Cumalıkızık Gezi Rehberi | Hayat40tansonra

Cumalıkızık

Genel;

Hayat40tansonra'nın bugünkü gezi yazısı, Bursa İli Yıldırım ilçesine bağlı Cumalıkızık Köyü (Mahallesi). 

Gelin önce kısaca tarihinden bahsedelim; Osmanlı Dönemi yerleşiminin en güzel örneklerinden olan bu mahalle, aynı zamanda Osmanlıların Bursa'da ilk yerleştikleri bölgelerden biri olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 270 evden oluşan mahallenin 180 hanesinde yaşam devam ediyormuş. Bir kısmı restorasyon gören evlerin büyük çoğunluğu da koruma altına alınmış durumda. Aslına bakarsanız bölgede Kızık takısı taşıyan bir çok yer mevcut. Buranın başına Cuma kelimesini almasının sebebi ise; geçmişte çevre köylerden Cuma Namazı için buraya gelinmesiymiş.

Daha önce ki birçok gezimden farklı olarak buraya olan geziyi hafta sonu yaptım ve ne yazık ki tahammül etmekte zorlanıp, kalabalıkta fazlası ile yoruldum ve neredeyse pişman bile oldum diyebilirim:) Buraya yapacağınız ziyaretin mevsim olarak çok bir önemi yok (sert kış ve ağır yağmur zamanları hariç) ama haftaiçi/ haftasonu olmasının gerçekten çok büyük önemi var. Köy zaten çok küçük, üstüne popüler ve tercih edilen bir yer olmasından dolayı da inanılmaz ziyaretçi sayılarına ulaşıyor. 

Ulaşım;

Google Maps'e, Cumalıkızık bilinen herhangi bir meşhur yerin ismini yazdığınızda problemsiz olarak köyün kuzeyinde (mezarlık yanında) bulunan açık otoparka ulaşabiliyoruz. Yolun geneli düzgün ve rahat bir yolculuk yapıyorsunuz. Ziyaretiniz haftasonu dahi olsa otopark yeterli büyüklükte olduğu için bir problem yaşamayacaksınız. Otopark ücretli ve makul fiyatta. 

Bu arada aklınızda bulunsun, köy içerisinde belli bir yere kadar otomobil ile gidebiliyorsunuz ancak yolların çok dar ve parke taş olması, aynı zamanda insan kalabalığının fazla olması nedeniyle bu yönteme başvurmamanızı tavsiye ederim. Ne olduğunu anlamadan dakikalarca yolda sıkışıp kalma ihtimaliniz çok yüksek. 

Köyde normal hayatın devam etmesi nedeni ile bu yollar bizim gibi yerli turistlerin araç ile gezmeye çalışmaları için değil, yerel halkın kendi ihtiyaçları için kullanması için. Daha yakına gidebiliriz mantığında olmaya pek gerek yok, çünkü zaten başka otopark mevcut değil ve az önce de belirttiğim gibi köy zaten küçük:)

Keşfet; 

Köyün gezi güzergahı; kuzeyden güneye doğru, otoparktan başlayıp, meşhur Cin Aralığı denilen yer ile sonlanıyor. Cin Aralığından güney de görmeye değer bir yapı veya yerleşim mevcut değil. Bu güzergah her ne kadar kuzeyden güneye olsa da tabi ki keşfedeceğiniz ara sokaklarda mevcut. Köyün en büyük özelliği aslına uygun restore edilmiş rengarenk evler. Hemen her evin kendine ait bir iç avlusu olması bu evlere daha ayrı bir güzellik katıyor. 

Köy Sokakları

Genel olarak en çok ilgi çeken yerler; Tarihi Evler ve Ara Sokaklar, UNESCO Derneği proje uygulama evi olan Küpeli Ev, Müze, Tarihi Cami ve Hamam ile Cin Aralığı ismi verilen yer. Özellikle Küpeli Ev ve Cin aralığı en popüler ve en kalabalık yerler.

Köy içerisinde her türlü temel ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz tesis mevcut. İç avlusu olan tüm ev/ konaklarda kahvaltı veya yemek hizmeti mevcut. Tavsiyeler kısmında kısaca bunlara da değineceğim. 

Kuzeyden köye giriş yaptığınızda karşılaşacağınız ilk yapı Cumalıkızık Camii. Yapım tarihi tam olarak bilinmemekle beraber Selçuklu mimarisi özelliklerini taşıdığı yazıyor resmi kaynaklarda. Camii ahşap ve kubbesiz. Hemen bitişiğindeki hamamında aynı şekilde yapım tarihi bilinmiyor ve yeni bir bilgi olarak tekrar hizmet vermesi için restorasyon çalışmaları devam ediyormuş.

Diğer ilgi çeken yer ise; Cumalıkızık Müzesi. 2015 yılından bugüne hizmet veren müze iki katlı. Müzede köyün yaklaşık 700 yıllık tarihini yansıtan birçok alet ve obje sergileniyor. Ayrıca müzeye giriş ücretsiz. 

Bu iki yer ilgi çekici olsa da bahsettiğim gezi güzergahında en çok ilginizi çekecek yerler Küpeli Ev ve Cin Aralığı. Küpeli Ev, UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmış ve yaklaşık 700 yıllık bir ev. Duvar kalınlığı 60 cm. civarında olan ev yazın serin, kışın ise sıcaklığını muhafaza edebiliyor. 2013 yılından bu yana da müze olarak hizmet veriyor. Düşük bir giriş ücreti ile ziyaret edilebiliyor, aynı zamanda bir aile tarafından işletiliyor. Sıra olsa dahi gezmenizi tavsiye edeceğim en önemli ve güzel yer. Zaten köy küçük, göremeden dönmek anlamsız olur:)

Küpeli Ev

Cin Aralığı da ilginç bir yer ve hakkında efsaneler olan, aynı zamanda dünyanın en dar sokaklarından biri olarak kabul ediliyor. Efsanesine gelince; Kurtuluş Savaşı zamanında Yunan Askerlerinden kurtulmak isteyen köylülerin tepede ki Türk mevzilerine ulaşabilmek için bu aralığı kullanmaları ve onları takip eden Yunan askerlerinin de buradan insan geçemez deyip takibi bırakmalarına dayanıyor. Ben gitmeden önce yaptığım araştırmalarda bir kişinin zor sığacağı bir aralık olarak görmüştüm ancak gittiğimde iki kişi çok rahat sığabiliyordu. İlgi çekici bir nokta olması sebebi ile de inanılmaz bir fotoğraf sırası oluyor aklınızda olsun:)

Meşhur Cin Aralığı

Bahsettiğim yerleri ziyaret ettikten sonra ise yapılacak en güzel şey, köyün ara sokaklarını dolaşmak ve keşfetmek:) İnanılmaz keyifli, birbirinden renkli evleri görmek, fotoğraflar çekmek için gerçekten ideal evler/ sokaklar var. 

Köyde her şey çok güzel ama en rahatsız edici nokta; ticaret işinin çok ama çok fazla abartılmış olması. Neredeyse her ev bir restoran, her evin önü hediyelik eşya satan bir dükkan. Ve daha rahatsız edici tarafı ise size rahatsızlık veriyor/ veriliyor olması. İnsanlar tabi ki para kazanacak, bu yoğunluğu fırsata illa ki çevirecek ama gezenlere, ziyaret edenlere rahatsızlık vermeyecek.. Sırf bu yüzden bile ikinci kez gitmeyi düşünmeyeceğim bir yer oldu desem yeridir.

Cumalıkızık'ta geçireceğiniz süre çok fazla değil. Erken saatte geldiyseniz kahvaltı veya yemek yemeyi de dahil edersek burada geçireceğiniz zaman 2/ 3 saati geçmeyecektir.

Tavsiyeler;


Fotoğraf meraklısı arkadaşlar için fotoğrafçılık adına özellikle tarihi yapı çekimleri, tarihi sokak çekimleri için fazlası ile mutlu olacağınız bir yer. Çok profesyonel değilim ama geniş açı lensler ile çekim yapmak sizi daha mutlu edecektir diye düşünüyorum.

Yeme içme ile ilgili olarak, biz öğleden sonra/ akşam üzerine doğru gittiğimiz için iç avlusu olan bir evde yemek ve otoparka yakın bir kafede de tatlı yedik. Doğruyu söylemek gerekirse her ikisinden de memnun kalmadık, yöreye özel bir lezzet bulamadık. 

O kadar ticaret yapılan yer var ama yemek konusunda, çok daha ciddi para kazanılabilecekken bu konu arka planda kalmış gibi görünüyor. Belki biz doğru yer tercihinde bulunamadık, bilmiyorum ama burası ile ilgili bu konuda yapılan yorumlara bakıldığında bizim gibi memnun kalmayan insan sayısı çok fazla...

Yemeğimizi beklerken işleri organize ediyoruz:-)

Gezi çok uzun sürmeyeceği için, kıyafet konusunda çok ta dikkat etmeniz gereken bir husus yok.

Yakın bölgede ikamet edilen arkadaşlar için tek yer planlaması ile gelinebilecek bir yer ancak bizim gibi 2-3 saatlik yerden gelecek arkadaşlara tavsiyem buranın yanında bir kaç yer daha planlamaları yönünde olacaktır. Benim şahsi fikrim bir kez ziyaret etmenin fazlası ile yeteceği ve konaklamalı kalınacak bir yer olmadığı yönünde. 

Ziyaret eden arkadaşların varsa ilave tavsiyeleri yorumlar kısmında bekliyorum:-)) Yeni yazımızda görüşmek üzere:)

Yorum Gönder

30 Yorumlar

  1. Bilmiyordum burayı hiç. Çok güzelmiş:))) Küpeli Ev'i çok merak ettim. Çok güzel anlatmışsınız, gezi yazıları insanı mutlu ediyor. Fotoğraflar her zaman olduğu gibi çok güzel, emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küpeli Ev en ilgi çekeniydi:) Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Bu köy Küçük Emrah'ın çekimleri burada yapılan bir dizisi ile ünlendi, diye biliyorum. O kadar çok söz edildi ki adından henüz gidip görmemiştim. Çok da görmeyi istediğim söylenemezdi. Küçük Emrah unutuldu gitti ama dizi turizmi nedeniyle burası hâlâ revaçta. Olabilir, gidilebilirdi ama sizin bu yazınızdan sonra inanın yanından geçsem bile köyün içine girmem herhalde:)
    Cin Aralığını hiç duymamıştım yalnız, ilginçmiş. Cuma kelimesinin neden eklendiğini de sayenizde öğrendim. Her zamanki objektifliğinizle şahane bir yazı çıkmış elinizden. Gitmiş görmüş gibi bir etki bıraktı üzerimde.
    Emeklerinize sağlık ve iyi pazarlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım Kınalı Kar isimli bir diziydi ve halen aktif, hizmet veren bir konak:) Benim de ilgimi çeken bir dizi olmadığı için uğramadım bile:) Teşekkür ederim, şimdiden mutlu haftalar, saygılar:)

      Sil
  3. Altı yedi yıl önce gitmiştim. Fotoğrafları görünce hafızamda yeniden canlandı. Kahvaltısını çok övmüşlerdi fakat biz farklı bir lezzet bulamamıştık. Dediğiniz gibi ticari kaygılar bazı şeylerin değerini azaltıyor sanki. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Ememğinize sağlık Sezgin Bey :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anılarınızın canlanmasına sevindim Yıldız Hanım:) Popüler bir yer fakat lezzet konusunda yetersiz:( Çok teşekkür ederim, saygılar.

      Sil
  4. ooo ne güzel baba oğul gezginler :) bizim memlekete gelmişsiniz.. cumalıkızık, seyidabat köyleri bunlar maalesef çok kalabalık oluyor. haftaiçi gidilmeli, kestel yerine bir de misi köy ya da değirmenci köy önerebilirim, dağ havası ve dere yanında yürüyüüş parkurları vs güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Misi Köyü her Gölyazı gezisine karar verdiğimde karşıma çıkıyor ve mutlaka uğrayacağım yerlerden:) Yazı aslında eski biraz ama güncellenmiş bir yazı:) Tavsiyeler için teşekkürler, mutlu haftalar:)

      Sil
  5. Özellikle fotoğraf çekmek için gitmeyi çok isteyip de zaman bakımından sıkıntılı olacağımız için elediğimiz bir yerdi burası sizinle gezmiş kadar oldum azıcık olsa da.Bilgiler için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tam da dediğiniz gibi fotoğraf çekimi için çok güzel bir yer. İnşallah bir sonraki ziyaretinizde kısmet olur:) Teşekkür ederim, saygılar:)

      Sil
  6. Güzel bir yere benziyor ama kalabalık olması ve insanların rahat edememesi bir sorun bence. :) Tarihi bilgilere yer vermeniz güzel olmuş. Cin aralığı da ilginç görünüyor. Tanıtım için teşekkürler, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, sağolun:) En azından bir kere görmeye gidilecek bir yer:) Mutlu haftalar şimdiden.

      Sil
  7. I've never seen an alley that narrow. I love alleys and historical houses so I think I would enjoy seeing this place. Nice report and enjoy your evening.

    YanıtlaSil
  8. Bursa ne güzel bir şehir, tabii bütünüyle. Yalnız merkezine gitmekle dahi büyük keyif alıyorum. Bazı beton yapılar şehrin ahengini bozsa da şu an için hala güzel bir şehir. İlçeleri de ayrı ayrı güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pandeminin ağır olduğu dönemde, her yerin bomboş olacağı ve daha rahat gezeceğim fikriyle Bursa Merkeze özel bir gezi yapmıştım:) Çok da keyifli, her yer bana özel açılmış hissi ile mutlu dönmüştüm:)

      Sil
  9. Burası aslında tam tersi yemek için gidilecek bir yer değil ve haftaiçi giderseniz memnun kalacağınızı düşünüyorum:)

    YanıtlaSil
  10. Zamanında bir dönem Bursa'da yaşamış biri olarak,burayı çok ama çok severim. Çok lezzetli de kahvaltıları vardır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bursa'da yaşamak bence büyük bir şans:) Geç gidince kahvaltıyı denemedik ama diğer lezzetler bizi memnun etmedi ne yazık ki..

      Sil
  11. Gene süper bir gezi yazısı olmuş. Ellerinize, emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  12. Ahşap ve avlusu olan evleri severim hocam. İlerde yerleşmeyi mi düşünsem ne :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam neden olmasın, biz tezgahta biz açar hayatı idame ederiz bir şekilde:)

      Sil
  13. I Have never heard of an alley so narrow (picture of you and your son).

    Great Report!

    YanıtlaSil
  14. Aslında bir Bursa gezisi planlarım arasında var. Sizin sayenizde internette uzun aramalara gerek kalmadan kolayca bilgi edinebileceğim :) Geniş bir anlatımla bu yazıları paylaşmanız bilgi sahibi olmamızı sağlıyor, gidemesek de :D
    Cin Aralığı çok fazla ilgimi çekti . Başarılar dilerim bir de güzel gezmeler. Coronaya dikkat edin sağlıcakla kalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Bursa şehir merkezi ile ilgili de bir yazım var, gitmeden önce mutlaka bakmanızı tavsiye ederim:) Korona.. Uzak dursun, hiç zamanı değil:)

      Sil
  15. Otopark en hassas noktam ve galiba birçok erkekte benzer durum var:))) Ben teşekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  16. Bu yazınızı hafta içinde okuyup yorum yapmıştım aslında ama ne olduysa kaybolmuş, ya da hiç var olmamış :) Kınalı Kar isimli diziyle tanındıktan sonra bu hale geldi sanırım Cumalıkızık. Daha önceleri sakin , en azından sokakların tadını çıkarabileceğiniz kendi halinde , güzel bir köyceğizdi:) Diziden sonra doğal olarak biraz para kazanma aşkı ile ; her evin bahçesinin restoranımsı ortamlara dönüşmesi (ama ne özel bir lezzet ne de hijyen var :( ) kalabalık sokaklar vs tadı kaçtı bence .O diziden sonra 2 kez gittim ama bunlar dışında ,satış yapmaya çalışan köy halkının rahatsız edici laf atmaları ,otopark sorunu vs de eklenince kapattım o defteri kendimce :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından bir kereye mahsus görmek de yeterli:) Şu an köy değil, tamamen ticarethane diyebiliriz.. Teşekkür ederim değerli yorumunuz için:)

      Sil