Saklı Cennet Eşme | Kartepe | Kocaeli

Eşme Sahil

Yaz aylarının bunaltıcı sıcağı, oğlumun okulunun tatil olması ve buna bağlı büyük bir keyifle her günümüzü birlikte geçirmemiz sebebiyle son dönemlerde şehir dışı gezilerim iyice azaldı diyerek başlamak istiyorum yazıma:) 

Sıcaklar, özellikle benim tarzımda gezi yapanlar için gerçekten çok ciddi bir sıkıntı. Gezi doğa ile içe olunca çok sıkıntı olmuyor ama şehir gezileri gerçekten çok bunaltıcı olabiliyor.. Hele ki benim gibi sıcaklarla aranız iyi değilse, en iyi yapılacak aktivite evde oturmak, ya da en yakın doğa ile iç içe serin yerleri seçmek olacaktır.

Eşme Sahil

Geçen hafta Ankara'dan gelen iki çok değerli Arkadaşım ve bize eşlik eden oğlumla birlikte gittiğimiz, bol bol fotoğraf çekip, muhabbet ettiğimiz, sıcak havaların bunaltıcı yanını bir nebze unuttuğumuz Kartepe İlçesine bağlı Eşme Mahallesinden kısaca bahsedip, bol bol görsel paylaşarak bu güzel yerle ilgili bilgiler vermek istiyorum:)

Eşme'nin konumu ile başlayalım.

Eşme Konum

Görselde görüldüğü gibi Sapanca Gölü kuzeyinin yaklaşık 1/3'lük kısmını Eşme kaplıyor. Mahallenin büyük kısmı D-100 karayolunun üzerinde kalsa da bizi ilgilendiren kısmı Eşme Sahil:) Yani yolun güneyinde kalan kısmı. Eşme'nin sınırlarına girdiğinizde merkezde sizi trafik ışıkları karşılayacak ve Eşme Sahil tabelasını takip ederek güneye ilerleyeceksiniz. Birkaç köy evini geçtikten sonra yaklaşık 5 dakika içerisinde de sahile varacaksınız.

Eşme Sahil

Eşme Sahil her ne kadar Sapanca Gölü'nün 1/3'lük kısmını kaplasa da tamamı kullanıma açık alan değil. Büyük çoğunluğu büyük sazlıklarla kaplı.

Kullanıma açık alanların bir kısmı özel işletmeler tarafından kapatılmış, geri kalan alan ise belediye tarafından düzenlenerek halkın kullanımına sunulmuş. İki kısımdan oluşan ve belediyenin düzenlediği bu alanlardan birinde banklar, mangal yapmak için alanlar ve oyun parkları var. Resmi olarak serbest mi bilmiyorum ama çadır kuran aileler vardı. Ayrıca birkaç tane de yol üzerinde park etmiş karavanlar gördüm. Diğer alan ise amfi tiyatro tarzında düzenlenmiş ama maksadını açıkçası şimdiye kadar çözemedim:) Özel işletmelerin olduğu yerler haricinde otopark yok. Ancak aracınızı yol üzerine bırakabiliyorsunuz.

Eşme Sahil

Sahil tarafında ise sanırım 3 tane özel işletme var. Kullanıma açık alanların en başında ve sonunda birer tane ve ortası diyebileceğimiz alanda bir tane daha özel işletme var. Ben tamamını denedim ve kesinlikle sahile inip sola döndüğünüzde en sonda bulunan işletmeyi tavsiye ediyorum. Yakın zamanda el değiştirmiş ve ciddi anlamda değişiklikler yapılarak harika bir alana çevrilmiş. Adı Bostanlar Kafe.

Eşme Sahil

İşletmenin sınırları içerisinde ki alanda yetişkinlerin göle girmesi yasak ama çocuklar için özel ve güvenli bir alan oluşturularak, çocuklar için göle girme imkanı sağlanmış. Bununla birlikte kanolarla göl turu imkanınız var. Ayrıca isterseniz tekne kiralayarak da göl turu yapabilirisiniz. Bu tarz etkinliklerle beraber içeride yeme-içme imkanı var ve menüleri son derece zengin.

Bostanlar Kafe

Yaz dönemi olduğu için biraz kalabalık ama kesinlikle bir Maşukiye kadar bunaltıcı bir insan kalabalığı yok. Ayrıca henüz yabancı turistler tarafından tam anlamıyla keşfedilmemiş bir yer olduğu için diğer yerlere göre daha cazip. Özellikle sonbahar ve sonrasında kimseciklerin olmadığı ve inanılmaz huzur veren bir yer. Tabi sahil kısmı, daha çok başka şehirlerde yaşayıp burada ev alan insanların yaz aylarında gelmesi nedeniyle kalabalıklaşıyor ama dediğim gibi eylülden itibaren hem kafa dinlemeye, hem de fotoğraf çekmeye gelinecek, sakin ve huzur bulma anlamında bölgenin en ideal yerlerinden:)

Sapanca Gölü

Eşme'nin tarihi ile ilgili çok fazla kaynak yok ama yakın zamanda koruma altına alınmış bir Roma Dönemi Köprüsü tespit edilmiş ve bu köprü burada yaşamın o tarihlere kadar uzandığını gösteriyor. Bunun dışında Osmanlı zamanından kalma bir tarihi cami dışında geçmişe ait eser yok. Anlayacağınız şu an sadece sahili için gelinecek bir yer:)

Boşa Kürek Çekenler:)

Bu arada Eşme ile ilgili en önemli şeylerden birisini yazmasam bu şirin yere haksızlık yapmış olurum:) O da meşhur Eşme Ayvası. Değeri yüksek bir ayva çeşidi olup, 11 ülkeye ihraç edilen bir meyve. Bu tarafa gelirseniz yol boyunca satılıyor, tavsiye ederim:)

Tabi ki başka şehirlerden özel olarak gelinir mi sorusu biraz size kalmış:) Ben bu şehirde yaşıyorum ve bana biraz uzak olmasına rağmen 2-3 ayda bir mutlaka burayı ziyaret eder, bol bol fotoğraf çekip, kafelerinde uzun uzun oturuyorum. Eğer yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı tavsiye ederim:)

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

28 Yorumlar

  1. Bu tür yerlerde kayık fotoğrafı çekmeden olmuyor. Ben de hep yaparım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında en güzel fotoğraflar, deniz, göl ve kayıklardan, teknelerden çıkıyor:)

      Sil
  2. İnsanların son zamanlarda özellikle bungalov evlerinin çoğalmasıyla tercih ettiği yerler olmaya başlandı. Önceden pek bilinmezdi şimdi sessizlik sakinlik için gidillen tatil köylerinden.
    Türkiye'de ayak basılan yer cennet gerçekten her kıyıda köşede illa ki bir güzellik yatıyor. Yakın zamanda Sapanca'ya gidecektim tatil için ama Eşme'yi de seçenekler içine alabilirim. Çok fazla turist uğrak yeri olmadığı için bize kalan güzellikler diyeceğim buraya..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle Sapanca civarında inanılmaz bir bungalov patlaması var:) İyi araştırıp, tercih yapılmalı.. Bir de Sapanca inanılmaz kalabalık, umarım beklentilerinizi karşılar:)

      Sil
  3. Resimler mekanın çok keyifli bir yer olduğunu söylüyor:) Bu sıcaklarda yapılacak en güzel aktivite böyle yerler bulmak, şehir kesinlikle çekilmiyor yoksa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız.. Allah'tan doğa ile iç içe bir şehirde yaşıyorum:)

      Sil
  4. Fotoğraf çekimleri güzel olmuş. Gerçekten sıcakta çok zor gezi yapmak. Tamamen ağaçlık yerler keyifli olabilir ama şehir de ve üstelik sıcaklıklar iyice yükselmişken bezdirici oluyor. Tebrik ediyorum sizi :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Aşırı sıcaklar beni fazlası ile etkiliyor ve açıkçası kafamı dışarı çıkartmaktan korkuyorum:) Allah'tan yazın bitmesine az kaldı...

      Sil
  5. Fotoğraflar içimi açtı resmen, bu berbat havalar için mükemmel bir yere benziyor :) Eşme ayvasını hiç duymamıştım, çok merak ettim. Yolum düşerse mutlaka tadacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam kafa dinlenmelik ve nefes almalık bir yer:) Eylülden sonra daha da sakin ve güzel olacak:)

      Sil
  6. Burayı bilmiyordum, yazınızdan öğrendim:))) Çok güzel ve keyifli bir yer, fotoğraflardan da fazlasıyla belli oluyor:))) Kayık fotoğraflarına ayrıca bayıldım:) Bu arada Eşme ayvasını gerçekten merak ettim:) Sapanca Gölü muhteşem görünüyor:))) Keyifle okudum yazınızı, emeğinize sağlık:)))




    fazlasıyla belli oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Eşme ayvası aslında en çok tercih edilen ve lezzetli olanlardan.. İstanbul'a gelen yada giden arkadaşlar genelde otobanı kullandığı için bu güzel yeri kaçırıyor:)

      Sil
  7. Muhteşem! Hem doğa hem çektiğiniz fotoğraflar! Kesinlikle görmeli! Bursa’dan ulaşıma bakacağım belki bir gece kalmalı çocuklar için iyi olur tabii iyileşip de gelebilirsek :/ :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz gelme imkanınız olursa bana haber verin:) Ve çok geçmiş olsun.. (Ormanya'da ki çadır kamp alanı çok güzel aklınızda olsun). Teşekkür ederim:)

      Sil
  8. Boşa kürek çekme olmaz hocam. Kas yapmış olursun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da mantıklı Hocam, boş diye bakmamak lazım, haklısın:)

      Sil
  9. Sudaki çocukların olduğu fotoğrafa bayıldım.

    YanıtlaSil
  10. Keyifli bir gezi olmuş.Fotoğrafları instagramda görüp bayılmıştım,hatta belki kayıkların resmini yaparım diye düşünerek postu kaydettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Bazı fotoğraflar gerçekten tam resimlik:) Umarım yaparsınız ve görme imkanım olur benim de:)

      Sil
  11. Merhabalar.
    Boğaza durmayan ayvaya biz ekmek ayvası deriz. Demek ki, Eşme ayvası da böyle lezzetli ve boğaza durmayan bir ayva çeşidi.
    Kocaeli'ni, Marmara'nın incisi yerleşim yerlerinden biri olarak görüyorum. Bu güzel ve keyifli paylaşımınız için kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey;
      Sanayi şehri olarak nam salmış ama Sapanca Gölü ile sayısız göleti, Karadeniz ve Marmara'ya kıyısı, yüksek dağları, şelale, yayla ve kanyonları ile tam bir turizm kenti:) Tabi kültürel zenginliği de başka bir özelliği:) Çok teşekkür ederim, saygılarımla.

      Sil
  12. Fotoğraflar harika, o kayıklara binmek isterdim. :) Çok güzel bir yermiş, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim:) Kayıkları kiralama imkanı var ve gerçekten güzel bir yer:)

      Sil
  13. Sıcaklarla benim de aram iyi değil haliyle gezmekte kolay olmuyor. Eşme'ye bayıldım çok hoş bir yer fotografik açıdan da zengin çekilecek çok şey var.
    Hele ki boşa kürek çekenler konulu kareniz çok güzel:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Böyle özel yerleri fotoğrafçı arkadaşlar ile gezmek daha keyifli oluyor:)

      Sil
  14. Eşme benim güzel köyüm.Çok seviyorum ve böyle bir yerde doğup büyüdüğüm için kendimi çok şanslı hissediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten şanslısınız. Her gittiğimde yeni kareler çekebildiğim, güzelliği ve insanı ile huzur veren bir mahalle:)

      Sil