Düzce Gezisi | Efteni Gölü, Balıklı ve Pürenli Yaylaları

Balıklı Yaylası

Genel: 

Yaşadığım şehre 1,5 saat uzaklıktaki Düzce'nin bu kadar güzel bir şehir olabileceğini inanın hiç bilmiyordum. Özellikle de doğa ile iç içe olan yerlerini. Instagram sayesinde tanıştığım ve hayatıma değer katan Özcan Abi'nin, çadır kampı ve foto safari (fotoğraf çekmek için doğal yaşam alanlarına düzenlenen gezi) için bir araya gelme teklifi olmasa belki de uzun bir süre daha bu güzelliklerin farkına varamayacaktım. 

Önceki yıllarda Düzce merkezin kuzeyinde, yani Karadeniz tarafında kalan Akçakoca ve çevresini ziyaret etmiştim. Ama o gezi daha çok sahil ilçesi ve etrafında ki tarihi değere sahip yerleri keşfetme içerikli olmuştu. Akçakoca gezimin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Bu sefer ise; tamamen doğa ile iç iç yerlerin keşfini yaptık. Bu gezi aynı zamanda benim ilk çadır kampı deneyimimi yaşamama da vesile oldu:) 

2 gece ve 3 gün süren gezimizi iki yazı dizisi olarak sizlerle paylaşacağım. Hazırsanız bu ilk yazıda sizleri Düzce sınırları içinde Efteni Gölü ile Balıklı ve Pürenli Yaylalarına götürüyorum :)

Ulaşım ile ilgili hususları alt başlıklar altında kısa kısa anlatacağım.

Keşfet :

Efteni Gölü:

Efteni Gölü ve İskelesi

Efteni Gölüne ulaşım için kullandığınız uygulamaya, Efteni Gölü İskele olarak giriş yaparsanız, aracınız sizi, göl çevresinde görsel değeri en yüksek, hatta görülmesi gereken tek yere hatasız götürecektir. Düzce merkezden 20 dakika, İstanbul ve Ankara'dan ise yaklaşık 1,5 saatte ulaşabileceğiniz bu yer için kullanacağınız yollar son derece düzgün. Yoğun kar yağışı hariç her türlü araç ile rahatça ulaşabilirsiniz.

Göl doğal bir oluşum. Elmacık Dağı üzerinden, Düzce Ovası'na gelen akarsu, derelerin birleştiği ve bu göl vasıtasıyla Büyük Melen'e bağlanarak, Karadeniz'e döküldüğü ekolojik ağın düğüm noktası olarak tanımlanıyor.  

Oradaydım:)


1992 yılında yaban hayatın korunması adına koruma altına alınmış ve avcılık yasaklanmış. Şu an için 35 tanesi yerleşik olmak üzere toplam 150 çeşit kuşa ev sahipliği yapıyor. Kuş fotoğrafçıları için göç mevsimlerinde harika görseller yakalanabilecek bir yer:)

Bunun yanı sıra 5 farklı bitki kuşağına rastlanan zengin bir ekolojik sisteme sahip.

Bu ekolojik sistemi izlemek için de alanın bir bölümüne ahşaptan seyir terası ile iskele inşa edilmiş. Hatta bizim ziyaretimizde seyir terasının hemen yanına daha sağlam ve modern bir seyir terasının inşası tamamlanmak üzereydi. Belki ilerleyen yıllarda önüne yeni bir iskele daha yapılır. Çünkü mevcut iskele ve seyir terası pek emniyetli değil. Üzerine 2 kişi çıktığında sallanmaya başlayan, yaklaşık 10 metre yüksekliğinde ki kule herkesin çıkmak isteyeceği bir yer değil gibi:)

Gözlem Kulesi ve İşletme

Alana girişin sağ tarafında ise yine ahşaptan bir yol ve oturmak için banklar yapılmış. Seyir terasının iskele tarafına ise daha önceden olmayan bir kafe/ işletme yapılmış. Biz gittiğimizde hizmet vermiyordu. Buraya insanlar geldiğinde çay/ kahve içebilecekleri, yada bir şeyler yiyebilecekleri bir yer yapılması çok mantıklı ama etrafta o kadar boş ve müsait alan varken iskele ile seyir terasının arasına çok mantıklı olmayan bir mimari ile ek yapılması göze çok hoş görünmüyor. Umarım yan tarafa yapılan yerde kullanım alana daha mantıklı olacak bir şeyler olur:) 

İskele üzerindeyken gölün güzelliği pek belli olmuyor, çünkü her yer yüksek sazlıklarla çevrili. Tabi içtiği suyun pet şişesini yada içip bitirdiği alkolün kutusunu göle atan insan görünümlülerin etrafa verdiği kirlilikten hiç bahsetmiyorum. Ancak seyir terasına çıktığınızda her şey bir anda değişiyor ve gölün büyük kısmını gördüğünüz harika bir manzara ile karşılaşıyorsunuz:) Bu taraflara geldiğinizde yada kuş fotoğrafçılığına merakınız ve yeterli fotoğrafçılık ekipmanınız varsa ziyaret edilebilecek bir yer.

Balıklı Yaylası:

Balıklı Yaylası

Bir sonraki planımız her ne kadar Pürenli Yaylası olsa da, yol üzerinde ki tabela desteğinin yetersizliğinden dolayı, yol bizi Balıklı Yaylasına çıkarttı:) Burası da planlarımız içinde vardı ama önceliğimiz değildi ve duruma göre uğrayıp, uğramamaya sonradan karar vereceğimiz bir yerdi. İyi ki yol bizi buraya çıkartmış, çünkü hayran kaldığımız bir yer oldu:)

Burada yol tavsiyesi vermeyeceğim. Sadece alternatifi olan ama mevsime bağlı biraz sıkıntılı bir yol. Bölge ile ilgili yapılan yorumlarda çoğunlukla yolun kötü olmasından bahsediliyor ama biz normal binek araç ile sıkıntısız olarak hedefe ulaştık. Mesafe kısa ama dağ yolu olduğu için çok düşük süratle ilerlemek zorunda kalıyorsunuz. Sadece dikkat etmeniz gereken yağmur anı, hemen sonrası ve karlı iken yüksek, dört çeker aracınız yoksa gitmeye kalkmayın:) Ciddi sıkıntı yaşama ihtimaliniz yüksek.

Yol Manzarası:)

Ulaşım ile ilgili son olarak, bu mevsimde giderseniz bugüne kadar en güzel araba yolculuğu yaşayacağınızın garantisini veriyorum:) Masal gibi, kartpostallardan çıkmış gibi bir yol:)

Yayla, Gölorman sınırları içerisinde ve Elmacık Dağları üzerinde, yaklaşık 1400 metre yükseklikte, Düzce'nin en güzel yaylalarından biri. Yaylanın ortasından, bu mevsimde biraz cılız olsa da geçen bir de su kaynağı da var.

Burası doğa yürüyüşleri, çadır kampı ve foto safari için uygun bir alan. Birçok yayla evinin olması da çevreyi özellikle çadır kampı için güvenli bir hale getiriyor. Ama biz hedef Pürenli'de konaklamak olduğu için burayı pas geçtik:) Yaylada benim gördüğüm kadarıyla wc yada benzeri bir kolaylık yok. Ama kullanabileceğiniz su var. 

Balıklı Yaylası

Tabi bu mevsim artık yayla evlerinin boşaldığı dönem ve hafta içi çadır kampı yapmak için gelen insan pek yok. O yüzden kamp konusunda tecrübeli değilseniz, bu kadar ıssızken daha güvenlikli yerde kalmayı tercih etmeyi aklınızda bulundurun. Son olarak bu bölgede ve diğerlerinde telefon çekmiyor. Sadece yol üzerinde aralarda gidip geliyor. Bu yüzden gideceğiniz güzergahı ve noktaları tanıdıklara haber vermekte fayda var.


Pürenli Yaylası:

Pürenli Yaylası

Burası muhtemelen Düzce'nin en güzel yaylası:) Yine özel bir yol tavsiyesi vermeyeceğim. Az önce olduğu gibi ulaşım alternatifi bol bir yayla. Sadece aklınızda tutmanız gereken isterseniz Güzeldere Tabiat Parkı, isterseniz Taşkesti tarafından buraya ulaşabileceğiniz. Çünkü bu iki yol en düzgün olanları.

Yayla, Düzce Gölyaka ilçesi sınırları içinde. Yemyeşil bir alana sahip yaylayı, güzel bir de gölet süslüyor. Zaten burayı özel kılan, görselliğini artıran da bu gölet. Burada da yükseklik yaklaşık 1400 metre civarında. Balıklı'ya göre biraz daha popüler olduğu için imkanları biraz daha fazla. Muhtemelen çadır kampının sık yapıldığı zamanlarda, özellikle de hafta sonları açık olan küçük şirin tesisler var. Muhtemelen diyorum çünkü biz gittiğimizde yayla evleri boş, tesis olduğunu düşündüğümüz yerler kapalıydı:)

Pürenli Yaylası

Burada en güzel yapılacak aktiviteler, foto-safari, doğa yürüyüşü ve yine çadır kampı yapmak olacaktır. Alanın bir çok yerinde kamp yapmak yasaktır diye tabelalar var. Biz gittiğimizde bizden başka kimse olmadığı için haliyle çadır kuran da yoktu. Ama hafta sonu buraya çadır kampı turları düzenlendiğini biliyorum. Yani o tabelalar biraz göstermelik gibi. Siz yine de işinizi sağlama almak için, muhtarı arayabilirsiniz. Tabelalardan birinde kendisinin cep telefonu numarası yazıyor. Burada da telefon çekmiyor. Ama orman tarafına doğru 150-200 metre giderseniz çeken bir alan var:) Yada alanın tam ortasında ki çeşme de aralarda çekiyor:)

Planımız Pürenli de kalmak olsada, bölgenin tenhalığı, yasak tabelaları ve soğuk hava bizi Abant'a yönlendirdi. Açıkçası iyi ki de öyle olmuş, çünkü bulduğumuz harika yer, bizi 2 gece boyunca fazlasıyla memnun etti. Ve Pürenli'de çektiğimiz fotoğraflar sonrası Taşkesti üzerinden Abant'a ilk çadır deneyimimi yaşamak için yola koyulduk. 

Abant Gölü Tabiat Parkı Kamp Alanı

Çadır deneyimimi ve bunu ilk defa deneyen biri olarak bu konuda ki gözlemlerimi BENİM GİBİ AMATÖRLER için fikirlerimi ayrı bir yazı ile paylaşacağım:)

Bizim keşfettiğimiz yerler bunlardı. Geçelim tavsiyelere.

Tavsiyeler:

Öncelikli tavsiyem fotoğrafçılık üzerine. Bu bölgede harika doğa manzaraları, yayla evleri çekme imkanı bulacaksınız. Özellikle geniş açılı lensler buralarda işinize çok yarayacaktır. Yine tele objektife yakın lensler kullanmakta sizi mutlu edecektir.

Kıyafet konusundan sanırım çok bahsetmeye gerek yok:) Bu tarz yerlerde kullanılacak ekipman ile ilgili yazdığım detaylı bir yazı var. Buradan göz atabilirsiniz.

Bu bölge için sanırım en uygun mevsimler, hem gezmek, hem de çadır kampı için ekim ve kasım ayları diye düşünüyorum. Hem sonbahar renklerinin en olgunlaştığı, hem de sıcaklıklardan dolayı çadır kampı için son dönem diye düşünüyorum. Tabi çadır kampı için yeterli ekipmanınız varsa karlar altında da kamp yapmayı düşünebilirisiniz. İlkbahar aylarını da dikkate alın:)

Düzce Gezisi

Ulaşım konusunda çok fazla detaya girmedim. Çünkü yazıda da belirttiğim gibi alternatifleri olan ama yolları çok düzgün olmayan bir bölge. Çok fazla tomruk kamyonu ve traktörün kullandığı bir yol. Tek tavsiyem, mevsim koşullarını dikkate alarak yola çıkmanız ve yolda dikkatli seyahat etmeniz.

Ben her ne kadar 3 yeri anlatmış olsamda bölgede başka güzel yayla, tabiat parkları da var. Özellikle Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı çok tavsiye edilen yerlerden. İyi bir zaman planlaması ile diğer yerleri de listenize alabilirsiniz.

İlk gün Düzce'de geçirdiğimiz zaman, gördüğümüz yerler ve tavsiyelerim bunlardı:) Yeni yazıda görüşmek üzere. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum Gönder

25 Yorumlar

  1. Düzce'de yayla mı varmış aaa :) Geçen hafta gidecektim ama sonra planım iptal oldu. Nasıl güzel yerlermiş yahu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz mı:) Hemde bayağı çok ve bende yeni öğrendim:) Sadece yollar be saatten sonra birazcık sıkıntılı olur. Bi de çooookkkk soğuk...

      Sil
  2. Düzce'nin şehir merkezinde kısa gezintilerim olmuştu çok da beğenmiştim fakat bu kadar güzel doğal güzelliklere sahip olduğunu bilmiyordum. Fotoğraflar şimdiye kadar çektikleriniz arasında en güzelleri olabilir mi diye düşünmeden edemedim. Sonbaharın ikramları olsa gerek. Telefonun yer yer çekmemesi handikap tabi. Ama belki o da ikramdır kim bilir 😊. Emeğinize yüreğinize sağlık Sezgin Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende yıllarca ne yazık ki yanı başımda bu kadar güzel yer olduğunu bilmeyerek yaşamışım Sibel Hanım:) Fotoğraflar ile ilgili yaptığınız yoruma bende katılıyorum.. Fotoğraf için insan faktörü dışındaki her şey ideale çok yakındı ve kartpostal tadında kareler çıktı:) Tabi yanımda bu işe yıllarını vermiş birinden tavsiyeler almış olmamın da etkisi büyüktü:) Çok teşekkür ederim, saygılar.

      Sil
  3. Gerçekten güzel bir yere benziyor. Yolumuz düşerse uğramalı buralara. Bu arada çadır çok keyiflidir bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çadır işini gerçekten çok sevdim:) Gece -3 derece olmasına rağmen, mutlu mesut ayrıldım buralardan:)

      Sil
  4. Pürenli Yaylası çok güzelmiş, manzaralar harika. Çadır kampını hep merak ederim ama böcek vardır diye sıcak bakamıyorum. :) Güzel bir gezi olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim en büyük tedirginliklerimden biri de aynıydı:) Ama çadırlar ona uygun, içeri sinek dahi giremiyor:) Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Beautiful photos and views. The tents remind me when my daughter was young and we went camping, had lots of fun times.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you Bill:) This was my first experience about camping:)

      Sil
  6. Balıklı ve Pürenli yaylasını çok beğendim. Aslında ilk baştaki göl de çok güzel ama sanırım biraz daha güvenli bir hale getirilmeli seyir alanları. Ah bu oraya buraya çöp atan insanları nasıl eğiticez :( Çok acı ya.. berbat bir yer bırakıyoruz gitgide çocuklara..
    Elinize sağlık, fotoğraflar ve detay yazı harikaydı.. 👏👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efteni Gölü için çok haklısınız. Hafta içi resmen terk edilmiş bir yer havası var ve tedirgin edici:( Pandemi dönenimde doğa kendini kısa sürede toparlamıştı ama biz insanlar işte..

      Teşekkür ederim, saygılar:)

      Sil
  7. Düzce'den geçtim ama bu kadar güzel bir yer olduğunu bilmiyordum.Özellikle fotoğraflarınız çok başarılı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğenmenize mutlu oldum:)

      Sil
  8. Ben teşekkür ederim, sağ olun:)

    YanıtlaSil
  9. Sonbaharın renkleri ile çok bi çok güzel görünüyor mekanlar, kadrajınıza sağlık. Bakmak bile iç açıyor, içinde bulunup yaşamak çok daha müthiş olmalı. Çadır ve kamp deneyimi pek mümkün değil:) ama gidip gezip görmek lazım kesinlikle, teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Çadır konusunda bende çok tereddütler yaşadım ama hiç ummadığım kadar çok memnun kaldım:) Saygılar.

      Sil
  10. sonbahar en güzel mevsim gönlümde, bu kareler ile neden olduğunu bir daha anlamış oldum, çok güzel ve fevkalede manzaralara sahne oluyor bu mevsim :) Kamp hep istiyoruz daaa:) aklımızda olsun burası da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bütün sene Ekim-Kasım ayları olsun isteyenlerdenim:) Bu bölge sıcaklık olarak an itibariyle biraz sıkıntılı ama baharda da çok güzel olacağına eminim.. Kesinlikle denemelisiniz:)

      Sil
  11. Denemden bilmek çok zor kamp işini:) Bende yapamam sanıyordum ama gerçekten çok keyifliydi.. Çok teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  12. Bizim buraları beğenmene sevindim hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok beğendim Hocam:) O kadar ki yakında yine geliyorum:)

      Sil
  13. O zaman ki hali eminim çok daha güzeldir:) Ve karla kaplı yaylaların, evlerin güzelliğini hayal etmek bile zor:) Aslında yaşlı ruh demeyelim, daha bilinçli ve keyifli vakit geçirmeyi o yaşlarda keşfetmiş olmak diyelim:) Ben her ne kadar yeni keşfetmeye başlasam da:))) Ben teşekkür ederim, ikinci bölüm foto safari olacak..

    YanıtlaSil
  14. I know I would love to visit this land.
    Good week

    YanıtlaSil