Şanlıurfa Gezilecek Yerler | GAP Rehberi

ŞANLIURFA;

Göbeklitepe

GAP turunda, Kadim Şehir tanımını kullanmaya başlayacağımız ilk şehrimiz Şanlıurfa:) Kadim kelime olarak "başlangıcı geçmişin derinliklerinde bulunan, pek çok eskiye uzanan, öncesiz" anlamına geliyor. Ve bu şehir için tam da kullanılacak tanım. Ayrıca medeniyetlerin beşiği olarak adlandırılan Mezopotamya isimli bölgenin içinde yer alan şehirlerden birisi. Aslına bakarsanız gezilecek yerlerini anlatmak, yazmak kolay ama şehri tanımlamak ve tarihini anlatmak pek o kadar kolay değil:)

Şehrin kuruluşu ile ilgili 2 tane temel görüş var. İlki; Nuh tufanından önce, insanlara şehir kurmayı öğreten İdris Peygamber tarafından ve yine onun zamanında kurulan 180 şehirden en küçüğünün Urhai, yani Urfa olduğu görüşü. İkincisi ise; Nuh tufanı sonrası kurulan ilk şehirlerden biri olduğu. Kuruluşundan Cumhuriyet dönemine kadar ise onlarca medeniyete, inanışa ev sahipliği yapmış. 

Efsaneler şehri olmasının yanı sıra Peygamberler Şehri olarak ta biliniyor. Bunun sebebi ise Hz. İbrahim dahil 7 Peygambere ev sahipliği yapmış olması. Dönelim gezimize:) Hz. Eyyüb Peygamber Sabır Makamına kadar anlatacağım yerler aslında Gaziantep gezisi ile aynı günün devamında gezdiğimiz yerler. Sonrasında anlatacağım yerler ise 10 Kasım Çarşamba sabahı geziye başladığımız yerler. Gaziantep'te olduğu gibi burası da tek günde gezilecek bir şehir değil. En az 2 gün:) Ve iyi bir rehber eşliğinde yapılacak gezi ideal olacaktır.

Şanlıurfa Rotası

Gaziantep sonrası ilk durağımız Halfeti Tekne Turu. Tabi burada bir taşla iki kuş vurma söz konusu. Çünkü bu tekne turu esnasında aynı zamanda Rumkale'yi de görme imkanınız oluyor. Fırat Nehri boyunca yapacağınız tekne turunda sürekli olarak Gaziantep ve Şanlıurfa sınırlarında dolaşacaksınız. 

Halfeti Tekne Turu;

Eski Halfeti

Tur otobüsü ile Halfeti içine kadar iniyorsunuz ve karşınızda Ege'den bir kasaba hissi veren Halfeti'nin marinasına varıyorsunuz:) Tabi şehre değil göl tarafına bakınca bu hisse kapılıyorsunuz:) Burada marina tabelası görmek insana tuhaf hissettiriyor:) Ayrıca Fırat Nehri üzerinde ki iskele restoranlar da buraya ayrı bir hava katıyor.

Halfeti

Tekne turu esnasında manzara gerçekten çok güzel. Sadece şehrin en üst tarafına yapılmış otel manzaranızı bozuyor. Böyle bir yerde, bu otelin yapılmasına nasıl izin verilmiş, anlamak gerçekten zor:( 

Çirkin Otel:)

Tekne turu başladıktan bir süre sonra; sol tarafınızda Gaziantep sınırları içerisindeki Rumkale'yi görüyorsunuz. Antik dönemden bugüne farklı isimlerle anılan kasaba, Hristiyan dünyasında önemli bir yere sahip. Hz. İsa'nın havarilerinden Yohannes'in zamanında buraya yerleştiği ve inancını burada yaydığı, aynı zamanda İncil'in kopyasını burada bir mağarada sakladığı, daha sonra Beyrut'a götürdüğü rivayetler arasında. Halen bir kilise, bir manastır ve çok sayıda kalıntı görülüyor. Buraya Gaziantep'ten ulaşım olduğu gibi, Halfeti tekne turları ile de ulaşım mümkün.

Rumkale

Rumkale'yi geçtikten bir süre sonra ise; bu sefer sağ tarafınızda Eski Halfeti'yi göreceksiniz (Savaşan Köyü). Burada, sular altında kalan ve bizlerin görebileceği ise sadece bir camii minaresi var. Açıkçası ben daha çok şey görecekmişim hissine kapılmıştım ama sadece bir camii minaresinden ibaret. Onun haricinde ise yamaca doğru terk edilmiş evler var. Bizim tekne burada durmadı ama duranlar için bir iskele ve tesis var. Çok aman aman bir yer değil ama Şanlıurfa'da tekne turu yapma fikri gerçekten keyifli:)

Aslında Halfeti'nin tarihi çok köklü. Yıllarca isimler değiştirmiş, yıllarca farklı medeniyetlerin kontrolüne girmiş çıkmış. Ama bugün popüler bir yer, turistik bir ilçe olmasının sebebi; 2000 yılında Fırat Nehri üzerinde Birecik Barajı'nın yapımının tamamlanması ile çevredeki köylerin sular altında kalması. Anlayacağınız batıkların bir efsanesi, çok uzun yıllara dayanan hikayeleri yok. Belki ilk zamanlar farkına varılmadan turizme kazandırılmış da diyebiliriz:) 

Eski Halfeti

Eski Halfeti

Tekne turu sonrasında öğle yemeği için Fırat Yüzer Restoran isimli iskele restoranda mola verdik ve son derece güzel bir yerdi. Giderseniz tavsiye ederim:)

Fırat Yüzer Restoran

Halfeti de bizim zamanımız olmadı ama sizin olursa mutlaka yürüyerek yakın çevrede görülen batık ve terk edilmiş evleri gezin. Gayet güzel kareler çıkacağına eminim. Bir sonraki durağımız için yeniden otobüse geçiyor ve tekrar yollara düşüyoruz:)

Halfeti Tekne Turu


Balıklı Göl, Rızvaniye Camii, Aynzeliha Gölü ve Mevlidi Halil Külliyesi;

Balıklı Göl ve Rızvaniye Camii

Efsanelere, rivayetlere konu olan bu bölge, Şanlıurfa'nın belki de en turistik alanı. Ve yukarıdaki başlıkta ismini verdiğim tüm yerler birbirine çok yakın. Zaten Balıklı Göl ve Rızvaniye Camii iç içe iki yer. Aynzeliha Gölü ve Mevlidi Halil Medresesi ise yan yana. 

150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde ki Balıklı Göl'ün derinliği 3-5 metre arasında değişiyor. Caminin ters tarafında ki bölüm, yani yukarıdaki fotoğrafta benim bulunduğum alan Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yer olarak kabul ediliyor. Efsaneyi sanırım bilmeyen yoktur. O yüzden buraya uzun uzadıya yazmıyorum:)

Rızvaniye Camii

Aynı gölün diğer ucundaki bir başka tarihi yapı ise Rızvaniye Camii ve medresesi. Bizans dönemine ait bir kilisenin yerine, dönemin valisi tarafından 1736 yılında yaptırılıyor. Görsel olarak göle ayrı bir estetik, güzellik katıyor. Özellikle hava karardıktan sonra daha güzel görünüyor.

Buradan biraz daha ilerlediğiniz zaman karşınıza çıkacak ilk alan ise Aynzeliha Gölü. Hz. İbrahim'i çok seven Zeliha'nın (Nemrut'un kızı), Hz. İbrahim'in ateşe atılmasına dayanamayıp, arkasından ateşe atladığı ve düştüğü yerde bir göl oluştuğu rivayeti var.

Aynzeliha Gölü

Hz. İbrahim'in doğduğu mağara da bu bölgede bulunuyor. Ve mağaranın bulunduğu alan Mevlidi Halil Camii ve Külliyesi olarak geçiyor. Balıklı Göl kadar ilgi çekici ve ziyaretçi ağırlayan bir bölge. Mevlid'in "kutlu doğum" anlamına gelmesi ve Hz. İbrahim'in burada doğduğuna inanıldığından dolayı bu isim verilmiş. Caminin bulunduğu yerde ilk olarak bir tapınak, daha sonra bir havra, sonrasında ise bir kilise olduğu söyleniyor. Bizans dönenimde Urfa Ayasofya'sı, Osmanlı döneminde ise şu anki camii haline geldiği resmi kaynaklarda yazıyor.

Mevlidi Halil Camii

Mevlidi Halil Camii

Ayrıca mağaradan çıkan suyun, zemzemden sonra en şifalı su olduğu da kabul ediliyormuş. Burada dikkat etmeniz gereken, Aynzeliha Gölünden gelirken gireceğiniz külliyenin ilk görünen kısmı güzel ama asıl yer buranın yan tarafında ki avlu kısmı. Mağara ve görsel anlamda güzel olan kısım hemen yan taraf:)

Şanlıurfa Kalesi;

Şanlıurfa Kalesi ve Sütunlar

Kale ile ilgili kayıtların 11. Yüzyıla ait olduğu söyleniyor. Ve yapanların Abbasiler olduğu yönündeki görüş ağır basıyor.

Ben çıkmadım ama Mevlidi Halil Caminin hemen üst tarafında. Zaten bölgenin hemen her yerinden görülüyor. Burada dikkat çeken, kalenin Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı tepede bulunması ve orada dikkat çeken iki sütunun, Hz. İbrahim'in mancınık tekniği ile ateşe atılmasında kullanılan sütunlar olduğuna inanılması. Vaktiniz olursa çıkmanızı öneririm. Çünkü yukarıda anlattığım tüm tarihi yerleri panoramik izlemek keyifli olacaktır.

Şanlıurfa Çarşıları;

Yukarıdaki alanları yazdıktan sonra yapılacak en iyi şey ise; tarihi çarşı ve sokaklarda yürümek, vaktiniz kalırsa ve orada olma saatinize bağlı olarak Balıklı Göl üst tarafında yapılmış çay bahçelerinde günü batırmak olacaktır. Ayrıca bu alanda ki baharat satan dükkanlar çok tercih edilen ve alış veriş yapılan alanlar. Unutmadan bu bölgede en ilgi çekici yerler Gümrük Han ve Bakırcılar Çarşısı isimli bölgeler.

Şanlıurfa'da Gün Batımı

Çay Bahçesi ve Dükkanlar

Gaziantep ziyareti devamında, yani salı günü gezimiz Balıklı Göl ve civarı ile burada sona eriyor ve konaklama için Şanlıurfa'da ki otelimize geçiyoruz. Otele yerleştikten sonra ise gece son durağımız hem yemek, hem de eğlence için Urfasaray Konuk Evi'nde ki Sıra Gecesi oluyor. Buraya sadece bir iki fotoğraf bırakıyorum. Çünkü hem yazıyı daha da uzatmamak, hem de bu konuyu ayrıca yazmak istediğimden şimdilik geçiyorum:)

Sıra Gecesi

Sıra Gecesi

Ertesi gün, çarşamba sabahı geziye yine Şanlıurfa'dan devam ediyoruz.

Hz. Eyyüb Peygamber Sabır Makamı ve Camii;

Hz. Eyyüb Peygamber Sabır Makamı ve Camii

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde bulunan bu türbe ve camii ciddi ziyaretçisi olan alanlardan. Kendisine Allahü Teala tarafından peygamberlik ve zenginlik verilen Hz. Eyyüb'ün, sonrasında yine Yaradan tarafından yoksulluk ve hastalık ile sınanması esnasında, iyileşene kadar kaldığı mağara, hastalığının tedavisinde içtiği suyun kaynağı ve sırtını dayadığı sabır taşı burada bulunuyor.

Sabır Makamı

Makamın hemen karşısındaki çeşmelerde şifalı olduğuna inanılan su akıyor. Ve isteyenler küçük şişelerle yanına alabiliyor. Herhangi bir ücret yok:) Ayrıca aynı ismi taşıyan camii ve avluda görmeye değer güzel bir alan.

Harran Ören Yeri;

Harran Ören Yeri

Burayı yazarken ilk düşüncem Harran Üniversitesi başlığı atmaktı. Ama açıkçası dünyanın ilk üniversitesi, Ortadoğu'nun ilk üniversitesi, Türkiye'nin ilk üniversitesi, İslam Dünyası'nın İlk Üniversitesi gibi bir çok emin olamadığım kaynağa rastladım:) O yüzden de ören yeri başlığının daha doğru olacağını düşündüm. Yukarıda ki fotoğrafta bulunan kalıntılar ise ören yerinde üniversiteden geriye kalanlar.

Harran Üniversitesinden Geri Kalanlar

Öncelikle söylemek istediğim, kurulduğu tarihten beri ismi değişmeyen dünyadaki sayılı yerlerden birisi Harran. Ayrıca Tevrat'ta Haran olarak geçen yerin de burası olduğu söyleniyor. Yine Hz. İbrahim'in Filistin'e gitmeden önce burada oturması nedeniyle Hz. İbrahim'in Kenti de deniliyor. Gördüğünüz gibi sıradan bir yer değil:) Ören yerinde kazı çalışmaları devam ettiği için sadece seyir terası tarzından bir alandan karşımızda ki tarihi yapıları izleme şansımız oldu. Haftanın her günü 17.00'a kadar açık ve giriş ücretsiz. Burada küçük bir parantez ile tarihi yerlere ilgisi olan arkadaşlar için Ören Yeri'ne ilave gidilebilecek bir kaç yerin haritasını bırakıyorum:)

Harran Tarihi Yerler

Harran Kümbet Evleri;

Kümbet Evleri

Ören Yerinden yürüyerek geçeceğimiz diğer bir ilginç alan, eski yaşam bölgesi, yeni turizm alanı ise Kümbet Evleri:) Burası aslında özel bir işletme ama ören yeri içerisinde geçiyor. 2000'li yılların başında buralarda yaşam sona ermiş ve şu an tamamen turistik maksatlı hizmet veriyorlar. Bunlar tabi bizim alışık olduğumuz 3 oda 1 salon tipi evler değil:) 10-20 arası odaya sahipler. Tabi bunda ki en büyük etken kalabalık aileler. Bu arada başlık parasına normal bakılmaya devam edilen bir bölge.

Tabi bunun için de kendilerince sebepleri var. Mesela başlık parasının tamamen, evlendirilen kızın boşanması durumunda hayatına sağlıklı ve rahat bir şekilde devam edebilmesi için baba tarafından saklandığı ifade ediliyor. Tabi bu yazdığım genel görüşten ziyade bize anlatım yapan adamın şahsi fikri de olabilir..

Örnek Bir Oda

Geçmişinin 150-200 yıllık olduğu söylenen evler, kare yada kareye yakın prizmatik bir temel üzerine bindirme tekniği ile tuğladan yapılmışlar. İlginç olan ise harcında gül yağı, yumurta akı gibi malzemelerin kullanılması. Bu sayede de kışın sıcak, yazın ise serin olma özelliği oluyormuş. Aynı zamanda içeriden ve dışarıdan balçık ile sıvandığı için de günümüze kadar sağlam gelmişler. Ayrıca bölge 1979 yılında arkeolojik ve kentsel sit alanı olarak ilan edilmiş. Bu tarihten sonra yapılan yeni ev yok.

Oradaydım:)

Son olarak bu tip evlerin bir diğer örnekleri de sadece İtalya'da varmış. Burada her türlü temel ihtiyacınızı karşılayacak alanlar ile bir kafeterya da var. Unutmadan evde ücretsiz olarak yerel kıyafetleri giyip, fotoğraf çektirme imkanınız da var.

Tur Rehberimiz ile Birlikte

Gelelim Şanlıurfa'da ki son durağımıza:)

Göbeklitepe;

Göbeklitepe

Tarih açısından son yılların en çok konuşulan ve en önemli keşif yerlerinden birisi tartışmasız burası diye düşünmekte sanırım haklıyım:) Dinlerin doğduğu yer Göbeklitepe, henüz çok küçük bir alanı ortaya çıkarılmış olsa da, 12 bin yıllık geçmişi ile insanlık tarihini değiştiren yer olarak yerini aldı. Ve şu an için dünyada bilinen en büyük ve eski tapınma merkezi olarak kabul ediliyor.

Göbeklitepe Kazı Alanı

Burası ile kısa bilgileri çok fazla uzatmıyorum çünkü burası benim için ayrı bir yazı konusu:) Gezme ve görme alanı çok kısıtlı ama gerçekten değeri yüksek bir bölge. Umarım önce sağlık, sonra ömrüm yeter ve bundan 20-30 sene sonra burayı tekrar ve daha büyük bir alan olarak görmek kısmet olur.

Oradaydım:)

Şanlıurfa gezi rehberimizin sonuna geldik:) Şanlıurfa gerek tarihi, gerekse coğrafya olarak gerçekten çok özel bir bölge. Burada beni rahatsız eden tek bir şey vardı. O da gece yarısı bile sokaklarda dilenen küçük çocuklar.. Yaşadığım şehirde de zaman zaman şahit olduğum bir durum olsa da, bu kadar çok küçük çocuğun bu şekilde dilendirildiği başka bir şehir uzun zamandır görmemiştim. Ve gerçekten üzücü, rahatsız edici bir durum. 

Bir sonraki durağımız ise bir başka Kadim Şehir; Mardin:) Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:)

Son olarak tüm Öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun:)

(Bir önceki yazıyı kaçıran arkadaşlar "Gaziantep Gezilecek Yerlere" buradan ulaşabilir.)

Yorum Gönder

27 Yorumlar

  1. Rızvaniye Camii and Mevlidi Halil Camii are absolutely stunning! I would like to visit the neolithic archaeological site of Göbekli Tepe, which is located close to the Syrian border. That's really a marvelous corner of the world. Great report, as usual :-)

    All the best!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Giorgio:) Most beautiful place was Göbeklitepe.. Have a great night:)

      Sil
  2. Çok emek vermişsiniz yine. Tarihi bilgileri ilgiyle okudum, görseller de çok güzel. Göbeklitepe, Halfeti, Balıklı Göl' ü gezmek isterdim. Tekne turunu da deneyimlemek isterdim. Çok güzel bir tanıtım olmuş, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) En güzeli Göbeklitepe, en ilginci ise tekne turuydu:)

      Sil
  3. Bence mutlaka görülmesi gereken şehirlerden birisi olduğunu düşünüyorum. Hikayeleri ile kendine çok çekiyor. Tarihi bilgileri yazmanız çok güzeldi, bilgim az çok olsa da bilmediklerimi de öğrenmiş oldum. Özellikle Balıklıgöl'ün hikayesi çok hoşuma gidiyor benim. Çektiğiniz fotoğraflar da çok harika görünüyor :) Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Balıklı Göl'ün hikayesini belki de yazmam lazımdı ama biliniyor diye yazıyı uzatmak istemedim:)

      Sil
  4. The photos show the beauty of the places you visited and talked about. The cities are full of lots of historical information. A wonderful report, thanks for sharing your work, I'm sure that many people appreciate it. Enjoy your day.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Especially this region is a very special place that has hosted many civilizations and religions Bill:) Many thanks for your nice comment:)

      Sil
  5. Merhabalar Üstadım.
    Sizin günlerdir gezdiğiniz ve izlenimlerinizi kayıt altına aldığınız bu kadim yerleri öyle beş dakikalık bir ziyaret ile geçiştirmek işin kolay tarafı. Emin olun bu güzel paylaşımlarınız için diyecek bir kelime bulamıyorum. Hele de paylaşımda kullandığınız şu cümleniz: "...Aslına bakarsanız gezilecek yerlerini anlatmak, yazmak kolay ama şehri tanımlamak ve tarihini anlatmak pek o kadar kolay değil..." Bu işin gerçekten öyle kolay olmadığını gösteriyor. Siz bir gezgin olarak kendi arzunuz doğrultusunda planladığınız şekilde bu güzel ülkemizi tabiri caizse karış karış gezip inceliyorsunuz. İşte biz e de artık, sizin bu paylaşımlarınızı şöyle beş dakikada görmek kalıyor.

    İnsan böyle yerleri beş duyusuyla gezmeli. Şimdi biz sadece tek duyumuzla sizin paylaşımlarınız arasında gözlerimizle ne kadar okuyabiliyorsak, ancak o kadarlığıyla yetinmek zorunda kalıyoruz.

    Bir kısmı sular altında kalmış eski Halfeti'yi bile her şeyiyle incelemek aylar alır. Üstadım, gerçekten çok güzel bir gezi paylaşımı olmuş. Emeğine, ayağına ve yüreğine sağlıklar dilerim. Ben ancak, bugün eski Halfeti'yi inceleyebildim. Vaktim ve fırsatım olursa, kalan yerleri de ziyaret etmeye geleceğim inşAllah.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Recep Bey,

      Her zaman olduğu gibi değerli yorumunuz ile beni onurlandırdınız, çok teşekkür ederim. Gezmek çok keyifli ama inanın gezerken öğrenmek çok daha güzel. Okuyarak aklımda kalmayan birçok şeyi yerinde görmek daha iyi oluyor. Çok teşekkür ederim, geri kalanı için de beklerim, saygılarımla:)

      Sil
  6. Çok teşekkür ederim:) İnşallah en kısa zamanda size de nasip olur.

    YanıtlaSil
  7. İlk oradaydım fotoğrafı çok tarz olmuş hocam :) Kümbet evler baya dikkat çekici hocam. Bu evleri görmesinler. 20 odalı yapar yapar, satarlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Hocam:) Bundan sonra bol bol oradaydım fotoları:) Tabi çeken bulabilirsem:)

      Sil
  8. Nakış işler gibi işlemişsiniz yazıyı, muhteşem. Halfeti tekne gezisi, Balıklı göl, Kümbet evler ve (benim için) gözbebeğim yer Göbeklitepe, hepsi ayrı güzellikte kareler ve bilgiler. Emeğinize sağlık. İlgiyle izliyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Çok mutlu oldum beğenmenize:) Göbeklitepe biraz daha uzun ve ayrı bir yazıyı hak ediyor diye düşündüm:)

      Sil
  9. Ne diyebilirim ki, müthiş bir emek öncelikle ve alkışlık bir heyecan ki bu genele bir gönderme, sadece bu yazılık değil . Ve bu kadar detay, çok başarılı fotoğraflarla desteklenmiş bilgi aktarımı. Oralara kadar gitmemize gerek yok artık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Elimden geldiğince fayda sağlamasına gayret ediyorum:) Siz yine de gitmediyseniz gidin, kelimelerle anlatılamayacak kadar güzel duygular veren yerler var:)

      Sil
  10. Sizin gözünüzden bir kez daha oralarda gezdim, eksik bilgilerimi tamamladım, çok teşekkür ederim. Her zamanki söylemimi bir kez daha yineleyeyim. Rehberliğiniz muhteşem.
    Harran evlerini görememiştik biz. Çok otantik. 10 odalı olduklarını bile bilmiyordum. Sıra geceniz bizimkiyle aynı mekânda yapılmış sanırım. Eğer oradaki konak modelleri birbiriyle aynı değilse. Yalnız biz üst katta, daha dar bir alandaydık. Çok keyifliydi. Aralıksız yedik içtik. 3 saat nasıl geçti anlamadık. Tek sıkıntı oturma tarzıydı ki, bir sağa al, bir sola, ayaklarımız koptu sanki. Hiç değilse fazla yüksek olmayan oturak gibi çarelere ihtiyaç var.
    Bu güzel yazı için teşekkür ediyor, keyifli bir hafta sonu diliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle çok teşekkür ederim:) Sıra gecesi aynı yer miydi bilmiyorum ama benim de en büyük derdim oturma konusu oldu:) Rahat giyinen biri olmama rağmen sığamadım hiç bir yere:))) Benden biraz daha büyük hanımefendiler vardı ve onlar için özel masa sandalye ayarladılar.. Gerçekten de dediğiniz gibi kolay değil saatlerce öyle oturmak... Mutlu bir haftasonu diliyorum bende, saygılarımla:)

      Sil
  11. Urfa ne kadar da özel bir yer ,çok kendine has bir şehir.Yazınızdan ve fotoğraflardan öyle anladım.Kümbet evleri,tekne gezisi ,Göbeklitepe ve Balıklı göl..Hangisini beğeneceğimi şaşırdım :)
    Emeğinize objektifinize sağlık gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezilecek yeri en fazla olan şehir sanırım burasıydı. Yerler arası mesafe vardı ama gerçekten özel bir yer:) Çok teşekkür ederim, mutlu haftasonları:)

      Sil
  12. I like these travel posts where I would also like to go. I put it in the translator and I always get to know a little more. It also has great photos.
    Good weekend
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much:) I hope I can solve this translator problem... Happy weekend:)

      Sil
  13. Genel olarak çok merak ettiğim şehirlerden birisi Urfa. Balıklıgöl ve Halfeti ilk gideceğim yerler olur herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şanlıurfa o bölgede en çok gezilecek yeri olan şehir:) Kesinlikle tavsiye ederim.

      Sil
  14. Çok güzel yerler ve güzel resimler. Anlatımınızda çok hoş.

    YanıtlaSil