Anadolu Feneri Gezisi | Hayat40tansonra

Anadolu Feneri

Genel:

Muhtemelen bugüne kadar yazdığım en kısa gezi yazısı ile beraberiz:) Burası bir önceki Anadolu Kavağı gezimde ziyaret ettiğim yerlerden ama oradan biraz daha bağımsız ve Anadolu Yakasının Karadeniz'e çıkış noktası olarak kabul edilen bir yer. Yani biraz daha özel ve ayrı bir yer:) Burayı önceki yazıya eklesem çok uzun olacaktı. Ayrı yazdım bu sefer de çok kısa oldu:) Kısa ama her zaman olduğu gibi size fayda sağlayacak bir yazı olduğunu düşünüyorum.

Önceki aylardan hatırlayan Arkadaşlar vardır, daha önce Rumeli Feneri ve Köyü ziyareti yapmış ve sonrasında Anadolu Feneri ziyareti de aklımda yer etmişti:) Madem Avrupa Yakası'nın Karadeniz'e çıkış noktasını ziyaret ettim, burayı da ziyaret etmeliydim. Gerçi orada bulduklarımın yarısını bile bulamadım ama görmüş ve keşfetmiş oldum:)

Anadolu Feneri

Bu fenerin hemen her kaynakta 1856 yılında Fransızlar tarafından yapıldığı yazsa da; esasında burada daha öncelerden (1755 yılı) ahşap bir fener olduğu ve bu feneri yakmaya gelen fenercilerin zamanla bölgeye yerleştiği, Anadolu Feneri köyünün de böylece kurulduğunu yazan kaynaklar diğerlerine göre biraz daha ciddi:) 1856 yılında Fransızlar tarafından şu an ki görünümüne kavuşturulmuş ve orijinalliğini koruyan sayılı fenerlerden birisi olduğu da kabul ediliyor. Burası ile Rumeli Feneri arasına bir hat çizildiğinde ve kuzeyine geçiş yapıldığında resmi olarak Karadeniz'e çıkmış sayılıyorsunuz:)

Fener'den Boğaz Manzarası

1980'li yıllara kadar askeri bölge içerisinde kalan fener, 80'li yılların sonunda sivilleştirilmiş. Belki de uzun yıllar askeri bölge olduğu için bölgede ki ormanlar inanılmaz güzel ve yaban hayatın halen sürdüğü de birçok kaynakta yazıyor. Umarım 3üncü köprüden dolayı başına birşey gelmez buraların:(

Ulaşım:

Anadolu Feneri Konum

Kendi aracı ile gelmek isteyenler için ulaşım son derece kolay. Yollar güzel ve tabela desteği çok iyi. Toplu taşıma sadece İETT otobüsleriyle sağlanıyor. Vapurla gelmek isterseniz önce Anadolu Kavağı'na, sonra oradan yine otobüse binerek Anadolu Fenerine ulaşabilirsiniz. 

Keşfet:

Anadolu Feneri Sahil

Daha önce de yazdığım gibi burası çok küçük bir köy, en azından gezilecek yerler anlamında kısıtlı. Rumeli Feneri Köyü gerçekten çok şirin ve gezmekten, oturmaktan büyük keyif aldığım bir yerdi. Ancak burası henüz turizm anlamında pek gelişmemiş ve bu sebeple imkanları kısıtlı. 

Bu şirin köyde neler var? Neler yapabilirsiniz?

Öncelikle buranın ilk görülecek yeri, genel kısmında detaylı anlattığım fener:) Fener'in çevresi güzel düzenlenmiş ve içeride oturmak için banklar koyularak, seyir terası haline getirilmiş. Buradan 180 dereceden biraz daha fazla boğaz ve Karadeniz manzarası izleme şansınız var. İçeriye son giriş saati 16.00 olarak belirlenmiş. Bu saatten sonra görevli feneri kapatarak oradan ayrılıyor ve içeri giremiyorsunuz.

Hamidi Evvel Cami

İkinci görülecek yer ise fener ile hemen hemen bitişik haldeki Hamidi Evvel Cami. 1880 yılında II. Abdülhamit tarafından yaptırılıyor ve manzara olarak belki de İstanbul'un en güzel konumda bulunan camisi :) Bu arada cami ismi bazı Arkadaşlara tanıdık gelebilir. Çünkü Beylerbeyi ve Emirgan'da da aynı ismi taşıyan 2 cami var.

Köy meydanı diye adlandıracağımız bir yer var. Ama bildik köy meydanları gibi kıraathane, koca bir çınarın olduğu tarzda değil. Zaten şu an kazı çalışması var. Tarihi bir eser ile ilgili devam eden bu çalışma ne yazık ki zaten olmayan meydanı şimdilik iyice bitirmiş.

Fener'den Karadeniz Manzarası

Bunlar harici fenere yakın birkaç tane de restoran/ kafe var. Manzara itibariyle çok güzel yerdeler ve buralardan da faydalanabilirsiniz. Fiyatlar makul seviyede.

Son olarak köye gelmeden mezarlık tabelasından sola döndüğünüzde sizi sahile, balıkçı barınağının olduğu yere indiren bir yol var. Buraya inerek denize yaklaşabilir, fenerin ve caminin daha güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Balıkçı Barınağı

Bunlar haricinde benim gördüğüm bir şey yok:) Sadece çok sade, çok şirin olduğu için bu bölgeye gelmişken 1 saatinizi ayırıp ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiyeler:

Her zaman olduğu gibi mevsim tavsiyem; yağmurların ve aşırı sıcakların olmadığı zamanlar. İlkbahar ve sonbahar ayları doğa ile iç içe olan bölge için ideal.

Anadolu Feneri tek başına ziyaret edilecek seviyede bir yer değil. Ama Beykoz ilçesi hem tarihi anlamda, hem de doğa güzellikleri anlamında çok zengin bir ilçe. Buraya yapılacak planlamaya Anadolu Feneri'ni de ilave edebilirisiniz.

Fotoğrafçı arkadaşlar için harika manzara fotoğrafları çekilebilecek bir yer. Özellikle tele-objektife sahip arkadaşları fazlasıyla mutlu edecektir.

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum Gönder

39 Yorumlar

  1. Tarihi yerleri küçük tarihi notlarla tanıtmanız ayrı bir güzellik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Gidilen yerin güzellikleri genelde gidilince keşfediliyor ama tarihi değeri çok merak edilmiyor:) O yüzden kısa kısa da olsa yazmaya gayret ediyorum:)

      Sil
  2. instagram hesabında gördüm abi burayı :) Hafta sonu için gezecek yerlere bakıyorum tabiki öncelik yine senin paylaştığın yerler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) İlk paylaşımlar instagram hikayeler, detaylar blog:)

      Sil
    2. Severek yakından takip ediyorum ;)

      Sil
  3. Manzarası harikaymış. Feneri merak ettim, insanın az olduğu yerler çok daha güzel gerçekten. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sessizlik her zaman ilk tercihimiz:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  4. 2. ve 3. fotoğraftaki yansımaya bayıldım:))) Çok güzel bir yermiş:))) Yazınızı okuyunca niye İstanbul'dan hemen döndüm diye düşünüyorum, görmedim burayı da:) Gezilecek o kadar çok yeri var ki, bitmiyor o ayrı konu:))) İnstagram hesabınızda paylaştığınızda da takip ediyorum, emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul bir iki haftada bitecek gibi değil:) Ben 1 senede anca yarıladım sayılır:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  5. Beautiful photos, I like the views. The lighthouse is a beauty and looks well cared for. Enjoy your weekend!

    YanıtlaSil
  6. Biz de gidip, senin gibi pek bir şey bulamayıp geri dönmüştük :D

    YanıtlaSil
  7. 2015 yazında boğaz turu ile Anadolu Kavağı'na kadar gitmiş, birkaç saat mola verilmiş, balık keyfi yapıp biraz da gezmiş, bu kez boğazın diğer hattından geri dönmüştük. Çok keyifli bir geziydi; ama şu an Anadolu Feneri'ni ve o güzel sahili görememiş olduğuma üzüldüm. Bir dahaki sefere umarım.Teşekkür ederim bu güzel yazı için. Güzel bir hafta sonu sizinle olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Değerli yorumlarınızı özlemişim:) Çok yer gezdim ama boğaz turu en büyük eksiğim.. Mutlu hafta sonları diliyorum bende, saygılar:)

      Sil
  8. Mavinin müthiş uyumu... Pazar gazetede!

    YanıtlaSil
  9. Çok teşekkür ederim:) Mutlu pazarlar:)

    YanıtlaSil
  10. Ben böyle yerlere gidince başka bir mutlu oluyorum, okuyunca da :)

    YanıtlaSil
  11. Ormanlara zarar gelmez inşallah hocam

    YanıtlaSil
  12. Thank you so much Brother:) Next time we make planning together:)

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar.
    Sebebini bilmediğim bir şekilde deniz fenerlerine hep ilgi duymuşumdur. Çok güzel bir fener paylaşımıydı. Paylaşım ve izlenimleriniz için teşekkür eder, emeğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  14. İtiraf ediyorum, tavsiyeler kısmında hep yiyecek bişi var mı diye bakıyorum ben :-)))))))))))))))
    Sevdiğim mekanlar, sevdiğim yerler ve bildiğim yerler ama yazıyı okuyunca bakıyorum bilmediğim neler neler

    Emeğine sağlık yine çok güzel bir yazı olmuş bu

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemek konusu en eksik kaldığım alan:( Öncelikle yemekle aram pek iyim değil, damak tadı kuvvetli olan biri değilim:) O yüzden de gittiğim yerlerde özel bir lezzet aramıyorum ama gezi yazıları yazan biri olarak bu konuyu da daha fazla etmem gerekiyor galiba:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  15. Great places as always!
    Have a nice week!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  16. Fotoğraflara bayıldım, özellikle balıkçı barınağını çok beğendim

    YanıtlaSil
  17. Buranın manzarasını geceleri daha çok seviyorum. ayrıntılı yazınız ve hafiften sanat tarihi dokunuşlarınız şahane. Yine dolu dolu bir gezi yazısı olmuş. Umarım gezerken keyif almışssınızdır ben okurken baya keyif aldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) İstanbul'da sadece bir kere gece turu yaptım ve o da 29 Ekim'e denk geldi ve inanılmaz kalabalık vardı:) Makinemi çantadan bile çıkartamadım:))) Ama hep aklımda bir gün sabaha doğru çıkıp bol bol İstanbul gece fotoğrafları çekmek:)

      Sil
  18. Beautiful views, have a great week!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  19. 2000 li yıllarda askerlik yaptım cok güzel bir köy

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir yerde askerlik yapmışsınız:)

      Sil