Kapadokya Gezi Tavsiyeleri | Katpatuka-3

Kapadokya

İlk bölümde Kapadokya Hakkında Genel Bilgiler ve Ulaşımdan bahsettik. Hatırlamak isterseniz yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Sonrasında yazının temelini oluşturan Gezilecek Yerleri keşfettik. Ona da buradan ulaşabilirsiniz:) Ve geldik gezi rehberinin son bölümünü oluşturan Tavsiyeler kısmına.

Tavsiyeler: 

İlk olarak "yapmadan dönme" ile başlayalım:)

Açıkça söylemek gerekirse Kapadokya'ya gitmek istememde ki en büyük sebep fotoğrafçılık adına güzel birşeyler yakalamak ve özellikle gündoğumunda, havada balon fotoğrafları yakalayabilmekti:) Ancak hava şartlarından dolayı bu mümkün olmadı. Yakalayabildiğim tek balon fotoğrafı aşağıda:)

Deneme Uçuşu

Bununla ilgili sistem şöyle işliyor; Sivil Havacılık Kurumu balon uçuşlarına karar veren otorite ve uçuş olup, olmayacağına yaptıkları meteorolojik durum takibi ve test uçuşları ile karar veriyorlar. Kapadokya, balon uçuşları için sektör ve bölgelere ayrılmış. Her bir sektör ve bölge için yapılan testler sonunda karar verilmiş oluyor. Amacınız sadece balon uçuşuna katılmak yada balonları fotoğraflamaksa aşağıda vereceğim internet adresinden uçuş olup, olmayacağını öğrenebilir ve yola o şekilde çıkabilirsiniz. 

Uçuşları takip edebileceğiniz resmi internet sitesi: https://shmkapadokya.kapadokya.edu.tr

Balonla uçuş ücretleri değişiyor ama genelde 800-1000 TL arası. Sanırım yazın bu fiyatlar biraz artıyordur. İzlemek ise ücretsiz:) Eğer turla giderseniz uçuşlar sizin için daha uygun fiyatlara gelecektir. Turla katılımlarda balon uçuşu izlemek için 50 TL. ücret ödemeniz gerekiyor. Bu şekilde olunca en güzel yer neresi diye aramanıza gerek kalmıyor. Onlar sizi en güzel yerlere götürüyorlar. Sadece biraz erken kalkmak gerekiyor:) Bizim için seçilen yer Aşıklar Tepesiydi. Birde çekimler için teleobjektif şart gibi:) Cep telefonu ile güzel kareler yakalamak pek mümkün olmayabilir.

Diğer yapılabilecek bir aktivite ise ATV Turları. Bunun  için Keşfet kısmında yazdığım tüm ilçe/ beldelerde firmalar var. Yine turla giderseniz sizin için seçilen firma ile yaklaşık 1 saatlik turlara katılabiliyorsunuz. Ücreti yaklaşık 150 TL. Bizim tur şirketi Çavuşin Köyündeki firmalardan birini seçti. 

Diğer bir faaliyet ise At Turları. Bunlarda hemen her bölgede var. Ama olup olmayacağı mevsime göre değişiklik gösteriyor sanırım. Ben mesela bırakın at turunu, etrafta bir tane bile at göremedim diye defalarca yazmıştım:) Güzel atlar diyarına gidip at göremeden gelmek:) Bunlar için 1 yada 2 saatlik turlar oluyor ve fiyatı 150-250 TL arasında değişiyor. 

Göreme Açık Hava Müzesi

Son "yapmadan dönme" aktivitesi ise uygun vadilerde trekking yapmak. Tabi bunda da mevsim şartları önemli. Karlar altında bir coğrafyada yürüyüş yapma imkanınız yok. 

Yukarıda ki tüm öneriler doğrultusunda ilk tavsiye; Mevsim:) Hemen her gezi sitesinde 4 mevsim ziyaret edilebilecek bir coğrafya olduğu yazıyor. Doğru mu? Evet doğru:) Ama bölgenin tam olarak hakkını vermek istiyorum diyorsanız doğru değil:) Çünkü kışın karlar altında sadece belli noktalarda durup izlemek ile yetiniyorsunuz. Ve açıkçası çok da keyif veren bir durum değil:) O yüzden bence siz siz olun ilk deneyiminizi bahar aylarına denk getirmeye çalışın. Abartmıyorum -23 dereceyi gördüm ve bu şartlarda hayatta kalma mücadelesi veriyorsunuz:) Gitmedim ama yazında inanılmaz sıcak olduğu söyleniyor. O yüzden ideal mevsim, tam anlamıyla tadını çıkarmak adına bahar ayları.

İkinci tavsiyem ise bölgeye bireysel yada tur ile gitmek yönünde ki tercih. Ben size artı ve eksi yönlerini yazacağım, kararı siz verin:) 2 gece, 3 gün Kapadokya turlarının fiyatı hemen her acente de aynı ve gezi noktaları da hemen hemen aynı. Yaklaşık fiyat 800-1000 TL. arasında değişiyor. Tur fiyatına; ulaşım, konaklama ve akşam yemekleri ile sabah kahvaltıları dahil. Ekstra ödeme yapacağınız konular ise; müze, örenyerlerine girişler ile öğle yemekleri. Ayrıca bireysel olarak yapacağınız alış veriş harcamaları. Unutmadan Kapadokya Bölgesinde ziyaret edilen yerlerin tamamına yakınında müze kart geçerli. Müze kartınız yoksa ciddi rakamlar ödemeniz gerekiyor. Tek yere girmek problem değil ama 5-6 tane yere girerseniz bu rakam ciddileşiyor:) 

Dervent Vadisi

Bireysel olarak gitme durumunda ise yazdığım fiyat neredeyse 3 katına çıkıyor. Tabi bu durum 6 ay öncesine kadar bu şekilde değildi ama akaryakıt fiyatları vs. fazlaca artınca, bireysel gitmek için maliyet ciddi bir şekilde arttı. Araba ile gitmem, uçak daha rahat diyebilirsiniz. Ancak her yere toplu ulaşım ne yazık ki yok. Haliyle araç kiralamak ve yine akaryakıt masrafı yapmak zorundasınız.

Bireysel giderseniz, gezeceğiniz yerleri seçme şansınız var. Ama turlarda ne yazık ki böyle değil. Misal, ben Dervent Vadisinde yarım saat durmak yerine, Üç Güzellerde 15 dakika durmayı tercih ederdim. Ama turla gittiğim için götürdükleri yerlere mecbur kaldım. Bunun haricinde, bu tur ile daha önce Karadeniz Turuna katılmıştım. Ve en çok sinirlendiğim konu gezi noktası kadar, anlaşmalı alış veriş noktalarında durulması olmuştu. Karadeniz Bölgesine özeldir belki diye düşünmüştüm ama Kapadokya'da da bu durum değişmedi:) Sanırım bu firmanın en olumsuz özelliği. İlk gün 3 tane gezi noktası, 3 tane de zorunlu alış veriş noktasına gittik. İnanın alış veriş yerlerinde geçirdiğimiz zaman gezi noktalarında geçirdiğimiz zamandan daha fazlaydı. Sanırım bu firma ile son tura katılışım oldu:) Ama yine de tur rehberinin hakkını da vermem lazım, bugüne kadar gördüğüm en donanımlı rehberlerden biriydi.

Gelelim konaklamaya. Tur şirketlerinin tercih ettiği oteller 5 yıldızlı. Ancak burada ki 5 yıldızlı oteller İstanbul'da ki 3 yıldızlı otellerin verdiği hizmeti anca veriyor. Temiz, gösterişli ama hizmet kalitesi düşük oteller. Misal yemek için oturuyorsunuz ama masanıza su koymuyorlar. Suya ekstra para veriyorsunuz. Böyle bir hizmet anlayışları var. Üstelik suya ödediğiniz ücret 5 yıldızlı otel tarifesi:) Tur ile gitmeyip bireysel gittiğinizde konaklama tercihi tamamen sizin elinizde ancak bölge konseptine uygun oteller de fiyatlar fazlası ile yüksek. Gecelik 7000 TL. ye varan oteller var:) Yani konaklama konusunda beklentiyi yüksek tutmamak lazım. Tabi şu da var. Eğer senede 1-2 kez tatile gidiyorum, o yüzden en iyisi olsun diyebilirsiniz. Tercih ve kese tamamen sizin:)

Türk Gecesinden Bir Kare

Turlarla ilgili son söyleyeceğim husus; hemen hepsi, gezinin bir akşamında Türk Gecesi adı altında bir etkinlik düzenliyor. Bölgede seçilmiş bir mekanda sınırsız içecek ve meze eşliğinde dansçıların ülkemizin farklı yörelerine ait oyunları sunduğu bir gösteri. Ben daha önce farklı bölgelerde katıldığım sıra gecesi yada Kafkas gecesi tarzı birşey olacağını düşündüğüm için katıldım. Alkol kullananlar için mantıklı olabilir ama benim gibi sadece kola ve çerez tüketenler için gereksiz bir faaliyet. Belki bizim gittiğimiz yerden de kaynaklı olabilir. Dansçılar çok amatör, gösteriler çok ama çok zayıftı. Zaten insanlar gösterileri izlemekten çok, kendileri oynamak için gelmiş gibiydiler:) Pist bir süre sonra diskoya dönüyor ve tam bir Korona Partisinin içinde kalıyorsunuz. Ücret 200 TL:) Ben turla katılacaklar için tavsiye etmiyorum ama bu da tamamen sizin eğlence anlayışınıza kalmış.

Geçelim kıyafet işine:) Sosyal medyada bu bölgede modelli çekilmiş inanılmaz güzel fotoğraflar var. Erkekler için değil ama kadınlar için çantaya özel bir kaç kıyafet alınabilecek bir bölge:) Bilirsiniz genelde  bu tür şeyleri komik ve dalga geçilesi bulurum ama burası gerçekten tarz giyinip, güzel fotoğraflar çektirmek için ideal bir bölge. Özel yerlerde, özel kıyafetler ile fotoğraf çektirmeyi saymazsak, spor kıyafetler ve yürüyüş ayakkabısı haricinde her şey sizi perişan edecektir. Birde mevsim şartlarına uygun giyinmek önemli. Dediğim gibi -23 derece:) Bana bir şey olmaz deyip artistlik giyinmeye gerek yok:) Ellerinizi cebinize sokmaz yada eldiven giymeseniz 2 dakika sonra parmak uçlarınızı hissetmiyorsunuz. Bu arada eller cepte dolaşmak da ayrı bir sıkıntı, her yer kar, her yer buz:) Eldiven, bere, boyunluk hatta içlik şart:) Abartmıyorum, demedi demeyin:)

Avanos

Fotoğrafçı arkadaşlar için öncelikli tavsiyem tele objektifler. Bazı yerlerde geniş açılı lenslerde faydalı olacaktır ama tele yada 135 mm. objektifler her işinizi görecektir. Sadece dikkat etmeniz gereken şarjınızın çabuk tükeneceği:) Tabi benim gibi kışın gelirseniz. Fotoğrafçılık anlamında bazı noktalarda kendinizi kaybedeceğinize emin olabilirsiniz.

Sona gelelim artık:) Kapadokya'nın hakkı ne kadarlık bir zaman derseniz, bence en az 4-5 gün. Tabi buna Ihlara Vadisi ile Kayseri'yi de ilave etmekte fayda var. Bizim turun bir günü Erciyes Kayak Merkezi ile Kayseri Şehir merkezi için ayrılmıştı. Daha doğrusu 3-4 saat gibi bir zaman. Açıkçası Erciyes değil ama Kayseri inanılmaz bir şehir ve birkaç günü fazlasıyla hak ediyor.  

Yemek konusunu unuttum sanmayın. Hemen her yerde bazı özel lezzetlerden bahsediliyor ama ben açıkçası böylesi büyük bir turizm merkezi olmuş Kapadokya için lezzet duraklarını da, lezzetleri de fiyasko olarak tanımlıyorum:) Kahvaltılarda karınızı iyice doyurmanızda fayda var:)

Tavsiyeleri de bitirerek Kapadokya gezi yazısının sonuna geldik:) Biraz uzun oldu ama umarım faydalı bir yazı dizisi olmuştur. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim. 

Bir sonraki yazıda bu tur kapsamında ziyaret ettiğimiz Kayseri ve biraz da dönüş yolunda uğradığımız Tuz gölünden bahsedeceğim:)

Yorum Gönder

34 Yorumlar

  1. Hadi siz ocak ayında onca kar varken oradaydınız. Bizim tarih mayıs başıydı ama o sabah hava şahane olmasına rağmen rüzgarın yönü ters diye balon uçuşları iptal edildi ve mahrum kaldık. Tek kare çekemedim. Türk gecesine biz de katılmadık. Birkaç kişi gitmişti, memnun dönmediler. Oteller konusunda da birebir aynı düşünüyorum.
    Özenerek hazırladığınız bu şahane seri için, objektif bakış açınız eşliğinde sıraladığınız öneri ve eleştiriler için teşekkürlerimi iletirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük şanssızlık olmuş gerçekten:( Çekim yapamamak bende de büyük hayal kırıklığı oldu, tekbir uçan fotoğrafım yok:))) Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için:)

      Sil
  2. Muhteşem bilgiler ve tanıtım. Bir ekleme yapacağım, araç yerine motorsiklet (vespa) kiralama önerim olacak (tabii kışın değil), inanılmaz keyifli ve istediğiniz her yere gidebiliyorsunuz :) Vespa için araba ehliyeti yetiyor ve biraz alıştıktan sonra en keyifli ve ekonomik ulaşım aracı!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vespa hiç aklıma gelmemişti ve harika bir fikir:) Şehir gezilerimde artık elektrikli scooter kullanmaya başladım ve inanılmaz kolaylık. Vespada arık aklımda:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Hoşgeldiniz evet bu sene kar biraz çok yagdı Severek okudum elinize saglık

    YanıtlaSil
  4. That's sad that the "flashy" hotels have poor service quality. I guess once they get your booking, they are satisfied and no need to care about service. The Turkish Night seems disappointing especially if you are expecting the same quality as the other nights you mentioned. You do a great service for the people who are interested in visiting these places, it can help them avoid a unsatisfactory experience. Have a wonderful day!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You are exactly right about hotels Bill... Thank you so much for your nice words:) Happy weekend:)

      Sil
  5. Fiyatlar ateş pahası. Oturduğumuz yerde oturalım en iyisi. :)) Ben yaz mevsiminde günübirlik gitmiştim. Konya' nın kuru sıcağına alışınca pek etkilememişti oranın sıcağı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki fiyatlar çok arttı ve zorlamaya başladı.. Bakalım ne kadar daha sponsorsuz direnebileceğim:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Havada balon fotoğrafı çekme olayını ben de stiyorum. Oraya gitttiğimiz yıl paket makina vardı elimde zaten bunu düşünemezdim bile. Şimdilerde de hiç gezi programlayamaz olduk (malum akaryakıt uçtu) bakalım nasıl bir yaz olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akaryakıt mevzu gerçekten.. Artı bırakın uzaklara gitmeyi, İstanbul'a bile giderken düşünmek zorunda kalıyorum...

      Sil
    2. Biz de aynen öyle. İnsanların en basit keyiflerini ellerinden aldılar resmen

      Sil
  7. Fotoğraflamayı öyle büyük bir tutkuyla yapıyorsunuz ki Sezgin Bey, bu da çektiğiniz karelere, yazdığınız yazılara harika yansıyor. Kendinizi mutlu ederken kazanımlarınızı, tecrübelerinizi de bizlerle paylaşarak değerli bir hizmette de bulunuyorsunuz. Başarılarınız, daim olsun. Güneş, kadrajınıza hep istediğiniz açıdan vursun. İyi hafta sonlar dilerim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağolun Sibel Hanım, çok mutlu oldum güzel yorumunuza:) Herşey bir fotoğrafçılık kursu ile başlayıp bu seviyeye geldi:) Bakalım ne kadar daha ilerleyecek. Ne kadar büyürse büyüsün aynı istek ve hevesle gezmeye, çekmeye ve tabi ki sizlerle paylaşmaya devam:) Mutlu haftasonları diliyorum bende, saygılar:)

      Sil
  8. O balonları gün doğumunda hava da görmek "sihir" gibi...

    YanıtlaSil
  9. Yanıtlar
    1. Fenaydı Hocam:) Düğünler de bu kadar istekli olmuyor insanlar:)

      Sil
  10. Ben fotoğraflarınıza bayılıyorum, harika kareler çekiyorsunuz, emeğinize sağlık:))) Fiyatlar çok artmış, gerçi şu an her yerde durum aynı sanırım. Verdiğiniz bilgiler ayrıntılı, gitmek isteyen herkese çok faydası olacaktır. Kışın kar manzarası güzel ama sanki ilkbahar ve yaz aylarında gidilse daha mı rahat edilir acaba diye düşünmüyor değilim? :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğrafları beğeniyor olmanıza çok sevindim 🙏 Fiyatlar konusuna hiç girmeyelim.. Böyle giderse çok zorlayacak gibi gezileri.. Bahar aylarında gitmek konusunda sizinle aynı fikirdeyim 🙏☺️ Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  11. Snow is always beautiful. As it doesn't snow where I live, I always find it beautiful to see a mountain full of snow.
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You're little unlucky abut snow.. We live four season in here 🙏☺️ Thank you so much 🙏 ☺️

      Sil
  12. Üşenmeden şu gezi yazılarını böylesine güzel ve ayrıntılı yazmana hayranlıkla bakıyorum. Ellerine sağlık. Biz yaz sıcağında gitmiştik, yeraltı şehirlerinin serinliği güzel gelmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üşenmiyorum hiç ama gezi dönüşlerinde yazı başına oturmak bazen çok ama çok zorluyor :) Eskiden 1 oturuşta biterdi ama şimdi 3-4 günü alıyor yazmak.

      Sil
  13. Balon konusu büyük bir talihsizlik olmuş doğrusu.
    Nevşehir benim bulunduğum yere yakındır. Tekrar tekrar gidip gezip görmeyi çok severim.
    Fotoğraflar da çok güzel.
    Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakında olmanız güzel, her mevsim defalarca gidilip, her seferinde keşfedilecek yerleri olan bir bölge :) Teşekkür ederim 🙏 ☺️

      Sil
  14. Benim gittiğim zamanda 1 gece konaklamalı tur fiyatından daha pahalıya geliyordu balona binmek. Bu gerçekten hayal kırıklığı olmuştu benim için. Bahar mevsiminde daha renkli görünüme sahip olsa da bu haliyle de çok güzelmiş kapadokya. Elinize sağlık güzel bir tanıtım ve muhteşem fotoğraflar olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an 2 gece tur fiyatından fazla neredeyse :) Ve 20 kişi aynı balonda olmak bu dönemde biraz sıkıntılı gibi... Teşekkür ederim 🙏 ☺️

      Sil
  15. Tamamlayıcı son yazı ile net bir kapadokya tanımış olduk. Anlaşmalı yerler konusunda çok haklısınız. Biz Balkanlar gezisinde yolcular aramızda konuşup ne yapmak istediğimizi söylemiş ve ona göre bir ayarlama yapılmasını sağlamıştık. Yer görmek mi, alışveriş yapmak mı arasındaki tur yolcularını bence ayırmalı artık şirketler. :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tur katılanları olarak yaptığınız çok mantıklı ve kabul edilmesi ne güzel :) Bizde ortak blr karar olmadı ama insanlar bazı yerlerde otobüsten inmeyerek tepkilerini gösterdi. Dediğiniz gibi buna bir dur demek lazım :))) Çok teşekkür ederim 🙏 ☺️

      Sil
  16. Merhabalar Sezgin Bey.
    Kapadokya gezinizi tamamlayan bu bölüme de göz gezdirdim. Kapadokya gerçekten gezilmesi, görülmesi, hatta vakit varsa incelenmesi gereken bir yer. Tavsiyelerinize de kulak veriyorum. Çünkü biz de bir söz var ve de biliriz ki, "damdan düşen bilir" Ne demek oluyor, kim en iyi bilendir? Başından geçen en iyi bilendir. Bu konumda siz en iyi bilenlerdensiniz. Nerede ve nasıl davranacağınız, ne yapacağınız ile ilgili harcayacağınız zamanı gezilerde daha iyi değerlendirme fırsatı yakalarsınız. Acemilik çekmezsiniz.
    Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Selam ve saygılarımla birlikte Allah'a emanetsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Recep Bey, öncelikle okuyan, siz değerli büyüklerime, arkadaşlarıma fayda sağlaması beni mutlu ediyor :) Tabi ikinci kez gitme imkanım olursa bana da faydalı olacaktır :) Mutlu bir haftasonu diliyorum, saygılarımla.

      Sil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil