Nemrut'ta Gün Batımı | Adıyaman Gezilecek Yerler

ADIYAMAN;

Nemrut Dağı'ndan Manzara

Diyarbakır sonrası tekrar düşüyoruz yollara. Ama bu sefer yolculuk daha keyifli, çünkü yolun sonunda Nemrut Dağı'nda günbatımı izlemek var:) Bol bol fotoğraf çeken ve paylaşan biri olduğumu çoğunuz artık biliyorsunuz. Ancak bu yazıda harika gün batımı fotoğrafları göremeyeceksiniz diye baştan yazayım. Çünkü beceremedim.. Soğuktan parmaklarımı hissedememem, gözlerimin sürekli yaşarması ve fotoğrafçılık anlamında sonuç; hüsran...

Adıyaman'dan kısaca bahsederek ilk gezi noktamıza geçelim. Büyük çoğunluğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olsa da, kuzeyde iki ilçesinin bir kısmı Doğu Anadolu, batıda ise yine iki ilçesinin bir kısmı Akdeniz Bölgesi içerisinde yer alıyor:) 

Sizi bilmiyorum ama ben Adıyaman'ın adından ziyade, gezilecek yerlerini daha fazla duyan ama Adıyaman'a bağlı olduğunu bilmeyenlerdenim:) Bu tur sayesinde yaptığım araştırmada, aslında tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu, hatta Palanlı Mağarasında yapılan araştırmalarda kentin tarihinin M.Ö. 40.000 yıllarına uzandığı tespit edildiğini öğrendim:) Paleolitik (Yontma Taş Devri), Neolitik (Taş Devrinin sonları), Kalkolitik (Bakırın kullanılmaya başladığı dönem) gibi ne kadar geçmiş çağ varsa hepsinin yaşandığı bir kent:) 

Bunların yanı sıra Hititlerden, Friglere, Asurlardan, Perslere kadar birçok farklı medeniyete de ev sahipliği yapmış. Tabi bir çok insanın bir çiğ köfte markasından ibaret sandığı Kommagene Krallığı'nın kuruluş yeri yine burası:) Tabi çiğ köfte markası tek "M" ile yazılıyor ama okunuş şeklinden dolayı öyle zannediliyor:) Zaten markanın çıkış yeri de Adıyaman:)

Her zaman olduğu gibi önce benim gördüğüm yerler, yazı sonunda da diğer tavsiye edilen yerlerin listesini vereceğim diyerek başlayalım yazmaya:)

Adıyaman Gezi Rotası

Diyarbakır sonrası ilk durak Nissibi Köprüsü.

Nissibi Köprüsü:

Nissibi Köprüsü

Aslında burası tarihi bir köprü değil. 2015 yılında hizmete girmiş ama o dönemde büyük sükse yapmış:) 1992 yılında Atatürk Barajı ile sular altında kalan karayolu nedeniyle derme çatma feribotlarla iki şehir arası sağlanan ulaşım, köprü sayesinde epey bir kısalmış ve konforlu bir hale gelmiş. Tabi Nemrut Dağı'na gitmek isteyen ve feribot sırası nedeniyle kabus yaşayan turistler ve turizm firmaları için de büyük kolaylık olmuş. 

Oradaydım:)

Asıl o dönem popüler olmasını sağlayan ise yapım tekniği ve şu an Türkiye'nin en uzun dördüncü asma köprüsü olması. Bu özelliklerinin yanı sıra giriş/ çıkışında ki dinlenme tesisleri de insanların mola vermesi, durup fotoğraf çekmeleri için gayet güzel düşünülmüş. İmkanınız varsa mutlaka durup, taze sıkma nar suyu için:) Ayrıca tesisin karşısında harika yansıma fotoğrafları çekilebilecek alanlar olduğu da aklınızda olsun:)

Karakuş Tümülüsü;

Öncelikle tümülüsün tanımı ile başlayalım; bir yeraltı mezar odasının üstünü örten, toprak, taş, çakıl yığınından oluşan yapay/ suni tepe demekmiş.

Kommagene Kralı II. Mithridates'in annesi ve kız kardeşleri için, yani krallık ailesinin kadınları için yaptırdığı düşünülen anıt mezarlar ve tahmini 2 bin yıllık olduğu düşünülüyor. Yaptıran kişi aynı zamanda Kral I. Antiochus'un oğlu. Bu ismi şimdilik unutmayın birazdan kendisine yine değineceğiz:) Alana ilk girişte sizi karşılayacak anıt yaklaşık 20 metre yüksekliğinde ve tepesinde bir kartal heykeli var. Bu yüzden de yöre halkı buraya Karakuş ismini vermiş. 

Karakuş Tümülüsü

Tümülüsün doğu cephesinde 2, batı cephesinde 1 adet daha anıt var. Bunlardan doğu tarafındakilerin üzerinde boğa ve aslan motifleri varmış ama şu an boğa motifi kafası olmadan duruyor.

Başsız Boğa:)

Batıdakinde ise anıtları yaptıran kral ile kız kardeşinin tokalaştığı bir kabartma var.

Kabartmalı Anıt

Burası aynı zamanda Nemrut Dağı'nın etekleri ve gerçekten güzel manzaraya sahip.

Karakuş Tümülüsü

Nemrut'a adım adım yaklaşıyoruz ama öncesinde son bir ziyaret noktamız daha var.

Cendere Köprüsü;

Cendere Köprüsü

Roma Köprüsü yada yaptıran kişinin adı ile yani, Septimius Severus Köprüsü olarak da biliniyor ve Antik Roma mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Yakın zamana kadar faal olarak kullanılıyormuş ama şu an turistik ziyarete açık. 120 metre uzunluk ve 7 metre genişliğinde ki köprünün 30 metre yüksekliği var. En ilginç mimari özelliği ise harç kullanılmadan yapılmış olmasıymış.

Önünde durduğum sütunun aynısından bir tane de yanında var. Ve bunlardan biri Severus, diğeri onun eşi için, oğulları tarafından köprüye ilave olarak sonradan yaptırılmış. Aslında köprünün karşı tarafından da 2 tane sütun varmış ve bunlarda oğulları içinmiş:) Ancak karşı taraftakilerden şu an sadece biri ayakta, çünkü kardeşlerden biri diğerini öldürmüş, öldürmekle de kalmamış, onun adına yapılan sütunu bile yıktırmış... 

Burada temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alanlar mevcut ama biraz yukarıda ve ulaşmak yorucu. Buradan sonra ise biraz zorlu ama keyifli Nemrut tırmanışımız başlıyor.

Nemrut Dağı;

Nemrut Dağı Zirve ve Ben:)

Her zaman olduğu gibi kısa tarihi bilgilerle başlayalım:) Kommagene Krallarından I. Antiochus, tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için Nemrut'un zirvesine bir grup dev heykel, kutsal alan olarak tümülüs ve son olarak da kendisi için bir mezar yaptırmış. Tümülüsün içinde kendi mezarı olduğu tahmin ediliyor. Ancak halihazırda ki teknoloji ile buraya zarar verilmeden açılması pek mümkün değilmiş. Bu yüzden de bu sadece bir tahmin olarak günümüze kadar gelmiş. Ve bunu konuda talepte bulunan ülkelere de mezara zarar verilme ihtimalinden dolayı izin verilmiyormuş. 

Bunlar, kralın ismini yazdığınız zaman hemen her yerde karşınıza çıkacak standart, en kısa özet bilgiler:) Biraz daha detaylı araştırınca farklı bilgilere de ulaşabiliyorsunuz. Bizim rehberimiz bu yönde bilgiler verdiği için bende daha detaylı bir araştırmaya girdim.

İşin kısa özeti ise şu şekildeymiş, bu kral aslında bir dehaymış ve kendini yaşayan Tanrı ilan etme derdindeymiş:) Bu tapınak ve anıt mezarları yaptırmasında ki asıl amaçta buymuş. Ve bunu başardığı, halkın kendisini Tanrı gibi gördüğü birçok kaynakta yazıyor. Sonra buna kısaca tekrar değineceğim.

Tesis ve Giriş

Nemrut Dağı zirvesi için tur otobüsleri ilk olarak bir tesiste duruyor, ki buraya uğrama zorunluluğunuz var. Çünkü burası giriş ve müze kartlarınızı göstereceğiniz yer. Zaten zirveye çıkış için harcayacağınız süre, zirvede kalacağınız süre, soğuk havayı düşününce mola vermenizde ve temel ihtiyaçlarınızı karşılamanızda fayda var:) Ayrıca burada polar kiralama hizmeti de veriliyor. 30 TL. veriyorsunuz, dönüşte poları geri teslim ettiğinizde 20 TL. nizi geri alıyorsunuz. Ne kadar soğuk olabilir ki demeyin ve eğer hazırlıksız geldiyseniz buradan mutlaka polar kiralayın. Ayrıca yanınıza eldiven ve bere almanızı da tavsiye ederim. Yazın gündoğumu sonrasında hava hızlıca ısınsa da oraya çıkarken ki soğuk gerçekten fazlaymış. Ayrıca günbatımı sonrasında da havanın hızla soğuyacağını aklınızdan çıkarmayın.

Zirveden Manzara

İlk giriş sonrası tur otobüsleri ile 5 dk. kadar daha yolculuk yapacaksanız ve sonra yürüme, kısmen tırmanma faslı başlayacak:) Fiziksel bir probleminiz yoksa 20-40 dk. arası bir zaman olacaktır. Çıkış bir yerden sonra ikiye ayrılıyor. Biri Batı, diğeri sizi Doğu Terasa götürüyor. Doğu terasın yolu biraz daha zorlu. Ama orayı da mutlaka görün. 

Doğu Terasa Çıkan Yol

Kısmen zorlu yürüyüş sonrasın da her iki terasta da sizi dev heykeller karşılayacak. Ve bunların arasında da tümülüs. Buralarda bilgilendirme panoları son derece güzel. Ben anlatmaya doğu terastan başlayacağım. Bu arada doğu terasa gelmeden hemen önce sola bir yol ayrılıyor ve buradan da manzara harika.

Sola ayrılan yol

Tümülüs'ün doğu ve batı taraflarında birer teras ve heykel grupları var. Gün doğumları doğu terasta, gün batımları ise batı terasta izleniyor. Benim şahsi fikrim doğu terasın daha ilgi çekici olduğu yönünde. Ama biz günbatımı izlediğimiz için doğu terası ziyaret edip, oradan batıya geçtik.

Doğu Teras Heykeller

Fotoğraf üzerinden anlatacak olursak, aşağıda duran başlar eskiden arkada ki taşların üzerindeymiş ve 20 metreyi bulan yükseklikleri varmış. Her heykel grubunun başında ve sonunda da birer kartal ve aslan heykeli varmış. Şu an hepsi durmasa da da birer tanesi durmaya devam ediyor. Ayrıca zamana dayanamamışlar ve hepsi aşağıda duruyor. Burada dikkat çeken ve önemli konu ise bunların konumlandırılması:) Her biri ufka, güneşin battığı ve doğduğu yöne doğru bakıyorlar. Ve ufuk çizgisi üstünde kalıyorlar. Diğer dağlara zaten tepeden baktıklarını söylemeye gerek yok sanırım. Hep kıpkızıl bir manzara oluyor ve bu vakitlerde insanı gerçekten çok etkiliyor. Burada da Kral'ın dehasının, insanları etkileme arzusunun olduğu söyleniyor:)

Her yere en yukarıdan bakıyorsunuz:)

Buradan kısa bir yürüyüş sonrası ise Batı Teras'a geçiş yapıyorsunuz. Burada yine dev heykeller var ama burası biraz daha karışık.

Batı Teras Heykeller

Tümülüsün ve heykellerin neden yapıldığı ile ilgili kitabeler mevcut. Bunlar 2 nüsha halinde heykellerin kaidelerinin arka taraflarına yazılmışlar. Bunlarda da yüzyıllar sonrası için bile hem bu alan, hemde devlet yönetimi ile ilgili anayasa tarzında yazılar varmış. 

Ben ne yazık ki göremedim ama burada bir de Kralın, Tanrılarla tokalaştığı bir heykel daha varmış. Bunun anlamı da halkın kendini güvende hissetmesini sağlamakmış. Burada göremedim ama heykelin bir kopyasını Zeugma Mozaik Müzesi'nin girişinde gördüm. Burada dikkat çeken ise Kralın tokalaştığı tanrıdan daha havalı bir kıyafeti ve duruşu olduğuydu:)

Günbatımı için Yerini Alanlar:)

Gelelim artık gün batımına:) Çok hızlı ama bir an geliyor sanki zaman duruyor hissi veriyor. Ve o ana tanıklık etmek gerçekten keyifli. Güneş her yerde aynı batıyor ne farkı var diyebilirsiniz:) Ama burada ki manzara, arkanızda ki binlerce yıllık tarih ve soğuk, diğer yerlerden farkını fazlasıyla hissettiriyor:) 

Nemrut'ta Günbatımı

Sonrasında pek durulacak bir yer değil:) Hava karardıktan sonra zaten görecek bir şey kalmıyor. Aşağı inmek çıkmaktan daha kolay oluyor. Zaten inerken batı terası kullanıyorsunuz ve orası daha düz ayak. Burada yine aklıma gelmişken yazayım. GAP Turu Seyahat Tavsiyeleri yazımda da kısaca bahsetmiştim. Birçok insanın cep telefonunun yada kamerasının soğuktan kapandığını gördüm:) Benim başıma her ikisinde de gelmedi ama ya dolu batarya ya da yedek makine bataryası ile gelmekte fayda var. Ya da hiç umurumda değil bunlar, ben anın tadını çıkartacağım da diyebilirsiniz:) Burada bir itirafta da bulunayım; açıkçası fotoğraf çekme derdine düşmek yerini o anların tadını daha çok çıkarmayı gerçekten isterdim:( Artık bir sonraki belki gün doğumu olur ve bu sefer daha fazla tadını çıkartabilirim:)

İniş Yolu

Belki başta yazmam gerekiyordu ama ufak bir hatırlatma yapmakta fayda var. Nemrut Dağı'na çıkışta sizleri en çok zorlayacak konuların başında yol durumu geliyor. İlk tesise kadar olan mesafe epey var ve ciddi bir eğimle, virajlar sert ve fazla. Eğer yol tutuyorsa kesinlikle bulantı hapı almanızı tavsiye ederim. Burası ile ilgili yazacağım son konu ise 1987 yılından beri bölge UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde yer alıyor. Ve burası, 1988 yılından beri de Cendere Köprüsü ve Karakuş Tümülüs'ünün olduğu alanlar ile birlikte Nemrut Dağı Milli Parkı olarak geçiyor.

Nemrut Dağı ziyareti aynı zamanda Adıyaman gezi noktaları için son yerimizdi. Ve geceyi Adıyaman'da geçirip, sabah Kahramanmaraş ve Adana ziyaretleri için yola çıktık. 

Son olarak yazdığım yerler haricinde Adıyaman'da ziyaret etmenizi tavsiye edeceğim bir kaç noktayı da yazıp, yazıyı sonlandırıyorum:)

Palanlı ve Gümüşkaya Mağaraları, Gerger Kanyonu ve Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı, Perre Antik Kenti, Arsameia Ören Yeri, Yeni Kale ve Kaya Mezarları.

Bir önceki Diyarbakır yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

28 Yorumlar

  1. Güneş her yerde aynı batmıyor ;) gökyüzüne biraz meraklı olanlar biliyor elbet bunu.Aynı mekanda bile aynı batmıyor:)

    Polar kiralama hizmetine tebessüm ettim :) her şeyi paraya çevirme kurnazlığımız müthiş:)

    Kommagene artık sadece bir çiğ köfte değil, teşekkürler:) ismi nereden bulmuşlar diye söyleniyordum oysa..

    Zeugma müzesi sanal gezi linkini bırakmıştınız.Oradan hem müzeyi hem de Nemrut'u ekranda yakınen seyrettim.Resimler çok hoş ve ayrıca , bilgiler için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Polar kiralama işi aslında bilmeyenler için çok faydalı ama tabi ki kurnazlık her yerde olduğu gibi burada da kendini gösteriyor:) Zeugma için ayrı bir yazı yazmak niyetindeyim ama halen niyet aşamasında:))) Ben teşekkür ederim, değerli yorumunuz için:)

      Sil
  2. Ben donsam da polar kiralamazdım sanırım. Hadi benden önce coronalı biri giydiyse:)
    Biz nisanın son haftası oradaydık ama Doğu terasının o merdivenleri var ya, kar-buz içindeydi. Dağa tırmanacağımızı o an öğrenmiştik. Kafilenin yarıdan çoğu vaz geçti ve heykelleri göremedi:) Burası için özellikle uyarmışlardı. O yüzden bende içi polarlı diz altı kalın ve uzun kaban ve botlar vardı. Sadece burada giydim ve aşırı iyi geldi. O merdivenleri düşmeden, aşağılara yuvarlanmadan nasıl çıktık halen şaşarım. Burası için dünyanın sayılı günbatımlarının yaşandığı yer deniyor ama hava hiç uygun değil, şansımız hiç yoktu. Fotoğraflarınız harika. Tekrar tekrar baktım. ''Sola ayrılan yol'' fotosu da nefis:) Cendere Köprüsü'nden sayenizde haberim oldu. Çok ilgi çekici bir yapı.
    Her zamanki gibi merakla ve ilgiyle okudum. Emeklerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim:) Sizin mevsim çok daha zorlu şartlarla doluymuş.. Kar ve buzlu yolları düşünemiyorum gerçekten... Bizde bu mevsimde bile geri dönenler olduğunu düşündüğümde, nisanda muhtemelen 3-5 kişi anca kalırmışız:) Polar kiralama yerini duyunca ve görünce benim de ilk aklıma korona durumu geldi:))) Ona rağmen çok insan vardı kiralayan... Huzurlu bir gece dilerim, tekrardan teşekkürler:)

      Sil
  3. What a beautiful sight the Nissibi Bridge is. A very smart move to rename the place Nemrut Mountain National Park. I think by doing that, the area would attract more people and tourists to seek it out. What a beautiful sunset too. I agree with you that sometimes it is worth just watching and not taking photos. I probably would take one and just enjoy the rest. :) Thanks for another great report and photos.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel... Hem anlatım, hem de Adıyaman. Soğuğu sıcak evimde yazınızı okurken hissedemiyor olmakla koşarak çıkasım geldi o tepelere. Üstüne her şey hayret verici, elbette bilen için. Yoksa birkaç taştan fazlası değil

    Reklamı nereden aldığınızı da mersk ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Mustafa Bey:) Özel bir yer ve gerçekten yorulmaya değer:)

      Reklamları Reklamstore'dan alıyorum. Adsense hesabım vardı ancak site botların saldırısına uğrayınca kapandı:) Bende en mantıklı Türk ajansı ile çalışmaya başladım:) Detay merak ederseniz e-posta aracılığı ile haberleşelim:)

      Sil
    2. Evet çok güzel olur, söylediğiniz Türk ajansının detaylarını merak ediyorum. Elektronik postada buluşalım o zaman. Lütfen yazın bana.

      Sil
  5. Henüz bir kez bile gidememiş olsam da Nemrut çeşitli mevsimlerde ayrı ayrı görmek istediğim bir yer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her mevsim bende güzel olacağını düşünüyorum ama yazıda da yazdığım gibi fotoğra mı, yoksa anın tadını çıkarmak mı, iyi karar vermek lazım:)

      Sil
    2. Her ikisi için de olabilir. Kar zamanı mesela; hem o kardaki manzaranın tadı çıkartılıp hem görüntülenebilir. Ben fotoğraf konusunda çok hırslı değilimdir. Zevk aldığım bir alanda tadını kesinlikle çıkartırım

      Sil
  6. Adıyaman yakın zamanda görmeyi planladığımız yerlerin başında geliyor. Özellikle Nemrut'da gün batımını ya da gün doğumunu çok merak ediyorum. Biraz meşakkatliymiş ama buna değer diye düşünüyorum. Fotoğraf çekerken anı kaçırmayı ben de istemem doğrusu. Gerek görseller gerekse de anlatımınızla yine harika bir paylaşımda bulundunuz Sezgin Bey. Çok teşekkür ederiz. Gitmeden önce muhakkak yine uğrayacağım yazılarınızdan biriydi. Emeğinize sağlık. İyi bir hafta sonu dilerim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şehir olarak özel bir yeri yok ama şehir dışında çok güzel yerleri var:) Gündoğumu yerine, batımını tavsiye ederim:) Çok teşekkür ederim Sibel Hanım, sizlere de mutlu bir haftasonu olsun, saygılarımla:)

      Sil
  7. Ben daha çok Adıyaman'ın yemeklerini duymuş bir insanım. Çok fazla gezilecek yerlerden bahsedilmedi bana. Bence fotoğraflar çok güzel, orayı çok fazla yansıtıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yemeklerini pek duymamıştım ama Adıyaman'a bağlı olduğunu bilmeden birçok gezi yerini duymuştum:) Tur sayesinde de öğrenmiş oldum detayları:) Çok teşekkürler, mutlu haftasonları.

      Sil
  8. Boyum kadar kafa heykelleri etkileyici ve biraz da ürkütücü gibi hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam burası o zamanlarda yaşam olmayan bir yermiş, yani sadece burası için özel yapılıp, taşınmış oraya:) Bunu düşününce insan tuhaf oluyor:) Birde eğer orada grup halinde olmasam korkuturdu o heykeller:)))

      Sil
  9. Bloğunuzu geç keşfetmem kötü olmuş gerçekten... Harika fotoğraflar ve bilgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim hem ziyaretiniz, hem de değerli yorumunuz için:)

      Sil
  10. Adıyaman ve Nemrut' a bayıldım. Sanırım en çok etkilendiğim yerler burası oldu. Ben Adıyaman hakkında bu kadar detay bilmiyordum. Nemrut enfes.. Gece orda kalıp sabah gün doğumunu izlemek de ayrı büyülü bir durum. Çok, pek çok keyif aldım bu bölümden.. ordaymışım gibi hissettim. Çok teşekkürler.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Hedef seneye gündoğumu izlemek:) Çok plan var... Adıyaman neden bilmiyorum ama hakkında hiç birşey bilmediğim bir şehirmiş:( Mutlu haftasonları diliyorum, saygılar.

      Sil
  11. Merhabalar.
    Buram buram tarih kokan yörelerimizden, şehirlerimizden biri de Adıyaman. Adıyaman denince, benim de aklıma hemen Nemrut dağı ve oradaki heykeller gelir ve tabii ki ardından gün batımı. Ülkemizde gün batımının en güzel izlenecek yeri olarak hep Adıyaman ve Nemrut dağı gösterilir. Siz yazının başında soğuktan ve gözlerinizin yine soğuktan yaşarması nedeniyle gün batımını fotoğraflayamadığınızdan bahsetmişsiniz ama, yine iki adet gün batımı fotoğrafı paylaşmışsınız. Demek ne kadar soğuk oluyorsa, insana bazı hareketleri yaptırmıyor. Üzüldüm doğrusu. Adıyaman'a kadar git ve güneşin batışını sadece izlemekle yetin, bir tane de olsa bir fotoğraf bile çekememe.
    Sizin sayenizde ülkemizi geziyor ve tanıyoruz. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Çok teşekkür ederim. Sağolun, Varolun.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim:) Hem fotoğraf çekemedim, hem de anın tadını çıkartamadım.. Her ikisi de kaçtı aslınsa:) Mutlu pazarlar, saygılarımla.

      Sil
  12. Bir türlü yolum düşmedi Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya. Harika yerler var. Yazılarınızla biraz keşfediyoruz ancak kursağımızda kalıyor hep...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 43 yaşındayım ve hayatımda ilk defa bu bölgeyi gördüm:) İnşallah sizde imkan olur ve en kısa zamanda ziyaret edersiniz.

      Sil
  13. Fotoğraflara bakıp bir iç çekmişim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Mutlu pazarlar, saygılar. (Ay ortasında, instagramda daha çok iç çektirecek fotoğraflar gelebilir:) )

      Sil