Günübirlik Doğa Yürüyüşleri Hakkında | Hayat40tansonra

Rasimin Kaya Doğa Yürüyüşü

Yazıma başlamadan önce günübirlik doğa yürüyüşlerini AMATÖR olarak yapan biri olduğumu ve bu konuda profesyonel olanların affına sığınarak böyle bir yazı kaleme aldığımı belirtmek istiyorum. Bunun bir spor olduğunu, yürüyüşlerin istediğiniz her mevsimde tek başına yapılamayacağını, profesyonel rehberler, gruplar ile birlikte yapılması, yaparken de dikkat edilmesi gereken önemli hususların daha fazla insana ulaşması gerektiğine inanıyorum. Eğer yanlış yazdığım bir husus varsa da düzeltilmesi ve doğrularının belirtilmesi beni mutlu eder:)

Çatalkaya Vadisi Yürüyüş Parkuru

Havaların uygun olması durumunda, zaman zaman doğa gezilerini ve buna bağlı olarak doğa gezisi yazılarımı sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Hem spor yapmak, hem de doğa ile iç içe olmanın en keyifli yollarından birisinin doğa gezileri, yürüyüşleri olduğunu akılda tutmak lazım:)

Hacıllı Köyü Şelale Yolu

Bu tip gezi yazılarına başlamadan önce, eğer benim gibi amatörseniz, size bir kaç basit tanım ve faydalı bilgiler yazacağım. Öncelikle yaşadığım şehir ile ilgili bir kaç bilgi paylaşmak istiyorum.  

Kocaeli İli doğa yürüyüşü parkurları açısından ülkemizin en zengin şehirlerinden ve şehrin turizminde ilk sırayı doğa aktiviteleri alıyor. Kocaeli'de resmi olarak 3 adet TREKKING, 49 adet HIKING, 4 adet CANYONING ve 35 adet MOUNTAIN BIKE parkuru bulunuyor.

Gelelim kısa kısa bu ingilizce terimlerin bizim dilimizde ki karşılıklarına. Tabi ingilizceden direk çeviri yapıldığında çıkan sonuçlar biraz basit kalıyor ve gerçek anlamlarını tam olarak karşılamıyor.

HIKING: 

Daha önceden belirlenmiş rotaları kullanarak yaptığımız günübirlik doğa yürüyüşlerine bu ismi veriyoruz. Burada kilit nokta yürüyüş sonrası eve dönmek:) 

TREKKING: 

Birbirine benzeyen iki kelime. Daha doğrusu çok karıştırılan iki kelime demek daha doğru olur sanırım. Burada en önemli iki fark; trekkingde daha önceden keşfedilmemiş yada doğal engellerin hikingden daha fazla olduğu ve en önemlisi gecenin doğa şartlarında kamp yapılarak geçirilmesi, ertesi günde yürüyüşe devam edilmesi.

Hacıllı Köyü Kamp Alanı

Ben geceyi eve dönmekten yana tercih edenlerden olduğum için size bu yazımda hiking için planlama, ihtiyaçlar ve dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedeceğim. Bir çoğunu trekking için de kullanabileceğinizi tahmin ediyorum. 

Diğer şehirlerde durum nedir bilmiyorum ama Kocaeli'de Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanmış bir Kocaeli Yürüyüş Parkurları uygulaması var. Eğer doğa yürüyüşlerinizi rehber eşliğinde yada grup olarak yapmıyorsanız bu bölgede yapacağınız yürüyüşler için bu uygulamayı kullanmanızı kesinlikle öneririm. Buraya bir uygulama fotoğrafı ve örnek bir parkurun özet bilgilerini içeren menü görseli bırakıyorum. 

Uygulama Ana Menü

Hiking Parkurları

Örnek Parkur Bilgileri

Parkur Rotası İnceleme Menüsü

Daha fazla uzatmadan gelelim günübirlik yürüyüş parkurları için planlama da dikkat etmeniz gerekenlere ve yürüyüş için ihtiyaçlara;

PLANLAMA:

Her şeyden önce doğa yürüyüşü öncesi yapılacak dikkatli bir planlamanın en önemli faktör olduğunu düşünüyorum. Peki planlamada dikkate almanız gereken etkenler nedir?

Benim doğa yürüyüşleri için öncelikli planlama faktörüm; HAVA DURUMU. Hava durumu yapacağınız doğa yürüyüşü için bilinmesi/ takip edilmesi gereken en önemli etken. Buna bağlı yer ve rota seçimi, arkasında da zaman planlaması yapabilirsiniz. Bunlardan sonra ise tahmini hava durumuna göre yürüyüş için kullanacağız ekipmana ve tercih edeceğiniz kıyafete karar veririsiniz. Ayrıca amacınız TREKKING ise konaklama planınızı da hava durumuna göre belirleyebilirsiniz.

Meteoroloji

Yürüyüş öncesi yapacağınız ZAMAN planlaması da diğer önemli bir etken. Planladığınız rotaya varış zamanı, yürüyüşe başlama zamanı, tahmini bitiş süresi, rota içerisinde mola vereceğiniz noktalara varış gibi birçok etkeni zaman açısından planlamak, size beklemediğiniz durumlar için çözüm kolaylığı verip, daha hızlı kararlar almanızı sağlayacaktır.

Ormanya Tabiat Parkı Saklı Göl

Diğer bir önemli planlama faktörü ise doğa yürüyüşü yapacağınız çevrenin imkan ve kolaylıkları ile ulaşım. Yürüyüş yapacağınız parkurun arazi durumunu ve zorluk derecesini bilmek, aksi bir durum yaşamanız durumunda en yakın yaşam mahalli, konaklama için tercih edilebilecek yerleri önceden planlamak her zaman size kolaylık sağlayacaktır.

Eğer daha önce tecrübe etmediğiniz bir parkuru tercih edecekseniz, bu yürüyüşü mümkünse tek başınıza planlamak yerine grup olarak yada en az iki kişi olacak şekilde planlamanız faydalı olacaktır. Ayrıca her tür gezi/ doğa yürüyüş öncesi yakınlarınıza gideceğiniz yer ve saat hakkında bilgi vermek te planlama faktörleri içerisine dahil edilebilir.

İHTİYAÇLAR:

Yukarıda bahsettiğim planlama faktörlerine bağlı olarak günübirlik doğa yürüyüşlerinde nelere ihtiyaç duyarız, nelere dikkat etmemiz gerekir.

Benim günübirlik doğa yürüyüşleri için seçimlerime ve genel olarak nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım isterseniz. 

Temel Kullanım Malzemeleri

Sırt Çantası: Benim tercih ettiğim parkurların genelde kısa olması ve buna bağlı ihtiyaç listemin de az olması nedeni ile genelde 10 litrelik sırt çantası benim için yeterli oluyor. Bu çantanın içerisine uygun ebatlarda su matarası, fener, pusula yada pusulalı düdük koymanızı öneririm.

Yapacağınız doğa yürüyüşünün mesafesi ve ona bağlı süreceği zaman, zamana bağlı molalarda tüketeceğiniz sugıda miktarı ve acil durumlarda kullanabileceğiniz küçük ama faydalı ekipmanlar (fener, pusula, çakı, düdük vb.), parkur şartlarına göre yedek kıyafet, kullanacağız sırt çantasının kapasite ve ebatlarını belirlemede önemli etkenlerdir. Ayrıca en önemli etkenlerden biri de hava durumu. Yağış, kar beklenmesi durumuna göre uygun özellikte sırt çantası seçimine dikkat etmek gerekir. Son olarak da rotanızın zorluk derecesine bağlı olarak kayalara sürtünme, ormanda çalı çırpıya takılma olasılıklarına karşı yıpranmaya karşı dayanıklı bir sırt çantası seçimi de göz önünde tutulmalıdır. 

Kefken Pembe Kayalar Yürüyüş

Fotoğraf Makinesi Çantası: Her türlü gezide benim için olmazsa olmaz, yanımdan ayırmadığım en önemli aksesuar fotoğraf makinemdir:) Bu sebeple de dikkat ettiğim hususların başında fotoğraf makinemi emniyetli taşıyabileceğim ve ihtiyacım olduğunda kolayca çıkarıp kullanabileceğim bir fotoğraf makinesi çantasına sahip olmak geliyor. 

Burada ki en önemli hususlardan birisi de fotoğraf makinesi çantasının sırt çantası yada kemerine irtibatlanabilir olması. Malum sadece omuza asılarak taşınan bir fotoğraf makinesi çantası özellikle tırmanış ve inişlerde çarpmalara, denge kayıplarına ve düşmelere sebep olabiliyor. Ayrıca her zaman güzel kareler yakalanan doğa yürüyüşlerinde ihtiyacınız olduğunda pratik bir şekilde çıkarabileceğiniz bir fotoğraf makinesi taşıma çantası önemli.

Diğer önemli bir husus ise sağlığınız için kıyafet tercihi. Öncelikli olarak bilmeniz gereken en önemli husus, HIKING bir spordur. Ve spor yaparken kendi sağlığınız için spor kıyafet giymelisiniz. 

Ayakkabı ve Çorap: 

Ayakkabı ve Çorap

Ben yaz ve bahar ayları için bilekli ama hafif bir bot ile bileksiz yürüyüş ayakkabısı, bir tane de yağmur, çamur şartlarına karşı su geçirmez bir model tercih ediyorum.

Günübirlik doğa yürüyüşlerinde kıyafet tercihinde en önemli hususun uygun ayakkabı ve çorap seçimi olduğunu düşünüyorum. Vücudumuzun her bölgesi çok önemli ama bu tip sporlarda en önemli bölgemizin ayaklar olduğuna inancındayım. Ayak sağlığı için de ilk olarak uygun çorap ve ayakkabı tercihi geliyor. Bu seçim sadece spor yaparken değil, günlük yaşantımızda da çok önemli. Tabi spor yaparken tercih edeceğimiz ayakkabı ve çoraplar diğerlerinden biraz daha farklı özelliklerde. Ben doğa yürüyüşlerinde özellikle topuk ve burun kısımları güçlendirilmiş ve kaymayan çorapları tercih ediyorum.

Çatalkaya Vadisi

Ayakkabı tercihine gelince, yürüyüş yapacağınız parkurun arazi özellikleri ile meteorolojik durum, bu konuda ki en önemli iki husus. Yağmurda, karda yada yaz mevsiminde seçeceğiniz ayakkabılar özellikleri açısından birbirinden farklı özelliklere sahip olacaktır. Parkurda su geçişleri varsa, ayaklarınızın ıslanabileceğini ve bu tip geçişlerde kaygan kaya, yosunlar olabileceğini de unutmamak lazım. Benzer şekilde yağmur altında yapılacak yürüyüşlerde kaygan zemin ve ayaklarınızın ıslanma ihtimalini düşünmek zorundasınız. 

Çınarlıdere Vadisi Yürüyüş Parkuru

Başka bir örneği ise kar kaplı zeminlerde de verebiliriz. Sağlam dişli bir kar botu tercih etmenin size sağlayacağı kolaylıkları unutmamak lazım.

Mont ve Pantolon: 

Mont ve Pantolon

Mont ve pantolon tercihlerinde en önemli husus, her zaman olduğu gibi mevsim ve içinde bulunduğumuz hava koşullarına uygun, aynı zamanda size hareket kolaylığı sağlayacak kıyafetler seçmeniz. Özellikle mont ve pantolon seçimlerinde hareket kolaylığını mutlaka göz önünde bulundurun. 

Bunların yanı sıra iç giyimde önemli ve katmanlar halinde giyinmeye dikkat etmek gerekiyor.

Çubuk Gölü Tabiat Parkı Yürüyüş

Unutmadan doğa yürüyüşlerinde cep telefonlarından zamanı kontrol etmek tehlikeli olduğu için, kol saati kullanmanızı tavsiye ederim. Hem kendinizi, hem de cep telefonunuzu riske atmamanızı öneririm. Telefon fiyatları ne halde hepimiz biliyoruz:) Telefon için uygun cepli kıyafet seçmenizde fayda var. Malum artık cep telefonları cebe sığmayacak ebatlara geldi:)

Bunların yanına ufak tefek bir çok ekipman ekleyebilirsiniz. Hatta aklıma gelmişken pas geçmeyelim, yürüyüş batonlarının gerçekten çok faydalı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Kolay parkurlar için ilave yük veya ağırlık olabilir ama çoğu zaman işinize fazlası ile yaracağını unutmayın. Ben ne işe yaradığı konusunda hiç bir fikir sahibi değildim. Ta ki Rasimin Kaya'ya yaptığımız geziye kadar:) Bu yazdığım ihtiyaç listesi ilk aklıma gelen ve en önemli olanlar diye düşünüyorum.

Son olarak gelelim dikkat etmemiz gereken en önemli hususların başında gelen konuya. O da doğaya saygı. Bugün benim en çok dikkatimi çeken hususların başında çevre kirliliği geliyor. Yapılan gezilerde düşünülmeden çevreye atılan çöpler. Mangal, piknik sonrası etrafta bırakılan atıklar. Ne yazık ki bu konuda toplum bilinci oluşmamış ve çok kolay da oluşacak gibi görünmüyor. 

Arabası kirlenmesin diye yediğinin, içtiğinin çöpünü yada araba da içtiği sigaranın izmaritini araba da küllük olmasına rağmen hiç utanmadan yada alınmadan camdan dışarı atan insanların eğitilmesi gerçekten pek kolay değil. Ama biz görevimizi yapıp buraya yazalım ve gördüklerimizi de "bir ümit" anlarlar diye uyarmaya devam edelim.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bu arada başta yazdığımı tekrar edeceğim. Eğer yanlış yazdığım bir husus varsa bu işi bilen arkadaşların düzeltmesini yada ilave hususları eklemesi beni mutlu eder.

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. son yazıma bi baksan yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takip ettiğim tüm arkadaşların yazılarını dikkatle okuyorum. Ama gece geç saatlerde bakabildiğim için yeni gördüm. Çok teşekkür ederim, gerçekten çok mutlu oldum:-)

      Sil
  2. Ben, hikingci olurum. Gecelemek bana göre değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı kafadayız hocam, yürü ve eve dön:-)

      Sil
  3. Bilgilendiren güzel yazı ve fotoğraflar, çok teşekkürler bilgiler için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için. Keyifli bir hafta sonu dilerim:-)

      Sil
  4. Dün Ormanya'daydık. Standart kıyafetlerle gittik; 2-3 saat dolaşıp ters eve de girip çıktıktan sonra Bursa'ya döndük. Güzel yermiş; tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen hafta sırf gezi yazısı için tekrar ziyaret ettim ve detaylı bir yazı şu an hazır:-)) Sitenin teknik işleri yoluna girer girmez paylaşacağım :-)) Bu arada buralara kadar geliyorsunuz, bir haber verseydiniz, çayımızı içerdiniz:-)

      Sil