İstanbul da Son Durum | Hayat40tansonra

Özel Fener Rum Ortaokul ve Lisesi

Bayram tatilini her ne kadar evde geçirmiş olsamda, tatilin son cuma günü kısa bir İstanbul gezisi yapmaya karar verdim. Uzun tatilden dolayı yolların boş olacağı düşüncem de haklı çıksam da İstanbul'un kalabalığında ne yazık ki değişen bir şey yok:)

Gezi güzergahının ilk noktası olarak Fener-Balat sokaklarını seçtim. Ve İzmit'ten yaklaşık 1 saat 15 dakika gibi çok kısa bir zamanda hedefime vardım. Bu zaman inanın son derece iyi, hafta içi bu 2 saate, hafta sonu ise daha fazla olabiliyor:) 

Renkli Balat Sokakları

Uzunca bir otopark arayışından sonra gezilecek yerlere en yakın özel bir otoparka arabayı bırakıp düştüm yollara. Ufak bir bilgi; bu bölgede ki otoparklarda 1 saat için 30 TL. ve sonrası her yarım saat için ilave 5-10 TL. ödeme yapmak zorundasınız. Eğer İSPARK bulabilirseniz saati 18 TL. 

Balat Sokakları

Daha önce bu sokakları çok detaylı gezdiğim için her mekana girmek gibi bir niyetim olmadı. Sadece sokaklarda yürümek, güzel bir yerde kahve çekmek ve ilgimi çeken bir şey olursa fotoğraflamak niyetiyle düştüm yollara. Eski yazıyı okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

:)

Fener-Balat sokakları her zaman olduğu gibi aşırı kalabalık:) İstediğiniz bir yeri fotoğraflamak için sıra beklemek zorundasınız, mekanların insansız fotoğrafını çekmek ise imkansız:) Özellikle sosyal medyada popüler olan Naftalin Kafe'de kahve içme niyetindeydim ama kalabalıktan mümkün olmadı. Bırakın mekanda yer bulmayı, önünde fotoğraf çektirmek için bile sıra olan bir yer:) Bende hemen yanında bulunan başka bir kafede mola verdim. Aslına bakarsanız burada ki her mekan birbirinden güzel dekore edilmiş ve kaliteli. Fiyatlar standardın biraz üzerinde ama göze alınacak seviyede:)

Naftalin Kafe

Daha önceki ziyaretimde pek dikkatimi çekmeyen ama bu sefer özellikle uğradığım yerlerden birisi de; Mistik Atölye Balat oldu. Burayı ilginç kılan ise mekanın sahibi Mistik Dede:) İnanılmaz hayat dolu, enerjik bir amca. Eğer yolunuz buralara düşerse mutlaka uğrayın. Özellikle Instagram'da dansları ve tarzı ile çok popüler bir insan:)

Mistik Atölye

Birkaç bilindik yapı, mekanın fotoğrafı sonrası yeni durak için yola çıktım. Güzel bir kumpir yemek ve boğaz manzarası izlemek için hedef Ortaköy:)

Balat'tan Son Kare

Yollar sakin ama sokaklar yine kabus:) Bu sefer İSPARK:) Ama bırakın beni, Ortaköy, Ortaköy olalı böyle insan kalabalığı görmüş müdür bilmiyorum:) Fotoğraf çekmeyi bırakın, yürümek, nefes almak bile bu kadar zor olamazdı...

Ortaköy'ün Meşhur Kumpircileri

Meşhur kumpircilerden kumpir almak mümkün ama onu yiyecek yer bulmak imkansız olduğu için, ben kapalı mekanlardan birini tercih ettim. Etmez olaydım, çünkü Ortaköy ve kumpir ikilisi için olan hayalim resmen yıkıldı:) Muhtemelen aşırı bir alım olduğu için kullanılan ürünlerin tamamı konserve yada soğuk gıda.. Nasılsa bir kez geleni ikinci kez getirme gibi bir dertleri yok:) Her gün binlerce farklı insan, farklı turist.. Nasılsa çok meşhur bir yer:)

Ortaköy Cami

Velhasıl burada da Ortaköy Camisinin farklı açılardan fotoğrafını çektikten sonra günbatımını Emirgan Sahilinde yakalamak için tekrar düştüm yollara:) Tabi burada ki meşhur sahafları unutmamak lazım. Sanırım bu kalabalıkta en doğru şey burayı gezmek ve sonrasında olabildiğince hızlı uzaklaşmak:)

Ortaköy Sahafları

Hiç abartısız size güzergahı ve durumunu yazıyorum:) Arnavutköy, Bebek, Emirgan, Sarıyer hattı boyunca araba ile ilerleyip uygun bir yer aradım. İstedim ki bir park edecek yer bulayım, boğazdan güzel günbatımı kareleri çekeyim:) Ama ne mümkün.. Tek bir yer bulamadım. Bu arada araba ile ilerlerken sahili de gözden geçirmeyi unutmadım. İnanılmaz bir insan kalabalığı.. Hani yer bulsam bile kendime bir boşluk bulup fotoğraf çekmek neredeyse imkansız:) Velhasıl Sarıyer'den aynı hattı kullanarak dönüşe geçtim. Bebek tarafına geldiğimde Türkan Sabancı Bebek Parkı'nın hemen karşısında tek arabalık bir yer bulup kendimi hemen oraya attım:) Tabi bu arada gün çoktan batmış ve hava kararmıştı. En azından güzel bir kafe bulur, bir çay içerim ve yediğim kumpirin tadını unuturum isteğiyle kendimi parka bıraktım. Denize sıfır güzel bir kafe buldum:) Neredeyse tamamı dolu kafede, tek Türk olarak çay içme keyfini yaşadıktan sonra düştüm geri yollara:) 

Kısacası İstanbul hep bildiğiniz gibi:) Hep kalabalık ve bazı yerleri artık hiç çekilmez durumda. Bu geziyi 15 Temmuz tarihinde yaptım. 19 Temmuz tarihinde bu sefer oğlumla bir arkadaşımı ziyaret için yine İstanbul'daydık. Ama gezi maksatlı değildi. Ziyaretimizin sadece bir bölümünde Eminönü'nde bir restorana gitmeye niyetlendik:) Ataköy'den Eminönü'ne gelip 45 dakika trafikte kaldık ve istediğimiz yere ulaşamadan geri dönmek zorunda kaldık. Tabi bu sadece trafiğin durumuydu. Fatih İlçesinde ki insan popülasyonu ve diğer durumlardan hiç bahsetmiyorum. Büyük konuşmak istemem ama bundan sonra özellikle Tarihi Yarımada ve karşıda az öne bahsettiğim sahil şeridine uzun süre gitmem gibi geliyor.

İstanbul'da ki son durum böyle:) Bir sürü olumsuz cümleden oluşan kısa bir yazı oldu ama ne yazık ki güzel İstanbul'un durumu böyle..

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimididen teşekkür ederim.

Yorum Gönder

36 Yorumlar

  1. İstanbul’da 7 sene yaşadım, bu şehirden asla gidemem falan diyordum, bir gittim, şimdi vallahi Allah düşürmesin diyorum :)) Düşürecekse de haftaiçi ve tatil dışı dönemde düşürsün bari :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezmek için güzel ama yaşamak bence zor:) Bende okullar dahil 10 sene üzerinde kaldım ama yaşamadım hiç:) Hep gidip geldim İzmit'e:)

      Sil
  2. The narrow streets I like but the crowds I don't. It happens everywhere during tourist season, people are bused in or drive in and they flood the streets with their presence. It's good for businesses but tough for the locals.
    Great photos and report. Have a great upcoming weekend.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. There is no such thing as tourist season in Istanbul :) It is a city full of tourists every month, every day.. That's why it's always crowded.. Thank you Bill, happy weekend:)

      Sil
  3. It must have been really bad since you were so disappointed. You usually see a lot of positives. I also hate crowds, but usually there are many tourists in a beautiful and popular places. Something for something. 😁 I admire you anyway, I couldn't stand there all day. 🙈Crowds, high temperatures and the city together it's too much for me 🤪I suggest now the bosom of nature for detoxification😃🤓Greetings 🙋‍♀️🤗😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. actually the best choice for summer months is nature trips and you are right about this :) But the closest and unknown places are in Istanbul for me :) I will do beautiful nature trips with September :) Happy weekend Ela:) Best wishes.

      Sil
  4. Merhaba.
    Ne yazık ki böyle İstanbul....
    İstanbul'da yaşayıp, gitmediğim, görmediğim o kadar cok semti var ki. Jele böyle gezi yazıları okuyunca daha bir kızıyorum kendime. Bu sene kızımla Balar turu istiyorduk. Yazınızdan notlar aldım. Teşekkürler 🙏🏻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam:)
      İstanbul'da yaşamak ile benim gibi sadece gezmek gerçekten çok farklı:) Daha önce uzun süre İstanbul'da bulunmuş biri olarak sizin durumunuz son derece normal aslında:) Ben gezgin gibi görünüyorum ama inanın yaşadığım şehirde halen bilmediğim bir çok yer var:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  5. Balat'ı çok merak ediyorum, İstanbul'a gittiğimde gidemedim ama inşallah bir daha gittiğimde:))) Naftalin Kafe genelde instagramda çok karşıma çıkıyor, güzel bir yer. Duvar resmine bayıldımm:))) Ortaköy'ü görmüştüm ama sahaflarına gitmedim. İstanbul gezmek için çok güzel ama bir İstanbul'lu olarak söylüyorum, yaşanacak şehir değil kesinlikle. Geçen ay gittiğimde gezerken ezildim resmen, herkes üstüne üstüne geliyor:) Sizin sayenizde de bilmediğimiz birçok yeri öğreniyoruz:))) Fotoğraflar mükemmel:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sonraki İstanbul gezinizi mutlaka haber verin, size güzel bir liste hazırlayıp gönderirim:) Çok gezi noktası olan bir şehir ama görülmesi gereken özel yerleri var. Teşekkür ederim, mutlu hafta sonları:)

      Sil
  6. Naftalin kafeyi ilk defa duydum hocam, sayende :) Konserve ya da soğuk gıda daya gitsin. Şu kafadan bir türlü kurtulamadık ülke olarak. Bizim burada da bir kafe var mesela. Daha önce çayları güzeldi. Ek yer yaptılar yoğunluktan. Ama şimdi serviste gecikmeler var ve çayı kötüleşmiş. Bir yer popüler olunca böyle oluyor hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam benim de duyduğum bir yer değildi ama sosyal medyada çok popüler:) Özellikle küçük yerlerde esnaf dikkatli olmalı, bir kişiyi ikinci kez getiremiyorsan, geçmiş olsun:) Ama Ortaköy gibi yerlerde bunun bir önemi yok:) Zaten bir kez gelen, ikinci kez gelmese de adamlar için fark etmiyor:)

      Sil
  7. İstanbul'un kalabalıklığı bitmez abi :D Çok güzel yerler keyifli geçmiştir umarım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Kardeşim:) Çok kötümser bir yazı oldu ama genel anlamda güzel bir geziydi:)

      Sil
  8. Kalabalığı sevmem ama İstanbul'a düştüm malesef. Atanıp gidersem çok mutlu olacağım, iş miş de yok burada zaten. Geziniz bu kez hayal kırıklığı olmuş, bence sakin yerler ve doğa çok daha iyi bir seçim olur. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah atanır ve kurtulursunuz:) İstanbul değişik bir yer.. Gezmeye güzel ama yaşamaya hiç uygun değil.. Tabi çok zengin değilseniz:)

      Sil
  9. Fener, Balat değişik ve güzel semtler:) İstanbul ziyaretinde görülmesi gereken yerler listesinde olması gereken semtler:) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. Haksız sayılmazsınız... Gezmek için bile bazen zor bir şehir:)

    YanıtlaSil
  11. Aman ne kadar güzelleşmiş her taraf. Pandemide sil baştan her bir köşeye bakım yapmışlar insanların özellikle de fotoğraf çekmek için ilk fırsatta izdiham yaratacağı öngörüsüyle. Ve bilmişler! Vakalar yeniden artışta kimsenin umuru değil. Soğuk kumpir olayı pek kötü olmuş. Konuyla ilgili görüşleriniz çok doğru.
    Velhasıl, fotoğraflar o kadar güzel ki, sayenizde ''oturduğum yerden rahatça'' pek güzel gezdim, gördüm. Gitmeye hiç gerek duymuyorum şu an.Bu vesileyle İstanbul hayali ertelenmiştir. Çok ciddiyim ve teşekkür ediyorum verdiğiniz değerli bilgiler için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim:) Yazılarınızı her daim takip ediyorum ama yorumlarda da olsa sesinizi duymak çok güzel:) İstanbul ve korona.. Böyle devam ederse sonbaharda çok vaka haberi dinleriz, duyarız:( Maske ve aşı öyle veya böyle koruyordu bence, ama şu an tamamen savunmasız bir insan kitlesi var.. Mutlu hafta sonları diliyorum, saygılar:)

      Sil
  12. İstanbula en son geldiğimde Ankaranın en kalabalık çarşısında dükkan işletiyordum,hafta sonları falan kalabalıktan adım atılamayan bir sokaktı düşünün,kalabalığa bu denli alışık olmama rağmen şehir üstüme üstüme gelmişti boğulmuştum.Mistik atölyeyi çok merak ettim.Balata hiç gitmedim tekrar gelirsem görmek istediğim ilk yer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'un kalabalığı gerçekten tuhaf... Mistik Atölye sahibi gerçekten o bölgede ki görmeye en değer yerlerden:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  13. İstanbul hafta içi güzel. Ben Üsküdar'dan Haliç Hattı ' na binip keyifle Balat' gittim ve bomboş naftalin kafede otutup döndüm arkadaşımla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende hafta içi gezileri tercih edenlerdenim ama bayram tatili boştur diye düşünmüştüm:) Sadece yollar boştu, insan kalabalığı fena..

      Sil
  14. Ah İstanbul!.
    Artık sadece hayalimdeki görüntüleriyle yetineceğim..
    Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş her zamanki gibi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Mutlu haftalar, saygılar:)

      Sil
  15. Mistik Atölye ne kadar şirin bir yer sahibi de Mistik Dede:) çok tatlı
    İstanbulu özlüyorum her şey çok güzelde dediğiniz gibi kalabalık olması ve trafiği düşününce Ankara'da yaşamaya devam diyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mistik Dede orjinal ve özel bir insan:) Çok kısa da olsa Ankara'da yaşadım ve İstanbul kalabalığına göre çok daha çekilir:)

      Sil
  16. Önceden İstanbul'dan başka şehre geçsem İstanbul'suz yapamam diyip ağlardım. Şimdi kurtulmak için uğraşıyorum. İstanbul'un hiçbir yeri artık ilgimi çekmiyor. Kalabalıktan o kadar boğuldum ki. İnsanların nezaketsizliği, mültecilerin hoyrat tavırları ve turistlerin gereksiz enerjileri bile beni yordu. Artık vapura binmek bile istemiyorum maalesef. Ona rağmen çektiğiniz fotoğraflarda bir insan gölgesinni bile bulunmaması içimi rahatlatmadı değil, ben galiba İstanbuldan değil insanlardan bıkmışımmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda sonuna kadar haklısınız:) Yarıya yarıya az insan olsa çok daha farklı olurdu.. Ama o zaman da sanırım İstanbul olmazdı:) Ortaköy-Sarıyer arası sahil şeridi (çok lüks mekanlar hariç) mülteci sorununa ilk defa bu kadar yakından şahit oldum.. Haberler az bile veriyormuş:(

      Sil
  17. Çok güzel resimler. İstanbul her giden için farklı bir gözle ve farklı bir yorumla anlatılıyor. Bu durumu farklı bir açıdan bize tanıttığınız için çok teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, sağolun 🙏 ☺️ 🙏

      Sil
  18. Ben Balat'ı çok severim, resmi tatil dışındaki hafta içi günlerinde olduğumuz sürece :) Mistik Dede de Naftalin Kafe de sıkça uğradığım yerler ama ikisinin de çok popüler olduğunu bilmiyordum bile. Balat'ın kafelerinin ve atölyecilerinin işletmecileri genelde çok tatlı insanlar oluyorlar, boş zamanlarda muhabbetleri de epey keyifli oluyor :)

    Ortaköy'ün sahaflarını bilmiyordum. Oraları mutlaka araştıracağım :) Bu keyifli yazı için emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim:) Balat gerçekten birçok kez gidilip, keyifli vakit geçirilecek yer. Kalabalık ta olsa çekilecek yerler:) Ama Ortaköy için aynı şeyi söyleyemiyorum..

      Sil
  19. Ada için 1 yıl içinde 3 kez gittik İstanbul'a hepsinde de arabayı kapı önünde bıraktı. Ya yürüyerek olmuyorsa toplu taşıma ile. Orada yaşadığım yıllarda bile otopark sorunda şimdi hiç uğraşılmaz modundayız eşimle birlikte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim ve benim de en azından belli bir yere kadar araba ile gittikten sonra toplu taşımayı düşünme zamanım geldi:) Çok ciddi bir zaman ve para kaybı...

      Sil