Eskişehir Gezi Rehber ve Rotaları | Hayat40tansonra

Genel;

Eskişehir Çarşı

Sanırım Eskişehir yazı dizisini hatırlayanlar vardır:) Daha önce 4 parça halinde yayınladığım Eskişehir Gezi Planı yazılarımı, hem kısaltılmış ve daha özet hemde güncellenmiş hali ile tek parça olarak yeniden sizlerle paylaşıyorum. 

Son yılların özellikle yerli turistler açısından en gözde şehirlerinin başında gelen ve her hafta sonu yüzlerce misafir ağırlayan Eskişehir'e eminim ki sizlerden de pek çok giden yada seyahat listesinin ilk sıralarına alan arkadaşlarım vardır. Bunda da sonuna kadar haklısınız çünkü her yıl dünyanın en güvenli şehirlerinden birisi seçilen Eskişehir hem modern hemde turistik/ tarihi anlamda görülmesi gereken şehirlerin başında yer alıyor. 

Adalar-Porsuk

Şunu hemen belirtmekte fayda görüyorum; Eskişehir'in hakkı kesinlikle 1 gün değil ama 3 günden de fazla değil:) Konaklama imkanınız varsa bu seyahati 2-3 gün olarak planlamanızı tavsiye ederim. Aile ile birlikte ideal bir gezi planı olabileceği gibi sadece eş/ sevgili ile biraz daha fazla tadını çıkarma ihtimaliniz var.

Mevsim olarak kesinlikle kış aylarını seçmeyin, bu bölgenin soğuğunu bilen arkadaşlar ne demek istediğimi iyi bilirler. İnanın geziniz büyük bir kabusa dönüşebilir çünkü tahminlerinizin ötesinde bir soğuk var. Eylül - Ekim ayları ile Nisan - Mayıs aylarının en ideal mevsimler olduğunu düşünüyorum. (Bu aylarda da akşam ve geceleri soğuk, hazırlıklı gelin.)

Maliyetlerden kısaca bahsetmek gerekirse; başrolü konaklama ve ulaşım giderleri oynuyor:) Tabi burada gezilecek yer sayısının fazla olması nedeni ile giriş ücretleri ile yeme-içme de bir miktar kendini hissettirecektir. 

Keşfet;

Eskişehir Gezilecek 3 Bölge

Gezi planımıza başlayalım o zaman; ben Eskişehir'i 3 bölgeye ayırdım. İlki Odunpazarı Bölgesi ki aslında çarşı ile komşu, ikincisi Sazova Parkı ve üçüncü bölgemizde Çarşı. 

Odunpazarı Sokak Sanatı

1-) Odunpazarı Bölgesi; 

Bu bölgede bol bol yürüyeceğimizi hesaba kattığımızda rahat kıyafet ve ayakkabı seçimi yapmayı lütfen dikkate alın. Bölgeye kendi aracınız ile gelmeniz durumunda Kurşunlu Cami üst tarafında son derece büyük ve ücretsiz bir otopark mevcut. Bununla birlikte erken saatte gelmeniz durumunda yol üzerine de aracınızı güvenle park edebilirsiniz. Aracınızın yabancı plakalı (26 harici) olması yada park yerinden kaynaklı bir ceza yazılması söz konusu değil. Ben ilk gittiğimde epey bir tedirgin olmuştum:) Gelelim gezilecek öncelikli yerlere;

- Kurşunlu Cami ve Külliyesi. Külliyenin farklı yerlerinden birbirinden güzel mimari, doku ve ritim fotoğrafları çekmeniz mümkün.

Kurşunlu Cami Gece Fotoğrafı

- Cam Sanatları Atölyesi, Ahşap Sanatları ve Lületaşı Müzeleri, her 3 mekanda külliye sınırları içerisinde, bu sebeple her biri yürüme mesafesi 2dk.lık mesafelerde. (Girişler ücretsiz.)

Cam Sanatları Atölyesinde eğer etkinliğe denk gelirseniz izlemenizi tavsiye ederim ki bildiğim kadarı ile belli günler canlı gösterimler yapılıyor ancak katılımcı olarak değil izleyici olarak iştirak edebiliyorsunuz. Keyifli bir aktivite ve denk gelirse mutlaka izleyin.

Ahşap Sanatları Müzesi

- Tarihi Odunpazarı  Evleri. Bu bölgede bizim ilgimizi çekecek sokak sayısı yaklaşık 8-9 adet ve buralardaki evler daha çok hediyelik eşya dükkanı ve kafe hizmeti veren yerler. Bu arada bu sokaklardan birinde Osmanlı Evi adı ile müzeye çevrilmiş bir yapı mevcut, isterseniz burayı gezip arkasından kapalı avlusunda Türk kahvenizi keyifle yudumlayabilirsiniz. Harika fotoğraflar çıkarabileceğiniz bir yer.

Tarihi Odunpazarı Evleri

- Atlıhan El Sanatları Çarşısı. Eşe dosta hediyelik eşya alabileceğiniz, kendine özgü mimarisi olan ufak, yarı kapalı bir çarşı.

- Temmuz 2020'de hizmete açılan Odunpazarı Modern Müzesi. Son zamanlarda gezdiğim en başarılı sanat müzelerinden biri. Kesinlikle ziyaret etmelisiniz. (Giriş ücretli)

OMM

- Eskişehir BŞB Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi; Bu bölgede belki de en çok duyulan, ziyaret edilmek istenen ve haliyle çok fazla ziyaretçi ağırlayan müze. (Giriş  ücretli)
 

Balmumu Heykelleri Müzesi

Bu bölge tabi ki sadece bu mekanlardan ibaret değil, burada ilginizi çekebilecek  3-4 adet daha müze mevcut olup, her birinin gezi süresi en fazla 5-10 dk. zamanınızı alacaktır. (Kurutuluş Müzesi, Anadolu Üni. Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Eğitim Karikatürleri Müzesi, Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi).

Bu kadar gezdik, peki burada hangi lezzet durağına uğranır/ne yenilir derseniz. Bu bölgede fazla sayıda işletme olmakla beraber, benim tek yer tavsiyem Atlıhan El Sanatları Çarşısı'nın hemen karşısında ki Köfteci Ahmet'te bu bölgede meşhur olan Balaban Köftesini yemeniz. Ayrıca tarihi sokaklarda hemen her yerde kahve, çay da içebilirsiniz.

2-) Sazova Parkı; 

Odunpazarı bölgesi ile birlikte yerli ziyaretçilerin en çok rağbet gösterdiği yerlerden birisi, özellikle çocuklu ailelerin. Odunpazarı evlerinden yaklaşık 7 km. mesafede bulunan Sazova Parkı'na Google Maps yol tariflerini kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz. (Otopark ücretli)

Sazova Parkı (Masal Şatosu ve Korsan Gemisi)

Masal Şatosu

- Sazova Parkı Açık Alanı (Masal Şatosu, Korsan gemisi); Çok büyük bir arazi üzerine kurulu bir yer. İlk olarak şunu söylemek isterim ki benim tahminim Disneyland'dan esinlenerek yapılmış bir alan. Ticari amaçla yapılmadığı için oranın tabi ki dengi değil ama bir belediye tarafından yapılabilecek harika bir yer, sadece oradan esinlenildiği izlenimini veriyor ve gayet başarılı. Girişi ücretsiz ancak bazı alanlar çok düşük giriş ücretine sahip. 

- Bilim Merkezi aynı zamanda Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi olarak geçiyor ve iki ayrı yapıdan oluşuyor. Uzay evinin Türkiye'de ki en büyük ve teknolojik uzay evi. İçeride yanlış hatırlamıyorsam 30 dk.lık gösterimlerin yapıldığı gerçekten başarılı bir tesis. Bilim merkezi de aynı şekilde zengin içeriğe sahip bir tesis ve özellikle çocuklarınız ile eğitici ve eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir yer. Bu tesisler belediye işletmesi olmadığı için giriş ücretleri haliyle diğer yerlere göre biraz daha fazla ve kalabalık zamanlarda ciddi kuyruklara girip beklemek zorundasınız.

Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi'nin bulunduğu alan

- Hayvanat Bahçesi. Pazartesi günleri kapalı olan bu yer belediye işletmesinde olan bir tesis ve bu nedenle de giriş ücreti çok makul, burası için aldığınız bilet ile aynı zamanda alan içerisinde bulunan ETİ Sualtı Dünyası'na da girmeniz mümkün.

Hayvanat Bahçesi

Flamingolar

Unutmadan içeride bir de Japon Bahçesi mevcut ve gerçekten çok başarılı yapılmış, buraya kadar gelmişken sakın uğramadan dönmeyin. 

Japon Bahçesi

Ayrıca Hayvanat Bahçesine gelmeden önce görülmesi gereken iki yer daha mevcut. Bunlar; Türk Dünyası Bilim, Sanat ve Kültür Merkezi ile Esmiyantürk (girişler ücretli.)

Miniatürk Eskişehir

Eskişehir içim mevsim tavsiyesi verdim ancak Sazova Parkı için kesinlikle yaz mevsimini de tercih etmemeniz gerektiğini unutmayın. Alan açık olduğu için gerçekten çok yorucu olabilir. 

Burada lezzet durağı bence hiç yok, o yüzden buraya gelmeden önce mutlaka karnınızı doyurun. Çünkü bu bölgede çok vakit geçirip yorulma ihtimaliniz çok yüksek.

3-) Eskişehir Merkez; 

Tamamen çocuksuz çiftler için ideal olmakla beraber Kent Park ve Şelale Park kısmen çocuklu aileler için çok daha uygun. Aslına bakarsanız şehir merkezi başlı başına bir cazibe merkezi ancak benim şahsi kanaatim akşam/ gece saatlerinde buranın tercih edilmesi yönünde. Gündüz saatleri için yapabileceğiniz pek fazla bir şey olduğunu düşünmüyorum. Aracınızı emniyetle bırakabileceğiniz birçok kapalı otopark mevcut. Aşağıda bahsedeceğim cadde/ sokaklara araç ile gitmek yerine yürüyerek gitmenizde fayda var. Hem mesafeler yakın hemde her seferinde otopark ile uğraşmak zorunda kalmazsanız.

Çarşı

Adalar

Şehir merkezini; İki Eylül Caddesi/ Hamam Yolu Caddesi, Doktorlar Caddesi, Adalar Bölgesi, İsmet İnönü Bulvarı, Barlar Sokağı olarak bölgelere ayırmak mümkün, şimdi sırası ile bunlardan kısa kısa bahsedelim.

İki Eylül/Hamam Yolu Caddesi; Aslına bakarsanız burası ağırlıklı esnafların bulunduğu ve bu sebeple de ciddi bir kalabalığın olduğu bir cadde. 

Adalar Bölgesi; Bu bölge ise en çok ilgi gören, ziyaretçi ağırlayan bölge. Porsuk çayı etrafına kümelenmiş onlarca bar/kafe ve restoranın olduğu, benim şahsi kanaatimce ağırlıklı 18-25 yaş grubunun tercih ettiği bir bölge. Burada ilginizi çekebilecek hususların başında gondol veya tekne turları ile porsuk çayında keyifli bir tur yapılabiliyor olması. Benim tavsiyem tura ilave olarak buranın akşam veya gece tercih edilmesi yönünde. 

Porsuk

Doktorlar Caddesi; Akşam saatlerinde son derece kalabalık ancak yürüyüş yapmanın keyifli olduğu bir cadde. 

Doktorlar Caddesi

İnönü Bulvarı; Eskişehir'in bence en kaliteli mekanlarının sıralandığı ve 35+ yaş grubuna hitap eden Caddesi. Birçok bilinen restoran, bar ve kafenin olduğu bu cadde akşam ve gece kesinlikle tercih edilmesi gereken bir bölge. 

Barlar Sokağı: Doktorlar Caddesinin üst kısmında bulunan ve onlarca barın olduğu bir sokak, pandemi öncesi akşam ve geceleri aşırı kalabalık olan bu yer hemen her yaş grubuna hitap etse de benim gördüğüm ağırlıklı öğrencilerin tercih ettiği bir bölge. Aynı zamanda rakı-balık restoranlarının da bulunduğu bölge.

Bunlar haricinde şehir merkezinde pek tabi ki anıt, park tarzı görsel olarak göze hoş görünen bir çok yer daha mevcut, ancak benim anlattıklarım genel hatları ile asıl görülmesi gereken cadde/sokaklar.

Espark

Eskişehir merkezde çok fazla lezzet durağı mevcut, ancak buraya gelmişken yenmeden dönülmemesi gereken en önemli lezzet çibörek:-)) Bunun için en çok tercih edilen yer Papağan Çibörek ve Kentpark'ta bulunan Kırım Çibörek. Ancak bunlar yerine size buralara biraz mesafeli olsa da Has Kırım Çibörekçisini tavsiye ediyorum. (Bu isimle Google Maps'e girerseniz ulaşabilirsiniz.) Hem daha ferah bir mekan hemde bence daha lezzetli bir işletme. Bunun yanı sıra ayrı bir yazı ile yazdığım Yusufeli Çoruh Yatık Dönercisi de kesinlikle ve kesinlikle tavsiye edeceğim yerlerin başında geliyor. Son olarak ta İnönü Bulvarı üzerinde çok kaliteli et lokantaları ile mekanlar mevcut. Bu mekanlarda akşam yemekleri ve gece eğlencesi için kesinlikle tavsiye edeceğim yerler.

Bonus Yerler:) 

Kent Park: Eskişehir Merkez'den yaklaşık 4 km. uzaklıktaki parka aynı zamanda tramvay ile de gidebilirsiniz. İçerisinde yeterli büyüklükte otopark mevcut ve ücretsiz. İçerisinden porsuk çayının geçtiği ve yapay plaj ile taçlandırılmış bu parkta, at binme, yeme-içme mekanları ile oyun parkları bulabilirsiniz. İçeride fotoğraf çekebileceğiniz pek çok alan olduğu gibi burada yaşayanlar için sabah ve akşam yürüyüşleri için harika bir yer. 

Şelale Park: Eskişehir Merkez'den yaklaşık 5 km. mesafedeki bu park, daha önce birçok kez ziyaret ettiğim bir yer. İçerisinde iki adet işletmenin olduğu parkın çevre düzenlemesi çok güzel. Burası için benim yazabileceğim, sadece gün batımı izlemek için gelinecek bir yer olduğu yönünde. Eğer kendi aracınız ile geldiyseniz, Eskişehir'den ayrılmadan önce ziyaret edilebilir. Ancak toplu taşıma yada taksi tutarak gitmenize gerek olmayacak bir yer olduğunu düşünüyorum.  

Eskişehir Günbatımı

Kentpark Günbatımı


Tavsiyeler;

Eskişehir ile ilgili kısa yazı yazmak gerçekten çok zor olsa da elimden geldiğince kısaltarak ve güncelleyerek sizlerle paylaşmaya çalıştım. Gelelim tavsiyelere; 

Çibörek, balaban köftesi ve yatık döner yemeden kesinlikle geri dönmeyin. 

Porsuk'ta (Bilet satış noktası Adalar Bölgesinde) gondol veya tekne turu çok keyifli olacaktır, mutlaka deneyin.

Yüzlerce kare çekebileceğiniz, fotoğrafçılık anlamında çok verimli geçecek bir şehir olduğunu aklınızda tutup, ona göre hazırlık yapmakta fayda var.

Kışın asla gitmeyin, mümkünse yazı aylarını da pas geçip, ilkbahar, sonbahar aylarını tercih edin.

Eskişehir ile ilgili en büyük tavsiyem; arkadaşlar bu şehri mutlaka ziyaret edin:-))

Ayrıca Eskişehir Müzeleri yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

65 Yorumlar

  1. Güzel bir paylaşım olmuş. Orada akrabalar var diye küçükken ziyarete giderdik. Çok fazla gezemesek de çarşısına çok giderdik. Orada değişik simitler yiyip buzlu içecekler içerdik. Güzel anılardı. Odunpazarını da çok sevmiştim. Şato gerçekten masalsıymış, görmek isterdim. :) Kentpark fotoğrafları da çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim 🙏 Eskişehir'e hamur işlerinin her çeşidi meşhur:-)) Gittiğiniz şehirde akraba olunca, gezmek ne yazık ki çok mümkün olmuyor. Eş dost ziyaretinden etrafı gezmeye fırsat kalmıyor :-)) Tekrardan teşekkür ederim ☺️ 🙏

      Sil
  2. Nice review of the area. I love the street art, it's nice to see. Thanks for the review, enjoy your day!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Bill for your kind comment 🙏 Wish you a wonderful day :-)

      Sil
  3. Gözlerim yaşlı okudum. Hayatımın en güzel 5 sene geçti gözümün önünden. Umarım yine orada yaşama imkanım olur. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buralı olmayıpta burada, iş, okul maksatlı kalanlar için gerçekten de hayatlarının en güzel vakitleri oluyor. Ben deniz olmayan yerde yaşanmaz derdim hep ama Eskişehir istisna oldu bu konuda :-))

      Sil
  4. Sadece OMM için bile Eskişehir'e gidilebilir. Tabii daha görmek nasip olmadı ama beklentim çok yüksek :))
    Bilgilendirme açısından eksiklik oluşturmayan bir özet olmuş, elinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. OMM konusunda inanın haklısınız ve çok başarılı bir sanat müzesi :-)) Ama yinede gelmişken hemen yanı başında ki Bal Mumu Müzesi ve Odunpazarı evlerini de görmek lazım :-)) Teşekkür ederim 🙏

      Sil
  5. Pandemiden az önce turla Eskişehir’e gidecektik. Ama nasip olmadı. Turla bu kadar gezemezdik herhalde. Hele balaban köftesi hiç yiyemezdik herhalde hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam, turlar gezdirmek için nokta atışı yer seçiyorlar, en iyi kabul edilen yerleri seçiyorlar. Ben turla gezi daha hiç yapmadım desem yeridir. Ama uğraşamam ben araştırma işi ile dersen tercih edilebilir :-))

      Sil
  6. Son derece derli toplu bir gezi yazısı. Eskişehir, üniversite ve belediye başkanı Büyükerşen sayesinde en güzel şehirlerimizden biri oldu. Baştan itibaren çi börekten ne zaman bahsedecek diye bekliyordum, doğal olarak kaçırmamışsınız. Ben çok önceden itibaren defalarca gittim Eskişehir'e ama bahsettiğiniz yerlerden görmediklerim var. Bir de hamamlarının güzel olduğunu hatırlıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamam konusunu çok iyi tespit etmişsiniz ve kesinlikle bir iki satırda ondan bahsetmem gerekirdi. Çünkü burada gerçekten popüler bir kültür :-) Teşekkür ederim değerli katkınız için :-)

      Sil
  7. Çok isteyip bir türlü gidemediğim şehir. Hatta Metos 'un eğlenceli bir değerlendirmesi var
    Tani çok gitmek istersin anne Eski olan her şeye bayılıyorsun :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Adı eski ama kendi inanılmaz modern ve medeni bir şehir. İnanın Eskişehir görülmesi gereken şehirlerin başında geliyor. Biraz kalabalık ama cıvıl cıvıl, mutluluk veren bir şehir 🙏☺️ Pandemi sonrası için bence planlarınıza dahil edin burayı :-)

      Sil
  8. Öğrenci şehri deniliyordu üniversitede ve çok güzel diyorlardı dedikleri kadar var mış anlatıklarınıza baktığımızda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamda dediğiniz gibi öğrenci şehri ve çok güzel bir yer ☺️ 🙏 Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için 🙏

      Sil
  9. Konaklama yapmadan gezmiştim ama Porsuk kenarindaki otellerde konaklama yaparak gezmek istiyorum aslinda bir de o zaman Balmumu muzesi yokti en cok ona gitmek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezilecek yerler listeniz kalabalık :-)) Umarım biraz olsun normale döner ve konaklamalı gezilere geçiş yapabiliriz. Balmumu Müzesi dünyadaki ve ülkemizdeki emsallerini aratmayacak kadar güzel. Sadece çok fazla yerel ünlünün heykeli var. Oda belki müzeyi finanse etmek içindir. Onun haricinde çok güzel ☺️

      Sil
  10. Eskişehir' e bayılmıştım. Ancak günü birlik ve kışın yaptığım için gezi biraz zorlamıştı beni. Müzeler yeni açılmış, olsa gitmeyi çok isterdim. Haller bölgesi dedikleri yerde de çok güzel kafeler vardı ve konserler verilmekteydi, bir de paten yapmak için bir alanı. Dediğim gibi ben kışın gitmemin bedelini soğuk alerjisi olarak ödedim :)) Bir gezi daha ister oraya, inşallah her yerin açık ollduğu zamana. Keyifle okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık olan olmuş ama kış mevsimi tercihi gerçekten acı bir tecrübeye dönüşebiliyor burası için... Haller Bölgesi eskisi gibi ilgi çekici olmadığı için yazmadım detaylı 🙏 Bu vakitler en güzel ziyaret zamanı aslında... Teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙏 ☺️

      Sil
  11. Kardeşim üniversiteyi Eskişehir de okudu. Onu ziyarete gittiğimizde Sazova Parka ve Sualtı Dünyasını ziyaret etmiştik. Havanın fazla sıcak olması haricinde güzel bir geziydi. ☺️ Kaleminize sağlık, detaylı ve faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaret ettiğiniz yerlerde sıcak hava ciddi sıkıntı ve yorucu :-) O yüzden ilkbaharın sonu, sonbaharın ilk ayları en ideal mevsimler bu şehir için 🙏 ☺️ Teşekkür ederim güzel yorumunuz için :-)

      Sil
  12. Eşim Eskişehirli benim. Nikah da orada kıyıldı filan ve yaklaşık 30 yıllık evliyiz : ama Eskişehir'i şimdi bu yazı ile öğrendim tanıdım ve bir daha gidince (ah pandemi ah) elime bu yazıyı alıp BENİ NİYE GEZDİRMİYONUZ ADAM GİBİİİİİİ diye söylene söylene o güzel şehrin tadını çıkartacağım.

    Kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Inanın hemen hemen aynı durumdayız :-)) (Sadece bizim 17nci yılımız bitmek üzere) Öncelikle mutluluğunuz, evliliğiniz daha nice uzun yıllar sürsün 🙏 Benimde eşim oralı ve yıllarca hep akraba vs ziyaretinden şehri görme imkanım olmamıştı :-)) İnsanların turist olarak geldiği şehri, sürekli gitmeme rağmen gezememeye daha fazla dayanamayıp isyan bayrağını çektim ve yeter artık demek zorunda kaldım :-)) Bence bir sonraki ziyaretinize gezme ve gezdirme konusunda ısrarcı olun :-) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için, keyifli bir gününüz olsun 🙏 🤗

      Sil
  13. Selam oğlum Eskişehir'e okudu. O zaman yılda bir ya da iki defa giderdim. Ev aramalar eşya göürmeler, sınav okul, gezisi en son damatın konseri için gitmiştim. Görmediğim yeri çok az. Acaba neresi diye eti müzesi, lokomotif ve modern müze. Üç yer varmış. Porsuk nehrinde tekne gezisi harika nehir kenarında oturma, ŞELALE, odun pazarı gerçekten güzel bir yazı. Anılarım içiine daldım. Çıkamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğenmenize ve güzel anılarınızın tekrar canlanmasına çok mutıu oldum 🙏 Görmediğiniz üç müzeden ikisi yeni sayılır ama özellikle OMM yi çok beğeneceğinize eminim, çok başarılı bir sanat müzesi. Ziyaretiniz ve değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim 🙏

      Sil
  14. O soğuklar anlatılacak gibi değil, yaşanması lazım anlayabilmek için :-)) Yaşamayan ne kadar olabilir ki der genelde ama acaip bir soğuk gerçekten :-)) Teşekkür ederim, sevgiler 🙏 🤗

    YanıtlaSil
  15. Ahhh Eskişehir, caanıım Eskişehir 🤗Ne güzel anlatmışsınız👏🏻Vallahi bildiğim yerleri tek tek dolaştım. Şehrin kokusunu bile duydum sayenizde. Üniversite yıllarımın tadı, havası bir başka tabii ama son yıllarda bambaşka güzellikleri doldurdu yüreğine.. Yaşamın koşuşturmalı temposunda gidip te ancak eş dost, akrabaya yetişebilince insan ; anne memleketinde olsa ne çok güzelliklerini kaçırdığını farkediyor böyle bakınca..
    Muhteşem fotoğraflarınıza, memleket torpilinden bir teşekkür fazla bugün benden size🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Çok teşekkür ederim, Eskişehir benim için de değerli, ne de olsa Eşimin memleketi:-)) Bu yazıda fark ettim ki birçok arkadaşın okul, eş akraba yada dost vesilesiyle bir şekilde Eskişehir ile yolu kesişmiş:-) Çok mutlu oldum güzel yorumunuza, fazladan teşekkür için de ayrıca sağ olun:-)) Keyifli hafta sonları.

      Sil
  16. Gondol turunu en kısa sürede ailecek gerçekleştirmek istiyoruz. 👍

    YanıtlaSil
  17. Harika bir gezi tazısı olmuş. Çok beğendim. Keşke bu yazıyı 4 yıl kadar önce okusaydım dedim. Çünkü Eskişehir'e gidip de Porsuk çayını gör(e)meden gelen başka bir insan evladı tanımıyorum. Adam gibi rehberlik etmek o nedenle çok önemli. Biz bir yakınımızın düğünü için gittik ve Öğretmen Evi'nde kaldık. Hizmet kalitesi mükemmeldi. Gayet merkezi bir yerdeydi. O nedenle hem Balmumu Heykeller Müzesi hem Odunpazarı yürüyüş mesafesindeydi. Sazova'ya yanlışlıkla gittik Yazdığıız diğer noktaları göremeden döndük. Bu muhteşem, Avrupai kenti bir kez daha görmek farz oldu:) Emeğinize sağlık.🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-)) Porsuk'u görmeden dönmek konusunda ki laflarınıza inanın çok güldüm :-)) Zaten önemli ve güzel yerlerin bir kısmını görmüşsünüz. Eskişehir büyük gibi görünse de gezilecek yerler birbirine o kadar yakın ki, 2 gün içinde hemen her yeri rahat rahat gezebilirsiniz diye düşünüyorum. Mümkün olursa gezinizi Mayıs-Haziran yada Eylül-Ekim gibi planlamaya çalışın. Çok teşekkür ederim güzel yorum ve değerli katkınız için, mutlu hafta sonları.

      Sil
  18. You gave me the opportunity to enjoy a marvelous tour through your environs. Thanks for that! The last two pictures of the sunset are also beautiful.

    Have a nice weekend!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I am very happy that you like it. This is one of the safest and most modern cities in the world and in Turkey. If you come to visit Turkey, I definitely recommend it. Happy weekend:-)

      Sil
  19. Eskişehirin bu kadar güzel olduğunu ve gezilecek bu kadar yerleri olduğunu bilmiyordum.Balmumu müzesini ve masal şatosunu merak ettim:) Umarım birgün gitme imkanım olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son yılların parlayan yıldızı diyebiliriz Eskişehir için:-) İnşallah bir gün kısmet olur görmek. Teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

      Sil
  20. Vay canına, bir korsanın peri masalı kalesine girmek için ek bir ücret ödemeden ziyaret edebilmek çok ilginç.
    Bölge güzel, sadece binalar güzel değil, aynı zamanda oradaki güneşin batışının manzarası da büyüleyici.
    Bu güzel giriş için teşekkürler dostum Saezn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korsan Gemisi ve Masal Şatosunun olduğu alanlar Belediye tarafından işletiliyor. Bu yüzden de ziyaret ücretleri çok düşük:-) Bu şehirde birçok yer Belediye tarafından işletiliyor ve halka ucuz ama kaliteli hizmet veriliyor:-) Teşekkür ederim güzel yorumun için. Mutlu hafta sonları dostum.

      Sil
    2. Uygun fiyatlı ve hatta ücretsiz seyahat bileti maliyetlerinin uygulanmasında Belediye tarafından belirlenen adımlardan memnunum ve destekliyorum.
      Umarım bu hüküm diğer ülkelerde de örnek olur. Saygılarımızla

      Sil
  21. İç Anadolu'nun Paris'i diyenler çoktur. Açıkçası bir Eskişehirli (Odunpazarlı) olarak çok gurur duyuyorum. En son ben Balmumu müzesini gezmiştim. OMM müzesini de ziyaret etmeyi çok istiyorum. Keşke ülkemizdeki bütün belediyelerin Yılmaz Büyükerşen gibi vizyonlu kişiler yönetse...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İç Anadolu'nun değil Türkiye'nin Paris'i bile diyebiliriz:-) Benim de eşim Eskişehir'li ve onun sayesinden sık sık ziyaret etme fırsatı buluyorum:-) Teşekkür ederim güzel yorum için, mutlu hafta sonları dilerim:-)

      Sil
  22. Kışın kar yağarken gitmek istemiştim olmadı bir türlü. Görülmesi gereken yerlerden biri kesinlikle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kışın gitmemenizde fayda var:-)) Hele ki kar varsa.. İnanın pek bir yer göremeden dönme ihtimaliniz çok yüksek. Çünkü tahminlerin ötesinde bir soğuk var. Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için.

      Sil

  23. Yine çok güzel bir iş çıkarmışsınız Sezgin Bey. Tebrik ederim sizi. Eskişehir'i çok sevmiştim. Odunpazarı, porsuk çayı civarında güzel anılarımız var.
    Çok güzel, çok modern,öğrenci kenti. Büyükerşen çok çalıştı Eskişehir için. Yanlış hatırlamıyorsam eğer yapay plaj bile yaptırmıştı, bilmiyorum faal mi. Tekrar gitmek isterim. Hayırlı kandiller🙏, mutlu bayramlar dilerim 🙂🤚🍬🍬🍬

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:-) Kentpark isimli yerde yapay plaj var. (Kayınvalidemlerin hemen evinin karşısı) İlk zamanlar her kesime hitap eden bir plajdı.. Ama son dönem pek girilecek durumda değil:-( Aynı park içerisinde kapalı yüzme havuzu da var ve çok tercih edilen bir yer. Sizlere de hayırlı kandiller, şimdiden mutlu bayramlar:-)

      Sil
  24. Eskişehir i mutlaka görmek istiyorum inşallah kısmet olur 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de görülmesi gereken çok güzel bir şehir:-)

      Sil
  25. Beklentilerin üzerinde bir yer ve içerisinde çok farklı aktiviteler yapılabilecek başka tesisleri de kapsıyor. En son gittiğimde yabani hayvanların da geleceğini öğrenmiştim ama korona nedeniyle ertelenmiş olabilir. Teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğunuz için:-)

    YanıtlaSil
  26. fotoğrafçılık klulübüyle gitmiştim eskişehire çok beğenmiştim ama soğuğu içime işlemişti
    ankaradan bile soğuktu
    Büyükerşen'in müzesi, cam sanatı, savazo parkı hepsi bir de çi böreği ile çok sevdiğim bir şehir olmuştu
    ne güzel bir rehber hazırlamışsın
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskişehir'e gidilebilecek en iyi grupla gitmişsiniz. Bizimde bir fotoğrafçılık grubumuz var, tam gezilere başlayacağımız dönemde pandemi çıktı ve hevesimiz kursağımızda kaldı:-(( Teşekkür ederim güzel yorumunuz için, mutlu haftalar:-)

      Sil
  27. Eskişehir'i çok seviyorum, benim için ayrı bir yeri vardır. İlk fotoğrafa bakınca kötü oldum; Eskişehir Çarşı ne kadar güzeldir, özlemişim. Odun Pazarı ve Sazova Parkını göremedim, oraları çok merak ediyorum. 2 defa gittim ben de. En çok rahatlığını ve sıcak bir şehir olmasını çok sevdim. Kimse kimseyle ilgilenmiyor ve herkes rahatça dolaşıp gece yarılarına kadar dışarıda olabiliyor. Tabii ben Temmuz ayında gitmiştim. Ayrıca dediğiniz gibi kış aylarında gidilmesi doğru olmaz, çünkü aşırı soğuk. Ankara'da yaşadığım için aynı bölgede bulunduğundan dolayı çok iyi biliyorum, ayazı çok kötüdür. Tekrar gitmek için sabırsızlanıyorum:)) Çok güzel yazmışsınız, Eskişehir olduğu için bu yazınızı ayrı sevdim sanırım:)) Kaleminize sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de kendinizi sahil kasabalarında ki gibi rahat hissettiğiniz bir şehir, herkesin kendi halinde olduğu, insanların birbirine saygı duyduğu bir yer (trafik hariç) :-) Ankaralı arkadaşlar buranın daha soğuk olduğunu söylüyorlar:-) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  28. Eskişehir çok sevdiğim şehirlerden biri :)
    Kesinlikle 1 günlük gezi yetmiyor..
    Çig börek yemeden dönmemek lazım:)
    İyi bayramlar şimdiden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için, sizlere de iyi bayramlar:-)

      Sil
  29. Nice places to visit, some postcards of your country!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Marisa, happy weekend 🙏🙋‍♂️

      Sil
  30. Günü birlik turla gitmiştim. Hayran kalmıştım. Avrupa da bir şehirde geziyormuş hissi veriyor. Ve Yılmaz Büyükerşen çok büyük bir lütuf bu şehir için. Keşke güzel ülkemin her şehri böyle güzelleşse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke:-(( Tur harici de mutlaka gitmeyi düşünün ileride, emin olun çok daha keyifli bir şehir. Mümkünse 1 gece de kalmak lazım:-) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için:-)

      Sil
  31. Grazie per questo meraviglioso itinerario di viaggio, accompagnato da splendide fotografie.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Grazie per aver dedicato del tempo e aver letto:-)

      Sil
  32. Belediye güzel işler çıkarmış. 2 sene önce bende gezme fırsatı bulmuştum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alkışlanacak, değerli bir belediye 🙏☺️🙏

      Sil
  33. Çok yakın olduğu halde bir türlü gidemediğim şehir kendisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın büyük kayıp:) Eskişehir çok özel bir yer ve ziyaret listelerinin ilk sırasında yer almalı bence:)

      Sil