Emirgan Korusu Gezi Rehberi | Hayat40tansonra

Emirgan Korusu;

Emirgan Korusu

GAP turu sonrası ilk ziyaretimi İstanbul'a, çok merak ettiğim fakat yanlış mevsimde geldiğim Emirgan Koru'suna yaptım:) Aslında ziyaret zamanı bilinçsiz değildi. Bilerek ve isteyerek bu mevsimde geldim. Buranın en doğru zamanının Nisan-Mayıs ayları olduğunu biliyordum ama boş olduğunu tahmin ettiğim için bu mevsimde bir ön keşif yapmak istedim.


Genel;

Öncelikle korunun tarihi gelişiminden kısaca bahsedelim. Antik ve Bizans dönemlerinde tamamen servi ormanlarıyla kaplı, yerleşimin olmadığı bir bölgeymiş ve o zamanlarda Kyparades olarak adlandırılıyormuş. İstanbul'un fethi sonrası ise Padişah tarafından Nişancı Feridun Bey'e verilmiş ve o tarihlerden itibaren de yavaş yavaş yerleşim yeri olmaya başlamış. Kendisi tarafından koruya 2 adet köşk ve bahçeler yaptırılmış. Tabi şu an ki köşkler o zaman yapılan köşkler değil. Onlar zaman içerisinde yıkılmışlar. Bölgenin ismi de Feridun Bahçeleri olarak anılmaya başlamış. İlerleyen yıllarda ise; IV. Murat tarafından İranlı Emirgunoğlu isimli, o dönemde Osmanlı'da vezirlik yapmış bir Zat'a hediye edilmiş. Bu seferde bahçeler zamanla Emirgune olarak anılmaya başlamış. Sonra sonra bu kelime Emirgan olmuş:)

Fotoğraf Kaynak: Pixabay
Nisan-Mayıs Aylarında Emirgan Korusu

Yıllar içerisinde çokça el değiştiren bölge 1800'lü yıllarda halka açık bir mesire yeri haline gelmiş ve yine bu dönemde içerisine Sarı, Pembe ve Beyaz Köşkler inşa edilmiş. 1940 yılına kadar bakımsız ve atıl kalan koru, bu yıllarda kamulaştırılarak yeniden halkın kullanımına açılmış. 

1960 yılından itibaren ise lalecilik faaliyetlerini geliştirmek ve lale yetiştiriciliğini desteklemek maksadıyla her yıl Mayıs ayında Emirgan Koru'sunda Lale Bayramı etkinlikleri yapılmaya başlanmış. Halen de devam ediyor. Benim ziyaretim esnasında belediye çalışanları tarafından lale soğanları ekimi başlamıştı. Nisan-Mayıs'a kadar anca oluyorlarmış:) Ayrıca koru belediye ve iştirakleri tarafında işletiliyor.


Ulaşım;

Emirgan Korusu

Emirgan Koru'su Sarıyer ilçesine bağlı ve Emirgan-İstinye semtleri arasında, sahil yolunun hemen üzerinde.

Emirgan Koru'suna benim gibi araba ile gittiyseniz; isterseniz koru içerisinde ki ücretli otoparka, isterseniz sahilde yol boyunca İspark tarafından işletilen yol kenarı parklara arabanızı bırakabilirsiniz. Korunun 3 tane araç girişi, bir tane de yaya girişi var. Yaya girişi için ücret ödemiyorsunuz. Ben arabayı sahile bıraktım ve 3 saati geçen bir süre için 18 TL. verdim. Unutmadan festival, lale bayramı zamanı koru içerisinde ki otopark ücretleri artıyormuş:)

Toplu taşıma ile nasıl giderim diye merak ederseniz aşağıya bir link bırakıyorum. Link İETT'nin nasıl giderim uygulamasıdır. Güvenerek kullanabilirsiniz:) İEET Nasıl Giderim.

Keşfet;

Emirgan Korusu Yerleşim

İçeride bizi neler bekliyor; 3 adet tarihi köşk, 1 yapay şelale ve gölet, basket sahası ile spor alanları, çocuk oyun köyü, seyir terası, mescit ve lavabolar, bahçe market (çiçek satılan bir dükkan) ve oturup piknik yapabileceğiniz onlarca bank ile yürüyüş yapabileceğiniz yollar:)

Koruya giriş yaptığım noktadan başlayalım anlatmaya:) Yukarıda ki görselde, en doğudaki girişten sonra göreceğiniz ilk alan Pembe Köşk. Tipik bir Osmanlı Konağı görüntüsü var. Şu an kapalı ama açık olduğu zamanlar kahvaltı vs.nin yanı sıra büyük katılımlı organizasyonlar da yapılıyormuş. Tabi ki rezervasyon şart:)

Pembe Köşk

Ayrıca yine bu bölgede fotoğraf çektirebileceğiniz güzel objeler yapılmış. İnsansız güzel görünmese de sosyal medya paylaşımlarında insanlarla ne kadar güzel göründüğüne bakabilirsiniz.

Fotoğraf Çektirilebilecek Yerler

Biraz tırmanmalı yürüyüş ile bir sonra ki durağımız yapay seyir terası, şelale, gölet ve Sarı Köşk'ün olduğu alan. Havalar iyi olduğunda sanırım seyir terasının üzerine masa, sandalye atılıp kafeterya oluyormuş ama şu an boş ve sadece seyir terası olarak görev görüyor. Terasın altında wc mevcut ve aynı zamanda burada tarihi eser olduğu ama ne olduğu yazmayan ilginç bir yapı mevcut. Orada ki görevli bunun bir hamam olabileceğini söyledi.

Bilgisi Tabelası Olmayan Tarihi Eser

Seyir terasının hemen üstünde ise yapay gölet ve şelale var. Görselliği gerçekten güzel. Şelale biraz yalandan ama gölet, içerisine yapılan süs materyalleri ile çok güzel bir görüntü veriyor.

Gölet

Buranın hemen yanında ise köşkler arasında bence en güzel manzaralı Sarı Köşk var. İçeride kahvaltıdan, yemeğe yada sadece çay/ kahve içmek için hizmeti veriliyor. Fiyatlar da makul. Burada bir şeyler yemek içmek keyifli ama asıl buradan manzara izlemek çok keyifli.

Sarı Köşk

Sarı Köşk'te kahve molasının arkasından Meydan İstanbul isimli alana ilerliyoruz. Bir özelliği yok ama buranın etrafında fotoğraf çekmek için güzel alanlar var. Ayrıca yine meydanın hemen arkasında ki çocuk oyun köyü gerçekten ilgi çekici.

Meydan İstanbul

Fotoğraf Alanları

Fotoğraf Alanları

Mevsime bağlı olmaksızın bu bölgede Gelin-Damat çekimlerine denk gelmeniz mümkün.

Yine aynı alanda yer alan Beyaz Köşk şu an kapalı ama korudaki en özel botanik düzenleme ve bitki çeşitliliğinin olduğu yer olarak söyleniyor. Ayrıca bu alanda da mescit ve wc var.

Beyaz Köşk

Keşfedilecek yerler bunlardan ibaret olsa da, korunun tamamı yürüyüş için harika yollara sahip. Şu an mevsimi olmadığı için ağaçlar, yeşil alanlar çok çıplak ama Nisan-Mayıs ayına ait gördüğüm fotoğraflar inanılmaz güzel.

Parke Yollar

Parke Yollar

Ben sahile bıraktığım arabama ulaşmak için aynı girişi, çıkış olarak kullandım. Ancak kuzeyden yani boğaz tarafından çıkışa ulaştım. Burada da mevsim çiçeklerini alabileceğiniz bir market var.

Tavsiyeler;

Yazının başından beri söylediğimi son kez yazıyorum:) Buraya Nisan-Mayıs aylarında gelin:) Haftasonu nasıldır bilmiyorum ama tahmin etmek çok zor olmasa gerek:) Fotoğraf çekmek istiyorsanız, kesinlikle hafta içi ve sabah erken saatleri tercih edin.

Burası birkaç saat geçirip gidilecek bir yer değil. İster kendi yiyecek-içecek malzemeleriniz ile isterseniz burada ki köşklerden faydalanarak bir gününüzü rahatça geçirebileceğiniz bir yer. Tabi burası ile birlikte sahilde yürüyüş yapmayı ve burada ki kafelerde çay/ kahve içmeyi de mutlaka planlarınıza almalısınız:)

Sahilden Boğaz Manzarası

Fotoğrafçı arkadaşlar için her ne kadar Nisan-Mayıs ayları ideal olsa da, Ekim-Kasım aylarında da sonbaharın renklerinin tamamını görebileceğiniz bir yer. Bu mevsimler harici güzel olmadığını unutmayın. Aralık belki de en kötü zaman:)

Turlar harici kısa İstanbul gezileri devam edecek. Daha önceki yazılarımdan hatırlayanlar olacaktır, İstanbul için öncelikli planım, Saray ziyaretleri yapıp, bunları kaleme almak ve sonunda da bir Saraylar Rehberi hazırlamak:) İstanbul harici ne planın var diye merak ederseniz ise; ilk plan bir Doğu Ekspresi turuna katılmak:) Çok yakında:)

Yorum Gönder

41 Yorumlar

  1. What a wonderful garden with spectacular flowers! There is also an interesting archaelogical site. It seems it is located on the "European" side. Isn't it? Your blog always gives me the opportunity to see many beautiful places in your country.

    Enjoy the rest of this week!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Giorgio:) I'm happy that you liked the articles and places:)

      Sil
  2. Nisan Mayıs tavsiyeniz gitmek isteyenler için kesinlikle makul değil zira adım atmanın imkansız olduğu, ziyaretçilerin otobüslerle getirildiği, o kapalı kafelerde 1 çay içmek için kuyruklar olduğu kahvaltının ise neredeyse imkansıza yakın olduğunu söylemem gerek, en azından önceden giden biri olarak , saat 11 .00 için tecrübe ettiklerim bunlardı ve tabii bu tecrübe hafta içinde bir günden, hafta sonu bir güne cesaret hiç edemediğimden bir malumatım olamadı:D Bu yüzden gittiğiniz zamanlama (bence) mükemmel...KEyifli geziler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haftaiçi böyleyse, haftasonu durumunu sizin gibi bende tahmin dahi edemiyorum:) Yalnız bir taraftan da böyle bir korunun, laleler olmadan ne kadar tadı çıkar, onu da tam kestiremiyorum:) Belki kahvaltı keyfi için olabilir:) Yada Eylül-Ekim aylarında sonbaharın renklerini görmek için de keyifli bir yer olabilir:) Ama inanın Aralık ayı, başka şehirlerden gelip-görmek için hiç anlamlı değil.. Nisan-Mayıs aylarında gitmiş biri olarak tecrübelerinizi paylaştığınız için sağolun:)

      Sil
  3. Bu korunun bu kadar güzel ve büyük olduğunu bilmiyordum. Listeme ekledim. Kitap Eylem'inin dediklerine bakılırsa doğru zamanda gitmiş gibisiniz. Belki ilkbahar aylarında hafta içi ve sabah erken saatler de tercih edilebilir. Çok teşekkür ederim bu görsel şölen ve faydalı bilgiler için Sezgin Bey 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aralık ayı diğer yorumda da yazdığım gibi başka şehirlerden gelecekler hiç anlamlı değil Sibel Hanım:) Belki eylül-ekim ayları sonbahar renkleri görmek için olabilir ama aralık değil... Yada nisandan sonra sizin de dediğiniz gibi erken saatler tercih edilebilir, çünkü bu korunun ziyaret amacı rengarenk laleleri görmek:) Ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için, saygılarımla:)

      Sil
  4. Güzel bir yermiş, çiçeklerin olduğu dönem gitmek lazım. Sarı köşkte bir şeyler yemek kahve içmek isterdim. :)
    Bir Doğu Ekspresi yazısı gelse harika olur gerçekten. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle teşekkür ederim:) Bir aksilik olmazsa ayın 16'sında yola çıkıyorum Doğu Ekspresi için:) Yazıları hazırlamak zaman alacaktır ama sosyal medyadan bol bol hikaye paylaşırım yine:)

      Sil
  5. Laleler ile süslenen koru dediğiniz gibi bahar ve yaz aylarında oldukça gösterişli oluyor ama insanlar hep dip dibe.Piknikçiler birbirinin sofrasının içinde, yürüyüş yapanlar tuhaf bir sirkülasyon içinde :) ama yine de keyifli ve güzel mekan.

    Biz genelde üst girişi kullanıp, aracı dışarıda bırakıyoruz.Yoğun piknikci olmadığımız için malzeme taşıma ve yer bulma sorunlarına maruz kalmıyoruz.Bi sefer o hataya düştük. , aman dedik, piknik miknik lazım değil:)

    Yeni gezi planınız için şimdiden hayırlı yolculuklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidenlerin tavsiye ve yorumları yazıdan çok daha faydalı gerçekten:) Dediğiniz gibi o dönemlerde piknik yapmaya gidilmese de o görsel şölene bir şekilde şahit olmak lazım:) O zamana sağlığımız sıhhatimiz yerinde olursa mutlaka lale döneminde de ziyaret edeceğim Emirgan Korusunu. Teşekkür ederim iyi dilekleriniz için:)

      Sil
  6. Köşkler ve gölet çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece köşklerde kahvaltı için bile gidilebilir:)

      Sil
  7. Daha hiç gitmedim. Bu mevsimde bile güzel gözüküyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahvaltı harici bu mevsimi çok tavsiye etmem:) Korunun aşağısı sahil ve orası da çok güzel:)

      Sil
  8. What a beautiful place and excellent photos. I also like visiting places in the off season when it is not crowded with people. a nice day to you!

    YanıtlaSil
  9. I enjoyed getting to know a little about the region, through your photos and text.
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
  10. Evet buraları da görmeli. Ben de hiç gitmedim Emirgan'a nedense. Onca yıl yaşadım oysa İstanbul'da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece koru değil, dediğiniz gibi Emirgan'da her anlamda güzel:)

      Sil
  11. Lale zamanı hep gitmek istemişimdir ama bir türlü denk gelmedi. Kısmet bakalım bundan sonraya da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önümüz bahar:) Nisan, mayısa az kaldı sayılır..

      Sil
  12. Merhabalar.
    MaşAllah siz hiç ara vermeden gezmeye devam etmişsiniz. İstanbul'a bir kaç kez gittim, bazı yerleri gezdim ama, Emirgan Korusunu hiç görmedim. İstanbul'u baştan ayağa şöyle içinize sine sine gezmek için insana bir ömür lazım gibime geliyor. Taşı toprağı altın olan İstanbul öyle ha demeye gezilir mi? Şu günlerde ihtiyacımız olan altını bulabilmek için istanbul'u karış karış gezmek ve incelemek gerekiyor. (Biraz mizah da lazım öyle değil mi?..)
    Paylaşım için çok teşekkür ederim. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey;

      Havalar iyice soğumadan biraz daha gezmek niyetindeyim:) Sonra zaten çıkmak pek mümkün olmayacak.. İstanbul ile ilgili bir ömür gerek sözünüze tamamen katılıyorum:) Ben bir yerlerden başladım ama bakalım ne kadar sürecek:) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için, saygılarımla:)

      Sil
  13. Belki de o zaman gölet yoktu, bilemiyorum tabi eski halini:) Makineler sayesinde görsel hafızamız arttı, unuttuğumuz yerleri artık fotoğraflar sayesinde kolayca hatırlayabiliyoruz.

    YanıtlaSil
  14. ''Burası birkaç saat geçirip gidilecek bir yer değil'' Böyle demişsiniz valla fotoğraflara bakınca gerçekten de öyle . Özelikle manzara , köşkün bahçesi ve ağaçlı yol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle:) Sahille birlikte tüm gün geçirilebilecek yer, tabi uygun mevsimde:)

      Sil
  15. Ne güzel o bahçe ve ne güzel fotoğraflar, özellikle lalelerden biri!
    Sarılmak!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sevgili dostum:) Mutlu haftasonları.

      Sil
  16. Kesinlikle hafta içi gidilmeli. Yoksa kalabalıktan alanın keyfini çıkarmak mümkün olmuyor. Güzel bir yazı olmuş yine. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Nisan-Mayıs aylarında tekrar gitmek istiyorum ve haftaiçi tabi ki:)

      Sil
  17. İstanbul ziyaretlerimde Eyüp Sultan, Piyer Loti, Eminönü, Sultanahmet, Ayasofya, Taksim, İstiklal Caddesi, ve Bahçelievler (Öğretmenevi nedeniyle Bahçelievler) dışında bir yer görmedim diyecektim ama sıralarken epey görmüşüm yine de:)
    Asıl görülmesi gereken yeri görmemiş olduğuma şu an çok üzüldüm gerçekten. Emirgan Korusu'nun bu kadar harika bir yer olduğunu sayenizde öğrendim. Nisan-Mayıs'ı yazdım bir kenara. Fotoğraflara bakmaya doyamadım. Rehberliğinize ise her zamanki gibi hayran kaldım. Emeklerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de birçok yer görmüşsünüz ve birbirinden güzel yerler:) Emirgan benim de uzun zamandır aklımdaydı, birkaç kez de önünden geçmeme rağmen, vakit olmamıştı. Bu sefer güzel oldu, bir daha ki inşallah baharda:) Teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Bu arada ana menülerde artık İstanbul için ayrı bir yer ayırdım:) Bakalım içi ne kadar dolacak. Şimdiden mutlu pazarlar, saygılar:)

      Sil
  18. Istanbul'a sadece bir defa 5 günlüğüne gittim. Rüya gibi bir şehir ve gezmekle bitmez.Emirgan korusuna gitmedim. Şubat sonu tekrar gitmeyi düşünüyoruz bakalım artık kısmet:) Çiçekler çok güzel görünüyor resimde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5 gün yetecek gibi değil:) Gerçekten her semti, ilçesi gezilecek seviyede İstanbul'un.. Şubat inşallah çok soğuk olmaz ve gönlünüzce gezme imkanı olur:)

      Sil
  19. Lale fotoğrafları çekmek için gitmek istediğim bir yer ama hiç kısmet olmadı..Dediğiniz gibi Nisan Mayıs ayları ideal olsa da çok kalabalık oluyormuş. Belki de siz doğru zamanda gittiniz sakinlik açısından yani.
    Köşklere de bayıldım bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşfetmek için bu mevsim ideal ama tadını çıkarmak için kesinlikle değil:) Köşkler gerçekten güzel ve oturup bir şeyler içmek için idealler:)

      Sil
  20. Meşhur olduğu kadar varmış Emirgan Korusu demek ki. Yalnız yorumlardan ortaya çıkan sonuç bahar ve yazın aşırı kalabalık olduğu, bu durumda o kalabalığı çekmektense hiç gitmem :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlardan bende aynı kanıya vardım:) Ama laleleri görmek için, baharda, haftaiçi ve mümkünse sabahın köründe mutlaka gideceğim:) Teşekkür ederim.

      Sil