Samsun Gezi Rehberi-1 | Hayat40tansonra


Bandırma Vapuru Müzesi

Samsun ile ilgili kısa kısa bilgiler vermiş olduğum bir önceki yazıya buradan ulaşabilirsiniz diyerek Samsun Merkez'de görülecek yerler ile ilgili detaylara gireceğimiz ilk yazımıza başlayalım. Uzun zamandır klavye başına geçmediğim için biraz dağınık bir yazı olabilir. Şimdiden kusura bakmayın:)

Samsun'un 17 ilçesinden 10 tanesinin Karadeniz'e kıyısı var ama benim merkez olarak ele alacağım ve görülecek yerler olarak bünyesinde en fazla mekanı (neredeyse tamamı) barındıran ilçeler, birbirine komşu olan İlkadım (merkez ilçe) ve Atakum. Aslında Canik ilçesi ile İlkadımla iç içe diyebiliriz ama görülecek yerler açısından İlkadım ile kıyaslamak mümkün değil.

Merkez ilçe olan İlkadım'da, önce benim gezdiğim yerler, sonra da görülmesi gereken diğer yerleri kısa bir liste olarak yazacağım. Başlangıcı müzeler ile yapalım:)

Samsun Müzesi;

Samsun Müzesi

Samsun'da belediyeler tarafından halkın hizmetine sunulan 9 adet müze var. Bunlardan 1'er tanesi Canik, Havza ve Bafra'da, diğer 7 adet müzenin tamamı İlkadım İlçesinde bulunuyor. Hepsini gezmek eminim çok keyiflidir ama benim bunlardan 3 tanesi ilgimi çekti ve bunlardan ilk anlatacağım yer Samsun Müzesi olacak.

Samsun Müzesi Konum

Samsun merkezinin merkezini:) Büyük Cami olarak kabul edersek, araba ile 5 dk., yürüme zamanı ise yaklaşık 25-30 dk. mesafede. Yani aslında burayı da bir nevi merkez olarak kabul edebiliriz. 

Müzenin girişi ana yolun aksi istikametinde yani deniz tarafında ve yeterli büyüklükte ücretsiz otoparkı mevcut. 

Haftanın her günü ziyarete açık. Yaz-kış sabah 08.30 da açılıyor. Yazın saat 20.30, kışın ise saat 16.30'a kadar ziyaret edebiliyorsunuz. Giriş için müze kart geçerli. Müze kartınız yoksa ve yetişkinseniz giriş ücreti 60 TL. Bu arada unutmadan belirteyim, müze kart işi artık dijitalleşti. Yani kartı gösterir girerim dönemi sona erdi. Artık mecburi olarak MüzeKart uygulamasını cep telefonunuza indirip, telefondan karekod okutarak giriş yapabiliyorsunuz.  

Samsun Müzesi. Kaymak: İha.com.tr

Müze çok yeni, Mart 2024 ayında hizmete girmiş ve en önemli özelliği Karadeniz bölgesinin en büyük müzesi olması. 7 bin üzeri eserin sergilendiği, yaklaşık 15bin metrekarelik bir alanda yer alan müzenin mimarisi de çok ilgi çekici. Karadeniz'in hırçın dalgalarından esinlenerek yapılmış. Ama dalgalara olmasa da suya pek dayanıklı değil gibi:) Geldiğim gün yağan yağmur sonrasındaki gün yaptığımız ziyarette 12 bölümden oluşan sergi alanının bir kısmı su basması nedeniyle kapalıydı. Ama tabi ki bu durum müzeyi çok beğenmiş olmama engel olamadı:)

Oradaydık:)

Epi-Paleolitik (Neolotik (Yerleşik hayata geçilen dönem) çağa geçiş süreci ) Çağ'dan başlayıp, Milli Mücadele Dönemi tarihi eserleri ve canlandırmalarından meydana gelen müzenin her alanı başlı başına tarih kokuyor ve görsel anlamda çok güzel planlamış. 




Müzeden Eserler

Bizim en büyük şansımız ise; o gün Merzifon'dan müzeye gönüllü olarak gelen ve yakında yüksek lisansa başlayacak olan Rehber Özgür Bey'in müze tanıtımı için birçok ziyaretçi arasından bizim seçmesi oldu. Alanında uzman ve işini severek yapan bir insanın anlatımı ile müzeyi gezmek gerçekten çok daha anlamlı ve keyifliydi. Kendisine buradan teşekkürler.
 
Eserler ile ilgili detaylara girmeyeceğim. Sadece benim en çok ilgimi çeken lahitlerdi. Yukarıda bir fotoğrafını gördüğünüz lahit, benim daha önce müzelerde rastlamadığım türdeydi ve ilgimi epey çekti. Burası Samsun'a geldiyseniz, uğramanızı tavsiye edeceğim bir müze. Ancak tarih konusuna yada müzelere özel bir ilginiz varsa bu müze için gelip/ gelmemek sizin takdirinizde:)

Amazon Köyü Açık Hava Müzesi ve Bandırma Gemi Müzesine geçmeden hemen önce kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Her iki müzenin de içinde bulunduğu doğal yaşam alanları harika değerlendirilmiş yerler. O yüzden buralarla ilgili kısa bilgiler verip müze anlatımlarıma devam etmek istiyorum.

Samsun Batıpark - Doğupark

Merkez ilçe İlkadım'ın denize bakan yüzünün doğu sınırında, Canik'e bağlı Doğupark, batı sınırında ise Batıpark bulunuyor. Bandırma Gemi Müzesi Doğupark, Amazon Köyü Açık Hava Müzesi ise Batıpark'ta sınırları içinde. Her ikisi de, özellikle Batıpark devasa büyüklükte, birçok tesis ve kolaylığı içinde barındıran, doğaya çok fazla müdahalede edilmeden halkın hizmetine açılmış cazibe merkezleri. Bu anlamda ilgili belediyeleri gerçekten tebrik etmek lazım.

Her iki parkında tüm ziyaretçilerine yetecek ücretsiz otoparkları, spor alanları, restoran ve kafeleri, piknik alanları ile seyir terasları bulunuyor. Samsun'a giderseniz özellikle Batıpark'ı ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Geçelim Amazon Köyü Açık Hava Müzesine.

Amazon Köyü Açık Hava Müzesi:

Amazon Kadını Heykeli

Burası Samsun ile ilgili paylaşım yapanlardan gördüğüm ve ebatlarını çok merak ettiğim, fotoğraflamak istediğim yerlerden biriydi. Ve ebatlar gerçekten çok büyük ve şaşırtıcı:) Amazon Köyü, Batıpark içinde 50bin metrekarelik bir alana kurulmuş olan Amazon Adası isimli yerin üzerinde, yaklaşık 2,5 dönümlük bir araziye 5 ay gibi kısa bir sürede, Büyükşehir Belediyesi ve 19 Mayıs Üniversitesi işbirliği ile yapılmış. 

Amazon Kadınları aslında Samsun'un tarihi ve kültürel değerlerinin başında geliyor. Efsaneye göre Amazonların, şimdiki adıyla Terme'de yaşadıkları söyleniyor. Ve bunu temsilen, aynı zamanda da turizme katkı sağlaması adına böyle bir proje düşünülerek hayata geçirilmiş. Bu kapsamda da heykel ve kabartmalar, günlük yaşamı temsil eden eşya ve kesitler hazırlanmış.

Amazon Adası ana karadan yapay bir nehir ile ayrılıyor ve belli noktalardan köprüler vasıtasıyla adaya giriş yapıyorsunuz. Yukarıdaki fotoğrafta yer alan köprüyü kullanmanız durumunda sizi 12,5 metre uzunluk ve 6 ton ağırlığında ki Amazon Kadını heykeli karşılıyor. Ayrıca heykelin her iki tarafında, bu heykelden kat ve kat büyük iki aslan heykeli daha görüyorsunuz.

Aslan Heykellerinden biri

Heykeller içeriden iki katlı ve ilk katı savaşlara ait görseller, ikinci katı ise manzara izlemek maksatlı. Aslan heykellerinden birisi halka açık, diğeri ise özel organizasyonlarda kullanılıyormuş. 

Amazon Adasını ana karadan ayrına yapay nehir

Buradan tabelaları izleyerek Amazon köyüne gidip, orada günlük yaşam ile ilgili öğeleri de görebilirsiniz. Heykellerin olduğu alana giriş ücretsiz. Köyün olduğu alan için ise sembolik bir rakam ödüyorsunuz. Haftanın her günü ziyarete açık ve sabah 08.30 ile akşam 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Heykellerin olduğu alan için saat sınırı yok.

Amazon Köyü. Kaynak: Karadeniz.gov.tr

Ayrıca bu bölgede ki spor alanları, kafeteryalar, piknik alanları ve balık tutma alanlarından da faydalanabilir, harika Karadeniz manzarası izleyebileceğiniz mendirekte yürüyüş yapabilirsiniz.

Batıpark Sahil

Batıpark ve Amazon Köyünde arzu ederseniz bir koca gününüzü geçirebilirsiniz. Ama eğer benim gibi diğer yerleri de keşfetmek konusunda sabırsızsanız buraya birkaç saatinizi ayırıp diğer yerlere geçebilirsiniz. Benim için özel olarak gelip ziyaret edeceğim bir yer değil. Ama gelmişken göremeden de gidilecek bir yer değil:)

Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi :

Orijinal Bandırma Vapuru. Kaynak: Samsun Valiliği

Şimdi bahsedeceğim müze Samsun Doğupark sınırları içerisinde. Öncelikle Bandırma gemisinden kısaca bahsetmek istiyorum. 1878 yılında Trocdero ismiyle inşa ediliyor. Farklı isimlerle uzun süre yük ve insan taşıma işi yapıyor.  Ancak 1891 yılında Erdek civarında karaya oturarak büyük hasar alıyor.

Bandırma Vapuru Karaya Oturma. Kaynak: Samsun Valiliği

Aynı yıl içerisinde kurtarılıp, onarılıyor ve yeniden yüzmeye başlıyor. 1894 yılına geldiğimizde Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alınıp, devlete hizmet vermeye başlıyor. 1910 yılında Bandırma ismiyle posta vapuru olarak denizcilik hayatına devam ediyor. 19 Mayıs 1919 yılında Ata'mızı Samsun'a getirmek gibi büyük bir görevi yerine getirdikten sonra 1924 yılında hizmet dışına ayrılıyor. Ne yazık ki 1925 yılında satın alan şahıs tarafından Haliç'te söküm işleri yapılarak fiziki olarak tarihe karışıyor. Değeri çok sonraki yıllarda anlaşılan Bandırma Gemisi, orijinal çizimleri referans alınarak 2003 yılında yeniden inşa ediliyor ve 2006 yılında Samsun Büyük Şehir Belediyesi tarafından müze olarak halkın ziyaretine açılıyor.

Bandırma Vapuru Müzesi. Kaynak: Kültür Portali

Geminin bulunduğu alan aynı zamanda Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Burada ise; Çanakkale Savaşından, İzmir'in Kurtuluşuna kadar olan mücadele seramik rölyefler (Ülkemizin  en uzun rölyefleri), Samsun ve ilçelerinden şehit düşmüş 1200 kahramanımızın isimlerinin yer aldığı Şehitler Yazıtı, 7 figürlü Kurtuluş Anıtı ve savaş malzemeleri sergileniyor.

Yedi Figürlü Kurtuluş Anıtı

Ben geminin içine giremedim. Ve dışarıdan fotoğraflamak ile yetindim. Çünkü ziyaret saatinin sonuna yetişebildim. Aslında alanda halen ziyaretçiler vardı ve inanın onlar çıkmadan ben hızlıca gezip çıkabilirdim. Ama kapıda görevli arkadaşın inisiyatif almak istememesiyle girme şansım olmadı:)  

Müzenin içinde değil ama etrafında ücretsiz otopark mevcut. Müze kartın geçerli olmadığı yerde, giriş ücreti yetişkinler için 10 TL. Bu değerli müze ziyaretinizde, Batıpark'ta olduğu gibi Doğupark'ın imkanlarından da faydalanabilirsiniz. 

Müze anlatımlarımı burada sonlandırıyorum ama yeri gelmişken Samsun'un, hatta belki de ülkemizin sembol anıtlarından birisi olan Atatürk Anıtı yada resmi adıyla Onur Anıtından da kısaca bahsetmek istiyorum.

Samsun Atatürk Anıtı

Anıt 1932 yılında Samsun Halkı tarafından Atamıza minnet duygusu ile Avusturyalı bir heykeltıraşa yaptırılarak, heykel Samsun'a getirtilerek açılışı yapılmış. İlk yapıldığında iskelenin yanındaymış ama şu an alan doldurulduğu için artık biraz daha içeride kalıyor. Aynı zamanda çevresi insanların soluklanıp, dinlenmesi için park haline getirilmiş.

Bildiğiniz gibi İzmir ve Ankara'da da Ata'mızın at üzerinde heykelleri var ve bununla ilgili Kuzenim Mustafa'nın duyduğu şöyle güzel bir benzetme var;

Samsun'da; Ulusal uyanış ve şahlanmayı ifade eder. Atın ön iki ayağı havadadır.

Samsun Onur Anıtı

İzmir'de; Ulusun mücadelesinin zaferle sonuçlandığını ifade eder ve atın bir ayağı havadadır.

İzmir Atatürk Anıtı. Kaynak: İşte Atatürk

Ankara'da; Atın dört ayağı da sağlam bir şekilde yere basmaktadır. Ulus devletinin Ankara'da kuruduğunu ifade eder. Bu güzel benzetim sonrası kaldığımız yerden devam edelim.

Ankara Atatürk Anıtı. Kaynak: Kültür Envanteri

Benim gezmiş olduğum üç müze haricinde İlkadım İlçesinde; Samsun Kent Müzesini, Gazi Müzesini, Sadi Tekkesi ve Kuva-i Milliye Ruhu Müzesi ve Cerrah El Aletler ve Sağlık Müzesini gezi planınıza dahil edebilirsiniz. Ayrıca Havza'da bulunan Atatürk Evi ile Bafra'da ki Tütün Müzesi de ziyaret edebileceğiniz diğer yerler arasında yer alıyor.

Geçelim Samsun Merkez ile ilgili birkaç yer bilgisi vermeye:) Sonra da bu yazı dizimizi sonlandıralım.

Samsun Tütün İskelesi; Atatürk'ün silah arkadaşlarıyla birlikte Samsun'a ilk ayak bastığı yer burası. Büyük Şehir Belediyesi tarafından 2009 yılında protokol yolu projesi ile halkın kullanımına açılmış. Protokol Yolu toplamda 45 metre genişliğinde ve 400 metre uzunluğunda başarılı bir alan. 

Tütün İskelesi. Kaynak: Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Samsun'un ilk akla gelen ve popüler caddesi Çiftlik Caddesi. Her ne kadar AVM sayılarının artması, Atakum'un yükselen değer haline gelmesiyle biraz geri planda kalmış gibi görünse de halen ciddi bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor.  Pek tabi ki her şehrin popüler caddeleri vardır. Ama bence burayı diğerlerinden ayıran en önemli özelliği, caddeye bakan sağlı, sollu tüm binalar, dükkanlar baştan sona elden geçirilmiş ve hepsi aynı görüneme sahip olmuş. Ciddi bir cephe yenileme ve yayalaştırma işlemi görmüş. Yani caddenin bir başından diğer başına bütün binalar aynı renk, aynı balkon ve aynı yapıya sahip:) Gerçekten ilginç ve bir o kadar da güzel. Şu sıralar Belediye tarafından gece aydınlatmaları ile ilgili de çalışmalar yapılıyor. Bunun yanı sıra esnaf kültürünün üst seviyede olduğu bir cadde olduğunu da belirteyim. Giderseniz mutlaka uğrayın:)

Samsun Çiftlik Caddesi

Çiftlik Caddesi dışında Onur Anıtının orada bulunan ve yapısı çok bozulmadan açık bir AVM'ye çevrilen eski Tekel binası ve çevresini gezmek te keyif verecektir. Tarihi mekanlara ilginiz varsa Büyük Camii ve Tarihi Bedesten Çarşı'sını da listenize eklemeyi unutmayın.

Oradaydık:) Tekel Binası 30 Ağustos Kutlamaları

Ayrıca vaktiniz olursa Atakum sahilde özellikle akşamları uzun yürüyüşler yapmayı ve belediye tarafından deniz üzeri iskelelerde açılan kafeteryalarda çay/kahve içmeyi unutmayın. Bu arada Atakum sahilin bence en güzel yanı, çok uzun bir sahil ve plaja sahip olmasının yanı sıra, belediye tarafından adım başı yapılmış ücretsiz soyunma ve duş kabinleri, wc'ler ile ücretsiz otoparklar. Ayrıca plajlarda şezlong ve şemsiye mafyası da yok:) Kendi malzemeleriniz ile istediğiniz gibi faydalanabiliyorsunuz. Yine plajın 10 metre arkasında, sahil boyunca uzanan birbirinden güzel mekanlar olduğu da aklınızın bir köşesinde olsun:) 

Atakum Sahil

Yine unutmadan yazmakta fayda var. Tahminimce kültür-sanat etkinlikleri konusunda Samsunlular çok şanslı. Etkinlik takvimi nasıldır bilmiyorum ama bir çok şehirde olmadığı kadar çok Kültür Merkezi var.

Samsun Atakum

Gezi anlamında son olarak Samsun'un ilk yerleşim yerlerinden olduğu bilinen Amisos Tepesini ve orada ki Baruthane Tümülüslerini de ziyaret ederek Merkez turunuzu tamamlayabilirsiniz.

Ve çok kısa yeme-içme ile ilgili kendi edindiğim tecrübeleri de yazarak yazıyı sonlandırıyorum:) Samsun'da yediğim yemekler; Döner, Bafra Pidesi, Ciğerci Apo, Havza Pidesi ve Samsun Gevreği. Özellikle Bafra ve Havza pidelerinin tadına bakmanızı öneririm. Bafra pidesi yediğimiz yer, şehrin en popüler ve lüks mekanlarından biriydi. Lezzet harika ama sunum çok kötüydü:) Memleketim diye demiyorum ama Havza pidesi her iki anlamda ve fiyat olarak çok daha iyi ve üst seviyedeydi:) 

Tahmin ettiğimden çok daha uzun bir yazı oldu ama inanın anlata anlata bitecek gibi değil:) Tahammül edip buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Yeni yazıda biraz daha doğa ile iç içe vakit geçireceğiz diyerek yazımı burada sonlandırıyorum.

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Merhabalar.
    Samsun ile ilgili gezi paylaşımınızı büyük bir keyifle ve zevk alarak okudum. Kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim. İyi ki varsınız. Samsun ile ilgili bilmediğimiz birçok ayrıntılardan haberdar edildiğimiz için çok teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Recep Bey:) Saygılarımla.

      Sil
  2. Gitmek kısmet olursa yazınızdan faydalanacağım. Anladığım kadarı ile Samsun çok güzel bir şehir,ilgi ile okudum. Milli bayramların dışında da turizm ve tanıtım açısından daha fazla ilgi hak ediyor gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk detaylı ziyaretimdi ve gerçekten güzel bir sahil kenti. Deniz varsa hayat var:)

      Sil
  3. Çok güzel görüntüler, şimdi şehri iyice merak ettim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum beğenmenize, teşekkürler:)

      Sil