Sapanca Çatalkaya Vadisi | İstanbul'a Yakın Hafta Sonu Rotası

(Güncelleme: 10.04.2022 )
Çatalkaya Vadisi - Mesire Alanı

Genel;

Uzun yıllar Kocaeli il sınırında olduğunu zannederek gittiğim ve özellikle Pandeminin ağır geçtiği günlerde nefes almak için ziyaret ettiğim bu doğa harikası yerin, Sapanca'ya bağlı olduğunu bu yazıyı hazırlarken fark ettim:) Aslına bakarsanız haritalarda KOCAELİ-SAKARYA sınırını belirleyen sınır çizgisinde ancak yine de resmi olarak Sakarya sınırları içinde. Bugünkü gezi yazımın konusu Çatalkaya Vadisi ve Mesire Yeri:)

Diğer gezi yazılarımda ki "Haftasonu gitmemeye çalışın" uyarısını burası için yapmıyorum:) Bence bölgedeki en bakir, aynı zamanda vasatın biraz üzerinde, düzgün bir işletmeye sahip, böylesi doğal güzelliğe sahip olmasına rağmen henüz tam olarak keşfedilmemiş ve günün her saati keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer.

Haziran 2020 

Mevsim olarak aşırı yağmurların olmadığı dönemleri seçmekte fayda var. Buranın yağmurları genelde şiddetli ve güvenlik açısından size problem oluşturabilecek seviyede. Özellikle bu bölgede yapacağınız tüm doğa gezilerinde bu hususa dikkat etmenizde fayda var. Zaten mangal/ piknik için tercih edecekseniz, yaz mevsimi ve kısmen ilkbaharın son dönemlerinden başka alternatifiniz yok. Ancak yürüyüş ve at binme gibi aktiviteler için her mevsim ziyaret edebilirsiniz. 

Buraya gelmeye karar verdiğinizde doğayla iç içe olacağınızı, alanın ortasından akan derede ıslanabileceğinizi, hatta mevsim uygun ise dereye girebileceğinizi aklınızda tutup uygun kıyafet ve yedekleri ile gelmeyi unutmayın.

Ulaşım;

İzmit merkezden yaklaşık 23 kilometre bulunan bu doğa harikasına Google Maps yol tarifi ile kaybolmadan ulaşmak son derece kolay. Yolun son 2 kilometrelik kısmı stabilize yol, ancak her tür araç ile sıkıntısız ulaşmak mümkün. Alana ulaştığınızda bölgenin girişinde kurulmuş bir tesis sizleri bekliyor ve tesisin otoparkını ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Otopark son derece büyük olduğu için herhangi bir problem yaşama durumunuz söz konusu değil.

Çatalkaya Vadisi


Keşfet;

Alanın genel yapısından bahsedecek olursak; yazımın başında da belirtiğim gibi geniş alana kurulmuş bir tesis sizi bekliyor. Tesisin ilk bölümü; otopark, ATV kiralama, küçük bir at binme parkuru ve yağmurlu havalarda kullanılması için yapılmış yeme-içme yerlerinden oluşuyor. 

Buranın hemen kuzeyinde ise ikinci alan olarak adlandırabileceğimiz, derenin sağına ve soluna yerleştirilmiş masalardan oluşan açık hava piknik alanı var. Bu alanda ayrıca temiz olarak muhafaza edilen wc/ lavabo ve mescit var. 

Son alan ise; yine derenin hem sağ, hem de solundan devam eden ve yürüyüş yolunun bulunduğu vadi kısmı. Son alan olarak adlandırdığım bu yer başlangıçta ahşap bir köprü ile birbirinden ayrılıyor ve uzun süre de birleşmiyor.

Yürüyüş Parkuru Başlangıcı

Gelelim tesisin imkanlarına ve sonrasında vadinin güzelliklerine;

Tesisin kiraladığı ATV araçlar ile tur yapma fikri gayet mantıklı. Çünkü bölge bu araçlar ile keyifli ve emniyetli tura imkan veriyor. Ayrıca at binme tecrübeniz varsa yanınızda tesis çalışanları ile at binme turu yapma imkanınız da var. Her iki aktivitenin de eğlenceli olacağını düşünüyorum.

Diğer bir imkan ise açık hava piknik alanında mangal kiralama ve semaver çay hizmeti. Tüm malzemeleri kendiniz getirmeniz durumunda, sadece masalar için ücret ödüyorsunuz. Ancak hiçbir şey getirmeseniz de işletmenin imkanları ile karnınızı doyurabilirsiniz:) Fiyatlar bölge için makul.


Vadi kısmına geçecek olursak; yukarıda ki fotoğrafta gördüğünüz ahşap köprüye geldiğinizde sağ veya soldaki patikayı tercih etmek durumundasınız. Ben her ikisini de farklı zamanlarda ayrı ayrı denedim ancak yolun sonunu henüz göremedim:) Benim tavsiyem yürüyüşe sağ taraftan başlamanız. Diğerine göre daha geniş ve ferah bir alana sahip. Bu arada kıyafet konusundan bahsettim ama hatırlatmakta fayda var. Yürüyüş yolu ağaçlar altında ve sürekli gölge kalıyor. Yani üşüme ihtimalinize karşı, yaz mevsimi de olsa belinize yada omzunuza ince ama uzun kollu bir kıyafet almakta fayda olabilir. Ayrıca sinek vb. haşerelere karşı uygun jel/ sprey almayı da unutmayın.

Sağ tarafta kalan yürüyüş parkuru başlangıcı

Vadi kısmı, buranın en keyifli alanı ve doğa yürüyüşleri için ideal. Ayrıca gündüz, vaktinizin tamamını başka bir yere ihtiyaç duymadan geçirebileceğiniz bir bölge. En önemli husus ise halen çok keşfedilmemiş bir yer olması ve kesinlikle bölgede tercih edilecek yerlerin başında geliyor olması.

Sağ yürüyüş parkuru

Unutmadan bazı internet sitelerinde bölgede çadır kurulduğunu gördüm. Ancak ben bugüne kadar çadır kampı yapana hiç rastlamadım. O yüzden bu konuda çok bilgi sahibi değilim. Ancak çevrede maddi olarak orta seviyeden, üst seviyeye kadar konaklama yapabileceğiniz bir çok büyük ölçekli yada butik oteller mevcut. 

Tavsiyeler;

Fotoğrafçı arkadaşlar için uzun pozlama şelale görüntüleri ile doğa fotoğrafları çekilebilecek bir bölge. Harika patika yollar mevcut ancak yürüyüş yolunda gölgeler nedeniyle ışık problemi olabiliyor. Bununla birlikte ahşap köprü kompozisyonlar için harika bir yer. Gerek tek başına, gerekse modelli çekimler için son derece uygun.

Sol Yürüyüş Parkuru

Yazımın sonunda bahsedeceğim husus ise; gitmeye değer bir yer olup/ olmadığı ile ilgili. Gerek şehir dışından gelecek, gerekse Kocaeli'de yaşayan arkadaşlar için kesinlikle gidilmesi gereken bir yer. 

Özellikle İstanbul'dan gelen arkadaşların internet sitelerinden aldığı bilgiler doğrultusunda en çok tercih edilen yerleri bulup, ziyaret etmeye çalıştıklarına sıklıkla şahit oluyorum. Ama genel olarak gözlemlerim; gün sonunda yorgun, bitkin ve muhtemelen hayal kırıklığına uğrayarak evlerine geri döndükleri yönünde. O yüzden burası az insanın bildiği ve çok fazla insanın size tavsiye edebileceği bir yer değil:) Bu anlamda şanslısınız, çünkü artık sizlerde biliyorsunuz:)

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

22 Yorumlar

  1. Çok güzel görünüyor. Her yer yemyeşil, yürümek için harika. Ata binme imkanı olması da iyiymiş. Fotoğrafları çok beğendim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) İnsanlar Sapanca tarafına çok geliyorlar ama ne yazık ki hep yanlış yerlere yönlendiriliyorlar.. En azından bu yazıyı okuyanlar hata yapmasın:)

      Sil
  2. Karavanla gidilir mi sence?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Instagramdan gelince isimsiz çıkmışım :)

      Sil
    2. :)) Buraya çok gittim ama hiç karavana denk gelmedim:) Karavan çok rahat girer, çünkü nadirde olsa büyük tur otobüslerinin girdiği oluyor. Otoparkı da karavan için son derece uygun. Üstelik çadır kurmak için çok güzel alanları var. Karavanı görünce tahmin ettim kimden geldiğini yorumun:)

      Sil
  3. İsmini ilk kez duydum. Nefis bir vadiymiş. Parkurlar ve ağaçların dizaynı harika. Fotoğraflarınız ona keza:) Burada yürümek insanın ömrüne ömür katar bence. Özellikle sıcak havalarda serin nefes almak, gözüne gönlüne bayram ettirmek isteyenler için:)
    Bilgilendirmeler ve önerileriniz için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslına bakarsanız burası İstanbul ve çevresinden Sapanca tarafına kaçacaklar için ideal bir yer:) Daha uzaklar için çok tercih edilmeyebilir, en azından sırf burası için gelmek çok doğru olmayabilir:) Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  4. A wonderful area to hike and explore with lots of options to entice your visit. Nice information and photos. Enjoy your day.

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkürler Bursa’ya geldiğimde mutlaka gideceğim bir yürüyüş parkurum daha oldu sayenizde :) Bookmark’a attım, iple çekiyorum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bursa'ya gelip te bu taraflara gelmeye karar verirseniz, sizin için inanılmaz güzel bir parkur planım var:) Burası kısmen basit bir yer ve eminim Bursa'da daha güzel yerler vardır. Ama dediğim gibi sizin için güzel bir parkur planım cepte hazır ve sizi bekliyor:)

      Sil
  6. Buralar bide dağ eteği olduğu için daha tehlikeli.. Araba yollarında sıkıntı yok ama yürüyüş yolları bir anda tehlikeli hale gelebilecek potansiyele sahip.

    YanıtlaSil
  7. Henüz sıcak havaları göremedik ama havalar ısınca gidilecek güzel bir yer gibi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah görmeye başlayacağız güzel havaları:) Çevre illerden gelecekler için ideal bir yer:)

      Sil
  8. Çok güzel bir yer, görmeyi çok isterim:))) Özellikle böyle güzel bir yerde piknik yapmak çok keyifli olur:) Videoya bayıldım, suyun sesi nasıl huzur veriyor:) Fotoğraflar çok güzel, çok güzel bir yazı olmuş:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sağ olun:) Mutlu pazarlar:)

      Sil
  9. Ağaçlar altında yürüyüş keyifli olsa gerek hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam sinekler saldırmadıkça çok güzel:)

      Sil
  10. Yıllık izin öncesi tavsiyelerinizi değerlendiriyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bölgeye gelirseniz, haber verin, en güzel yerlerin listesini göndereyim:)

      Sil