Taraklı Gezi Rehberi | Cittaslow Taraklı

(Güncellenmiş Yazı)
Taraklı
Genel;

Öncelikle Cittaslow'un tanımı ile başlayalım:) İtalyanca Citta ve İngilizce Slow kelimelerinin birleşiminden oluşan bu kelime, Türkçe sakin şehir/ yavaş şehir anlamına geliyor. 

Cittaslow uluslararası bir belediyeler birliği olup, merkezi İtalya'da olan bir kuruluş. Belirlenen kriterleri sağlayan şehirlerin/ kasabaların, başvuru sonrası, kabul edilip (yada edilmeyip), sakin şehir ilan edilmesi ile belli standartları sağlamayı amaçlayan bir kuruluş olup, Türkiye'de de temsilciliği var. 

Ve bugünkü yazımızın konusu, ülkemizdeki 18 sakin şehirden birisi olan Taraklı. Daha önce Geyve'ye bağlı olan bu şirin kasaba, sonradan ilçe yapılmış ve Sakarya İline bağlı. Ancak ilçe olacak seviyede bir yer mi? Orası tartışılır.

Kanunlarla ilçe olma kriterleri belli ama bu tip yerleri kasabadan/ muhtarlıktan ilçeye geçirmek ne kadar doğru orasını bilemiyorum. Orada yaşayan insanlar için belki ekonomik anlamda, gelişim sağlamak adına faydalı bir uygulama ama tarihi bir bölgenin de zamanla kaybolmasını hızlandırmaktan öte bir şey değil gibi geliyor bana. Neyse konumuz tabi ki bu değil :) 

Gezilecek yerleri kısıtlı olan Taraklı için özel bir mevsim tavsiyem yok. Ancak bu şirin ilçeyi yürüyerek keşfedeceğinizi hesaba katarsak, en güzel zamanın hem sonbahar, hem de ilkbaharın başı olduğunu düşünüyorum. Tabi siz yine öncesinde meteorolojiyi takip edip yağmur durumunu dikkate alın. Çünkü bu bölgeler genelde yoğun yağış alan yerler.

Taraklı Sokakları

Yine ilçenin neredeyse tamamını yürüyerek gezeceğiniz, araba ile giremeyeceğiniz yer sayısı çok olduğu için uygun ayakkabı ve kıyafet seçimi yapmakta fayda var.

Ulaşım;

Taraklı


İstanbul'dan yaklaşık 205 kilometre mesafede olan ilçeye ulaşım için Sakarya-Bilecik yolunu takip ediyorsunuz ve yol boyu tabelalar sizi hedefinize doğru bir şekilde ulaştırıyor. Yollar son derece düzgün ve rahat bir yolculuk sizi bekliyor. 

Benim gibi Google Maps uygulaması kullanıyorsanız size bu konuda ki ilk tavsiyem tavsiyem, varış noktanızı Taraklı Kültür Evi olarak seçmeniz ve vardığınızda aynı istikamette bir kaç dakika daha araçla giderek aracınızı orada ki açık otoparka bırakmanız. Hem merkeze yürüme mesafesinde, hem de güvenli bir alan. Haftasonu gitmiş olmamıza rağmen kalabalık açısından hiçbir sıkıntı yaşamadık ve aracımızı gönül rahatlığıyla bıraktık.

Keşfet; 

Ulaşım kısmında varış noktanızı Taraklı Kültür Evi olarak girin dedim ama geziye başlamak için ilk noktamız ilçe girişinde ki Tarihi Çınar olacak. Kültür Evi'ne, Tarihi Çınarı ziyaret ettikten sonra gideceğiz. Taraklı merkeze gelmeden önce sola yol ayrımı var ama tabelalar aydınlatıcı yada çok göze çarpan tarzda belirgin değil. 

Biz aracı çarşıya bıraktıktan sonra nasılsa yürüme mesafesi, birşey olmaz diyerek o sıcak Temmuz gününde Tarihi Çınar'a yürümek gibi büyük bir hata yaptık:) Üstelik vardığımızda yaşadığımız hayal kırıklığı ile gezimiz başlamadan bitme noktasına geldi. Siz sakın yapmayın:) İnanın sıcakta hiç çekilmiyor.

Tarihi Çınara geldiğinizde kuru bir tabela haricinde 7 asırlık bir çınar olduğuna yönelik en ufak bir alamet mevcut değil. Hikayesi güzel ama görüntüsü aynı durumda değil. Son derece bakımsız ve kendi haline bırakılmış bir yer. Osmanlı topraklarına katılan her yere çınar ağacı dikilmesi geleneği burada da yaşatılmış. Ama biraz daha özenli bir yer olabilirdi. Sonuçta ilçeye gelen hemen her ziyaretçinin, tur kafilesinin mutlaka uğradığı bir nokta.

Çınarın hemen yanında o bölgenin camisi var. Neyse ki etrafta bir iki tane harabe eski ev var da, bir kaç kare fotoğraf çekip buradan gezmeye devam edebiliyorsunuz :)
 
Tarihi Çınar'ın karşısında ki harabe ev

Sonraki durağımız ise Taraklı Çarşı. Burada tavsiyem, gezinize meydanın hemen karşısında yer alan Taraklı Kültür Evi ile başlamanız. Üç katlı ve her katında tarihi eser, eski yaşam tarzını yansıtan eşya ve görsellerin sergilendiği bir müze. Çok mükemmel değil ama burada yapılacak en güzel aktivitelerin başında geliyor. 

Müze ziyareti sonrası yapacağınız en güzel şey ise; ara sokaklarda kaybolmaya çalışmak ve mümkünse biraz daha tepelerde bulunan konaklara çıkıp, gözünüze kestirdiğiniz birinde kahve keyfi yaparken Taraklı'yı tepeden izlemek ve güzel fotoğraflar çekmek olacaktır. Çarşıda güzel konaklar var ancak ticaret işi o kadar ön plana çıkmış ki bu alanda dolaşmak benim gibi sizi de daraltabilir.
 
Tarihi Konakta Kahve Keyfi

Özetlemek gerekirse; Tarihi Çınar, çarşıda ki Kültür Evi, ara sokaklar ve bir konakta mola:) Tamamı bence bu kadar. Tabi bir de çarşıda ki 1517 yılında yaptırılan Kurşunlu Cami'ni unutmamak lazım.

Lezzet Durakları ile ilgili verebileceğim bir tavsiye yok. Yöreye özel lezzetler sunan ve burası harika diyebileceğiniz bir mekana ben açıkçası rastlamadım. 

Burası ile ilgili aklımda kalan en güzel anı ise; meydanı karşınıza aldığınızda solda kalan ilk ara sokakta, ismini hatırlamadığım ama kısaca özel bir makine ile tahta yakarak, üzerine yazı yazılan ufak bir dükkan. Mekanın sahibi inanılmaz kibar ve kültürlü bir beyefendi. Kısa bir eğitim sonrası sizi makine ve tahtanız ile baş başa bırakarak bu sanatı yapmanıza olanak sağlıyor. Ve bunu çok uygun bir fiyat karşılığında sunuyor. Giderseniz buraya mutlaka uğramanızı ve kendisi ile tanışmanızı tavsiye ederim. 

Taraklı

Aklımda olumlu anlamda kalan ikinci husus ise; aracınızı park etmenizi tavsiye ettiğim yerde kurulan köy pazarı (pazar günlerine özel olabilir). Küçük ama gezmenizi kesinlikle tavsiye ederim. 

Son olarak; çarşıda bulunan ve el emeği ile yapılan ahşap ürünlere göz atmanız güzel olacaktır. 

Bu anlattığım güzergah ve yerler doğrultusunda tahminimce Taraklı geziniz en fazla 2-3 saat içerisinde tamamlanacaktır. O kadar bile sürmeyebilir:)

Tavsiyeler;

Daha önce gezdiğim ve tarihi yer olarak kabul edilen bölgeler anlamında baktığınızda, oraların bir kaç gömlek altında kalan bir ilçe. 

Kesinlikle ve kesinlikle tek başına planlama ile gelinecek veya konaklama yapılacak bir yer değil. Benim tavsiyem, illa bu bölgeye gelecekseniz Göynük ile birlikte planlama yapmanız. 

Çocuklu aileler için uygun bir yer olduğunu düşünüyorum, çocuklar pek zevk alamayacak olsalar da size de bir sıkıntı çıkarmazlar, çünkü çok uzun saatler geçireceğiniz bir yer değil.

Fotoğraf sever arkadaşlar için fotoğrafçılık adına güzel sayılabilecek tarihi yapı ve manzara fotoğraflarının çekilebileceği bir yer.

Yazımın sonunda söyleyeceğim ise ben gezdim ve keşfettim, sizlere de kısaca anlatmaya çalıştım. Tekrar gelir miyim? Hayır ama siz Göynük ile birlikte planlama yaparsanız tahminimce büyük hayal kırıklığı yaşamazsınız:)

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum Gönder

23 Yorumlar

  1. Soluksuz okudum yazınızı yürekten kutluyorum..Geçen sene bir arkadaşım tavsiyesi üzerine gittim beklediğim gibi buldum küçük bir kasabada başka beklentim olamazdı şirin bir yerdi ben çok beğendim böyle yerlere hasret olduğumuz için bana huzur verdi evet çınar hakkında söylediklerinize katılıyorum koruma altına alınmamış tarihini öğrenebileceğimiz bir bilgi yapmamışlar ve etrafında kamelyalar vardı görsel olarak çok güzel duruyordu fakat çınarı çevresini koruma altına alsalardı iyi olabilirdi.Yemek konusuna deyinirsem oraya özgü bir şey bulamadık o yüzden yemeyi düşünmedik yemeden döndük.Tepeden bakış harikaydı bol fotoğraf çektim gittiğim gün mevsim açısından harikaydı bulutların ihtişamlı oluşu güzel kareler çıkardım bu açıdan memnun kaldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz ve katkılarınız için. Keyifli haftasonları.

      Sil
    2. Rica ederim keyifliydi okumak ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. Hiç bilmediğim bir yer ve oldukça şirin bir yere benziyor:))) Tahtanın üstüne yazı yazmak ve denemek çok hoş geldi bana:) Sokakları dar ama güzel görünüyor, tarihi konağı da merak ettim:) En ince ayrıntısına kadar yazmışsınız, emeğinize sağlık:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğlumun yaptığı aktivite gerçekten çok keyifliydi ama özellikle burayı işleten beyefendi inanılmaz donanımlı ve kibar bir insandı:) Taraklı da aklımda kalan en güzel şey bu oldu:) Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  3. İsmini duymuştum ama sanırım pek bir özelliği yok. Tek başına orası için gidilecek bir yer gibi değil gerçekten. Konakta kahve keyfi iyiymiş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklentimin altında kalan bir yer oldu.. Ama görmedim, gittim dediğim yerlerden birisi olarak listeme girmiş oldu:)

      Sil
  4. It seems Tarakli is located approximately midway between Istanbul and Ankara. Nice picture of you and your son along that old Tarakly's alley :-)

    Have a nice weekend!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You're exactly right about the location:) Thank you Giorgio, happy weekend:)

      Sil
  5. Looks like an interesting place to visit. Thanks for sharing.

    YanıtlaSil
  6. Yazılarınızı okumaktan inanılmaz keyif alıyorum, öyle keyifli bir üslupla kaleme alıyorsunuz ki sizinle beraber biz de oralarda geziyoruz sanki :) Bu yazı için de emeğinize sağlık. O taraflara gidildiğinde kısa süre için gezip görmeye değer bir yere benziyor. Bu şekilde gittiğim küçük ilçelerde tarihi çınarların altında kurulan kahvelerde serin serin oturup soluklanmayı çok seviyorum, buranın çınarının bakımsız kalması üzücüymüş :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, samimi yorumunuz beni çok mutlu etti:) Burada ki çınar birçok yerdekine göre daha eski ve değerli ama ne yazık ki sizin dediğiniz gibi bir yere sahip değil.. Dün Aşiyan Müzesinin önünden araba ile geçtim ve aklıma direk siz geldiniz:) Ama Tarihi Yarımada'ya yetişmem gerekiyordu ve uğrayamadım.. Aklımda ve listemde:)

      Sil
  7. Gökçeada ve Halfeti de Cittaslow imiş; ama bunu ben topraklarına ayak bastığım gün öğrenmiştim:) Taraklı'yı da şu an sizden öğrenmek kısmetmiş. Demek ki burayı görmek için uzaklardan çıkıp gelinmeyecek. Göynük dahilinde bir rota olduğunda uğranır elbet. Sayenizde gerekli bilgileri aldık, teşekkürler. Bartu ile duvar fotolarınıza burası da dahil olmuş bu arada:) Maşallah çok tarz. Ciddiyet ve odaklanma ise müthiş! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tek başına anlamı çok olmayacak bir yer. Ama Göynük ile güzel olacaktır, hatta belki Mudurnu bile dahil edilebilir:) Burası aslında duvar fotoğraflarımızın başlangıcı diyebiliriz:) Çok teşekkür ederim, mutlu hafta sonları diliyorum:)

      Sil
  8. Otopark sorununa değinmeniz gayet yerinde olmuş.Araba ile gidilen yeni yerlerde nereye arabayı bırakacağnız sorun olabiliyor, bilmeyince.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Benim içinde bir yere araba ile gitmek söz konusu olduğunda ilk araştırdığım konu otopark:) Hatta yazılarımı okuyan Arkadaşlar bu konuda takıntılı olduğumu bilirler:)

      Sil
  9. Oğlanı atölyede görünce gözlerim kocaman açıldı :))) çünkü tam benim oğlanlık işler onlar! Kız çocukla kolay geziliyor ama oğlan fiziksel aktivite (tırmanacak, koşacak) veya böyle atölyeler istiyor yoksa dakika başı susadım yoruldum.. Ismarlama yazı olarak düşünmezseniz eğer, acaba bir de “çocukla seyahat” bölümü mü açsanız bloğa? Yani ben özellikle Türkiye’ye gelip uzun kaldığımda çok ihtiyaç duyuyorum. Birkaç yazınızı bu nedenle bookmark’a sabitledim mesela, geldikçe gitmek için.. Çok sevinirim :) İyi seyahatler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam:) Aslında ilk başta yazdığım her yazının bir yerine mutlaka "çocukla nasıl olur" durumunu yazardım. Çünkü gezileri ailecek yapardık:) Ama sonra sonra geziler bireysele dönünce unuttum o konuyu:) Özel bir bölüm olmasa bile, bir baba olarak her yazıya bununla ilgili bir başlık yada paragraf ayırabilirim. Hatta çok da güzel olur, teşekkür ederim tavsiye için:)

      Sil
  10. Harabe evi görünce aslında ne kadar değerli bir bina diye düşündüm. Seferihisar'ı gidip gördüm "cittaslow" seçilmiş yer olarak ve evet hakkını veriyor dedim. Taraklı' yı ziyaret etmiş olmam olası diye düşünüyorum hafta sonları yaptığımız treklerde ama kafamda netleştiremedim. Açıklamalarıyla çok güzel bir yazı daha. Elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Bende Göynük ziyaretimde Cittaslow'u sonuna kadar hak ettiğine inanmıştım. Ve şaşırmıştım:) Taraklı, Göynük'e yakın ama bence onun kadar cazip ve sakin bir yer değil:) Teşekkür ederim, mutlu haftalar:)

      Sil
  11. Alınan her yere çınar ağacı :) sayende öğrendim hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir gelenek varmış Hocam:) Dikkat ettiysen nerdeyse her şehrin bir anıt ağacı yada tarihi çınarı oluyor:)

      Sil