Doğu Anadolu Gezi Tavsiyeleri | Doğu Ekspresi Nedir?

Sarıkamış Tren İstasyonu

Merhaba Arkadaşlar, 16-19 Aralık 2021 tarihleri arasında katıldığım Doğu Ekspresi Turu (Doğu Anadolu Gezisi)'nu kazasız, belasız tamamlayarak eve dönmüş bulunmaktayım. Daha önceki gezilerimde olduğu gibi Instagram'da paylaştığım hikayeler ile bir çok arkadaşım nerelere gittim, neler yaptım önceden görmüş oldular:) Ancak en güzel çekimleri tabi ki blog yazıları için sakladım:) Halen takip etmeyenler varsa Instagram hesabıma buradan ulaşabilir.

Yazı dizisine başlamadan önce sizlere Doğu Ekspresi'nin ne olduğunu, Doğu Anadolu gezisinde edindiğim deneyimleri ve son olarak tavsiyelerimi bu yazı vasıtasıyla paylaşmak istiyorum. Çok uzatmadan Doğu Ekspresi'nin ne olduğu ile başlayalım. Bu konu, eğer benim gibi yarım yamalak bilgiyle yola çıkacaksanız önemli:) Çünkü ne olduğunu bilip, ona göre tercih yaparsanız bambaşka bir gezi yapabilirsiniz:) 

(GAP, KARADENİZ, SALDA Gezi Tavsiyeleri)

Doğu Ekspresi dediğimiz aslına bakarsanız Ankara-Kars-Ankara arasında ve her gün işleyen bir ana hat tren seferi. Bu tren pulman, örtülü kuşet ve yemekli vagonlardan oluşuyor. Bunlar nedir derseniz; Pulman, her vagonda 2 yan yana ve 1 tekli koltuklu vagon anlamına geliyor. 2+1 otobüsler gibi. 

Klasik Doğu Ekspresi Pulman Vagon

Örtülü Kuşetli ise; her vagondaki 10 kompartıman ve kompartımanlarda 4 kişinin yolculuk yapabileceği bir alan anlamına geliyor. Ayrıca her kompartımandaki koltuklar yatak haline gelebiliyor. Çarşaf, pike ve yastıklar sizin için TCDD tarafından hazırlanıp, veriliyor. Bunlara ilave 14 masalı ve 47-52 kişi kapasiteli bir tane de yemekli vagon var. Doğu Ekspresi treni yolculuk süresince 10 ana durakta duruyor ve her istasyonda en fazla 5 dakikalık indi-bindi molası veriliyor.

Fotoğraf Kaynak: tcddtasimacilik.gov.tr
Doğu Ekspresi Duraklar

Yolculuk yaklaşık 26 saat sürüyor. İneceğiniz istasyona göre ücret ise farklılık gösteriyor. Ancak en uzun mesafe için, yani Ankara-Kars ücreti, kişi başı 68 TL.

Tabi bu güzergah, gezi yazarları tarafından, trenle seyahat edilecek dünyanın en iyi 4 rotasından biri olarak seçilince, trene olan ilgi inanılmaz seviyede artıyor. Ve zamanla yer bulmak imkansız bir hale gelmeye başlıyor:) Hal böyle olunca TCDD çözüm olarak Turistik Doğu Ekspresi adı altında ikinci bir tren seferi yapmaya başlıyor.

Kars Tren İstasyonu

Gelelim turistik ile diğer Klasik Doğu Ekspresi'nin farklarına; Klasik sefer her gün yapılırken, turistik olan 16 Aralık'tan itibaren, Ankara'dan Çarşamba ve Cuma günleri saat 15.55'te, Kars'tan ise Cuma ve Pazar günleri 22.20'de kalkacak şekilde sefer yapıyor.

En önemli farkı ise; Turistik Doğu Ekspresi'nde vagonlar klasikten farklı. Turistik Doğu Ekspresi'nde 2 hizmet, 1 yemekli ve 6 adet yataklı vagon var. Yataklı vagonlar iki kişilik ve içerisinde masa, lavabo ve buzdolabı var. Yani tamamen size özel:) Diğerinde hatırlarsanız 2+1 pulman ve 4 kişilik örtülü kuşet vagonları vardı.

Diğer önemli fark ise durak sayıları ve bu duraklarda bekleme zamanı. Turistik Doğu Ekspresi, Ankara-Kars yönüne giderken Erzincan'da 2 saat 20 dakika, İliç (Erzincan İlçesi) ve Erzurum'da ise 3 'er saatlik molalar veriyor. Kars-Ankara yönünde ise; Divriği'de (Sivas ilçesi) 2.5 saat, Bostankaya'da (Sivas ilçesi) ise 3,5 saat mola veriyor. Turistik Doğu Ekspresi yolculuğu ise yaklaşık 32 saat sürüyor. Tabi burada ki ücretler klasik sefere göre çok daha farklı:) 2 kişilik yataklı vagonda tek başınıza yolculuk yapmak isterseniz 1300 TL., iki kişi yolculuk yaparsanız yataklı vagonu 650 TL. ödeyerek kapatabilirsiniz. Tabi popüler olduğu için bilet bulmak biraz zor:)

Klasik Doğu Ekspresi

Gelelim bu isimde düzenlenen turlara:) Seyahat acenteleri reklamlarını yaparken iki farklı versiyon kullanıyorlar. Birincisi benim de katıldığım Doğu Ekspresi Turu. İkincisi ise Turistik Doğu Ekspresi Turları adı altında yapılan reklamlar.

Gelin biraz da bunları açalım. Katılım için 3 farklı seçeneğiniz var. 

Birincisi Doğu Ekspresi ismi verilen ve genelde 3 gece, 4 günlük olan turlar. Bu tip turlarda, son gün Kars'tan Erzurum'a kadar Klasik Doğu Ekspres ana hat treni pulmanlarında (2+1), 4-5 saatlik yolculuk yapıyorsunuz. (Ücret 24,5 TL.) Tur; Van'da başlayıp, Iğdır, Kars ve Erzurum şehir gezileri ile sona eriyor. Van genelde misafirler için toplanma noktası oluyor ve Van'a ulaşım uçak/otobüs, diğer şehirler arası ulaşım yine otobüs, Kars-Erzurum arası ise tren ile yapılıyor. Son olarak Erzurum'dan yine uçak/otobüsle eve dönüş yapıyorsunuz. Bu turların fiyatı 1500-2000 TL. arasında değişiyor.

Diğer bir tur ise; Turistik Doğu Ekspresi isimli turlar. Bunlar ise Ankara Tren Garında Turistik Doğu Ekspresi Treni'ne binmeniz ile başlıyor. Yaklaşık 32 saatlik yolculuk sonrası Kars'ta iniyorsunuz. Tabi arada az önce yazdığım duraklarda uzun molalar oluyor. Tren yolculuğuna ilave olarak bu turlar kapsamında Kars ve Erzurum İlleri gezilerek, dönüşte uçak kullanıyorsunuz. (Tam tersi rotada olabilir. Kars'a uçak ile gidiş, şehir gezileri ve son olarak Kars-Ankara arası Turistik Doğu Ekspresi ile seyahat) Bu turlar da genelde 3 gece, 4 gün oluyor. Diğerinden farklı olarak bunlarda Van İli ziyareti olmuyor. Tabi Turistik Doğu Ekspresi olduğu için fiyatlar biraz daha fazla. 3 gece, 4 günlük turlar genelde 2700 TL. den başlayıp, 4000 TL. ye kadar çıkıyor:) Bunların benzer konseptinde 2 gece, 3 günlük turlar da var ve onlarda yaklaşık 1500-2000 TL. arası ama şehir gezileri çok kısıtlı.

Son alternatif ise ister klasik, ister turistik doğu ekspresi için kendi imkanlarınız ile bilet bulup yolculuk yapmak. Tabi burada klasik tren yolculuğu seçerseniz, tanımadığınız 3 kişi ile örtülü kuşetli kompartımanda yolculuk yapma, onlarla uyuma durumunuz var:) Yada bilet bulabilirseniz 1300 TL. yi gözden çıkarıp 2 kişilik yataklıyı kapatabilirsiniz. Ama genel sıkıntı en güzel zamanlarda tren bileti bulabilmek, özellikle de Turistik Doğu Ekspresinde..

Umarım buraya kadar olan kısım düzgün bir şekilde anlatabilmişimdir. Ben bunları açıkçası çok detaylı bilmeden tercih yapıp yola çıktım. Daha doğrusu ikinci alternatif turları da incelemiştim ama 30 küsür saatlik tren yolculuğu yapıp, sonrasında 3 gün karda kıyamette gezmeyi pek göze alamadım:) Her ne kadar yolculuğun büyük kısmı uyuyarak, oturarak geçse de benim gözümde biraz büyüdü:)

Gelelim benim katıldığım turun kısacık özetine:) Ben Klasik Doğu Ekspresi Turu adı altında Doğu Anadolu'da kısa bir gezi yaptım diyebiliriz. Doğu Anadolu Bölgemizde toplam 14 şehir var. Neden kısa olduğu ve aslında Doğu Ekspresi Turu olmadığının sebeplerini birazdan aşağıda yazacağım:)

Tur Gezi Rotası

16 Aralık 2021; 

Van Akdamar Adası

Öğlene doğru Van Ferit Melen Havaalanında başlayan gezinin ilk durağı, Edremit İlçesinde Van Gölü manzaralı sabah kahvaltısı oluyor. Arkasından yaklaşık 30 dakika süren tekne turu ile Akdamar Adasına varıyor ve Akdamar Adası Anıt Müzesini geziyoruz. Kahvaltı ve adada biraz fazla zaman geçirdiğimiz için Van Kalesi'ne ne yazık ki hava kararınca gidebiliyoruz. Tabi Türkiye'nin en doğu taraflarında olunca, hava 16.30-17.00 saatleri arasında kararmış oluyor:) Van Kalesi'ni panoramik olarak gördükten sonra meşhur Van kedilerinin topluca bakıldığı bir kedi evi ziyareti yaparak gezinin ilk gününü Van Royal Milano Otel'de bitiriyoruz. Ailecek kalınabilecek orta seviye bir otel.

17 Aralık 2021;

İshak Paşa Sarayı

Sabahın ilk ışıkları ile yola çıkıp, ilk durağımız olan Van Muradiye Şelalesini ziyaret ediyoruz. Sonraki durağımız ise 1,5 saat mesafede ve Ağrı Doğubayazıt'a bağlı İshak Paşa Sarayı. Buradaki keyifli gezi sonrasında Kars'a hareket ediyoruz. Tabi yolda Ağrı Dağı'nı fotoğraflamak için kısa bir mola da veriyoruz. Yaklaşık 2,5 saatlik yolculuk sonrası, gece Kars Merkezi ziyaret edip, günü Kars Arifoğlu Airport otelde tamamlıyoruz. Bu otelde 2 gece kaldık ve havaalanına sadece 200 metre mesafede güzel bir otel. Gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum. Sadece şehir merkezine biraz mesafeli. Akşam çıkmak isterseniz taksi ile gidip gelmeniz gerebilir. 

18 Aralık 2021;

Sarıkamış Tren İstasyonu

Yukarıda sizlere Doğu Ekspresinin nasıl yapıldığından bahsetmiştim. Bizim turda da tren yolculuğu son güne planlıydı. (4-5 saatlik Kars-Erzurum arası Klasik Doğu Ekspresi Treni) Ancak pazar günü devlet üst yetkililerinin Turistik Doğu Ekspresi'ne ilk seferini yaptıracak olmaları nedeniyle, bilet satışları kapatıldı ve bizim tur acentesi de plan dışına çıkmak zorunda kaldı. Bunun yerine üçüncü gün Kars-Sarıkamış arasında 1,5 saat, pulmanlarda (2+1) Klasik Doğu Ekspresi ile tren yolculuğu yapmak zorunda kaldık. Yazımın başında tren yolculuğunu göze alamadım demiştim ama bu yolculuk sonrası aslında uçak ve otobüse göre çok daha rahat olduğunu gördüm:)

3üncü gün Kars Tren İstasyonunda başladı ve tren yolculuğu sonrası ilk durak Sarıkamış oldu. Bu arada bundan 107 yıl önce Sarıkamış'ta Şehit olan 60 bin Askerimizi rahmetle anıyorum:( Sarıkamış'ta ilk olarak Katerina Av Köşkü (harabelerini), arkasından da Sarıkamış Şehitliklerini ziyaret ediyoruz. Sonrasında otobüs ile Kars Merkeze geri dönüyoruz. Kars'ta sırası ile Fethiye Camii, Namık Kemal Evi, Taşköprü, Tarihi Hamamlar, Kars Kalesi, 12 Havariler Kilisesi ve Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesini ziyaret ediyoruz. Arkasından yine otobüse geçerek Ani Harabelerine hava kararmadan varıp, burada yaklaşık 2 saat kadar kalıyoruz. Geri dönüşümüz yine Kars'ta ki otelimiz oluyor. Ama gün burada bitmiyor:) Gece meşhur Kafkas Gecesi'ne katıldıktan sonra 3üncü günü bitiyoruz.

19 Aralık 2021;

Çıldır Gölü

Sabah otelden çıktıktan sonra yoğun kar yağışı altında ilk ziyaret noktamız Kars ve Ardahan sınırları içerisinde yer alan Çıldır Gölü oluyor. Burada ki 1 saatlik zaman sonrası tekrar yollara düşüyor ve Erzurum'a varıyoruz. Erzurum'da ise; Erzurum Kongre Binası, Üç Kümbetler, Erzurum Evleri, Çifte Minareli Medrese, Ulu Cami, Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi, Yakutiye Medresesi ziyaretleri ile Doğu Anadolu gezimizi tamamlayıp, havaalanına geçerek turumuzu sonlandırıyoruz:)

Erzurum Çifte Minerali Medrese ve Ulu Camii

Geçelim tavsiyelere:) 

Her gezinin yazı dizileri öncesinde tekrar ediyorum, seyahat acentesi tercihi gerçekten çok önemli. Tamamına yakını Klasik yada Turistik Doğu Ekspresi olmasına bakmaksızın, ziyaret edilen şehirlerde aynı noktaları gezdiriyorlar. Bu yüzden burada acentenin müşteri memnuniyetine verdiği önem ve rehberin bilgi, becerisi ön plana çıkıyor. O yüzden seçeceğiniz seyahat acentesinin, özellikle sosyal medya hesaplarını iyi incelemenizde fayda var. Tabi tura katıldığınız ekipte önemli. Her şeyden şikayetçi olup, sürekli sızlanan bir ekiple gezmek gerçekten sıkıcı olabiliyor. Bu bölgeye yapacağınız gezi için karar vereceğiniz diğer bir husus ise gezilecek şehirlere hangi vasıta ile gitmek istediğiniz:) Bu da tamamen sizin tren yolculuğu sevip sevmediğiniz ile ilgili:)

Bahsetmekten vazgeçmeyeceğim bir diğer konu ise müze kart. Gezi boyunca girdiğimiz her yerde müze kart geçerliydi ve her zaman olduğu gibi bu konuda ciddi bir tasarruf sağladım:)

GAP Turunda yemekler beni rahatsız etmişti. Tabi bu tamamen benimle ilgili bir durum olsa da tercihim kesinlikle bu gezide gördüğüm şehirlerde ki yemekler:) Van'da kahvaltı, Kars'ta kaz eti yemekler ve tabi ki Erzurum'da Cağ Kebap ve tatlılar:) Bunları yemeden dönmeyin.. Gerçi ben kaz eti yemedim. Samsunlu olduğum ve Havza'da kaz eti meşhur olduğundan benim için bilindik bir tat:) Ayrıca Kars'ta peynir ve bal konusu çok meşhur ve bunları da almanızı tavsiye ederim. Erzurum'un da bildiğiniz gibi kadayıf dolması meşhur ve pastaneler uygun saklama koşulları ile paket yapabiliyorlar. (Pişirilmek üzere hazır ve uçakta götürebileceğiniz tarzda paket)

Mevsim konusu biraz karışık:) Eğer birkaç gün daha o tarafta kalmış olsak, büyük ihtimalle hava muhalefeti nedeniyle gezi süresi uzardı:) -5 derece de bıraktığımız hava, bu hafta -20'lere varacak görünüyor. Ve bir çok şehirde yoğun kar nedeniyle yollar kapanmış durumda. Nitekim biz dönerken bile kar yağışı ürkütücü sevideydi. Yine de yaz sıcakları dışında diğer tüm mevsimleri tavsiye edebilirim. Yazın buraların gündüz vakti çok çekilmeyeceğini düşünüyorum.

Bu mevsimlerde giderseniz, yanınıza almanız gereken en önemli kıyafetler, bere, eldiven ve atkı/boyunluk:) Tabi ayakkabı, mont ve pantolon seçimi konusunda da dikkatli olmakta fayda var. Gerçekten çok soğuk:) Ani Harabeleri dışında yürünerek gezilecek yer sayısı az ama kar, yağmur ve çamur bu mevsimlerde her daim sizinle olacaktır:)

Fotoğraf konusunda ilk söyleyeceğim yine soğuklar. Bataryası tam bir cep telefonunun dahi bir miktar fotoğraf yada video çekimi sonrası soğuktan kapanması, donması yada bataryasının bitmesi mümkün:) Ben fotoğraf makinemi 4 gün boyunca şarj etmedim. Ama makineniz çok yeni değilse yanınıza yedek batarya almakta fayda var. Burada hem geniş açılı, hem de tele objektifler ile fotoğraf çekebileceğiniz alan sayısı fazla. Birçok yer gezdim ama muhtemelen en güzel kareleri çektiğim gezi bu bölge oldu.

Bu turda da seyahat acentesi tarafından anlaşmalı, zorunlu uğranan alış-veriş noktaları rahatsız edici değildi. Gereksiz olanlar vardı ama dediğim gibi rahatsız edici değildi. Ayrıca yemek için tercih edilen restoranlar GAP ve Karadeniz turunda ki yerlere göre çok daha kaliteli ama uygun fiyatlı yerlerdi. Otel tercihleri ise GAP'ta olduğu gibi iyiydi. Sanırım bu konuda en kötü yer Karadeniz'di...

Benim Doğu Anadolu gezisi ile ilgili aktaracaklarım bu kadar:) Bundan sonra ise diğer yazılarda olduğu gibi şehir şehir gezi rehberleri hazırlayıp, sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim. Benzer turlara katılan Arkadaşlarım varsa onlarında izlenim ve tecrübelerini yorumlarda okumak isterim:)

Yorum Gönder

30 Yorumlar

  1. Ankara ve Sivas'ta yaşadım daha önce, ama Kars ve Erzincan taraflarına hiç gitmedim, görülmesi gereken çok güzel yerler vardır eminim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de ilk ziyaretim oldu bu üç şehre:) Ve GAP turunda olduğu gibi çok yer kaçırdığımı fark ettim:)

      Sil
  2. Demek Doğu Anadolu'ya gidip geldiniz. Maşallah size:)
    Mükemmel bir bilgilendirme olmuş. Anlattıklarınızdan ne kadar çok şey öğrendim. Ne kadar soğuk olsa da Doğu Expresi manzaralarına kış mevsimi yakışıyor bence. Çıldır Gölü'ndeki kızaklar olmasa büyük eksiklik olurdu mesela. Lakin karanlığın akşam 17:00 gibi inmesi dezavantaj tabii. Turistik olanın ilk seferi diye sizin alınmış biletlerinizin öteki trene aktarılmasını yanlış buldum. Böyle şeyler önceden ve tüm artıları eksileriyle hesaplanarak ve insan mağduriyetine mahal vermeden ayarlanmalı.
    Fotoğraflar şahane ötesi. Bir fotoğraf sever olarak ben de Doğu Anadolu'nun en verimli bölge olduğunu düşünüyorum. Emeğiniz için teşekkürlerimi iletir, mutlu, huzurlu bir hafta sonu dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, sonbahar ve Aralık ayı gezi anlamında benim için verimli ve keyifli aylar oldu:) Turlarla uzun gezilecek ana bölgeleri tamamladım sayılır:) Her ne kadar çok soğuk olsa da bu bölgenin hakkı kesinlikle bu mevsimler:) Hatta biraz daha geç bile gidebilirmişim... Doğu Ekspresi bende biraz hayal kırıklığı oldu, belki şubatta gerçek turistik olana katılırım:) Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için, mutlu haftasonları diliyorum bende, saygılarımla.

      Sil
  3. A very interesting route. The name Orient Express sounds exciting :) I like traveling by train, especially in luxurious conditions :))) and with a breaks :) I'm looking forward to the rest of the report.:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you Ela:) Orient ExPress is really special... Happy weekend:)

      Sil
  4. Turistik olan daha iyi sanki hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tren yolculuğunu çekerim diyenler için, kesinlikle ideal olan bu hocam:)

      Sil
  5. Muhteşem, bu tren gezisi ile hevesim ve hayranlığım tavan yaptı. Gıpta ettim size :)) Çıldır gölü fotoğrafına bayıldım. Bu gezi hayalim. Ölmeden yapılacaklar listesinde :)
    Harikasınız, elinize sağlık yazı için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, sağolun:) Bir kez de olsa gidilmesi gereken bir tren yolculuğu bence de:) Mutlu pazarlar, saygılar.

      Sil
  6. Selam iyi yapmışsınız. Gezmek insan ruhuna iyi gelirmiş. Turistik doğu Anadolu seferleri başlamasına sevindim. Yerli halk isyan etmiş. Hastamız var bir yerden bir yere gitmek için treni kullanıyoruz. Bilet bulamıyoruz diye. Özellikle şubat tatilinde yataklı kompartmanında artırmaları iyi olmuş. Klasik trende bir ada vardı. Diğeri kuşetliydi.
    Yıllarca Ankara Akhisar arası önceleri kara sonraları mavi trenle gittim. 1978 yılından itibaren önce şubat sonra yaz tatilinde. Çocuklarım küçükken de. 13 saat sürerdi. Koltuklar geniş rahat ederdik. En son Ege'ye ne zaman gittim anımsamıyorum. Şimdi Akhisarda'ki istasyon kapatıldı. Yeni hızlı tren yapılıyor. Siz tura nereden katıldınız? Ben bu turu2015 yılında şubat ayında fotoğrafçı arkadaşlarla yaptım. Bloğumda Şubat
    Doğuya yolculuk 1 (Bir doğu masalı gibi), Doğubayazıt (1.gün İshak Paşa Sarayı), Mart
    2.gün Ani Harabe' leri ve Ortaklar Köy'ü paylaşmıştım. Pandemide eşim cesaret edemiyor. Ben dolmuş, otobüse halan binmedim. Bu konuda yazarsanız sevinirim. Sizin bilet fiyatları yemek ayrıntılı bilgi vermeniz çok güzel. Yeni gezileri bekliyorum. Yeni yılınızda bol gezmeli bol fotolu yıllar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle çok teşekkür ederim:) Bende çok uzun yıllar İzmit-İstanbul arası tren kullandım ama bu başka bir keyif:) Ben tura İstanbul'dan katıldım ve uçakla Van'a gittim. Tur başlangıç yeri esas olarak Van oldu. Sizin yapmış olduğunuz gezi noktaları ve ilave bir kaç yeri daha ziyaret ettim. Önümüzdeki günlerde sırası ile buraları da paylaşacağım. Mutlu pazarlar, saygılarımla.

      Sil
  7. Çok güzel bir yazı olmuş. Bu detayları bilmiyordum. Ama güzergah nedeniyle uğraştırıcı bence. Ayrı araçla git, oradan trene bin, geri dön. Hızlı trende 5 saatte bile çok sıkılıyorum. Tam karlı günlerde gitmişsiniz, neyse ki güzelce tamamlanmış gezi. Kar manzaraları çok güzel. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle teşekkür ederim:) Bende ne yazık ki yarım yamalak bilgi ile çıktım yola ve çok şey kaçırdım hissindeyim... Turların en yorucu kısmı aslında bir yerden diğer yere ulaşım konusu. 1 saat bir yeri geziyorsunuz ama diğer yer için yeri geliyor 2,5 saat otobüs yolculuğu yapıyorsunuz:) Kar tam ucundan yakaladığımız bir durum oldu, 1-2 gün daha kalsak mahsur kalabilirdik:)

      Sil
  8. Excellent report! I love traveling by train and grew up with a train station not far from my home. My grandmother used to take us to the big city by train when we were kids. Nice memories. Nice scenery in your photos and the snow adds its own beauty to it. Have a wonderful day, my friend.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. This is a really special train route and a journey that people from all over the world come to and are interested in :) I'm glad you remember your memories Bill, happy new week and evening:)

      Sil
  9. Kar kış gezileri hiç bana göre değil, sıcak evde oturup gezi yazısın okumak daha keyifli geliyor. Hem Ankara hem Artvin'de geçen karlı kış hatıraları yetiyor. Ama bahar aylarında düşünülebilir, güzel bir bilgilendirme yazısı olmuş.Ben de bilmiyordum böyle iki tip tur düzenlendiğini, iyi araştırmak lazım turları demek ki. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşadığınız her iki şehirde kış şartları soğuk ve ağır geçiyor, böyle olunca kara, soğuğa doymuş olma ihtimaliniz var:) Beğenmenize, faydalı bulmanıza sevindim, teşekkür ederim.

      Sil
  10. Merhabalar.
    Doğu ekspresinin televizyon kanalında haberini yapmışlardı orada izledim ve imrenmiştim. Bir de baktım Sezgin bey bu fırsatı hiç kaçırmadan değerlendirmiş. Aklıma da gelmişti biliyor musunuz? Demek siz o arada bu sayfayı yayına hazırlıyormuşsunuz. Gerçekten bu Turistik Doğu Ekspresi benim çok ilgimi çekti ve bu yazınız benim gibi ilgi duyanlara hem rehber, hem de kaynak olacak.

    Önce kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Böyle güzel paylaşımların ödülü de olmalı.

    Pulman vagonlardaki koltuk dizaynı çok güzel düşünülmüş, tıp kı 2+1 otobüslerdeki gibi. Allah izin verirse, uygun bir zaman ve fırsatta Doğu Ekspresi ile biz de bir yolculuk yapmak istiyoruz.

    Kış günlerinde sıcacık vagonlarda yolculuk yapmak keyifli oluyordur. Vagonlar kalabalık oluyordur. Havalandırılmasında gereken özen gösteriliyor mu? Bazı otobüslerde havalandırma sıkıntısı yaşamıştık.

    Güzergah da çok güzel. Ankara, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars. Ben askerliğimi Erzinca'da yapmıştım. Acemi birliğim olan Erzincan'a otobüsle giderken; Ankara-Kayseri-Sivas-Erzincan güzergahı üzerinde yoculuk yapmıştım. Erzurum ve Kars'ı hiç görmedim. Dört ay sonra da Bitlis ilinin Tatvan ilçesinin Van gölünün hemen kıyısında bulunan Sorgun mezrasında konuşlu alay teşkilatındaki bir birliğe sevk edilmiştim.

    Doğu Ekspresi hep aklımda kalacak ve bu paylaşımınız hem rehber ve hem de kaynak olarak yerini muhafaza edecek. Tekrar teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,

      Tam da dediğiniz gibi yazılarımı hazırlıyordum:) Sadece biraz erkenci davrandım gibi. Bu bölgeye turların açılması ile birlikte ilk tura katılanlardan oldum ve bunda ki asıl sebep kış şartlarının ağır geçmesi ve orada mahsur kalmaktan çekinmem oldu:)

      Tren yolculuğu otobüs ve uçak yolculuğuna göre çok daha ferah ve rahat. Havalandırma konusunda hiç bir sıkıntı yok. Zaten en kötü ihtimalle vagonlarda ki camlar yarım açılır şekilde, kendinizde havalandırma yapabiliyorsunuz:)

      Çok mutlu oldum beğenmenize, teşekkür ederim. Saygılarımla.

      Sil
  11. What a fantastic old locomotive ! ... I means the black one in the 3rd picture. It would be fascinating to see an old rail vehicle that provides the force to move itself by means of the expansion of steam.

    YanıtlaSil
  12. Muhteşem! Açık söyleyeyim ilk defa bir yazınızı kıskandım (imrendiğim çok olur ama bu sefer kıskandım). Bu yolculuğu yapmayı çok istiyorum ve evet tam bu iklim koşulları altında planlıyorum. Bence en güzel tren yolculukları kar içinde ve uzun olanlar ama bu bölge özellikle kültürel anlamda da çok zengin! Turlar değil de yine tek başıma yapmak isterdim ama bu durumda tekli koltukta saatlerce oturmam ya da 1300lüğü tek başıma kapatmam ve yol boyu iç ve dış ıssızlığa doymam gerekecek. Erkek olsam (ülkemiz gerçekleri malum) 4 kişilik örtülü kuşetli 3 kafa dengi insanla paylaşırdım kesin çok daha mantıklı ve ekonomik gibi.. :)
    Kıskandım dediğime bakmayın, çok teşekkürler bu yazı gerçekten çok iyi geldi, yolunuz hep açık olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam:) Arada konuştuğum arkadaşlar var ve bireysel yolculuk için mümkün değil bilet bulamıyorlar... Sanırım tur şirketleri fazla fazla alıp biletleri bitiriyorlar:))) İç ve dış ıssızlık için ideal gibi görünse de grup olarak yada 2 kişi turistik doğu ekspresinde sanki daha keyifli bir yolculuk olur gibi... Ve 4 kişi gerçekten yine çok zevkli ve ekonomik olabilir ama benim bu şekilde yolculuk yapacak yakınlıkta 4 arkadaşım yok:) Ben teşekkür ederim, beğenmenize ve iyi gelmiş olmasına sevindim:)

      Sil
    2. Tur şirketlerinin kapattığını duydum maalesef. Aslında bu yasaklanmalı, şikayet etsek de parası ödeniyor diye ses etmezler.. Peki gerçekten kalabalık mıydı? Yoksa boş muydu vagonlar? Güvenlik konusunda ne hissettiniz?

      Sil
    3. Önce güvenlikten başlayalım:) Bu şehirler (Van, Erzurum ve Kars) artık turistik birer şehir olmuşlar. Erzurum'da geç saatlerde dışarıda bulunma şansım oldu ve sokakları bizim buralardan farklı değil. Kars'ta barlar, eğlence mekanları var ve haliyle geç saatlere kadar açık. İnsanlar cinsiyet ayrımı olmadan rahatça gezilebiliyor. Aslında bu durum şehir merkezlerinin tamamında böyle. Ama daha kırsalda olan ilçelerde durum nasıldır bilmiyorum. Her şehrin giriş çıkışlarında ve belli noktalarında göze fazlasıyla çarpan kontrol noktaları var. Ama dediğim gibi şehir merkezleri güvenli ve güvenlik konusu hiç aklıma gelmedi desem yeridir. 3 kadın rahatça yeniden gidebilirsiniz:) (Sadece saçların sarı olmamasına dikkat etmek lazım:))) )

      Benim bindiğim tren klasik doğu ekspresiydi ve boş yer hemen hemen hiç yoktu. İnsanlar daha çok Ocak, sömestr tatili ve Şubat tercih ettiği için Aralık ayı tercih edilebilir.

      Sil
    4. Yok ben trende tek başına olmanın güvenliğinden bahsetmiştim :) Ama çok teşekkürler bilgi için, mutlaka şehirlerin güvenliğini merak eden arkadaşlarımız olmuştur, ne de olsa pek bilmediğimiz, çekindiğimiz bir bölge..

      Sil
    5. Benim yolculuk kısa sürmüş olsa da sıkıntılı bir durum görmedim:) Zaten bu dönemlerde ister klasik, ister turistik olsun katılanlar hep turist:)

      Sil
  13. Kars nasıl farklı değil mi? Şehir planlaması, eski yapıları ile sanki bu ülkeye ait değilmiş gibi. Özendirdiniz :( Çok istediğim bir seyahat...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakında Kars yazılarını yayınlayacağım ve orada tam da senin dediğin gibi cümleler var:))) Sanki başka ülke...

      Sil