Van Gezi Rehberi | Doğu Ekspresi

VAN;

Van Gölü

Hazırsanız güzel bir Doğu Anadolu gezisine VAN şehri ile başlıyoruz:) Uzun uzadıya değil, az ama öz yerler ile yeni yazı dizisinin ilk yazısına başlayalım. Öncelikle Van hakkında kısa bilgiler;

Hem Van Gölü, hem de verimli akarsular nedeniyle tarih boyunca yaşam için tercih edilen ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Van, dünyada yaşamın halen devam ettiği en eski şehirlerden birisi olma özelliğini taşıyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en kalabalık şehri ve yüzölçümü olarak da Ülkemizin 5nci büyük şehri.

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olsa da en çok bilinenler; Urartular, Asurlar, Persler, Bizanslılar ve Müslüman Devletler. Son olarak kısa bir süre Rus işgalinde kalan Van, en büyük yıkımı ve nüfus kaybını o tarihlerde yaşıyor. 19uncu yüzyılın ikinci yarsından itibaren de Rusların desteğini arkasına alan ve o zamanlar ekonomik olarak bölgede güçlü olan Ermeniler, 1915 yılında Van'ın bir çok kaza ve köyünde katliamlar yapıyorlar. Aynı yıl Ruslar tarafından işgal edilen şehir Ermeniler tarafından bildiğiniz yakılıp, yıkılıyor ve ciddi bir nüfus kaybı yaşıyor. 2 Nisan 1918 tarihinde Türk Orduları tarafından tekrar alınan şehir, Cumhuriyetin kurulması ile yine aynı bölgede yeni baştan inşa ediliyor.

İsmi konusunda resmi bir kaynak olmasa da, ağırlıklı kabul edilen, Urartuların şehirlerine verdiği adlar olan Biane veya Viane isimlerinden geldiği yönünde.

Gezi Rotası

Kısa tarihi bilgilerden sonra yavaş yavaş gezilecek yerlerine geçelim. Katıldığım turun ilk durağı olan Van'da, havaalanından Edremit İlçesi'ne hareket ettik ve güne Van Kahvaltısı ile başladık. Bu arada Van kültürünün başta gelen unsurları kahvaltısı, oltu peyniri ve herkesin bildiği Van Kedisi:) Önce benim gördüğüm yerler, sonra ise diğer gezilecek yerler listesi ile yazımı sonlandıracağım:)

Van Gölü:

Oradaydım:)

Türkiye'nin en büyük gölü olmasının yanı sıra dünyanın da 15nci büyük gölü:) Göl değil, bildiğiniz deniz:) Ayrıca soda ve tuzluluk anlamında dünyanın en büyük gölü. Bu özelliğinden dolayı da sert kış koşullarına rağmen donma olmuyor. Yoksa meşhur Van soğuklarına dayanmak pek kolay değil:) Eski bir volkanik dağ olan Nemrut'un zamanında patlamasından sonra volkanik bir set gölü olarak oluşmuş. Mevsime bağlı yüksekliği değişse de tekne kaptanlarının söylediği son zamanlarda epey bir alçalma olduğu yönünde. Zaten Akdamar Adası'na giderken teknelerin yanaştığı iskeleleri görünce suyun ne kadar fazla çekildiğini görebiliyorsunuz.

Ayrıca Tatvan-Van arasında işletmesi TCDD tarafından yapılan feribotlar mevcut. Burada dikkat çeken ise kullanılan feribotlardan ikisinde (1971-1976 yılları arasında yapılmış) TÜLOMSAŞ tarafından imal edilen yerli motorların kullanılması. (TÜLOMSAŞ; Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (Eskişehir) (2020 yılında faaliyetlerini başka bir şirkete devretmiş.))

Daha önceki yazımda belirtmiştim ama burada da yazmak ta fayda var. 2021 yılı içerisinde NASA tarafından astronotlarca uzaydan, dünyaya ait çekilen fotoğraflar arasında düzenlenen bir fotoğraf yarışmasında Van Gölü görüntüsü birinci oluyor:) Fotoğraf 2016 yılında Astronot Kate Rubins tarafından çekilmiş.

İçerisinde toplam 4 adet ada barındırıyor. Bu adalar tarihi ve turistik açıdan değerli olmaları nedeniyle1990 yılında arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiş. Bunlardan en önemlisi, birazdan anlatacağım Akdamar Adası:) 

Akdamar Adası ve Anıt Müzesi:

Akdamar (Ahtamar) Adası

Gelin önce ulaşım ile başlayalım. Bir zamanlar Van Büyükşehir Belediyesi'nin Akdamar Adası'na deniz otobüsü seferleri varmış. Ancak pandemi nedeniyle iptal edilmiş ve halen sefer düzenlenmiyor. Ada'ya ulaşım için Van'ın Gevaş İlçesine gitmeniz gerekiyor. Burada ki iskelelerden sıklıkla olmasa da adaya tekneler kalkıyor. Ada'ya giriş için müze kart geçerli ancak tekneler için geçerli değil:) 30 TL. ücret ödeyip teknelerden faydalanabilirsiniz. Yolculuk 35-40 dakika civarı sürüyor. Tekneler pek konforlu değil ama mesafe kısa olduğu için katlanılabiliyor. Burada dikkat etmeniz gereken, bazı teknelerin kapalı alanları küçük ve yolcu sayısına bağlı olarak dışarıda yolculuk yapma ihtimaliniz var. Ziyaretiniz kış aylarında ise sıkı sıkı giyinmeyi unutmayın. Müze kartınız yoksa adaya giriş için de ayrıca 35 TL. ödemeniz gerekiyor. Kışın haftanın her günü 08.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Akdamar Adası İskele

Van Gölü içerisindeki 4 adadan en güzeli burası. Adanın ismi Akdamar, içerisinde ki tarihi eserlerin bütünü ise Akdamar Anıt Müzesi olarak geçiyor. İçeride Kilise ve ona bağlı diğer eserler, adanın ucunda bir seyir terası ve kolaylık tesisleri var. Buraya halk arasında ise Ahtamar ismi verilmiş. Sebebi ise; Adada yaşayan bir keşişin kızına aşık olan, karşı kıyıdan bir gencin, her gece sevgilisi Tamara'yı görmek için yüzerek adaya gelmesinden kaynaklıymış. Fırtınalı bir gece de yüzerek yine sevgilisini görmeye gelen genç, keşişin olayı öğrenmesi ve elinde ki fenerle genci oradan oraya yanlış yönlendirmesi sonunda, gencimiz yorgunluğa dayanamaz ve AH TAMARA diye diye gölde can verir. Bunu duyan Tamara'da üzüntüsünden hayatını kaybeder. Ve o gün bugündür ada Ahtamar olarak anılır..

Dış mimarisi itibariyle benim bugüne kadar en çok ilgimi çeken ve beğendiğim kiliselerden birisi oldu. Kilise 915-921 yılları arasında Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından yaptırılıyor. 1131 yılında manastıra çevrilen kiliseyi diğerlerinden ayıran en büyük özelliği ise dış cephesinde ki kabartmalar. Manastıra çevrildikten sonra ilave yapılarla büyütülen Kilise, Van'da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Akdamar Kilisesi

Kilisenin içinde çok fazla fresk varmış ama doğal yıpranma nedeniyle zamanla çoğu silinmiş. Anıt Müze, 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınmış. Ada'da birbirinden güzel fotoğraflar çekme imkanınız var.

Kilise İçi

Ada'da, kilisenin hemen alt tarafında hem hediyelik eşya satan, hem de çay/ kahve içebileceğiniz bir tesis var. Ayrıca aynı yerde ücretsiz kullanabileceğiniz wc, lavabolar ile mescit mevcut. Burada benim en çok dikkatimi çeken husus ise adadaki ziyaretçilerin tamamına yakının İranlı olmasıydı. Daha sonra yaptığım araştırmalarda Van'a en çok ziyaretçinin İran'dan geldiğini öğrendim. Bunun sebebini bilmiyorum ama açıkçası son derece saygısız ve ölçüsüz hareketleri olan gruplardı.

Edremit Sahili:

Kısaca bahsetmek istediğim yerlerden birisi de Edremit Sahili:) Ege sahil kasabalarından birindeymişsiniz hissini veren güzel bir sahil ilçesi. 

Edremit İlçesi

Sahil boyunca birbirinden güzel kafeler, kahvaltı evleri ve restoranların olduğu bu şirin ilçe Van'a kadar gelmişken görülmesi gereken yerlerden:)

Van Kalesi:

Bugüne kadar gördüğüm en ihtişamlı kalelerin başında geliyor. Van Ova'sında, doğu-batı doğrultusunda doğal bir bir kaya kütlesine inşa edilen kalenin, M.Ö 840-825 tarihleri arasında Urartu Kralı I. Sardiri tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Burası aynı zamanda Tuşba adıyla Urartu Devleti'nin uzun süre başkentliğini de yapmış. Eski Van Şehri'nin kalıntıları da kale içerisinde yer alıyor.

Van Kalesi

Kale içerisinde Urartulardan kalma; Madır Burcu, Analı-Kız Açık Hava Tapınağı, Kaya Mezarları, Sur Duvarları ve az önce de dediğim gibi Eski Van Şehri kalıntıları bulunuyor. Osmanlı dönemine kadar kaleye ilave bir şey yapılmıyor. Osmanlı döneminde ise kale içine büyük giriş kapıları, Süleyman Han Camii ve askeri amaçlı yapılan yapılar inşa ediliyor.

Van Kalesi Girişi

Yukarıda ki fotoğraf ne derseniz? Saat 17.00'dan sonra buraya gelirseniz Van Kale'sini ziyaret etme şansınız yok, çünkü kapanıyor:) Biz buraya geldiğimizde saat 17.00'a geliyordu ve görevlilerden rica minnet içeride sadece Van Evi örneğini görebildik:) Müze kart geçerli, yoksa 10 TL. ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. (Kış Dönemi) 

Burada bilmeniz gereken, kale içerisinde toplam 70 tane ziyaret edilecek nokta var ve burada en az yarım gün geçirmeniz gerektiği:) Zaten burası ören yeri olarak geçiyor. İçeride her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz kolaylık tesisleri var.

Van Kedisi Evi:

Van Kedisi

Çok kısa olarak bilimsel bir bilgi ile başlayalım; Anatomide heterokromi, farklı renkler anlamına geliyormuş. Genelde iriste görülse de nadiren saçta ve ciltte de görülebiliyormuş. Melanin (pigment) fazlalığı yada eksikliğinden kaynaklıymış. Kısacası genetik bir mutasyon. Hayvanlarda olduğu gibi insanlarda da görülebiliyormuş. Sanırım Van Kedisinin gözlerinin neden farklı olduğunu açıklayabilmişimdir:) Kısaca Van Kedilerinden de bahsedelim;

Göz renklerine göre Van kedileri 3 gruba ayrılıyormuş. Bunlar;

- Her iki gözü mavi olanlar,

- Her iki gözü sarın renk ve tonlarında olanlar,

- Bir gözü mavi, diğeri sarı renk ve tonlarında olanlar.

Van Kedisi

Yöre halkı arasında "pişik" ismi verilen Van Kedisi, bugün dünyanın en önde gelen ve ilgi çekici evcil hayvanlarından birisi. Eskiden her evde bir tane olurmuş ve ailenin bir üyesi gibi muamele görüyorlarmış:) Artık ne yazık ki yavaş yavaş nesli tükenen hayvanlardan sayılıyor.

Van Kedilerini ziyaret edebileceğiniz farklı farklı noktalar olsa da asıl yerleri Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde ki Van Kedisi Araştırma Merkezi. Burada bir Kedi Evi Galerisi var ve haftanın her günü 09.00-12.00 ile 13.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Arubani Bedesteni Kedi Evi

Tabi bizim götürüldüğümüz yer burası değildi. Biz Arubani Bedesteni isimli bir yere götürüldük. Sanırım buraya gitmemizde ki asıl amaç kedi evi ziyaretinden çok hediyelik eşya, takı satan bir yer olmasıydı. Buranın ufak bir bölümünde de göstermelik bir kedi evi vardı. Giriş ücretsiz, isterseniz kedi maması alarak yukarıda ki alana girip, kedilerle fotoğraf çektirebiliyorsunuz. Ama imkanınız varsa üniversite içinde ki kedi evini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Muradiye Şelalesi:

Muradiye Şelalesi

Gelelim Van'da bizim ziyaret ettiğimiz son gezi yerine. Tarihi bir yer değil, Van'ın doğal güzelliklerinin başında gelen yerlerden biri. Adını Bağdat seferine çıkan IV. Murat'tan almış. Şelale yaklaşık 18 metre yükseklikten akıyor ve debisi epey yüksek. Her mevsim farklı güzellikte olduğu da bir çok kaynakta yazıyor. Özellikle kışın donduğu ve harika bir görüntü sunduğunu birçok sosyal medya fotoğraflarını da görmek mümkün.

Biraz ilerisinde de sallanan, ahşap bir köprü var. Aslında şelalenin yaklaşık 1 km. aşağısında Şeytan Köprüsü isimli tarihi bir köprü var ama biz oraya gitmedik. Benim bahsettiğim asma köprü tarihi bir köprü değil, sonradan kaymakamlık tarafından ortama görsellik katması için yapılmış:) Sallandığı için biraz ürkütüyor ama güzel düşünülmüş.

Muradiye Şelalesi Asma Köprü

Şelalenin bulunduğu mevki aynı zamanda mesire alanı olarak da kullanılıyor. Yazın giden arkadaşlar inanılmaz kalabalık olduğunu, mangal dumanından, et kokusundan geçilmediğini ve turistler için rahatsızlık verici olduğunu söylediler. Biz gittiğimizde bizden başka kimsecikler yoktu. Zaten gezdiğimiz yerlerin tamamında böyleydi:) Biz ve sokak köpekleri:) Burada çay/ kahve içebileceğiniz, küçük alış-verişler yapabileceğiniz işletmeler var. Giriş ücretsiz.

Buraya kadar olan yerler bizim Van'da gezdiğimiz yerlerdi. Bu arada Van şehir merkezi inanılmaz ışıltılı ve güzel görünüyor. Gece ayazında gezmek pek mümkün değil ama farklı mevsimde giderseniz gezmek keyifli olacaktır. Gelelim size tavsiye edeceğim diğer gezi noktalarına.

En çok tavsiye edilen yerlerin başında Gürpınar İlçesinde yer alan Hoşap Kalesi geliyor. Yaptırıldığı şekliyle günümüze ulaşan kalenin yapım tarihi 1643. Bölgede toplam 8 tane daha kale bulunuyor:)

Ayrıca Van'da bir çok tarihi camii, kümbet ve kilise de bulunuyor. Çok fazla yerde yazmasa da kuş cenneti olarak bilinen Erçek Gölü sahip olduğu kuş türleri ile ülkemizde önemli bir yere sahipmiş. Ülkemizde yaşadığı bilinen 450 kuş türünün yarısı buradaymış. Her yıl burada düzenlenen Flamingo Festivalini ilk defa duydum ve açıkçası çok şaşırdım.

Son olarak diğer Van Gölü içerisinde ki diğer adalarda da tarihi yapı ve doğal güzellikler var ama oralara özel tekne seferleri düzenleniyor ve bazı adalar doğal yaşamın bozulmaması için turizme kapalı tutuluyormuş.

Van ile ilgili benim gezdiğim yerler ve tavsiye edeceklerim bunlardan ibaret:) Doğu Anadolu gezi tavsiyelerimi okumayan arkadaşlar yazıya buradan ulaşabilirler. Bir sonraki durağımız Ağrı sınırları içerisinde yer alan İshak Paşa Sarayı olacak.

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum Gönder

27 Yorumlar

  1. Bilmediğim pek çok şeyi öğrendim öncelikle, teşekkürler.

    Muradiye şelalesi çok güzel görünüyor.Baharın gelişiyle muhtemelen muazzam bir yere dönüşüyordur:)

    Pişik güzelmiş , biz pisik diyoruz :)
    Sudan geçen aşığın hile sonucu ölmesi hikayesinin versiyonları var gibj görünüyor.Çayda çıra'nın (Elazığ-Harput) hikayesi de böyle misal. İşaret olarak yakılan çıralar , kötü kimseler sebebiyle söndürülüyor ve karanlıkta yol bulamayan aşık Fırat'ın sularında yitip gidiyor.



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle versiyonu bol efsaneler:) Bir şekilde ilgi çekmesi, reklamlara renk katılması gerekiyor:) Aslında internet kaynaklarında keşişin hilesi pek geçmiyor, bizim rehberin anlatımından alıntılar yaptım:) Beğenmenize ve faydalı bulmanıza çok sevindim, teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Van Gölü'nün denizden hiçbir farkı yokmuş gibi görünmesi ne ilgiç. Kate Rubins'in çektiği o fotoğrafı arayıp buldum öncelikle. Tablo gibi, çok güzel. Ayrıca hemen alta Van kedisi sahiplendiği haberleri de geldi:) Kedi evinden kedi edinmek mümkün mü, merak ettim:)
    Van Kalesi'ni hiç öyle hayal etmemiştim. Van'la ilgili bilinmesi gereken ne varsa şahane fotoğraflarınız ve usta rehberliğiniz eşliğinde öğrendik yine. Özellikle Muradiye Şelalesi tam kartposttallık.
    Teşekkürler emeklerinize, iyi haftalar dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baktığınızda ucu bucağı görünmüyor:) Ben burada Sapanca Gölü'nü görmeye alıştığım için Van Gölü bana deniz gibi geldi:) Soyu tükenmek üzere olan hayvanlardan diye bahsediliyor ama alakasız yerlerde sergileniyorlar.. Sahiplenme işini açıkçası sormadım, aklıma gelmedi:) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için, size de mutlu haftalar :)

      Sil
  3. Flamingo festivalini ve Gölün adaları olduğunu bilmiyordum, çok güzel bilgiler vermişsiniz keyifle okudum, teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de 4 ada olduğunu bilmiyordum:) Sadece Akdamar Ada'sından haberdardım:) Flamingolardan zaten hiç haberim yoktu. Bir daha gitmek kısmet olursa buralarda artık listemde:) Ben teşekkür ederim.

      Sil
  4. So much to see and learn here, SZGNBSL.

    Happy 2022!

    YanıtlaSil
  5. 2000’de yazın en sıcak günlerinde gördüğüm ve gölünde yüzdüğüm (ki o günlerde bir de canavarı vardı hatırlar mısınız?) Van’ı böyle kar altında görmek… Vallahi gelin gibi, işte bölgenin en güzel zamanı buymuş!
    Kedisini Van’dan dışarı çıkarmak yasaktı, haklı olarak.. Şimdi nasıldır bilmem ve evet! kale o zaman bile 5’te kapanırdı :))) çok tuhaf gelmişti ama sonra anladık ki her yer kapanıyor o saatte.. Ah tanıdığım en güzel insanlardan birini de Van’da tanıdım. Adı Vehçettin olan bu abimiz biz 3 kız gidip kız başımıza sırtımızda çantalar falan görünce bizi (O zamanlar SSK hala vardı ve misafirhanesini açmışlardı bize), büyük bir dehşete kapılmış, adeta gölgemiz olmuş, sürekli bizi kollamıştı…. Muhteşem bir insandı, abi oldu bize…. Yaşıyorsa Allah ömür versin. Bir daha gitmek ve onu da bulmak isterdim.. Çay çok severler ve Erzurumlularla yarışırlar, kıtlama içerler çayı. Bunu da deneyimlediniz mi? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazında keyifli olacaktır ama sanırım kış manzaraları soğuğa rağmen tercih edilmeli:)

      Van kedileri ile ilgili çok fikrim yok ama nesli tükenmekte olan hayvan sınıfına ne yazık ki girmiş ve bundan dolayı mutlaka kısıtlamalar vardır. İnsanlarına gelince tam Anadolu İnsanı dediğimiz sıcak kanlı ve samimi insanlar. Güney Doğu'ya göre daha doğal ve korumacı insanlar gibi geldi bana. Güney Doğu'da özellikle sarışınsanız bakışla tacizlerden kurtulma şansınız yok:) Ama burada insanlar bu konularda biraz daha insancıl:) Kıtlama çayı Erzurum'da bir eski ev ziyaretimizde deneyimledim:)

      Sil
  6. Siz baya güzel yerleri gezmişsiniz. Malasef Sinop-Yozgat çizgisinden öteye geçemedim ben daha. Öyle de merak ettiğim yerler ki Doğu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bir önceki GAP turuna kadar Ankara doğusuna gitmemiştim ama daha önce gitmemiş olduğuma çok pişman oldum. Güzel yerler:)

      Sil
  7. Great pics! Just stopping by to wish you a Happy New Year!


    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Marisa:) Happy new year for you too:)

      Sil
  8. Şelaleye bayıldım. Van ekspresine binip oraya gitmeyi dört gözle bekliyorum, bakalım ne zaman başaracağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tam mevsimi ama fırsat bulmak lazım:)

      Sil
  9. Böyle eskiden Van diye söyleseler "amann ne var ki orada "diye söylenirdim. Sonradan ne kadar güzel bir yer olduğunu anladım. Müthiş ve seninde fotoğrafların müthiş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Ankara doğusuna ki her yer benim için de "amaaannn" durumundaydı ama gerçekten harika yerler:)

      Sil
  10. Yine çok güzel yerler ve bilgiler. Şimdiden mutlu bir yıl dilerim ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sizin de yeni yılınız şimdiden kutlu olsun:)

      Sil
  11. Evet biz oradayken donmamıştı henüz. Ama şimdi belki de donmuştur ve o haliyle de görmeyi çok isterdim:)

    YanıtlaSil
  12. Van görmeyi çok istediğim bir şehir. Fakat tahminimden daha çok gezilecek yer varmış bir kısmını bilmiyormuşum bile :)
    Gölün yanisira kaleye ve şelaleye de bayıldım.

    YanıtlaSil
  13. Gerçekten görülmeye değer, özel bir şehir ve çok modern bir yapılaşma var. Doğunun Paris'i tanımlaması için anılan birçok şehir olsa da, bence o tanıma en çok uyan yer burası:)

    YanıtlaSil
  14. Yine çok güzel bir yazı olmuş:))) Fotoğraflar çok güzel:))) Yazıda ilk dikkatimi çeken şey Van Kedisi:))) Kedilere olan sevgimden dolayı daha çok dikkatimi çekti kedi evi. Aktamar adasının hikayesini okuyunca üzüldüm. Flamingo festivalini yazınızı okuyunca ilk kez duydum, çok da merak ettim:))) Bilmediğim birçok bilgiyi de yazınızdan öğrendim. Emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Van kedisi gerçekten özel bir hayvan ve umarım nesli tükenmeden değeri bilinir:(

      Sil