![]() | |
|
Avrupa'nın en popüler anıtsal yapıları yazısının sonunda bir sonraki durak Asya demiştim ama ufak bir karar değişikliği ile Amerika Kıtası'na geçiş yaptım:) Çünkü Asya'nın her yeri böyle efsane yapılarla dolu ve onu hazırlamak pek kolay olmayacak. Amerika'yı aradan çıkarıp yazılara çok ara vermemiş olalım:) Bir önceki yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Tikal, Guatemala:
Guatemala Orta Amerika'da, 1990'lı yıllara kadar karman çorman bir yönetim sistemi olan (askeri cunta) ve ağırlıklı ABD güdümünde, gelişmekte olan bir ülke. Burayı özel kılansa inanılmaz doğa güzellikleri olan bir ülke olması. Ben doğa güzelliklerinden ziyade kahvesinin çok meşhur olduğunu duymuş ve izlediğim bir belgeselde yüksek güvenlikli ve sıkıntılı bir hapishanesinin olduğunu izlemiştim. Tikal'i birçok sosyal medya platformunda görmüş ama nerede diye araştırmamıştım:)
Tikal geçmişte ülkenin en büyük Maya kenti ve aynı zamanda tören merkezi olduğu biliniyor. Zaten ülkenin en önemli özelliklerinden birisi de eşsiz antik kentlere sahip olması. Buralar aslında dutlukmuş:) Gerçekten de bir köy olarak başlamış ve sakinleri Mayalarmış. Sonradan İspanyollar bu bölgeye gelmişler ve iki ırk bir araya gelerek Ladino diye bir millet ortaya çıkarmışlar. Sonrasında nüfus arttıkça köy yavaş yavaş büyümüş ve büyük büyük tapınaklar, piramit tarzında yapılar yapılmaya başlamış. Sonunda köyümüz büyük bir kente dönüşmüş.
Aslına bakarsanız burası bildiğiniz antik kentlerden farksız, bizdekilerde ne varsa onlarda da aynıları var. Ama ufak bir farkla:) Coğrafyadan ve kültürden kaynaklanan yapı farklılıkları. Şu an bölge Ulusal Park ve 1980'li yıllardan beri koruma altında. Başlıkta fotoğrafı görünen yapı dışında çok fazla yapı var (yaklaşık 3000 yapı) ve büyük bir alana yayılmış. Yani fotoğraf kandırmacası yok:) Bu arada bizdeki Frig Vadisi'nde ki Yazılıkaya Antik Kenti inanın burası kadar güzel ama ne yazık ki ilgisiz kalmış. Bu coğrafyada Ani Harabeleri diye bir antik kent var ve benim bugüne kadar gördüğüm (ilgilenilmiyor olmasına rağmen) en iyi antik kentlerden. Ama hiç bir listeye girememişler. Aslına bakarsanız ülkemiz bir antik kent cenneti ama henüz milyonları bulamayan ziyaretçi sayıları var:(
Taş Heykeller, Paskalya Adası, Şili:

Kaynak: Pixabay

Neden bütün internet sitelerinde listeye girmiş? Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmiyor, ne maksatla yapıldığı da bilinmiyor. Bizim Nemrut Dağı'nda koca koca, ne zaman ve ne maksatla yapıldığı bilinen harika heykeller var ama listelere girememiş. Üstelik bizimkilerin bir hikayesi, ciddi bir tarihi geçmişi var. Reklam ne kadar önemli görüyorsunuz dimi:) Üstelik bizim coğrafyamız dünyanın en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, insanlığın başladığı bir coğrafya olarak kabul ediliyor. Ama gelin görün ki Şili'den beş saat uçak yolculuğu sonrası varılan bu ada ve heykeller bizimkilerden daha çok ilgi çekiyor.
Bahse konu ada Şili'ye bağlı ve çok izole bir yer. Hepi topu 3-4 bin kişi yaşıyor. Limanı çok küçük olduğu için düzenli bir ulaşım bile yok. Ama havaalanı var ve ciddi bir ziyaretçi sayısına sahip:) Doğal olarak halkın geçim kaynağı da turizm. Ada olduğu için doğal kaynağı da az ama dediğim gibi turizm yeterli oluyormuş. Tabi biraz kızgınlıkla anlattım ama taş heykeller o kadar da basit değiller. Her biri yaklaşık 10 metre uzunluğunda ve 55 ton civarında ağırlığa sahipler. 700'e yakın heykel, misafirlerini bekliyor. Biraz daha elle tutulur bir yere geçelim:)
Machu Picchu, Peru:
Dünya üzerinde ki en etkileyici ve en iyi korunmuş antik kentlerin başında geliyor:) İyi korunmuş demeyelim de, 400 yıl kadar kimseciklerin bilmediği bir yer olarak kalmış:) 1450 yılında yapıldığı tahmin ediliyor ve İspanyol istilasında sonra yaşanan bir salgın ile şehir terk ediliyor. Sonrasında 1911 yılına kadar kayıp kent niteliğinde öylece kalıyor. Haliyle de başına doğal olaylar dışında bir şey gelmiyor. Bizde ki gibi bir anlayış olsa şimdiye çoktan zarar görürdü. Frig Vadisi'nde binlerce yıllık Gerdek Kaya Mezar Anıtı'ndaki "Ali Ayşe'yi seviyor" yazısı ile içeride yakılan ateşler, bitmiş alkol şişeleri dün gibi aklımda:(
Tabi doğal afetlerle yıkılmamış olması da büyük şans. Antik kent 2400 metre yükseklikte, And Dağlarının zirvesinde ve toprak kayması çok fazla yaşanan bir yermiş. Bu yüzden günde sadece 2000 kişinin ziyaret etmesine izin veriliyormuş. Geçmiş yıllarda bu yüzden ölen onlarca insanlar var.
2007 yılında dünyanın yeni yedi harikasından biri olarak ilan edilmiş. Turizme açık ama turizmin gelişmemesi için de epey çaba sarf ediliyormuş. Malum çökme tehlikesi ve aynı zamanda korunabilmesi için bunda epey etkiliymiş. Son olarak Amerika Kıtasının meşhur İnka'ları tarafından yapılmış. Bugün insanların halen çıkmakta, ulaşmakta zorlandığı bu yeri, adamlar 1400'lü yıllarda yapmış. Üstelik inanılmaz düzenli ve mimari olarak hayranlık duyulacak seviyede bir yere benziyor:)
Kurtarıcı İsa, Brezilya:
Yapım tarihi çok eski değil, yüzyıl bile olmamış daha ve inşasının tamamlanma tarihi 1931:) Ama bence burası da dünyanın en çok bilinen, en sembolik yapılarından. Yapımının da özel bir hikayesi yok. Yapalım mı demişler yapmışlar. Sadece, ilk fikir 1800'lerde ortaya atılmış ama o dönem Cumhuriyete geçiş zamanlarına denk gelmiş ve kabul edilmemiş. 30 metre yüksekliğinde ki heykelin ağırlığı 1150 ton civarı:) 2007 yılında burası da dünyanın yeni yedi harikasından birisi olarak ilan edilmiş. Ve her yıl bir milyon üzerinde ziyaretçi ağırlıyormuş.
Ayrı bir başlık açmadan ABD Özgürlük Heykelini de araya sıkıştıralım. 1886 yılında ABD kuruluşunun 100üncü yılında Fransa tarafından hediye ediliyor. Fransızlar bunu kendi ülkelerinde yapıp, parçalar halinde ABD'ye gönderiyorlar. Ve orada birleştirip şimdiki yerini alıyor. Hatta vakti zamanında bu heykelin Sultan Abdülaziz'in yardımda bulunduğu paralar ile yaptırıldığı ve Mısır Hidivi tarafından Süveyş'in Akdeniz çıkışına dikileceği iddia ediliyor. Ama Müslüman olan halkın tepkisinden çekinen Hidivi vazgeçtiği, bunu fırsat bilen Fransızların da heykeli kendi memleketlerine götürüp, depoya kaldırdıkları da diğer bir iddia. 1984 yılından beri de dünyanın yedi harikasından birisi olarak geçiyor.
Amerika Kıta'sının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Burası diğer kıtalara göre biraz daha zayıf gibi:) Belki diğer kıtalar kadar eski geçmişi olmadığından, daha doğrusu bilinen geçmişi daha yakın olduğundan efsane sayılacak yapı sayısı diğer kıtalara göre daha az:) Sonraki yolculuğumuz Asya ve geri kalan yerler. O yazıdan çıkmak, seçim yapmak kolay olmayacak gibi:) Sağlıkla, sıhhatle kalın.
18 Yorumlar
Gidip görmemiş olsam da Kurtarıcı İsa ve Özgürlük Heykeli'ni biliyordum elbette. Taş Heykeller'in sadece görüntülerine aşinaydım. Şili'de olduğunu bile sizden öğrendim:) Diğerlerinden haberim yoktu. Velhasıl, bu seri çok iyi bir fikir bence. Emeklerinize sağlık. ✨
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim:) Bende bu yazı dizisi sayesinde sadece fotoğraflarını gördüğüm yerleri tanımış oldum. İnşallah görmek de nasip olur:)
SilMacu Picchu çok ilgimi çeken yerlerden. Kurtarıcı İsa ve Özgürlük Heykellerinin sergilendiği yerler, onları daha da cazibeli kılıyor. Amerika' ya gitmiştim ama Miami-Orlando güzergahında olunca görme imkanı olmadı maalesef.
YanıtlaSilDediğiniz gibi ülkemiz sınırları içerisindeki tarihi yapı zenginlikleri müthiş ama yönetim zihniyeti maalesef bu yapılara hizmet edecek kapasitede değil. Nereye kadar dayanabilir bu yapılar meçhul.
Teşekkürler hazırladığınız bu bölüm için de. :)
Sevgiler,
Çok dayanamayacakları kesin, bizzat kaderine terk edilmiş ve el atılmayacak yerleri gördüm, çok üzüldüm:( Hiç dokunmasalar dayanırlar ama korumadığımız gibi üstüne zarar veriyorlar.. Ben teşekkür ederim, saygılarımla.
SilMerhabalar Sezgin Bey.
YanıtlaSilDünyanın En Popüler Anıtsal Yapıları-2 bölümü olan paylaşımınızı inceledim. Gerçekten her biri bir anıtsal yapı olmakla beraber hikayeleri de çok ilginç. Brezilya'daki Kurtarıcı İsa anıtı, ABD'deki Özgürlük Anıtı ve Guatemala'daki Tikal, en çok dikkatimi çekenler arasında oldu.
Bu güzel ve yararlı paylaşımınız için kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
Selam ve saygılarımla.
Merhaba Recep Bey, değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
SilBayılıyorum gezi yazılarına ve eğer Machu Picchu'yu görmeden ölürsem gözüm açık gider :D Emeğinize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş :)
YanıtlaSilHep gördüğüm yerleri yazardım ama malum gezmek eskisi gibi kolay değil:) O yüzden bu sefer araştırma yazısı oldu. Çok teşekkür ederim.
SilŞili'deki heykelleri ilk kez görüyorum çok ilgi çekici geldi bana, ikna oldum yani imkanım olsa gider bakarım. :) Machu Picchu zaten listemdeydi. :)
YanıtlaSil:)) Sürekli sosyal medyada fotoğraflarını gördüğüm yerleri görme isteğim okuduktan sonra daha da arttı:)
Silİmkan olsa her birine gidebilsek....
YanıtlaSilKeşke:)
SilAntik kentler ilgi çekici, belli bir dönemi, kültürü yansıtıyor. İnsan merak ediyor o dönem insanlarını. Fakat devasa heykeller anlamsız geliyor, onlara bir ton para döküleceğine daha güzel işler yapılabilir. Sadece heykel değil çoğu bina vs için aynı şeyi düşünüyorum. Güzel bir tanıtım yazısı olmuş, emeğinize sağlık. :)
YanıtlaSilBende heykeller konusunda sizinle aynı fikirdeyim:) Çok yapı değil ama belki sembolik olması için, o ülkeyi şehri yansıtan bir şey olabilir. Antik kentler ile ilgili de aynı şeyi düşünüyorum, özellikle o dönem nasıl bir yaşantı olduğu hep ilgimi çekmiştir. Çok teşekkür ederim:)
SilSezgin Bey, " Ali, Ayşe'yi seviyor " yazısı gibisini ben de Amasya'daki Kral Kaya Mezarları'nda gördüydüm. Acaba Ayşe görüyor mu yazıyı, merak da ettim hani. Gitsin, kendi evinin duvarına yazsın, belki Ayşe görür. Bu nasıl bir zihniyet, aymazlık...inanın o düşünceyi anlayamıyorum.
YanıtlaSilAmerika Kıtası ülkelerinden Peru'yu görmek isterdim doğrusu. Tabii Machu Picchu ilk sırada olurdu. Kültür ve tabiat bakımından da zengin bir ülke...:)
Asya yazınızda size kolaylıklar diliyorum.
Emeğiniz dert görmesin. Teşekkür ediyorum değerli paylaşımınıza.
Aliler, Ayşeler:)) Amasra'yı yaklaşık bir sene önce ziyaret etmiştim ama sıcaktan dolayı Kral Kaya Mezarlarına çıkmak gözümde çok büyümüştü:) Çıksam muhtemelen aynı şeyi görüp gerilecektim:( Çok teşekkür ederim:)
SilBu bölgeler ve yapılar efsane bence...Bir önceki yazıda hayalim Paris'ti burada da Machu Picchu tabii ki...Çok mistik bir yer görmeyi en çok istediğim yerlerden biri
YanıtlaSilMistik kelimesi benim için can alıcı:) Çok teşekkürler:)
Sil