Pembe Kayalar Gezi Rehberi | Kandıra

Pembe Kayalar

Genel;

Bu gezi yazısında sizlere ilginç bir jeolojik yapıya sahip, Kandıra İlçe sınırlarında yer alan Pembe Kayalardan bahsedeceğim. Aslına bakarsanız bu bölgeye hakim olan arkadaşların bildiği üzere Batı Karedeniz sahil şeridinde benzer oluşumlara rastlayabileceğiniz çok fazla yer var. Şile'den başlayıp Amasra'ya kadar olan bölgenin neredeyse tamamında benzer oluşumlara rastlamak mümkün. Ancak burası Güzelcehisar Lav Sütunlarından sonraki en orjinal ve en çok ziyaretçi ağırlayan yer diye düşünüyorum. Özellikle gün batımı izlemek için bölgede ki en güzel yer desem abartmamış olurum:-)

Ulaşım;

Kocaeli'nin Kandıra ilçesine bağlı Kefken'de bulunan Pembe Kayalar ile ilgili vereceğim bilgilere öncelikle ulaşım ile başlamak istiyorum. İzmit merkezden yaklaşık 70 km. uzaklıkta bulunan bu doğa harikasına ulaşım için Google Maps'te bulunan yol tarifini gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Hatasız olarak sizi hedefinize ulaştırıyor.

Pembe Kayalar Ulaşım

Gideceğiniz mevsime bağlı olarak trafik yoğunluğu da haliyle değişiyor. Yazın bu bölgeye yapacağınız ziyaretlerde hem ulaşım zamanı, hem de park sorunu yaşamanız kaçınılmaz. Ancak benim gibi fırsat bulup sonbahar yada ilk baharda giderseniz büyük keyif alabileceğiniz ve rahatça ulaşım sağlayabileceğiniz bir yer. 

Özellikle yaz mevsiminde bırakın Pembe Kayalar'ı, Kefken girişinden itibaren uzun araç kuyrukları oluyor. 3-4 saatlik keyfin çok büyük kabusa dönme ihtimali yüksek yani:) Alternatif yada kestirme olarak tabir edeceğimiz yollar olmadığı gibi, bir yerden sonra yollar hem tek şerit hem de dar.

Keşfet;

Kayaların bulunduğu alanda özel bir otopark mevcut değil, ancak açık ve geniş bir alan olduğu için kayalara en yakın bölgeye ve yola engel olmayacak şekilde aracınızı bırakabiliyorsunuz. Herkes aracını düzgün bıraktığında yer sorunu kısmen ortadan kalkıyor. Sonrasında ise kısa bir mesafe yürüyerek kayalıklara ulaşabiliyorsunuz.

Güncelleme: 24 Ekim'de Yaptığım 2nci Geziden Bir Kare

Araçtan indikten sonra zaten kayalar batı tarafınızda kalacak, doğu tarafta ise yine ilginç yapıdaki kayaların olduğu güzel bir koy ve plaj mevcut. Ancak buraya yürümek çok kolay olmayabilir. Mesafesi biraz uzak. Tekrar aracınız ile ulaşım sağlamak zorunda kalabilirsiniz. Orta yani kuzey yönde ise yüksek bir uçurum ve harika bir Karadeniz manzarası mevcut. Bu alanlarda sanırım çadır kampı yapma imkanı mevcut ancak temel ihtiyaçlarınız için bir tesis, herhangi bir lezzet durağı olmadığını göz önünde bulundurmakta fayda var. Kefken Merkez ise yaklaşık 10-15 dakikalık mesafede. Bu yüzden hazırlıklı gelmekte fayda var. (Son gidişimde köfte ekmek satan seyyar bir araç vardı.)

Güncelleme: 24 Ekim'de Yaptığım 2nci Geziden Bir Kare

Pembe Kayalar tam da ismi gibi pembe:) Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus kayalıklar üzerinde yürürken çok dikkatli olmanız. Yapısı itibariyle ve ıslak olduğunda gerçekten düşme ve yaralanma tehlikesi yaşayabilirsiniz. Özellikle yaz ve bahar mevsimi haricinde buraya yalnız gitmemekte fayda var. Ben ilk gezimi tek başıma yapmıştım ve gittiğim mevsim/ saat itibari ile bölgede ki tek kişiydim. Benim başıma birşey gelmedi ama gelse uzun süre haber alınamama ihtimalinizi düşünerek yalnız gitmeyin:)

Bu alanda olta balıkçılığı yapabileceğiniz gibi, yanınızda getireceğiniz masa sandalyede oturarak hem piknik yapabilir, hem de manzaranın tadını çıkartabilirsiniz. Özellikle günbatımı anları efsane desem yeridir:)

Tavsiyeler;

Tavsiyeler kısmının ilk konusu buraya ne maksatla gitmek istediğiniz. Kişisel tercihler pek tabi ki değişiklik gösterse de yazın tercih edilecek bir yer olmadığını düşünüyorum. Tahminlerinizin ötesinde bir kalabalık ile karşılaşacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. Denize girmek ve kamp kurmak maksadınızsa yakın çevrede çok daha güzel plajlar ve kamp yerleri mevcut, zaten plajı olan bir yer de değil. 

Amaç fotoğraf çekmek ve bölgeyi görmek ise yazın YİNE gitmeyin:) Çünkü kalabalık sizi bunaltacak ve gittiğinize pişman olacaksınız. 

Güncelleme: 24 Ekim'de Yaptığım 2nci Geziden Bir Kare

Bu yüzden benim tavsiyem öncelikli sonbahar ve ilkbahar aylarında, hafta içi ve sabah erken saatler yada gün batımına yakın saatlerde 1-2 saatlik bir gezi planlamanız yönünde.
 
Emniyet tedbirlerinizi alarak kayaların içine girmeyi unutmayın

Kayalar gerçekten pembe

Bununla birlikte fotoğrafçı arkadaşlar için fotoğrafçılık adına tavsiyem yalnız gitmemeleri yönünde, birinci sebebi güvenlik (kayaların kaygan olması ve yüksek uçurumlar), ikincisi ise; bu doğal oluşumları tek başına karelemek çokta anlamlı değil gibi duruyor, bu yüzden modelli çekimler için harika bir yer olarak değerlendirilebilir. 

Bir diğer konu ise oraya kadar gitmişken sadece Pembe Kayaları ziyaret etmeyin, yakın bölgede başka doğal oluşumlar da mevcut, buralardan da harika kareler çıkaracağınıza emin olabilirsiniz.

Kayaların doğusunda bulunan diğer doğal oluşum ve koylar

Kayaların doğusunda bulunan diğer doğal oluşum ve koylar

Son konu ise çevre temizliği, yakın mesafede bir tesis mevcut değil, yaz hariç diğer mevsimlerde anladığım kadarı ile alkol almak ve mangal yapmak maksadı ile kullanılan bir yer, bu sebeple de inanılmaz bir çevre kirliliği söz konusu.

Kefken Balıkçı Barınağı/Limanı

Pembe Kayalar ile ilgili son tavsiyem; görülmesi gereken bir yer olduğu yönünde ancak tek başına planlama yapılarak gidilecek bir yer kesinlikle değil, eğer kamp kurmayı, çevre koylarda denize girmeyi düşünmüyorsanız burada geçireceğiniz zaman en fazla 1-2 saat olacaktır.

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

26 Yorumlar

  1. I can see people in the 2nd picture who were looking for soup 🐟 That's a nice place, and I like those wooden boat.

    I have just read your comment ... great to hear you visited Naples eight years ago and enjoyed the town. I was born in Naples and I grew up there.

    All the best!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I love Italy and I hope to visiting again:) Thanks for your nice comment:) Happy weekened.

      Sil
  2. Burası da yıllar evvel trekking grubumla gittiğim bir yer ve çok sevmiştim. Sizin de yazdığınız gibi orada giyilecek ayakkabılar mümkünse bilekli ve kaymaz tabanlı yürüyüş ayakkabıları olmalı. Zaten bu tarz yürüyüş yapanlar mutlaka bilgilidir. Elinize sağlık bu yazı için. Sevgiler, :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız.. Kışın genelde sular altında kalıyor ama yazın gerçekten çok tehlikeli:) Benim gibi yalnız giderseniz daha da tehlikeli:) Çok teşekkür ederim, mutlu haftasonları:)

      Sil
  3. Her türlü yazın gitmiyoruz anladığım kadarıyla :) Emeğinize samimiyetinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle:) Yazın Ege/ Akdeniz, kışın yada bahar aylarında böyle yerler:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Böyle yerleri seviyorum, çok doğal görünüyor. Plajdansa böyle sakin ıssız yerler daha güzel bence. İnsanların bu şekilde çevreyi kirletmesi ise kötü. Faydalı bir içerik olmuş, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle insan kalabalığı yoksa tam da dediğiniz gibi huzur bulunacak bir yer:) Ben teşekkür ederim, mutlu haftasonları:)

      Sil
  5. Haritaya bir baktım da ne kadar şanslısınız. İstanbul'a ve anlattığınız diğer cennetten köşelere olduğu kadar buraya da çok yakınmışsınız. Kandıra'yı ve ünlü yoğurdunu biliyordum tabii ki de Pembe Kayalar'ı ilk kez ve sayenizde öğrendim. Sanki Ağva-Şile yakınlarında olduğu yapısından belli aslında. Fazla kalmak olmasa da kesinlikle görülmeye değer. Teşekkürler emeğiniz için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın Kocaeli doğa turizmi anlamında çeşitliliği ve zenginliği sayılı yerlerden ve şanslıyız gerçekten. Dediğiniz yerler ile birebir aynı yapıda ve o güzergahta yol boyu yolculuk yapmak, hele ki bu mevsimde inanılmaz keyifli:) Çok teşekkür ederim, mutlu haftasonları:)

      Sil
  6. Eski yollar gerçekten çok kötüydü ve durmadan, tek seferde gidemezdik mide bulantısından... Şimdi yollar gerçekten güzel ama şimdi de çok kalabalık:)

    YanıtlaSil
  7. Bana zamanda yolculuk yaptırdı yazın. Sene 1993, eve girdim, en sevdiğim radyo KentFM i açtım, bir gezi anonsu yapılıyordu, neresi olduğuna bakmadan üzerine atladım. Kerpe Kefken gezisiymiş. Ne güzeldi. Gezinin sonunda sadece 15 gün dayanabilmiş olsam da sabah programını sunma işini almıştım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 15 günde olsa güzel bir anı olarak kalmış sizde:) Yazılar bazen de böyle anıları hatırlatıyor ve bende mutlu oluyorum:) Mutlu haftasonları, saygılar:)

      Sil
  8. What a beautiful area to explore, I would love it. Thanks for your informative post, they are really good. Have a wonderful weekend.

    YanıtlaSil
  9. Yaz sonunda kardeşim sayesinde ilk defa görme fırsatım oldu bu bölgeyi ve yolda o uzun araç kuyruklarına şahit oldum :) Allahtan Pembe kayalar tarafı çok kalabalık değildi ama bir çok konuda çok haklısınız. Ben de aynı şeyleri düşünüyorum. Yazın gitmemek gerek , yalnız olmamalısınız, bir kaç saat ayırmanız yeterli , ortama değer katacak hiç bir tesis yok .. Emeğinize, kaleminize sağlık :) İyi pazarlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle gidilecek bir yer değil açıkçası:) Tabi ben amatör bir gezgin olarak ve evime yakın olduğu için gittim ve sizlerle de paylaştım:) Sadece günbatımı izlemek buradan gerçekten özel ve ayrıcalıklı:) Çok teşekkür ederim.

      Sil
  10. You always show us great places to visit in Turkey!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  11. İstanbul'a gittiğimizde biz de kerpe taraflarına niyetlenmiştik ama hava kötüydü malesef. Burasını bilmiyordum ama. Aklımda bulunsun. Batı Karadeniz az buçuk gördüğüm yeniden gitmek istediğim yerlerden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslına bakarsanız Batı Karedeniz sahil şeridinin tamamı birbirine çok benziyor. Sadece 1-2 yer biraz daha ayırt edici ve burası da onlardan biri.

      Sil
  12. Kesinlikle sadece bir tur yada akşam günbatımı izlemelik bir yer:) Ben teşekkür ederim, çok selamlar:)

    YanıtlaSil
  13. Trafik durumundan bahsetmeniz güzel olmuş. paylaşım için teşekkürler. Keyifle okudum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, mutlu oldum:) Güzel bir haftanız olsun.

      Sil
  14. Hocam köfte ekmek güzel miydi :)

    YanıtlaSil