Atatürk, Redif ve Etnografya Müzesi | Kocaeli

Atatürk, Redif ve Etnografya Müzesi 

Pandemi döneminde İzmit'te açık olan müzeleri Hayat40tansonra Okurları için tek tek gezmiş ve gelecek olan Arkadaşlar için faydalı olduğuna inandığım bir müze rehberi hazırlamıştım. Merak edenler yazıya buradan ulaşabilir:)

O zamanlar pandemi nedeniyle bazı müzeler ya restorasyona girdiği için, yada pandemi tedbirleri kapsamında kapalıydı. Süreç ilerledikçe kapalı olanlar yavaş yavaş açılmaya, restorasyonlar bitmeye ve bende fırsat buldukça Oğlumla bu müzeleri gezmeye başladım:) Bugün bahsedeceğim müze de bunlardan bir tanesi; Atatürk, Redif ve Etnografya Müzesi.

Atatürk, Redif ve Etnografya Müzesi

Yazıya başlamadan "redif" kelimesinin anlamı ile başlamak gerekiyor diye düşünüyorum. Redif'in anlamı nedir diye Google'a yazdığımızda iki anlam karşımıza çıkıyor. İlki "şiirde, genellikle kimi ikilikte ya da dörtlükte uyaktan sonra yer alan, yinelenen sözcük ya da ek" anlamında. İkincisi ve bu yazının konusunu ilgilendiren ise; "Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, askerlik görevini yerine getirdikten sonra yedeğe ayrılan er" anlamında.

Gelelim konumuz ile redifin ortak noktasına:) Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde oluşturulan Redif Teşkilatının merkezi olarak İzmit şehri seçiliyor ve İzmit Redif Dairesinin ilk hizmet binası olarak da bu yapı inşa ediliyor. İlk bilinen inşa tarihi, 1861-1876 yılları arasında yapılan Kasr-ı Humayun (hemen hemen yan yana iki tarihi yapı) ile birlikte kabul ediliyor. Ancak İzmit yangınında, bu bina kül olup yıkılınca şehirde askeri depo, cephanelik ve askerlik dairesi ihtiyacı yeniden ortaya çıkıyor ve 1890 yılında aynı yere yeniden inşa ediliyor. Ancak mimarı ne yazık ki bilinmiyor. Bu arada depo ve cephanelik olarak kullanılan yapılar şu an ayakta değil. Sadece askerlik dairesi olarak kullanılan bina ayakta. 

Eski Kolordu Sineması ve Orduevi
Fotoğraf Kaynak: facebook.com/izmitfan

1999 Kocaeli depremine kadar Kara Kuvvetleri tarafından Askeri Mahkeme olarak kullanılan bina, depremde büyük zarar gördükten sonra 2011 yılına kadar restorasyona alınıyor. Ve 2012 yılında da müze olarak hizmet vermeye başlıyor. Pandemi dönemi ikinci restorasyonu gören bina, yakın zaman önce yeniden hizmete açıldı.

Tabi yazıyı okuyan İzmit'li Arkadaşların bildiği gibi burası Kolordu ismini verdiğimiz yer. Bir dönem İzmit'in en büyük sinema salonlarından birine sahip olan ve orduevi olarak kullanılan yerden bahsediyorum. Ancak 99 depremi sonrası Askeri Mahkeme yani şu an ki müze binası haricinde ki tüm yapılar ağır hasar gördüğü için sonradan yıkıldı ve alan park olarak değerlendirildi. Tabi yanlış anlaşılmasın, yıkılan binalar tarihi değere sahip değildi:) Sonradan bu tarihi binanın etrafına yapılanlardı. Nitekim deprem sonrası ayakta kalamadılar.

Müze Girişi

Müze haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolünde ve giriş şu an için ücretsiz. Müze araç yolu üzerinde olduğu için kendine ait otoparkı yok. Ve ne yazık ki bu bölgede aracınızı bırakabileceğiniz alan da fazla yok. Araç bırakma sıkıntısı dışında bir zorluğu ya da olumsuzluğu olan bir yer değil:) Gelen arkadaşlar önceden bana haber verirse ben yol tarifi ve araç parkı konusunda yardımcı olmaya çalışırım:) Sadece burası için değil, genel anlamda gönüllü rehberlik yapabilirim:)

Etnografya Alanı

Geçelim müzenin içeriğine; Bina eskiden tek katlıymış ama sonrasında ihtiyaçtan dolayı iki kata çıkarılmış. Şu an için giriş katında Sinevizyon, Etnografya ve görevli odaları ile lavabolardan oluşuyor. Sinevizyon odasında İzmit'in geçmişi ve günümüz anlatılırken etnografya alanında yöresel kıyafetler ile eski yaşamdan örnekler görüyorsunuz.

İkinci Kat

İkinci kat ise çok daha ilgi çekici:) Atatürk her ne kadar bu binada kalmamış olsa da, hemen yan tarafta bulunan Kasr-ı Humayun'da kaldığı biliniyor. Ama yine de burada bir oda Ata'mıza ayrılmış ve Savarona Yatı'nda kullandığı bazı eşyalar ve Silah Arkadaşlarıyla çekilmiş fotoğrafları sergileniyor. 

Atatürk Odası

Bu katın diğer odalarında ise Kuvayı Milliye dönemi kahramanlarına ait silah ve belgeler yer alıyor. 

Silah Sergi Alanı

Ayrıca 2022 yılı itibariyle büyük salonlardan birinde Kocaeli'nin Kültürel Hafızası adı altında yöreye özel meşhur ürünler sergilenmeye başlıyor. Bunların başında da Hereke Halısı, Karamürsel Sepeti gibi simgeleşmiş eşyalar var. Müzenin içeriğini de anlattıktan sonra yavaş yavaş yazımızı sonlandıralım.

Hereke Halısı

Tabi şehir dışından İzmit'e gelecekler için tek başına ziyareti planlanacak bir müze değil ama birbirine çok yakın İzmit müzeleri ile birlikte gezilecek, planlamaya dahil edilecek tarihi bir yapı ve müze. Son olarak aşağıya bir konum görseli paylaşıyorum.

Müze Konumu

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim. Bu arada yakında birkaç güzel şehir dışı gezisi yapıp, faydalı yazılarla tekrar geleceğim:)

Yorum Gönder

18 Yorumlar

  1. 99 depremi pek çok şeyi değiştirdi İzmit'te. Resimlere bakınca müzeyi gezemediğime hayıflandım. Şehir dışı gezileriniz eğlenceli ve istediğiniz ışık ve açıda, bol fotoğraflı geçsin Sezgin Bey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 99 depremi büyük bir yıkımdı ama sonrasında fiziksel anlamda şehrin büyük kısmı ciddi gelişme gösterdi. Teşekkür ederim Sibel Hanım, inşallah sıcaklıklarda düşmeye başlayacak ve güzel geziler, gezi yazıları gelmeye devam edecek:)

      Sil
  2. Redif Teşkilatı'nı öğrenmiş oldum. Halı muhteşem bu arada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende askeri anlamını hiç bilmiyordum:) Müzeden çok kelime bilgisi olarak katkı verdi:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Müze gezilerini çok seviyorum, birçok bilgiyi öğrenmiş oluyorum:))) Atatürk Odası ne kadar güzel görünüyor:) İzmit'i çok merak etmeye başladım, inşallah bir gün görmek nasip olur:) Harika bir yazı olmuş:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Müze gezmenin tadı ayrı:) Mutlu haftalar diliyorum:)

      Sil
  4. Merhabalar.
    Geçmişi günümüze getiren bu değerli kurumlara hak ettiği değeri vermek, göstermek gerekiyor. Ama her nedense bizde müze kültürü pek fazla gelişmiş değil. Aslında müzelerin ücretsiz olması gerekiyor. İnsanlar zaten müzelere o kadar sıcak bakmıyor, ilgi duymuyor, bir de müzelerin paralı olması, insanları iyice müzelerden uzaklaştırıyor.
    Bu değerli ve güzel paylaşımınız için teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük şehirlerde ne yazık ki müze kartınız yoksa fiyatlar çok yüksek.. 4-5 müze ziyaretini 2-3 kişi yapmaya kalksanız ciddi rakamlar ödemek zorunda kalıyorsunuz. Kısmen küçük şehirler bu konuda çok daha iyi ama buralarda da çok fazla müze yok:) Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Sen bizi Karamürsel Sepeti mi sandın lafı demek ki buradanmış hocam :)

    YanıtlaSil
  6. Depremden sağ çıkmasına sevindim, kültürel değerler çok önemli,savaşlarda önce kültürel değerler hedef alınır ya, gelecek nesiller tarihini bilmesin, unutsun diye, aynısını ülkem için düşününce ne kadar ürkütücü bir şey. Atatürk odası ayrı güzel, dünyada bu kadar güzel bir lider daha var mı, her hali güzel Atamızın 💙

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten tarihi yapılar ne hikmetse afetlerde büyük zarar görmüyor:) Çünkü sağlam ve bilinçli, az katlı yapılıyor.. Ama yeni, günümüz yapıları için durum farklı.. Ve savaşlar konusu gerçekten çok acı.. Özellikle son zamanlarda Suriye'de bu konudan çok bahsedildi. Ata'mızın yeri her zaman ayrı:)

      Sil
  7. Gezi yazılarınız dört dörtlük. Müzeyi gezseydim yazıdan aldığım bilgiler kadar doyurucu olmazdı. Park yerinden ulaşıma kadar her türlü bilgiyi sağlıyorsunuz. Özellikle müzenin ilk kuruluşundan başlayıp tarih boyunca geçirdiği evreler titiz bir araştırmanın ürünü. Fotoğraflar harika. Daha ne olsun, başarılar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Gezerken keyif almamın yanında okuyan Arkadaşlarımın da fayda sağlaması en büyük hedefim:)

      Sil
  8. Redif kelimesinin şiirde ki anlamını biliyordum da diğer anlamını şimdi öğrenmiş oldum :)
    Müze güzel bir müzeymiş...Ankara'da da Etnografya müzesi var ve iki müze birbirine benziyor bazı yönlerden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etnografya müzelerini gezmeyi seviyorum:) Birbirlerine çok benzer müzeler ama o şehrin tarihi yapısını, yaşantısını en güzel yansıtan yerler:)

      Sil
  9. Hiç bilmediğim yeni bir yer ve redif kelimesinin yepyeni bir anlamını öğrendim :) Şehir dışı gezilerinizi merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil