Annemin Hobi Bahçesi | Hayat40tansonra

Çok uzun zamandır annemin, bahçelerinde bir köşeyi sebze ekimi için ayırdığı, hemen her gün hiç sıkılmadan, bunalmadan o bahçeye nasıl ilgi gösterdiğini, yine her gün güzelleştirmek için nasıl çaba harcadığını izliyorum. Birde ondan görerek bahçenin başka alanlarına benzer hobi bahçesi yapan komşularını:-))  İçimden de acaba neden bu kadar ilgililer, ne zevk alıyor ki diye de düşünmeden edemiyorum:-)  Edemiyordum demek daha doğru olur aslında. 

Annemin Hobi Bahçesi

Sebeplerine gelince;

İlk olarak bu konu ile ilgili ufak bir araştırma yapıp, bu konunun teknik kısmını öğrenmeye arkasından da annemle röportaj yapmaya karar verdim. 

Gelin teknik detaylara geçmeden önce hobi bahçeciliği ile ilgili yıllar yılı yapılmış bilimsel araştırma gerçekleri ve bu hobiyi yapmanız için fazlası ile yeterli sebeplere:-) Sonra bu iş için ihtiyaçlar ve dikkat edilmesi gereken hususları anlatıp, en sonda da annemin bu konuda ki düşünce ve tüyolarına geçelim:-))

Fotoğraf Kaynak: Congerdesign/ Pixabay 

Her şeyden önce bilmeniz gereken bu bir hobi. Maddi kazanç düşünmeden, zevk alacağınız, ruhunuzu dinlendireceğiniz ve farkında olmadan fiziksel olarak sağlığınıza katkı sağlayacak bir hobi. Başlayalım mı?

Hani okullarda öğrendiğimiz bir konu vardı. Ağaçlar, çiçekler karbondioksiti emer, sonra da onu havaya oksijen olarak verirdi:-) Peki neydi bunun detayı derseniz; Atmosferdeki yani soluduğumuz havadaki, karbondioksit olarak bulunan karbon, fotosentez yoluyla döngüye giriyor. Yani yeşil bitkiler ve klorofile (bitkilere yeşil rengi veren madde) sahip mikro organizmalar karbondioksiti alarak fotosentezde kullanıyorlar. Sonrasında ise bu bitkiler karbondioksiti kendi dokusuna katıp, oksijen ve organik madde üretiyorlar. Döngü bu şekilde sürüp gidiyor.  

Fotoğraf Kaynak: Congerdesign/ Pixabay' 

İşte balkonunuzda yada bahçenizde yapacağınız küçük bir hobi bahçesi bile bu döngüye katkı sağlayarak soluduğumuz havanın daha taze olmasına katkı sağlayacak.

Bilimsel araştırmalar sonucunda ulaşılan sonuçlardan biri de, hobi bahçeciliği ile uğraşan insanların daha düşük kortizol (kandaki stres seviyesini düzenlemeye yarayan birincil hormon) seviyesine sahip olduğunu gösteriyor. Yani bu hobi ile uğraşan insanların stres seviyesinin düşük, daha huzurlu insanlar olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek:-)

Fotoğraf Kaynak: Benjamin Balazs/ Pixabay

Bildiğiniz gibi pandemi vs. derken bir çoğumuz egzersiz alışkanlıklarımızı kaybetmeye başladık. Evde yürüyüş bandı, egzersiz yapma işi de ne yazık ki öyle söylendiği gibi çok kolay olmuyor. Çünkü toplum olarak genelde tembeliz:-) 

Çok ilginç gelecek ama hobi bahçeciliği ile uğraşan 60 yaş ve üzeri insanlarda, kalp krizi geçirme riskini %30 seviyesinde azaltan, orta seviye egzersizler ile aynı değere sahip bir aktivite bu. Sizler genç olabilirsiniz ama anne-babalarınızı bu hobiye yönlendirebilirsiniz:-)

Fotoğraf Kaynak: Ryan McGuire/ Pixabay 

Hobi bahçemizde, balkonumuzda yetiştireceğimiz domates yada marul gibi sebzeler, karbon ayak izinin azaltılmasına katlı sağlıyor. Bu ne demek derseniz; küresel ısınmanın başlıca sebeplerinden olan sera gazı miktarının azaltılmasına, doğal yollarla ve bizim sayemizde fayda sağlıyor olacağız. (Bu konuda yapılabilecekler başlı başına bir yazı konusu.)

Fotoğraf Kaynak: Pixource/ Pixabay 

Hobi bahçeciliği ile üreteceğiniz ürünler belki büyük bir ailenin mutfakta ki sebze ihtiyacını karşılamaz. Ama 2, belki 3 kişilik bir ailenin ufakta olsa mutfak ihtiyacını kaşılar ve böylelikle hem organik sebze yemiş hemde kendi ürününüzün tadını çıkarmış olursunuz. Aynı zamanda paketli yiyecek tüketmeyerek ekolojik atığı finanse etmekten uzak durmuş olursunuz.

Fotoğraf Kaynak: Nathan Copley/ Pixabay 

Bunama riskinizin %36-47 oranında düşeceği de bilimsel araştırmalar ile ispatlanmış bir gerçek. Ayrıca el becerilerinizin ve problem çözme yetilerinizinde gelişeceğini unutmayın.

Fotoğraf Kaynak: Gerd Altmann/ Pixabay 

Yukarıda yazdıklarım bilimsel araştırmalar sonunda ispatlanmış gerçekler. Gelelim hobi bahçeciliği için ihtiyaç duyacaklarımıza ve ve dikkat etmemiz gereken konulara;

Öncelikle hobi bahçeciliği dünyanın her yerinde genel olarak ikiye ayrılıyor. İlki meyve bahçeciliği, diğeri ise sebze bahçeciliği. İlki biraz profesyonellik, geniş bir alan ve maddi olanak gerektiriyor. Yani bu yazımızın konusu değil:-) 

Biz tüm hobiler içerisinde gerçekten de en düşük maliyetli olan yani sebze bahçeciliğini/ hobisini incelemeye devam ediyoruz. 

Fotoğraf Kaynak: Congerdesign/ Pixabay 

Bu işi hiç bilmeyen arkadaşlar için ilk etapta ihtiyaç olan bir parça toprak, biraz su ve tohum:-)) Bu kadar basit mi? Evet bu kadar basit. Sebze bahçeciliği için varsa evinizin bahçesini kullanabileceğiniz gibi balkonunuzda saksılar içinde de bu hobiye, yukarıda yazdığım malzemeler ile başlayabilirsiniz. Sadece imkan varsa ve tercihiniz bahçe olacaksa ilave olarak kürek, tırmık tarzı bir kaç bahçe aleti ile başlangıç yapmak daha kolay olacaktır.

Yerimize karar verdikten sonraki en önemli hususlardan birisi de az da olsa sebzeler hakkında bilgi sahibi olmamız gerektiği. Çünkü her sebzenin yetiştirilme tarzı, ihtiyacı olan güneş/gölge miktarı, su ihtiyacı, iklim şartı birbirinden farklı. Tohumla yetişecek sebzeler olduğu gibi fide ile yetişecekler de var. Geniş alan isteyen bir sebzeyi, araştırmadan küçük bir saksıda yetiştirmeye çalışmak daha başlangıçta hevesimizin kırılmasına sebep olabilir. Bu yüzden sebzeler hakkında kısa da olsa bilgi sahibi olmak hedefimize ulaşacağımız süreyi kısaltıp, daha verimli bir üretim süreci sağlayacaktır.

Bu arada bu hobide ki en önemli hususların başında SABIR geldiğini unutmayın. sızım diyorsanız belki size sabırlı olmayı öğretir yada başlamadan bu hobiden vazgeçmenize. Orası size kalmış:-) Bunun yanı sıra bu hobi için zaman ayırmanız gerektiği de unutmamanız gereken konulardan. Ama eminim ki çoğumuz telefon yada teknolojik aletlere ayırdığımız zamanın sadece 30-60 dk.sını buna ayırsak yeterli olacaktır.

Fotoğraf Kaynak: Klimkin/ Pixabay 

Gelelim şimdi bu araştırmalarımın doğru olup/ olmadığını kontrol etmeye:-)) Nasıl mı? Tabi ki bu işi yıllardır hobi olarak yapan Annem ile konuşmamıza:-))

BEN: Anne ne kadar süredir bahçe ile ilgileniyorsun?

ANNEM: Yaklaşık 15 yıldır.

BEN: Hangi tür sebzeler yetiştiriyorsun ve bunların yetiştirilme, ürün verme süreçleri nasıl? Bakım için neler yapıyorsun? 

ANNEM: Yazın ve Kışın yetişen sebzeler birbirinde farklı. Domates, salatalık, biber, karpuz, kabak ve fasulyeyi genelde Mayıs ayında ekiyorum ve Ekim-Kasım aylarına kadar bunların ürünlerini alabiliyorum. Bunların arkasından da ıspanak, tere, roka ve maydanozu ekiyorum. Aslında tere, roka ve maydanoz hemen her mevsimde oluyor. 

Annemin 2NCİ Hobi Bahçesi

Bazı sebzelerin tohumunu direk toprağa ekebiliyorsun ama bazılarını önce fide yapıp sonra ekmen gerekiyor. (biber, domates fide, diğerleri tohum olarak direk bahçe toprağına ekiliyor.) Benim her sebze için ayrı saksılarım var. Tohumları önce bu saksılarda 15-20 cm.lik fideler haline getiriyor ve sonra bahçe toprağına ekiyorum. Hem saksı hem de bahçe toprağının altı için hayvansal gübre kullanıyorum. Fideleri yada tohumları ekmeden önce toprağı hazırlıyorum ve sonrasında bunları ekiyorum.

Fide Saksıları

Her sebzenin kendine ait bir alanı olması gerekiyor. İç içe ekmemeniz gerekiyor. Ben alanları belirli bir işaret ile ayırmıyorum ama artık göz kararı aralarında ki mesafeye karar verebiliyorum.

Genelde tüm sebzelerin ilk mahsulü verme süresi 1,5-2 ayı buluyor. Sonrası türüne göre 1-3 ay kadar ürün almaya devam ediyorum.

Her gün ürün olmasa bile mutlaka bahçemi kontrol ediyorum. Özellikle ilk filiz verdiği, çiçek verdiği zamanları görmek beni çok mutlu ediyor. 

Annemin 3üncü Hobi Bahçesi

Her iki mevsim sebzeleri için de mutlaka bahçe çevresini zararlı böceklere karşı ilaçlıyorum. Aynı zamanda sebzelere zarar veren otları da mutlaka kontrol ediyorum. Hemen her gün tırmıkla toprağı havalandırıyorum. Kış sebzelerini çiğ, kırağıdan korumak için zaman zaman üstlerini örtü, tente ile kapatıyorum. Yazın ise sebzelerin en büyük ihtiyacı sulama ve toprağın havalanması için çapalama oluyor. Her gün olmasa bile gün aşırı mutlaka sulama yapmak gerekiyor.

BEN: Hobi bahçeciliği için ihtiyaçla nedir?

ANNEM: Tohum, fide ve zararlı böcek, otlara karşı ilaçları Ziraatten alıyoruz. Bunlar dışında bakım için çapa, tırmık ve su hortumu ihtiyacı oluyor. Ayrıca fide yetiştirmek için uygun ebatlarda saksılara da ihtiyacınız var. En önemlisi de sebzelerin, bahçenin en önemli ihtiyacı İLGİ ve SABIR.

Bu bahçe sayesinde sebzeleri tanıyan Oğlum

BEN: Günlük ne kadar zamanını alıyor? Yorucu mu?

ANNEM: Her gün bakım ihtiyacı olmuyor ama dediğim gibi ben her gün ne durumda oluklarını kontrol ediyorum. Yeri geliyor 2 saat zaman harcadığım günler de oluyor. Yorucu değil tam aksine rahatlatıcı özelliği var. Sonuçta 15 yıldır bununla ilgileniyorum ve ürün alıp satmıyorum. Bunca zamandır yapmamın en büyük sebebi huzur ve rahatlama hissi vermesi. Bunun yanında fiziksel aktivite yapmış oluyorsunuz. Son zamanlarda biraz belime sıkıntı veriyor ama yine de seviyorum bahçemi.

BEN: Senin için anlamı nedir? Yada Neden her gün bahçe ile uğraşıyorsun?

ANNEM: Az önce de dediğim gibi tamamen hobi maksatlı. Babanla bize bütün yaz kahvaltılarımız, yemeklerde ki salatalarımız için için maydanoz, domates, salatalık ve diğer yeşillikleri veriyor. Bunlar belki çok pahalı sebzeler değil ama her sabah kendi bahçemizden topladığımız ürünleri yemek ayrı bir keyif ve mutluluk:-) 

Annem ve Oğlum

BEN: Teşekkür ederim Annem:-))

Evet bu konuşma sonrası birlikte bahçeye inip, yukarıda gördüğünüz fotoğrafları çektik. Anlatırken ki keyifli halini ve heyecanını, burayı da çek, şurayı da çek demesine şahit olmalıydınız. Gerçekten büyük bir keyif. Bu arada yazının ismini de Annem bu şekilde vermemi istedi ve tabi ki kırmadım onu:-)

Gördüğümüz gibi hem bilimsel araştırmaları hem de yapmış olduğum diğer araştırmaları da böylelikle ilk ağızdan ve tecrübeden teyit etmiş olduk:-)

Ben bu yazıyı hazırlarken inanın büyük keyif aldım. Umarım sizler de okurken aynı keyfi almışsınızdır.

Yorum Gönder

38 Yorumlar

  1. Maşaallah annenize.
    Eskiden benim annemde uğraşırdı böyle bahçe işleri ile. Küçükken kendi evimiz vardı. Ordaki bahçede. Sonra kiracılık falan. Ama ev ararken bahçesi olanlara ayrı heves ederdi.
    Bayadır ilgilenmiyor artık. Birde kalp krizi de geçirdi. Halim kalmıyor diyor.
    Bende istiyorum böyle bir uğraş ama bir niyetimi hayata geçirmek nasip olmadı. Oysa bahçede var.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında imkanınız da varmış. Kimi insana göre değil ama kimi insan için de çok şey ifade ediyor. Umarım en kısa sürede niyetinizi hayata geçirirsiniz. Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  2. Annenize selamlar. Sanırım apartman bahçesi .Böyle bir alan bulabilmesi şahane. Ben ilk hobi bahçelerini yıllar önce ziyaretine gittiğim amcamlarda ,Almanya'da görmüştüm. Özel alanlar ayrılmıştı bu tip toprak uğraşıları için. Burada da denendi sanırım ama olmadı. Gerçi anneniz örneğinde olduğu gibi ,istedikten sonra ,yer bulmak sorun değil ,demek. İnsanın kendi yetiştirdiği ürünü yemesi çok tatlıdır eminim. Annemlerin de yazlıkta böyle uğraştıkları bir alanları var ,minik ama onların çok hoşuna gidiyor. Hobi edinmek çok değerli ki üretimle ilgili ise çok daha önemli. Oğlunuza da güzel bir örnek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle selamınızı ileteceğim:-) Evet apartman bahçesi ve gerçekten şanslılar. 3 tarafı geniş ve çitlerle çevrili alanlara sahip yer. Bizde de dediğiniz gibi denendi ama insanlar bundan rant elde etmek adına tarım arazilerini böl parçala ve çok para kazan moduna girdiği için farklı boyutlara gitti ve sonunda Devlet el koydu bu meseleye:-) Ufak bir saksı daha yapılsa büyük bir keyif:-) Ve özellikle çocuklar için büyük şans. Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil
  3. Biz bu hobiyi balkonumuzda saksılarımız da yapıyoruz mesela hocam, şuan en yeni meyve olarak ejder meyvesi geldi onu diktik bakalım bir sonuç alırsak yazarım bende.. Ama mesela çiçek böcek dikimine karşıyım bende, bir kere çiçek çok da önemli değil benim için... :D Ama örneğin ben bir tohum almıştım biber, roka, acur, vs. o biberlerden çok güzel hasatlar aldık, o his muazzam bir his zaten kendi meyveni sebzeni yetiştirip koparıp yiyorsun, olduğu belli falan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçek böcek olayı bizim evde de had safhada:-)) Ejder meyvesi neticesini merak ettim hocam, bekliyorum sonucunu:-) Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğun için.

      Sil
  4. Kendi çalışma odamda çiçeklerim ve ağaçlarım var onlarla ilgileniyorum. Sebze ve meyve ekimi daha farklı bir emek tabi ki bahçesi olan insanlar her zaman şanslı geliyor bana, bizde o şanslı insanlardan biriyiz. Bahçeye ekmiş olduğumuz zeytin ağacının meyvesini yemek veya armut ağacından bir meyve yemek çok güzel bir mutluluk. Bahçeyle uğraşmanın stresi azalttığına katılıyorum, genel olarak tüm hobiler insanda stres unsurlarını azaltır ama toprakla uğraşmak başka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinle tamamen aynı fikirdeyim. Bahçe yada evde, önemli olan bir hobi sahibi olmak. Teşekkür ederim vakit ayırdığınız için.

      Sil
  5. Annenizin bahçesinden bahsetmiştiniz ve ben bu yazıyı merakla bekliyordum. Fakat ben bu yazıda öğrendiklerimi aklımdan bile geçirmemiştim. Aman Allahım! Anneniz aşmış gerçekten. Yaratıcılıkta sınır tanımamış. Elinin değdiği yerleri kutsamış adeta:) Kahvaltı için oradan topladığı hem taptaze hem organik salatalık ve domatesi başka nereden bulabilecek? Toplarken aldığı keyfi başka nereden alabilecek? Toprakla uğraşırken attığı stres, aldığı terapi ona keza.
    Vallahi tebrik ediyorum kendisini. Resmen harikalar yaratmış. Annenize selamlar. Size de bu sıra dışı, şahane röportajınız için çok çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için:-) Selamlarınızı ileteceğim. Vakit ayırıp okuduğunuz için de ayrıca teşekkür ederim. Keyifli hafta sonları:-)

      Sil
  6. Annenize selamlar olsun ne güzel yapmış her şeyi ellerinize sağlık :) Yazıyı birazcık içim buruk okudum :( Bizim oturduğumuz yerin çevresinde baya bir bahçe var, rahmetli babacığım geçen yaz çok heveslenmişti, kendi yerlerini tek tek çapalayıp gidip tohum ve saksılar alıp ekmeye başlamıştı. Ben çok seviyorum diye maydanoz, roka ekmişti. Sonrasında fasulye, salatalık, marul, kara lahana, taze soğan ve daha bir sürü şey ekmeye başlamıştı. Şimdi o gitti ve onun bize bıraktığı bahçe kaldı, saksıları kaldı :( Şimdi kayınvalidem devraldı o zamanda yardım ediyordu ama şimdi daha bir hevesle yapıyor babanızın emaneti diyor. Hem ona da iyi gelir bence :)
    Neyse biraz uzattım kusura bakmayın böyle okuyunca yazınızı direk aklıma geldi bunlar... Bir hobiyle uğraşmak hele ki bu günlerde çok önemli sağlığımız açısından. Hem dediğiniz gibi karbon ayak izimizi azaltıp, soluduğumuz oksijene katkı sağlıyoruz e tabi bir de ektiklerimizi yiyerek hem organik besleniyoruz hem de aile bütçesine yardım oluyor :)
    Bu güzel yazı için tekrar teşekkürler. Annenizin emeğine saygımız sonsuz ne güzel yapmış, umarım bizlerde ileride böyle güzel bahçeler yapıp uğraşırız zevkle ürünlerimizi büyütürüz :)

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için ve Anneme selamlarınızı ileteceğim:-) Babanız için tekrardan başınız sağ olsun ve Allah Rahmet Eylesin. Bazen baktığımız her yerde anılar göz önüne geliyor:-( Ama biraz klişe de olsa "hayat devam ediyor". Kayınvalidenizin emanet gözü ile bakarak bunu devam ettirmesi de çok güzel, çok mutlu oldum buna. Tekrardan teşekkür ederim:-)

    YanıtlaSil
  8. Saksıda soğan bile insana keyif veriyor

    YanıtlaSil
  9. Hobi bahçeleri konusundaki yazınızı zevkle okudum. elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Çok keyifli bir yazı. Toprakla uğraşmak bir tedavi yöntemi bile sayılabilir. Mental olarak insana güç veriyor. Biz de saksıda yetiştiriyoruz. Geçen sene çekirdekten yetiştirmeye başladığım limon ağaçların yarım metreyi geçtiler. 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saksı yada bahçe sanırım hiç önemli değil. İnsana verdiği haz, huzur ve rahatlama duygusu yetiyor:-) Limon da kulağa güzel geliyor, ben bunu anneme bir söyleyeyim:-))

      Sil
  11. Annenize kolaylıklar dilerim. Toprakla uğraşmak çok iyidir. Hem yetiştirdiğiniz bitkinin geliştiğini görmenin verdiği keyif, fiziksel aktivitenin getirdiği sağlık, güneş...çok çok iyidir bence. Keşke seven her insanın az da olsa uğraşabileceği toprağı olsa. Hele belli bir yaş grubunun evlere kapatıldığı şu günlerde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim ve her kelimenizde sonuna kadar haklısınız. Ama yazıda da belirttiğim gibi balkonda yada başka küçük bir uygun alanda, saksıda bile başlanabilir bu hobiye:-)

      Sil
  12. Kesinlikle çok rahatlatıcı, benim de hayalim bahçe ile uğraşmak. Annenizin ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için:-) Tavsiye ederim.

      Sil
  13. Çok güzel ve bol bol bilgi içeren bir paylaşım. Annenizin ve sizin emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için. Benim içinde keyifli bir araştırma ve yazı oldu:-)

      Sil
  14. güzel bir yazı olmuş, bahçeli bir evde oturuyorum ve sebze yetiştirmek uzun bir uğraş ve süreç. Kolay gelsin annenize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için:-)

      Sil
  15. Yaşadıklarınla, bilinmesi gereken bilgileri çok güzel harmanlayıp, iyi bir yazı çıkmış hocam ortaya :)

    YanıtlaSil
  16. insan ruhuna iyi gelenler toprak, hava, su ateş. bunların peşinden koşsak mutluluğu yakalarız belki. bahçe çok güzelmiş, annenizi kutlarım tüketmek yerine üretmeyi seçmiş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, o da bu yorumları okuyor ve çok mutlu oluyor. Sağ olun:-)

      Sil
  17. yani evin bahçesine yaptı öyle mi hobi bahçesini, komşular izin verdi yaniii öyle mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) 30 yıllık komşular :-)) Üstelik yetmedi bu hobiyi onlara da bulaştırdı :-))

      Sil
  18. Selam annenizi tebrik ederim. Ben yazları Ankara'da kalmadığım için sebze yetiştiremiyorum. Çiçeklerim var. Ama bu sene saksıda taze nane, kekik yetiştirdim. Kahvaltıda toplayıp domatesin üstüne doğrayınca çok mutlu oldum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Ufakta olsa büyükte olsa kendi emeğinizin karşılığını almak her halükarda insanı mutlu ediyor sanırım:-) Saygılar.

      Sil
  19. Toprakla uğraşmak gibi huzurlu bir şey var mı :) Balkonumda, evimde süs bitkilerim var, onlarla uğraşmak bile mutluluk veriyor bana. Anneciğinin çalışkan ellerinden öperim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sağolun, Anneme ileteceğim 🙏☺️ Bahçe yada ev de saksı çiçekleri, bitkisi fark etmiyor. Hepsi büyük bir keyif 🙏

      Sil
  20. Yazıyı okurken öyle keyif aldım ki anlatamam:) Daha önce apartman dairesinde oturduğum için bahçem yoktu ama artık var ve ben de fırsat buldukça anneniz gibi birşeyler ekiyorum:) Bahçeden toplanan, taze yeşillikler, domates, salatalık ile hazırlanan kahvaltının tadına doyum olmuyor:) Annenize sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum keyif almanıza ve yorumunuza:-) Annemde okuyor kendisi için yapılan yorumları, onun adına da teşekkür ederim:-) Mutlu haftalar şimdiden.

      Sil