Kayseri Gezilecek Yerler | Kültür Yolu Projesi

Kayseri İç Kale

Genel:


Kapadokya Gezisinin ikinci günü ilk ziyaret noktamız olan Erciyes Kayak Merkezi ile Kayseri sınırlarına hayatımda ilk defa girmiş oldum:) 2 saatlik kayak merkezi ziyareti sonrası, yaklaşık 2 saat de Kayseri şehir merkezini ziyaret ederek, tadı damağımda kalan bir Kayseri macerası yaşamış oldum:)

Kayseri'nin şehir yapısı olarak modern ve gelişmiş bir şehir olduğunu duyuyordum ama buna tanık olmak daha bir keyifli oldu. İnsanda farklı duygular uyandıran bir şehir. Bir caddeye giriyorsunuz ve Avrupa'da dolaştığınız hissine kapılıyorsunuz. Yada başka bir cadde de tarihi eserlerin arasında, geçmişe yolculuk yaptırıyor size. Tertemiz, pırıl pırıl bir şehir olduğu kanısı oluşturdu bende. Gördüğüm yerler kısıtlı olsa da güzel bir planlama ile 3-4 saatte şehir merkezinde ki tüm güzel yerleri görme şansınız var.

Bunun için Belediye tarafından harika bir proje yürürlüğe konulmuş. Bundan detaylı olarak bahsedeceğim ama önce kısacık bir Kayseri tarihine göz atalım:)

Kayseri Cumhuriyet Caddesi Tramvay Yolu

Roma dönemine kadar şehre Mazaka ismi verilmiş, Romalılar döneminde ise; şimdiki ismini andırır Kaisareira ismi kullanılmış. Sonrasında zamanla Kayseri olmuş:) Bilinen ilk medeniyet Hititler ve Kayseri'ye 22 km. uzaktaki Kültepe'ye ilk şehri kuruyorlar. 1067 yılına kadar farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olsa da bu tarihten sonra Türk hakimiyetinde olan bir şehir. Cumhuriyet tarihinde de büyük sanayi ve ticaret hamleleri yapan şehirlerin başında geliyor. Misal; Ülkemizin ilk uçak fabrikası bu şehirde kuruluyor.

Ankara ve Konya'dan sonra İç Anadolu Bölgesinin 3üncü büyük şehri, aynı zamanda ülkemizin 14üncü kalabalık şehri olarak kayıtlara geçmiş. 

Ulaşım için ayrı bir madde yazmayacağım. Şehirde havaalanı var ve şehir merkezine mesafesi 15 dakika:) Şehir merkezinde ki gezilecek yerlerin tamamı yürüme mesafesinde. Ama tabi ki şehir merkezi haricinde de gezilecek yerleri var ve bunlar için araba şart:) Konforuma çok düşkünüm fark etmez derseniz, toplu taşımadan da faydalanabilirsiniz.

Keşfet:

Kayseri'de en önemli yerlerin başında Cumhuriyet Caddesi geliyor ve gezilecek yerlerin tamamına yakını bu cadde ve çevresinde. Belediye tarafından güzel bir uygulama yapılmış ve Kültür Yolu isimli bir rota oluşturulmuş. Başlangıç noktası Gevher Nesibe tıp kompleksi, devamında Cumhuriyet Caddesi ve bitiş noktası Kayseri Mahallesi. Roma Döneminden Cumhuriyet'e kadar toplam 5 medeniyete ait eserlerin toplandığı bu yolda 40 tane gezi noktası var:) Bunların hepsini gezmeye kalksanız birkaç günden önce tamamlamanız mümkün değil:) Ama denenebilir:) Aşağıya belediyenin resmi internet sitesinden aldığım görseli paylaşıyorum, buradan daha detaylı bakabilirsiniz.

Kayseri Kültür Yolu

Burada önemli ve güzel olan ise zamanında ki belediye tarafından tarihi dokuyu bozan bina, tabela vs. ne varsa el atılmış ve olabildiğince güzel bir hale getirmek için çaba sarfedilmiş. Bu anlamda zamanında bu fikri hayata geçiren yetkilileri tebrik etmek lazım. Kayseri'ye gidecek olursanız benim yazımı değil, kesinlikle belediyenin hazırladığı harita ve PDF olarak hazırladığı rehberden faydalanın:)

Öncelikle benim ziyaret ettiğim, sonrasında ise görülmesi gereken yer tavsiyelerim ile yazıyı tamamlayacağım.

Erciyes Kayak Merkezi: 

Oradaydım:)

Kayak sporu yada merkezi denildiğinde sanırım akla ilk yerlerden birisi Erciyes Kayak Merkezi. 1989 yılından bu yana Bakanlar Kurulu Kararı ile Uluslararası Kayak Merkezi olarak hizmet veriyor ve uluslararası yarışmalar için uygun pistlere de sahip. 

Kayseri Havaalanından 25 dk., Kayseri Merkezden 20 dk. ve Kapadokya Bölgesine mesafesi 60 dk. Yollar son derece geniş ve bakımlı. Tabi yoğun kar yağışlarında ne yaparsanız yapın kapanıyor:) Ama yine de birçok kayak merkezi yoluna göre çok daha güvenli ve emniyetli.

Buranın en güzel yanlarından birisi ise; belediye iştiraki tarafından işletiliyor olması. Misal Kartepe'de açık teleferiğe ciddi bir rakam ödemeniz gerekirken, burada kabin teleferik için sadece 15 TL. gibi bir ücret söz konusu. Ayrıca kendinize ait kayak malzemeniz varsa ücretler yine uygun. Çünkü dediğim gibi belediyenin işletmesi ve kontrolünde. Kayak malzemeniz yoksa kabaca yaptığım bir hesapla günlük 500-600 TL. gibi bir ücret ödeyerek kiralama imkanınız var.

Erciyes Kayak Merkezi

Kayak merkezi 3917 metrelik zirvesi ile İç Anadolu'nun en yüksek dağı olan Erciyes'e kurulu. Burada onlarca mekanik tesis, kilometrelerce uzunlukta pistler mevcut. Ayrıca konaklama yapacağınız dağ otellerinden, günübirlik gidecekler için kafe/ restoranlar var. Otel fiyatlarını bilmiyorum ama restoran/ kafelerin fiyatları makul.

Kayseri Şehir Merkezi: 

Şehir merkezinde otobüsten indiğimiz yer Kayseri'nin kalbi, Cumhuriyet Caddesi:) İlk durağım ise Kayseri Kalesi.

Kayseri Kalesi: 

Kayseri İç Kale

Kale aslında iç kale ve dış kale olmak üzere ikiye ayrılıyor. Şehir merkezinde göreceğiniz yapı İç Kale ve aynı zamanda Arkeoloji Müzesi. Burası çok güzel restore edilmiş ve içerisinde 3 adet kafe/restoran, seyir terasları, Sanatçılar Sokağı ile Fatih Camini barındırıyor.

Şehirde ilk başta dış kale yaptırılıyor ama biraz fazla büyük olduğu, evlerin bu alanları doldurmadığı fark edilince İç Kale'nin yapılmasına karar veriliyor:) Bu sebeple 6ncı yüzyılda Bizanslılar tarafından bu kale inşa ediliyor. Tarih içerisinden defalarca yıkılıp, yeniden yapılsa da şu an ki halini 1. Alaaddin Keykubad döneminde alıyor. 

Kayseri Kalesi

1925 yılına kadar burada yaşam varmış. Hatta İç Kale Mahallesi olarak anılıyormuş. Ancak o tarihlerde boşaltılmış ve uzun süre boş kalmış. Ne yazık ki bu dönemde içerideki tarihi yapılar kaderine terk edilmiş ve zamanla yıkılıp gitmişler. 1930'ların sonunda ise kale içi, ticaret maksadıyla kullanıma açılmış ve 1970'lere kadar hal ve pazar yeri olarak kullanılmış:) 

1970'lerde artık burayı müze yapalım fikri ortaya çıkmış ve içeride ne var ne yoksa dümdüz edilmiş ama 80 darbesi sonrası müze fikrinden vazgeçilip Sarraflar Derneği'ne restorasyon karşılığı devredilmiş. Ama onlarda sağolsun 2013 yılına kadar burayı eskisi gibi çarpık yapılaşma ile kullanmaya devam etmişler. 2014 yılında başlayan çalışmalar sonucunda İç Kale 2019 yılında bir kültür, sanat merkezi ve müze olarak hizmet vermeye başlamış. İki giriş kapısı olan kalenin bir girişi Saat Kulesi, diğer girişi ise Hunat Hatun Külliyesi karşısında yer alıyor. 

Hunat Hatun Külliyesi: 

Hunat Hatun Külliyesi Camii Kısmı

Selçuklu Mimarisinin şaheserlerinden sayılan külliye, 1. Alaaddin Keykubad'ın eşi Mahperi (Huand) hatun tarafından 1238 yılında yaptırılıyor. Camii, medrese, kümbet, hamam ve çeşmeden oluşan külliyeye II. Abdülhamit döneminde bir orta kubbe, iki  minare ve bir giriş kapısı daha ekleniyor. 1917 senesine kadar da medrese eğitimine devam ediliyor. Şu an camii kısmı ibadete açık, ancak medrese kısmı kültür ve sanat merkezi olarak hizmet veriyor.

Saat Kulesi:

Saat Kulesi ve Atatürk Anıtı

1906 yılında II. Abdülhamit'in emri ile yaptırılan saat kulesi, şehre güzel bir hava katıyor. Hemen altında saat odası olarak inşa edilen küçük bina, Milli Mücadele döneminde Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuku Cemiyeti Kayseri Şubesi olarak kullanılmış.15 metre yükseklikte ve kesme taştan yapılmış. Birçok şehirde olduğu gibi başka mimarilerden çevirme olmaması ve orjinal hali ile muhafaza edilmesi son derece güzel.

Saat Kulesi'nden Hunat Hatun Medresesi'ne yürürken yol üzerinde 3 tane daha tarihi yapı var. Ama ikisi benim ilgimi çeken yerler değildi ve uğramadım. Bunlardan ilki kalenin bir parçası olan Ok Burcu (Kültür Sanat Merkezi olarak kullanılıyor.), ikincisi Türbadar Evi, üçüncüsü ise Zeynel Abidin Türbesi.

Başta da yazdığım gibi 40 tane gezi noktası var. Ama hepsi ziyaret edilecek yerler mi, burası tamamen sizin ilgi alanınıza kalmış:) Burada ilgimi çeken tarikat lideri yada şeyh olarak adlandırılan kişiler adına geçmişte yaptırılan eser sayısı fazla ve bu resmi rehber içerisinde gezilecek yerler arasında yer alıyor. Tabi mimari olarak özelliği varsa kim için yaptırıldığı pek önemli değil ama gezilecek yerler olup/ olmadığına karar vermek size kalmış:) 

Benim gitmediğim ama en çok tavsiye edilen yerler ile devam edelim.

Meryem Ana Kilisesi: 

Kim tarafından, ne zaman yaptırıldığı konusunda bir bilgi yok. Sadece mimari özelliklerinden dolayı 19uncu yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. 1838-1875 yılları arasında yapılan onarımlar ile bugünkü halini almış. Burası da kültür sanat merkezi olarak kullanılıyor. 

Kayseri Lisesi (Milli Mücadele Müzesi): 

Kent tarihinin en önemli yapılarından birisi. Burada 3 tane eğitim kurumu tanımdan çok kısaca bahsedip, sonrasında okulun geçmişini yazmak istiyorum. 

İlk tanım Osmanlı zamanında ki Rüştiye; Sultan II. Mahmud zamanında, askeri okullara öğrenci yetiştirmek için kurulmuş ortaokul seviyesinde ki eğitim kurumlarına verilen isim. Sıbyan mektebini bitiren çocuklar bu okullara gönderilirmiş

İdadi; Yüksek okullara öğrenci göndermek için eğitim veren lise düzeyinde ki okullara verilen isim. 

Sultaniler; Sultan Abdülaziz zamanında idadilerin yerini alan eğitim kurumlarıymış. Fransız eğitim sistemi model alınarak uygulanmış. İlk başta lise üzeri eğitim anlamındaymış. Bugünkü yüksekokulları örnek verebiliriz sanırım. Ama sonrasında bütün idadiler, sultani olmuş. 

Şimdi liseyi anlatmaya başlayalım:) Okul bölgede ilk olarak 1893 yılında idadi olarak açılıyor. Ancak öğrenci sayısının artması ile bu bina 1903 yılında inşası tamamlanarak yeniden eğitim vermeye başlıyor. 1915 yılında ise Sultani oluyor. 1nci Dünya Savaşı sırasında öğrenci sayısı azalınca Ankara Sultanisi ile birleştirilmiş. Okulun içleri yakan yanı ise; 1921-22 yıllarında mezun vermemesi:( Son sınıf öğrencilerinin tamamı Sakarya Muhaberesinde eğitimlerini yarıda kesip , cepheye gidiyorlar. Ve tamamı orada şehit düşüyor:( 1923 yılında Lise olarak hizmet vermeye başlayan okul, birçok başarılı mezun vererek eğitimine devam ediyor. 2 Cumhurbaşkanı, bir çok siyasetçi, şair, yazar ve sanatçı mezunu olan okul, 2016 yılından bu yana ise Milli Mücadele Müzesi olarak hizmet veriyor. 

Kayseri Ulu Camii:

Hemen her şehirde olduğu gibi burada da bir Ulu Camii var:) Kayseri'nin en eski Selçuklu Dönemi yapısı olarak biliniyor ve ibadete açık. Ancak Kayseri de eğer bir camii ziyaret edecekseniz, olması gereken yerin Kurşunlu Camii olduğu da her yerde yazıyor. Özelliği ise Kayserili olan Mimar Sinan'ın kendi memleketine eser olarak bıraktığı iki camiden biri olması. Diğeri günümüze ulaşamamış. 

Bunların yanısıra Kültür Yolu üzerinde bir çok han, hamam ve Selçuklu mimarisi olan Kümbetler var. Son olarak Kayseri çevresinden de bir iki yer yazıp tavsiyelere geçelim:)

Kayseri'nin Talas ilçesi çevre yerler arasında en gezilesi yer olarak söyleniyor. Eski kültürel dokusunu kaybetmemiş sayılı yerlerden. Bununla birlikte Kayseri'nin mahalleleri arasında geçen Ağırnas,  Mimar Sinan'ın doğduğu yere ev sahipliği yapması ve sahip olduğu Yeraltı Şehri ile görülmesi gereken yerlerden.

Tavsiyeler:

Kadınlar Çarşısı

Keşfet kısmında lezzet durağı yada özel bir lezzetten bahsetmedim:) Çünkü burada yemek yeme imkanım olmadı. Ancak Kazancılar (Kadınlar) Çarşısı isimli yerden alış-veriş imkanı buldum. Mantı ve pastırmasını kesinlikle tavsiye ederim. Ama sucuğu için aynı şeyi söyleyemeyeceğim:) Belki benim aldığım yerden kaynaklı yada damak tadıma bağlı olabilir ama dediğim gibi bence pastırma ve mantısı gerçekten lezzetli. Ayrıca yolculuk yapacağınızı söylediğinizde sizin için özel vakumlu paketler hazırlıyorlar.

Kayseri şehri yazımın başında da belirttiğim gibi hem modern, hem de tarihi bir kent. İki özelliği bir arada barındıran gezilesi, görülesi bir yer. Eğer hakkını vererek gezmek isterim derseniz, 1 gece, 2 gün şeklinde zaman ayırmak faydalı olacaktır.

Mevsim olarak burası için de bahar ayları güzel olacaktır. Ama doğal karda kayak yapmak da planlarınız için de olacaksa, tabi ki kış mevsimi ideal:) Kışın gelecekse ve Ülkemizin batı kesimlerinde yaşıyorsanız pek de alışık olmadığınız bir soğuk olduğunu düşünerek hazırlıklı gelmekte fayda var:)

Fotoğrafçı arkadaşlar için Kayseri Şehir Merkezinde özel bir tavsiyem yok. Ben tüm çekimleri cep telefonu ile yaptım. Ama Erciyes Kayak Merkezinde tele objektifler çok işinize yarayacaktır.

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:) Son olarak 21-23 Şubat tarihlerinde Antakya merkezli Hatay gezisine çıkacağım. Varsa önerileriniz (otel, lezzet durağı vb.) yorumlarda dinlemek isterim:)

Yorum Gönder

42 Yorumlar

  1. Selçuklu mimarisi ne kadar baskın ve inanılmaz güzel.. Fakat, kış diye midir bilmem yahu hiç ağaç yok mu bu şehirde?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şehir karlar altında olduğu için ağaç olayı dikkatimi hiç çekmedi :))) Ama siz yazınca şöyle bir düşündüm ve cidden yok gibiydi... Bu bölge ve çevresi olduğu gibi Selçuklu mimarisi ile dolu :)

      Sil
  2. 1 yıla yakın yaşadiğim şehir, bazen özlüyorum gerçekten, Gesi-ye gidememis olmam da üzücü bu sürede... Mazaka ismini duymamistim, ama teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde yaşanan şehirlerin tarihi yerleri ne yazık ki çok fark edilmiyor, iş güç derken sanırım gözden kaçıyor :) Teşekkür ederim 🙏 ☺️

      Sil
  3. Anadolumuzun kadim şehirlerinden olan Kayseri yazınız yoğun bir şekilde bizzat gitmiş, gezmişim etkisi yaptı:) Tarihi ağırlıkta, güzel bir kentmiş. Esaslı kayak merkezi var yalnız. Biz GAP gezisinde Maraş'ı gezdikten sonra Kayseri yakınlarında bir benzinlikte mola vermiş, ama şehri görememiştik. Ancak birkaç arkadaş taksi tutup 15-20 dk içinde pastırma almaya gidip gelmişlerdi:) Dediğim gibi, sayenizde görmüş kadar oldum gerçekten. İyi ki varsınız. Emeklerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sizde iyi ki varsınız :) Her yorum ve düşünceniz beni daha çok motive ediyor 🙏 Pastırma ve mantısı gerçekten almaya ve tatmaya değer :)

      Sil
  4. Ooo efendim hoş geldiniz memleketime. :)
    Kayseri gezilecek yerler açısından diğer şehirlere göre benim için biraz daha arka planda kalıyor fakat elbette diğer şehirlerde olduğu gibi kendine has bir güzelliği vardır.
    Yemekleri kesinlikle mükemmel. Bu konuda tek kelime edemem. :))
    Yine bekleriz. Bu güzel yazı ve detaylı tanıtımınız için ayrıca teşekkürler. Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ☺️ Yemeklerinden yerinde tadamamak şansızlık oldu :( Ama gezilecek yerlerini ve Kenti çok sevdim 🙏☺️

      Sil
  5. Sokakların denize çıkmasada seni seviyoruz .KAYSERİM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz olmayınca insanın kafası karışıyor :) Ama güzel bir kent 🙏☺️

      Sil
  6. Güzel bir bilgilendirme yazısı olmuş. Niyeyse gezi diyince aklıma hiç Kayseri gelmiyor. Bir kez gittim ama düğün için, birkaç saat kalıp hızla geri dönmüştük. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi bende gezi deyince aklına gelmeyenlerdenim ama cidden güzel bir şehir :)

      Sil
  7. Kayseri deyince aklıma genelde yemekleri geliyor:))) Görmeyi isterdim, hiç gitme fırsatım olmadı:) Erciyes kayak merkezini de çok merak ediyorum:))) Çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemek konusu herkes için ilk akla gelenlerden :) Erciyes Kayak Merkezi Türkiye'nin en iyisi olarak gösteriliyor ve fiyatlar cidden çok uygun 🙏☺️ Çok teşekkür ederim 🙏

      Sil
  8. Bahsedilen Rufai tarikatının önde gelen kişilerinden Zeynel Abidin. Aynı kişi mi açıkçası bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  9. Kayseri çocukluktan itibaren dede, baba memleketi güzergahında olduğu için çok gittiğim ve sevdiğim bir yer ki o hatta çok katmanlı hikâyeleri olmayan bir şehir yok gibi. Yazıdan, çok keyif alındığını hissetmek de hoş. Hatay coğrafyası için anlatılmaz yaşanır derim. Çok yer önerebilirim ama hangisini hangisinin önüne koyacağımı bilemem, biraz da zevkler ve renkler meselesi. Biz için tadına doyulamamış ve bana sekiz upuzun yazı yazdırmış bir coğrafya; elbette bu bir ölçü değil, çok zor olsa da bazısına hiç hitap da etmeyebilir. Döndüğünde ne hissedersin, nasıl anlatırsın merak ettim açıkçası:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, İskenderun gidip 3-4 gün kaldığım ve tamamen Lezzet Durakları odaklı bir yer olmuştu benlm için :))) Şimdi Antakya ve Samandağ odaklı bir kültür gezisi niyetindeyim. Bende merakla bekliyorum nasıl geçeceğini 🙏☺️

      Sil
  10. It's amazing that the Hunat Hatun Complex was built in 1238. There's not too many places that old that still function these days. Definitely sounds like a great place to visit. The clock tower is beautiful. I'm a big fan of clock towers. Have a wonderful day!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you Bill :) You can see historical clock towers almost in every city 🙏 Have a wonderful day :)

      Sil
  11. Great and ancient place to visit!
    Have a nice week ahead!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  12. Mimar Sinan, Kayseri’li miymiş! Sayende öğrendim hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bende gitmeden önce ne var, ne yokmuş diye araştırırken öğrenmiştim :)

      Sil
  13. Şehirler karlar altında ne hoş duruyor yahu :) Buraya da kar zamanı gitmek ayrı bir güzel olur. Yine güzel gezmişsiniz efenim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim efendim :) Sırada Hatay, biraz kemikler ısınsın :)))

      Sil
  14. Yine çok güzel anlatmışsınız, kendim gezmiş gibi hissettim :) Kayseri deyince aklıma sadece pastırma ve mantı gelmesi ne kadar obur biri olduğumu anlatıyor sanırım :) Tam bu gezinizi kıskanmadım, rahat rahat okudum yazacaktım ki Hatay gezinizden haberdar oldum :)) Şaka bir yana iyi gezmeler tabi ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı şehirler Lezzet Durakları ile anılıyor ve son derece normal :))) Hatay çok istediğim ve merak ettiğim bir şehir, tüm hazırlıklar tamam, sadece yola çıkmak kaldı :) Teşekkür ederim 🙏 ☺️

      Sil
  15. Merhabalar.
    Bir yakınımın iş gezisi dolayısıyla yanına arkadaş olarak katıldığım Kayseri yolculuğunda Kayseri'in merkezini ve merkezdeki yerleri gezecek kadar vaktim olmuştu. Her gittiğim yer fotoğraf makinamı götürür ve gezdiğim yerlerin bolca fotoğraflarını çekerim. Fotoğraflar arşivde duruyor, ama arşivi açıp bloğumda paylaşma zamanım olmadı. Benimkisi sadece şehir içinde yaya olarak gezip görülecek yerlerdi.

    Kayseri'yi beğendim. bende güzel bir izlenim bırakmıştı. Erciyes'i sadece uzaktan görebildik. Katedraller ve kiliseler benim ilgili alanıma girer. Hele de Barok mimarisine bayılırım. Kayseri'yi incelerken Kültür ve Sanat merkezi olarak kullanılan Meryem Ana kilisesini de ziyaret etmişsiniz ancak, bu kilise ile ilgili hiç resim göremedim. Paylaşmayı mı unuttunuz, yoksa, sanat merkezine dönüştürüldüğü için kiliseye benzer hiçbir yanı kalmamış mıydı? Merak ettim sadece, ilgi alanıma girdiği için.

    Belediyenin hazırladığı Kayseri Kültür Yolu çalışması da gerçekten çok şahane bir çalışma olmuş. Helal olsun. Kayseri'nin yerel yönetimi kimlerde bilmiyorum ancak, Belediye Başkanını takdir etmek gerekiyor.
    Bu güzel Kayseri gezi paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve muhabbetlerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,

      Meryem Ana Kilisesine ne yazık ki gidemedim, bu yüzden de alıntı fotoğraf kullanmak istemedim. Ama gördüğüm kadarıyla Kilise görüntüsünü muhafaza ediyor.

      Kültür Yolu projesi sanırım önceki belediye tarafından hazırlanıp, yürürlüğe konulmuş ve bende diğer belediyelere de örnek olması gereken bir proje.

      Çok teşekkür ederim 🙏 ☺️

      Sil
  16. Hem anne hem baba tarafından Kayserili biri olarak bu yazınızı ekstra bir ilgiyle okudum:))
    Uzun zamandır gitmiyorum oralara özlemişim..
    Güzeldir Kayseri, fotograflara ve verdiğiniz bilgilere bakacak olursak da iyice gelişmiş görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğenmenize çok sevindim 🙏 Tekrar, daha uzun süre ayırarak gitmek istediğim bir şehir :)

      Sil
  17. Büyük bir emek var bu hazırlanan yazılarda.. cidden kutluyorum sizi :)
    Kayseri' de de yeraltı şehri olduğunu bilmiyordum. Ayrıca ağaç olmaması benim de dikkatimi çekti. Enteresanmış.
    Teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, sağolun 🙏 ☺️

      Sil
  18. Sucuk Kayseri'den değil memleketim Afyon'dan alınır çünkü. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda sonuna kadar haklısın Hocam :)

      Sil
  19. Yıllar önce öğrencilerimizi götürdüğümüz teknik gezi duraklarımızdan biriydi Kayseri. Şehre hayran kalmıştım. Rahmetli Sakıp Sabancı'nın kente yaptığı yatırımlar dikkatimi çekmişti. O günlerden bu günlere eminim daha da gelişmiştir.

    Belediyenin gezi rehberleri, broşürleri tedarik edilsin tabi ama bu yazı da gitmeden mutlaka okunsun. Mimar Sinan' a da rahmet dilemeden geçmeyelim. Mekanı cennet olsun. Ruhu şad olsun. Bu harika yazı için çok teşekkürler Sezgin Bey. İyi hafta sonları dilerim 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sibel Hanım 🙏 Daha uzun kalıp, daha çok gezmeyi istediğim bir şehir oldu :) Mutlu pazarlar, saygılar 🙏 🤗

      Sil
  20. Kayseri'yi hiç merak etmedim bugüne dek. Ne kadar çok gezilip görülecek yer varmış. Pek kendilerini bu anlamda tanıtmıyorlar sanırım. Kayak zaten ilgimi hiç çekmez. Ben yaz ve deniz insanıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında her şehrin inanılmaz güzellikte yerleri var ama kimi deli gibi reklam yaparken, kimi de hiç uğraşmıyor:) Zengin bir şehir olduğu için turizm gelirine önem vermiyor olabilirler :)

      Sil
  21. Kayseri'nin gelişip serpildiğini bende gidenlerden duymuştum. Bize de gidip görmek nasip olur umarım. :)

    YanıtlaSil