip ettiğim tek gezi blogusunuz bu arada :) Sadece fotoğraf ve birkaç küçük bilgi olsaydı, google amcavari :) gibi farkınız olmazdı bana göre. Blogunuzu gördüklerimden ayıran böyle detaylı ve hemen hemen birçok noktayı ele almış olmanız. Devam edin böyle lütfen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum yorumunuza:) Bu blog üzerine uzun zaman kafa yordum ve böyle geri dönüşler almak beni gerçekten çok mutlu ediyor:)

      Sil
  6. 1.maddede dediğiniz gibi yorum alışverişi önemli. Ben yıllardır edebiyat forumlarında takılmış biri olarak bloglara da aynı gözle bakıyorum. Zaten oraları terk edince bir süre sonra hikayelerimi falan nerede paylaşabilirim diye düşünüp blog açtım. Açmadan önce diğer blogları araştırdım, blog dünyasında neler önemli onları öğrendim. Bloga katıldıktan kısa süre sonra da takipçilerim arttı, aynı şekilde ben de çok kişiyi takip ediyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog dünyası bambaşka bir dünya ve bana olan katkısı inkar edilemeyecek seviyede. Hem çıkarsız arkadaşlıklar, hem de görünürlük anlamında büyük katkı sağladı. Gidenler, gelenler oluyor ama herkes ayrı bir değer, herkes farklı bir renk burada:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  7. Merhaba,
    Yorumlarda karşıma çıkan blogları genelde inceliyorum. Sizi de sık sık görmeme rağmen gezi bloglarını pek takip etmediğim için sanırım yorum yapma imkanım olmadı hiç. Bugün bu mim vesilesi ile bir yorum yazayım dedim. 🙂
    Herkes bir mim bekliyormuş sanırım katılmak için. Biraz hareket geldi ortama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MİM diğer etkinliklerin sanırım en güzel yanı da bloglar arası etkileşim:) Ortak bir paydada buluşup, yeni bloglar görüyor ve inceliyorsunuz, ilginizi çeken, hoşunuza giden olursa da takip etmeye başlıyorsunuz:) Teşekkür ederim ziyaretiniz için, saygılar.

      Sil
  8. Thanks for the comment in your post. I like reading your blog, it is really in-depth and gives you a sense of what the place is like that you are writing about plus all the extras like getting there, lodging, and what to expect. Great work, my friend! Have a great Friday and weekend

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hi Bill, I'm lucky to have a blog friend like you. Happy friday and also weekend:)

      Sil
  9. Çok güzel bir Mim olmuş, galiba Blog dünyası olarak mim yazmayı okumayı özlemişiz hepimiz :)
    Yorum almak,okunduğunu bilmek insanı motive ediyor.
    Sizin de hem fotoğraflarınızı hem de yazılarınızı beğenerek takip ediyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Bende her yazınızı keyifle takip ediyorum:)

      Sil
  10. zamanlar yorumların artması kesinlikle motive edici, tabiki olmazsa olmaz değil ama ben seviyorum yorumlaşmayı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem motive edici, hem de mutluluk verici:) Mutlu haftasonları.

      Sil
  11. Ben yazmaya başladığımda takip/takipçi olayı yoktu hiç. Ne garip değil mi:) Yine de bir şekilde yazılara ulaşanlar olduğundan yan sütunda gösteriyorduk dost blogları:)
    Yorumlaşma olayında açık konuşayım; hep bana hep bana olayı devreye girdi mi hoş olmuyor. Bir de bozuk Türkçeyle yazılmış şımarık yorum gördüğüm yazıların altına yorum yazmıyorum.

    Siz yorumlaşmaya özen gösteren değerli arkadaşlarımızdansınız. Bunun için teşekkürlerimi iletiyorum. Mutlu, keyifli hafta sonları:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim değerli görüş ve fikirleriniz için:) Büyük bir keyif ve ilgiyle takip ettiğim sayılı blog arkadaşlarımdansınız. Size de keyifli bir haftasonu olsun, saygılarımla:)

      Sil
  12. yorum alış verişi gerçekten çok hoş. Ben de henüz bu sene katıldım ve çok güzel bloglar ile tanıştım. bunda yorumların da çok etkisi var. Yıldız güzel soruları ile çok hoş bir mim hazırlamış. Sizin de düşüncelerinizi okumak keyif verdi. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için:) Yeni, eski bir çok arkadaş bir araya bloglar sayesinde geldik:)

      Sil
  13. Güzel bir mim yazısı olmuş, çok kapsamlı Tebrikler Sezgin:)

    YanıtlaSil
  14. It's a fabulous place to visit. Great post, as usual!
    Have a nice weekend ☀️

    YanıtlaSil
  15. İlk yorum aldığım gün ne mutlu olmuştum. O zamanlar buralar dutluktu, kimse kimseyi otomatikman takip edemiyordu, kendimiz bir takım linklerle takibe çalışıyorduk. Blog kardeşliği diye bişey vardı :D Şimdi takipleşmek de yorumlaşmak da çok kolay :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için halen yorum almak ve cevaplamak büyük mutluluk:) Ben tabi eskiyi çok bilemiyorum, buralarda halen yeni sayılırım:)))

      Sil
  16. Gerçekten de zor.. Zaten 3'ten fazla, o yüzden isim unutup hiç kimseyi üzmek istemedim:)

    YanıtlaSil
  17. Yanıtlar
    1. Sibel Hanım sağolsun, ciddi bir hareketlilik getirdi bloglara:)

      Sil