Dokumapark Gezi Rehberi | Antalya

Dokumapark Araba Müzesi

Genel:

Antalya tatilimizin dönüşünde, şehirden tam da çıkmak üzereyken tesadüf eseri gördüğümüz bir tabela ile yolumuzu değiştirdiğimiz, ama aslında bir Instagram Arkadaşımın paylaşımında görüp, sonradan orası olduğunu hatırladığım ve yorumlarda kendisine "Antalya'nın sadece deniz turizminden ibaret bir yer olmadığını gösteren paylaşımlar yaptığınız için teşekkür ederim" dediğim DOKUMAPARK bu yazımın konusu:)

Hatırlayan Arkadaşlar vardır diye tahmin ediyorum, daha önce SEKA Kağıt Müzesi'nin hikayesini anlatan bir yazı yazmıştım. Sonradan nasıl bir cazibe merkezi haline geldiğini uzun uzun anlatmıştım. Burası da benzer bir hikayesi olan ama cazibe merkezi olma konusunda oradan biraz daha güzel değerlendirilmiş bir yer. Baştan yazayım; Antalya'ya giden arkadaşlar burayı görmeden dönerse çok şey kaybeder:) Gönül fabrika olarak kalmasını, üretim yapmasını isterdi ama madem kapatılmış, AVM ya da saçma sapan bir yer olacağına bu şekilde değerlendirilmiş olması mutluluk verici:)

Antalya Dokumapark

Kısa tarihi bilgiler ile başlayalım:) 1950'li yıllarda temeli atılan fabrika 1961 yılında hizmete giriyor. Ve Cumhuriyet tarihinin, sanayileşme adımları anlamında Akdeniz Bölgesinde ki en önemli temsilcisi oluyor. Fabrikanın özelliklerinden birisi; açılması için yeterli para olmadığı için 700 kişilik müteşebbis heyetinin verdiği paralarla faaliyete geçmesi. O dönem için çok kısa sürede 6 milyon gibi ciddi bir rakam toplanıyor ve fabrika böylece ülkemizin önemli değerlerinden birisi oluyor. 

Diğer bir özelliği ise; kesintisiz üretim olduğu için, fabrika da sürekli bir yaşam oluyor ve bu kapsamda içeride lojmanlardan, yemekhaneye, kreşten, spor salonlarına kadar birçok tesis yapılıyor. Tabi o yılları düşündüğünüz zaman bu tesisler ciddi bir sosyalleşme ve rekreasyon merkezi oluyor. 2003 yılına kadar da binlerce ailenin geçim kapısı olan özel bir yer. 

Ancak 2003 yılına gelindiğinde zarar ettiği gerekçesi ile fabrika kapılarını üretim için kapatıyor. Bu tarihten sonra ise işler biraz karışıyor. Özelleştirme deniliyor ama yapılmıyor ve belediyeye devrediliyor. Sonrasında 49 yıllığına yabancı bir şirkete kiralanıyor. 2009 yılında el değiştiren Belediye tarafından olaya tekrar el koyulup, önce mahkeme kararı ile kiralama işini kaldırılıyor, sonrasında ise bu büyük ve özel alan, fabrikanın doğal yapısı bozulmadan ve içeride tek bir ağaç kesilmeden halkın kullanımı için parka dönüştürülüyor. Ama öyle sıradan bir park değil:) Keşfet kısmında detaylardan bahsedeceğim.

Ulaşım: 

Dokumapark Konum

Google Maps'e Dokumapark yazdığınızda sizi hedefinize ulaştırıyor. Ancak sizi yönlendirdiği yerde herhangi bir otopark yok. Ben arabayı, alanın yanında ki AVM ile aradan geçen yola bıraktım. Anladığım kadarıyla arka tarafta ücretsiz ve çok büyük bir açık otopark var. Aracınızı oraya bırakıp, çok az yürüyerek parka ulaşabilirsiniz. Dokumapark'ın birden fazla yaya girişi de mevcut.  

Keşfet:

İçeride her yeri özenle değerlendirilmiş birbirinden güzel alanlar var. Benim gezme sıram ile başlayalım:)

Anadolu Oyuncak Müzesi:

Anadolu Oyuncak Müzesi

Bahçesi ile birlikte 5 dönümlük araziye kurulan oyuncak müzesi, fabrikanın faaliyette olduğu dönemde kreş olarak hizmet veriyormuş. 15 salonda toplam 13 bin 800 oyuncağın sergilendiği harika bir yer:) Aslında tamamı oyuncaklardan oluşan bir yer değil. İçeride bazı salonlarda Antalya'ya özel yerlerin minyatür halleri de sergiliyor. İçeride lavabo, wc ile bir adet kafe mevcut. Ayrıca bahçe kısmı da en az iç alanlar kadar ilgi çekici:)

Oyuncak Müzesi Bahçe

Müze Dokumapark Kompleksinin bir parçası olarak 2017 yılında hizmete açılmış. Oyuncak müzesine giriş ücretli, yetişkinler için 8 TL, çocuklar için ise 5 TL. Pazartesi günleri hariç her gün 0930-1800 saatleri arsında ziyarete açık. Hafta sonları 19.00 a kadar açık:)

Nostaljik Araç Müzesi:

Antalya Araba Müzesi

Dokumapark içinde gezmekten en keyif aldığım yer burası. İki bölümden oluşan ve özenle hazırlanmış bir müze. Sanırım 70 civarı klasik araç sergileniyor. Tabi araçların en büyük özelliği ise yakın zamana kadar cadde ve sokaklarda gördüğümüz araçlar olması. Kamyondan tutunda otobüse kadar bir çok farklı araç var:) Yani sadece bilinen klasik arabalar değil:) 

Antalya Araba Müzesi

Aynı zamanda Türk Sinemasının en bilinen filmlerinden örneklerinde sergilendiği bir müze. Başta da yazdığım gibi gezmesi gerçekten çok keyifli bir müze. Giriş ücretsiz ve sabah 09.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Unutmadan burası fabrika faal iken ambar olarak kullanılan alanmış.

Bilim Merkezi:

Bilim Merkezi

2021 yılında Kepez Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliği ile hayata geçirilen Bilim Merkezi de Dokumapark'ın en etkili alanlarından.

Oradaydım:)

Pazartesi günleri hariç her gün 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık ve içeride kafeteryadan diğer kolaylık imkanlarına kadar bir çok alana sahip. Giriş ücreti yetişkinler için 8 TL, çocuklar için 5 TL. İçeride toplam 9 adet sergi alanı var. Ancak buraları bireysel gezme imkanınız yok. Sadece görevli rehber eşliğinde, grup halinde ve belirlenmiş zaman aralıklarında gezebiliyorsunuz. 12.500 metrekarelik iç alana sahip ve çok bakımlı, tertemiz bir yer. Yaşadığım Kocaeli'de ki Bilim Merkezi bireysel olarak gezilebiliyor ve zaman kısıtlaması yok. Ancak burada neden böyle bir yöntem uygulanıyor bilmiyorum.

Anadolu Şehitler Müzesi:

Anadolu Şehitleri Müzesi

Fabrikanın işletme binası olarak kullanılan bina şu an Anadolu Şehitler Müzesi olarak hizmet veriyor ve giriş ücretsiz. Gezerken insanın tüylerini diken diken eden manevi değeri yüksek bir müze. Antalya Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği ile Kepez Belediyesi işbirliğiyle kurulmuş ve Türkiye'de başka örneği olmayan bir müze. 

Anadolu Şehitler Müzesi

Alan olarak küçük olsa da bölümleri inceleyerek dolaştığınızda uzun süre geçirebileceğiniz bir müze. Mutlaka uğrayın ve hakkını vererek dolaşın.

Açık Hava Müzesi:

Açık Hava Müzesi

Burası 84 adet Anadolu Uygarlığı eserinin 1/25 oranında küçültülmüş minyatürlerinin sergilendiği alan. Çok özellikli değil, başka şehirlerde de örneği olan bir müze ama bakımlı olması, özenle hazırlanmış olması insanın dikkatini çekiyor.

Tabi açık hava olmasından dolayı sıcak havalarda insanı en çok bunaltan alanların başında geliyor:) O yüzden burayı erken saatlerde ya da akşam üzerine doğru gezmekte fayda var.

Bir Zamanlar Antalya Müzesi:

Bir Zamanlar Antalya Müzesi Giriş

Fabrikanın idari binasının müzeye dönüştürülmesi ile oluşturulan bu binada, Antalya ve Kepez'in hikayesi anlatılıyor. Diğer şehirlerde ki kent müzeleri gibi diyebiliriz. Giriş ücretli ve yetişkinler için 8 TL, çocuklar için 5 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Her gün 09.30-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Modern Sanatlar Galerisi:

Modern Sanatlar Galerisi

Burası ise eskiden fabrika yemekhanesiymiş:) 4 ayrı salon ve bin metrekarelik alanda eserler sergileniyor. Ayrıca dönemsel geçici sergiler ile de dikkat çeken bir galeri. Pazartesi hariç her gün 09.30-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Tren Kütüphanesi, Portakal Bahçesi, Orman Kütüphanesi, Botanik Park, Simülasyon Merkezi, Yeşilçam Kafe :

Tren Kütüphanesi denilen alanda, özel bir tırla başka şehirden getirilen 25 metre uzunluğunda ki vagon, bugün çocuklar için kütüphane hizmeti veriyor ve ilgi çekici, bol ziyaretçi ağırlayan alanlardan:) 

Orman Kütüphanesi

Orman Kütüphanesi ise Kocaeli Ormanya'da ki ne benzer şekilde yapılmış. Ama burada çok fazla ilgi görmüyor gibi:( Biz gittiğimizde neredeyse tamamen boştu. Tabi öğleden sonra olması ve sıcak havanın bunda etkisi olabilir. Buranın hemen yanında da bir portakal bahçesi var. Ayrıca Botanik Park'ta görülmeye değer diğer alanlardan birisi.

Simülasyon Merkezi

Simülasyon Merkezi ise Açık Hava Müzesinin hemen yanında ve 8D sinema salonu özelliği taşıyor. İçeride Antalya'nın doğa ve tarihi güzellikleri sanal ortamda tanıtılıyor. 

Yeşilçam Kafe

Son olarak eskiden fabrika müdürünün lojmanı olarak kullanılan bina şu an Yeşilçam Kafe olarak hizmet veriyor. Biz kullanmadık ama çok sıcak ve şirin bir ortam var. İçerisi Yeşilçam film afişleri ile sanatçıların karikatürleriyle süslenmiş.

Geçelim tavsiyelere:)

Tavsiyeler:

Antalya'da oturmayan Arkadaşlar için şehri ziyaret mevsimi genelde yaz ayları ve deniz tatili maksatlı olduğu için başka mevsim tavsiyesinde bulunmam çok anlamlı olmayacaktır:) O yüzden ya sabah erken saatlerde, ya da akşam müzeler kapanmadan gezmenizde fayda var. Bizim o gün için asıl niyetimiz Kaleiçi'ni gezmekti ama 45 derece sıcaklıkta mümkün olmadı:)

Tatil Pozları

Antalya genelde yaz tatilleri için tercih edilen bir yer olsa da gezgin ruhlu Arkadaşların çok iyi bildiği üzere, doğal ve tarihi güzellikleri ile de Ülkemizde önemli bir yere sahip. Bu yazıda bahsettiğim Dokumapark, özel bir tarihi olan ve ziyaret ettiğinizde görmeden dönmeyin diyeceğim yerlerden birisi.

Dokumapark'ta ki tüm alanlarda fotoğraf çekmek serbest ama makineye çok ihtiyaç duyacağınız alanlar değil. Sadece cep telefonu ile de güzel kareler, güzel anılar biriktirebilirsiniz:)

Kıyafet için bir önerim olmayacak:) Tamamen sizin tarz ve tercihinize kalmış.

Özellikle çocuklu aileler için ideal, hem sizlerin, hem de çocuklarınızın ilgisini fazlasıyla çekeceğine eminim:)

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

30 Yorumlar

  1. Gidemediğimiz göremediğimiz yerleri sayenizde yazı görselleriniz le görüp öğreniyoruz teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yermiş, Antalya'ya yolu düşen gidebilir. :) Deniz turizmini ben sevmem, o yüzden Antalya'ya yolumun düşeceğini sanmam. Tatil benim için doğayla iç içe olmaktır.
    En çok orman kütüphanesi ilgimi çekti. Paylaşım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında farklı mevsimlerde Antalya'nın doğa güzellikleri de eşsiz ama mesafe olarak biraz uzak ve gidip-gelmek biraz zahmetli:) Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Tatile gitmişken kültür sanatı da aradan çıkarmışsınız hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam hazır fırsat yakalamışken kaçırmadım:)

      Sil
  4. These museums offer a visitor a lot of cultural experiences and knowledge. Definitely a place to make a visit mandatory. Wonderful report again, have a great week.

    YanıtlaSil
  5. En dikkat çekici alanlardan birisi:)

    YanıtlaSil
  6. Tatile gidilen yerlerde yakınlarda bulunan ilginç ve tarihi yerleri gezmek doğamızda var. Burası da ilginç bir yermiş. Fotoğraflardan algıladığım sevimli ve ilgi yaratacak bir alan. Özellikle Yeşilçam kafeyi bir zamanlar lojman olarak hayal ettim, yapı muhteşemmiş cidden. :))
    Teşekkürler emeğinize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sağ olun 🙏 Her tatil sonrası kültürel bir yer ziyaret etmek alışkanlık haline geldi :)

      Sil
  7. Hazır yaz gelmişken blogunuzdaki yazıları gözden geçirip gezilecek yerlerin bir listesini yapmalıyım. :)

    YanıtlaSil
  8. Fabrikaları kapattılar bir bir. En azından burası şahane bir yer olmuş. Hiç duymamıştım burayı, merak etmedim değil:)

    YanıtlaSil
  9. Antalya'ya iş için çok gittim ama genelde kışın. Tatil amaçlı ve yaz mevsiminde hiç niyetlenmedim oralara. cidden sıcak yerler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında güzel mevsimlerde ziyaret etmişsiniz. Fırsat olursa bu parkada uğrayın :)

      Sil
    2. Nedense yorum adsız olarak girmiş.

      Sil
    3. Bu aralar telefondan yorum yapıldığında adsız olarak göründüğü söyleniyor. Belki size de öyle olmuştur.

      Sil
  10. Yazıyı okur okumaz ilgimi ilk çeken şey Orman Kütüphanesi:)))) Araba müzesi ve oyuncak müzesine ayrı bayıldım:))) instagramdan da keyifle takip ettim:))) Sizin bloğunuzu seviyorum, yazılarınız gerçekten çok keyifli, görmediğim, bilmediğim yerleri öğreniyorum:)))) Emeğinize sağlık:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim burada ki Ormanyadan sonra Antalya'da da orman kütüphanesi görmek beni de mutıu etti:) Çok teşekkür ederim 🙏 ☺️

      Sil
  11. Stunning places, nice review!
    Have a happy week!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  12. Bayılıyorum müze gezmeye.. Tatile gittiğim hiç bir yerde gezmedim ama başka şehirlere başka amaçlar için gidenlerdenim. biraz daha ileri yaşımda sadece müzeleri gezmek için her şehre uğrayacağım :) tanıtım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanılmaz bir müze zenginliği var Ülkemizde ama çoğu boş:) Çünkü müze kültürü ne yazık ki halen oturmadı:( Ben de İstanbul Müzelerine niyetlendim ama bitecek gibi değil:) Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Size çok uzak sayılmaz ve eminim ilgisini çekecektir:) Teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  14. I enjoyed getting to know a little bit of Antalya. It seems to me to be a very beautiful city and full of interest also at a historical level.
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much:) Antalya is very famous in Türkiye:)

      Sil
  15. Ne iyi yapmışsınız gitmişken kültürel aktivite de yapmışsınız:)
    Antalya'da böyle bir yer olduğunu bilmiyordum bile. Oyuncak müzesi ve araba müzesi de güzelmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çoğumuz Antalya'yı deniz turizmi ile tanıdı ama gerçekten de özellikle doğa turizmi açısından çok zengin bir yer. Ve tabi bu tür bir yerde güzellik katmış:) Teşekkür ederim:)

      Sil