Günübirlik Yuvacık Gezi Rehberi | Kocaeli

(Güncellenmiş Yuvacık Gezi Rehberi - 18.4.2022)

Yuvacık Barajı

Genel;

Bir dönem sıklıkla ziyaret ettiğim ve uzun zamandır blogda yer vermek istediğim, fakat elimin bir türlü klavyeye gitmediği Yuvacık Bölgesi, rehber tadında ve detaylı rotalar ile bugünkü yazımın konusu:) Doğa turizmi konusunda Ülkemizin önde gelen şehirlerinden birisi de artık  Kocaeli. Ve Başiskele İlçesine bağlı Yuvacık bölgesi de özellikle bu alanda akla gelen ilk yerlerinden birisi konumuna geldi. 

Yazmaya elim gitmedi, çünkü Yuvacık gerçekten ucu bucağı olmayan bir yazı potansiyeli taşıyor. Gezip görülecek yer sayısı çok fazla, bu yüzden yazmaya başladığınız zaman içinden çıkılması zor bir yer. İnanın her yeri, ayrı bir yazı konusu olur. Zaten özellikle hafta sonları çevre illerden gelen ziyaretçi kalabalığını gördüğünüzde bunu daha iyi anlıyorsunuz.

Burası ile ilgili yazılar ağırlıklı lezzet durakları odaklı olup, doğal yaşam alanları, yaylalar, kanyonlar ve tabiat parklarını kapsayan paket halinde yazı bulmak kolay değil:) Anladığım kadarı ile yazım tarzına bağlı olarak, uzun yazılar bir süre sonra dikkat dağıtıyor yada millet olarak uzun yazı okumayı pek sevmiyoruz..

Ulaşım;

Gideceğimiz bölgenin genel haritası aşağıda olduğu gibi.

Yuvacık Gezilecek Yerlerin Genel Haritası

Burada dikkat etmeniz gereken, geziye doğru bir yerden başlangıç yapmanız için Çınardere Caddesi Yolu'na girmeniz. Google Maps'e bu şekilde girerseniz sizi doğru yönlendirecektir. Eğer benim eskiden yaptığım gibi sadece baraj yolunu takip etmeye kalkarsanız, bu bölgenin en güzel manzaralı yollarını ve güzel mekanlarını kaçıracağınızdan emin olabilirsiniz.

Keşfet; 

İzmit'te doğmuş birisi olarak daha önce de yazdığım gibi Yuvacık'a defalarca gittim. Ama birçok insanın yaptığı gibi ben de mekan ağırlıklı ziyaretlerde bulundum. Bu gezide ise; daha önceden aslında ne kadar büyük hata yaptığımı anladım:)  

Yazımın ilk bölümünü yaptığım son gezi güzergahı üzerinden, ikinci bölümünü ise daha önce gittiğim yada giden arkadaşlardan aldığım bilgiler üzerinden yazacağım. 

BİRİNCİ BÖLÜM;

Google Maps'ten çıkardığım bilgileri, her zaman işe yaradığını bildiğim ve bir bilene sor mantığından yola çıkarak, buralı olan kardeşim Ahmet'e mesaj atıp sordum. Güzergahın gayet iyi olduğunu söyleyerek, bunların yanına bir de ilave gezi noktası verdi. Verdiği ilave yer inanın İzmit'te bugüne kadar gördüğüm en güzel yer çıktı. İzmit'in en heybetli, en bakir, en doğal yerlerinden biri. Son olarak yakın arkadaşım Ömer'i de geziye davet ederek yola çıktım.

Marangoz Bahçe Kafe:

Son ziyaret tarihim yani, 17 Ekim 2022'de büyük bir sürprizle karşılaştım ve işletmenin kapatıldığını gördüm:) Ancak yolu takip ettiğinizde, buranın yaklaşık 500 metre ilerisinde yer alan Gezgin Kafe'yi ziyaret edebilirsiniz. Burası da görsel anlamda güzel yerlerden.

Gezgin Kafe'den baraj manzarası

Çamlıtepe Restoran:

Bu lezzet durağı Yuvacık bölgesinin en iyi manzaralı işletmelerinden. Orta büyüklükte ve şirin bir yer. Burayı Pandemi nedeniyle işletmelerin kapalı olduğu dönemde ziyaret ettiğim için lezzetlerini tadamadım. Ama sahibinden izin aldıktan sonra bir iki kare fotoğraf için girip, 10 dk. kadar etrafı görme imkanım oldu. 

Çamlı Tepe Restoran

Restoranın bir tarafı baraj manzarası ve İzmit'in panoramik görüntüsüne, diğer tarafı ise yine baraj ile yamaçlar üzerine kurulu köylere hakim. Köyleri gördüğünüzde kendinizi Karadeniz'de gibi hissediyorsunuz. Yerleşim tarzı ve yaşam tamamen oralar ile aynı.

Çamlı Tepe Restoran'dan Köy Manzaraları

Biz işletme kapalı olduğu için burada 10 dakika kadar kaldık ama siz aileniz ile gelmeniz durumunda bütün bir gününüzü de burada geçirebilirsiniz:) Burası da Marangoz Bahçe Kafe gibi doğa ile içi içe ama oradan biraz daha profesyonel ve daha güzel bir işletme.

Tarihi Servetiye Taş Köprü ve Karakaya Şelalesi:

Çamlı Tepe'den sonra, tek tük olan köy evleri arasından ve biraz da bozulmaya başlayan yoldan, baraj yoluna bağlanıyorsunuz. Bir sonraki durağımız ise Servetiye Taş Köprü ile Karakaya Şelalesi.

Taş Köprü'nün tarihi ile ilgili kesin bir bilgi olmamakla beraber, 1950'li yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından tescil edilmiş bir köprü. Çok özellikli yada görsel değeri yüksek mi? Bence değil ama yolumuzun üzerinde ve ulaşım kolay:)

Tarihi Servetiye Taş Köprü

Burada bir de Karakaya Şelalesi var ve yaklaşık 15 metre civarında bir yüksekliğe sahip. Ancak şelaleyi görebilmek gerçekten çok zor. Çünkü şelalenin üzerine işletme kurulmuş:) Aşağıdan görebilmek için ise tehlikeli bir patikadan inmek ve dere geçişi yapmanız gerekiyor. 

Karakaya Şelalesi

Karaaslan Kamping:

Bundan sonra ki durağımız ise yine bir işletme. Aslına bakarsanız adım başı işletme var:) Buraya daha önce hem yürüyüş, hem de yeme içme maksatlı birkaç kez gittim. Bu sefer gitmekte ki amacım ise, orada olduğunu zannettiğim Taş Köprüyü görmekti. Yanlış geldiğimizi ise tesis çalışanları ile konuştuktan sonra öğrendim. Burası bölgede ki en büyük tesislerden. Kendine ait bir çarşısı, restoranı, kendin pişir kendin ye alanlarının yanı sıra kendi yürüyüş parkurları ve aktivite alanları olan bir mekan. Konakla imkanı da var.

Karaaslan sonrası rotamızı Aytepe'ye doğru çeviriyoruz. Aytepe'ye çıkarken yol üzerinde Servetiye Cami Köyü var. Burası Milli Mücadele Döneminde, Kocaeli'de bulunan Yunanlılara ve onların örgütlediği Rum/ Ermenilere ilk kurşunu atan savunma cephesi, bölge savunmasına büyük katkı sağlayan bir köy. Meydanda "Tek Kurşun Anıtı" ile "Servetiye Müzesi" var. Kahverengi tabelalar ile buraya da rahatça ulaşabilirsiniz.

Yine yol üzerinde bulunan ve benim bu geziye kadar daha ötesine geçmediğim "Mahir'in Yeri" isimli, doğa içerinde ve harika bir baraj manzarası olan orta büyüklükte bir işletme daha mevcut. Burası da ailece uğranabilecek bir yer.

2017 Ocak, Mahir'in Yeri

Aytepe Diriliş Kampı:

Aytepe'den devam edelim diyeceğim ama burası benim beklentilerimin çok altında kalan bir yer oldu. Ben buranın bir tabiat parkı olduğu düşüncesi ile yola çıkmıştım. Ancak düşündüğüm gibi bir yer bulamadım. Merak ettiğim için öncelikli olarak Aytepe Diriliş Kampı isimli yere gittik, çünkü burasının Aytepe'de olduğunu zannettiğim tabiat parkının girişi olduğunu sanıyordum. Ancak kapısına geldiğimizde bariyerle kapalı olduğunu gördüm. Girişteki güvenlikçi arkadaş ile yaptığım konuşmada; şahıs girişlerine kapalı olduğu, sadece sporcuların ve spor takımlarının önceden rezervasyon yaptırarak burada kamp yaptıkları bilgisini aldım. 

Güvenlikçi arkadaşa çok merak ettiğimi anlatır tavırlar sergilemiş olmama rağmen, içeriyi görme şansım olmadı:) Tabi böyle olunca, zaten isminden dolayı merak ettiğim bu yerin ne olduğu yönünde ki merakım daha da artarak geri dönmek zorunda kaldım. 

Velhasıl Aytepe civarı için söylenebilecek tek şey, doğayı parselleyen bir sürü işletme olduğu. Kimimin kaliteli, kiminin ise çok sıradan olduğu. 

Gezi planımın sonunda ki yer ise; Beşkayalar Tabiat Parkı ve Ahmet Kardeşimin verdiği ilave yer oldu. Beşkayalar Tabiat Parkı sadece piknik ve kamp alanı ile yürüyüş parkurları olan bir yer. Keşfedilecek alanları olmadığı için buraya giriş yapmadım. Bu sebeple de gezi planıma ilave olan Rasimin Kaya için yola devam ettik. Bu özel yazıya da  buradan ulaşabilirsiniz.

Rasimin Kaya

Rasimin Kaya sonrası aklımda bir iki yer daha vardı ancak adrenalin azalınca ortaya çıkan yorgunluk ile geziyi tamamlamaya karar verdik. Planlarım içinde olan ve sonradan ziyaret ettiğim Bardizag Amerikan Koleji yazısına da buradan ulaşabilirsiniz. 

Geri dönüşü daha kısa ve düzgün olduğu için baraj yolunda yaptık ve son olarak baraj üzerine çıkıp bir kaç fotoğraf çektikten sonra eve geri döndük. Baraj üzerinde araba yolu mevcut ancak duraklama yapmak yasak. Bu yüzden Güvenlik ile konuşup aracınızı baraj girişinde uygun bir yere park ettikten sonra, baraj üzerinde yürüyebilir ve güney yönünde harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Baraj Üzerinden Güney Yönlü Manzara

İKİNCİ BÖLÜM;

Bu bölümü kısa tutup, size birkaç yerden isim olarak bahsedeceğim ve tavsiyeler kısmına geçeceğim.

İnönü Yaylası; 

Sakarya-Kocaeli sınırında ama resmi olarak Kocaeli sınırları içerinde yer alan, cennetten bir köşe. İsterseniz Tepecik Köyü yolundan devam ederek, isterseniz Pamukova (Sakarya) tarafından ulaşabilirsiniz. Ancak her iki yolunda son 10-15 kilometrelik kısmı problemli. Alçak binek araçlar ile özellikle yağmurlu havalarda kesinlikle gidilmemesi tavsiye edilen bir yer. Çadır kampı kurma imkanı var ama genel olarak söylenen problem, gece ateşli silah seslerinin çok rahatsızlık verici olduğu ve çevre kirliliği..

Menekşe (Menevşe) Yaylası; 

Aytepe Diriliş Kampına çıkarken, sağ tarafta İznik ve Menekşe Yaylası tabelaları göreceksiniz. Burası ile ilgili çok fikir sahibi değilim ama Kampta konuştuğum güvenlikçi, bizim arabaya bakıp, "çok uzak değil ama bu araba ile gitmeseniz iyi olur" dedi. Bunun dışında kamp yapmak ve yürüyüş yapmak için ideal, mevsiminde giderseniz de buraya ismini veren menekşeleri görebileceğiniz bir yer.

Müflizdere (Serindere) Kanyonu; 

Burası ile ilgili Konuk Yazarım Arzu'nun yazdığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Tek belirtmek istediğim bölgenin en iyi ama en zorlu yürüyüş ve tırmanma parkuru olduğu. Rehber eşliğinde ve mevsiminde gidilip görülmesi gereken harika bir yer. 

Soğukdere Kanyonu; 

Hem tırmanış, hem de yürüyüş için ideal ama bölgenin en zorlu etaplarından. Hem rehber eşliğinde hem de yazın gidilmesi tavsiye edilen diğer bir yer. 

Gördüğünüz gibi birbirinden güzel ve sayıca çok fazla alternatifi olan bir yer. Ve her yazdığım yer aslında neredeyse bir tam gün geçirebileceğiniz, hatta konaklayabileceğiniz, kamp yapabileceğiniz yerler:)

Her ne kadar Başiskele'ye bağlı olmasada buraya yakın başka bir yürüyüş parkuru ve bölgenin en güzel şelalelerinden biri olan Nüzhetiye Şelalesini de gezi listenize almanızı tavsiye ederim. Ben yaklaşık 1,5 sene önce buraya gittim ama yanımızda küçük çocuklar olduğu için büyük şelaleye kadar gitme imkanımız olmadı. 

2019 Haziran Nüzhetiye Şelalesi Yürüyüş Parkuru

Yuvacık ile ilgili ikinci bölümün de sonuna geldik. Kısa kısa tavsiyeler ile yazımı bitiyorum:)

Tavsiyeler; 

Bu gezi için öncelikli tavsiyem, kıyafet konusu. Buraya sadece restoranlar için bile gelecek olsanız, spor kıyafet tercih edin. Zaten buraya geliyorsanız amacınız, doğa ile iç içe güzel bir hafta sonu yada gün geçirmek olacaktır.

Kamp maksatlı yada yürüyüş için gelecek arkadaşlar için ise en önemli tavsiyem, kamp alanlarında ve yürüyüş parkurları üzerinde yeme-içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz yerler mevcut değil. Bagajınızı yada sırt çantanızı buna göre hazırlamanızda fayda var.

Fotoğrafçılık ile ilgilenen arkadaşlar için birbirinden güzel doğa ve manzara fotoğrafları, yol fotoğrafları çekilebilecek bir yer. Şanslı iseniz (yerine göre şanssız da olabilirisiniz) yaban hayvanlarına rastlayıp güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Yürüyüş esnasında fotoğraf makineleriniz yanınızda olacaksa, hem ıslanma, hem de çarpmalara karşıda tedbirli olmakta fayda var.

Bilmediğiniz yada benim tavsiye etmediğim yollara binek  araç ile maceraya atılıp girmeyin. Off-road araca sahip olmasına rağmen, bu bölge de araç devirenler var.  

Burası ile ilgili mevsim tavsiyem; öncelikli olarak yaz ayları. Sonbaharın sonu ve kış çok tercih edilecek aylar değil, çünkü emniyetsiz olabilir. Bahar ve sonbahar aylarını da tavsiye edebilirim ama bu aylarda da tecrübeli değilseniz tek başınıza gezi yapmamanız faydalı olacaktır.

Yayla ve yürüyüş parkurlarına gidecekseniz, telefonunuzun birçok noktada çekmeyeceği aklınızda olsun. Gitmeden önce yakınlarınıza bilgi vermenizde fayda var.

Yuvacık Gezisi için benim notlarım bu kadar, umarım keyif aldığınız bir yazı olmuştur. Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:)

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. This is a wonderful post, That give you a lot of work! Thanks for sharing this places!
    Have a great week!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Marisa :) Have a great new week for you too 🙏

      Sil
  2. Yuvacık adını tabelada görüyordum ancak hiç yolum düşmedi.

    Bugün Bolu Mengen - Devrek üzerinden Zonguldak Ereğli'ye geldim. Tam sizlik bir coğrafya buralar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zonguldak Ereğli eskiden çok sık gittiğim ve yakın akrabalarımın yaşadığı bir yer:) Hayırlı yolculuklar, hayırlı işler olsun.

      Sil
  3. Some beautiful places, great photos and excellent recommendations. The south side view over the dam photo is stunning. Nice work! Enjoy the day.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your nice comment Bill:)

      Sil
  4. Taş köprü fotoğrafını harika çekmişsin hocam :)

    YanıtlaSil