Kocaeli'de Fotoğraf Gezileri | Hayat40tansonra

Kartepe Zirve Yolu

Sanırım blogumu en uzun süre yazısız bıraktığım günleri yaşıyorum:) Tabi bunun bir çok farklı sebebi olsa da, kimin söylediğini bilmediğim "muazzam bir hevessizliğin tam ortasındayım" sözü bu aralar tam da benim ruh halimi yansıtıyor.

1 ay aslında çok gibi görünmese de, son 2 senedir, her ay yaklaşık 6-7 ortalama ile yazı yazan biri için son derece uzun bir süre:) Neyse ki planlar hazır ve kısa zamanda güzel bir kaç gezi ile geri dönmeyi hedefliyorum:)

Bu süre içerisinde yine de çok boş durdum sayılmaz:) Her ne kadar şehir dışına çıkmamış olsamda, yaşadığım şehirde sonbahar manzaraları yakalamak, merak ettiğim yerleri gezmek için dışarı çıkıp dolaşma imkanı buldum:) Tabi fotoğraf makinem de bu gezilerde yanımdan hiç eksik olmadı. Instagram'dan takip eden Arkadaşlar "yeter artık çekme fotoğraf" yada "yeter paylaşma" demişlerdir diye tahmin ediyorum:)

Bu bir ay içerisinde sırasıyla Sakarya sınırları içerisinde ki Serdivan Gölpark, Kocaeli'nin  popüler turizm destinasyonlarından Kartepe, yine yakın çevrede oturanlar tarafından bilinen ve doğa güzelliği anlamında bölgenin en özel yerlerinden Yuvacık/ Başiskele , Karadeniz'e kıyımız olan yerlerden Kandıra'ya bağlı Kefken ve Kerpe ve son olarak Derince İlçesine bağlı Çınarlıdere Mesire Alanı ve Şelalesi ziyaret noktalarımdan oldu. Güzel olduğu düşündüğüm görseller ve birkaç lokasyon bilgisi ile başlayalım:)

Serdivan Gölpark

Serdivan Gölpark (6 Ekim 2022); Kocaeli sınırları içerisinde olmasa da, komşumuz Sakarya'nın Serdivan Belediyesi tarafından hizmete alınmış güzel bir park. Tabi Sapanca Gölü'ne kıyısı olması burayı birçok yere göre daha da cazip hale getiriyor. Deniz olmasa da, su görmek her zaman için insanın içini rahatlatıp, huzur veriyor :)

Serdivan Gölpark

Ziyaret ettiğim 6 Ekim 2022 tarihinde, mekanın tek işletmesi restorasyona girmişti ama kısıtlı da olsa hizmet vermeye devam ediyordu. Eski hali gerçekten çok sıradandı. Umarım daha fazla imkanı olan bir işletmeye dönüşür. Bunun yanısıra, her ne kadar denememiş olsamda, eskiden harabe olan yapılardan biri de işletmeye çevrilmiş ve çok da iyi olmuş. Alternatifler her zaman rekabeti artırır ve daha kaliteli hizmete dönüşür diye tahmin ediyorum:)

Serdivan Gölpark

Kartepe (12 Ekim 2022); burayı anlattığım uzun uzadıya bir yazı var, o yüzden burada çok detaya girmiyorum ama özellikle fotoğrafçılar için çok değerli bilgiler vereceğim:) 

Kartepe'ye çıkan yollar

1 numara ile gösterdiğim yol, zirveye çıkan ana yol. Aynı zamanda bu tarafa gelen, bu bölgede yaşayan herkes tarafından bilinen yol. Eğer hafta sonu Kartepe'ye gelecekseniz, kesinlikle KULLANMAMANIZ gereken yol olduğunu da unutmayın:) Ben birkaç ay önce, daha yolun başlangıcında kalabalıkta mahsur kalıp, geri dönmek zorunda kalmıştım. Bu yolun cazip tek tarafı, lezzet durağı denemek isteyenler için onlarca alternatife sahip olması. Amacı zirveye çıkmak yada fotoğraf çekmek olan Arkadaşlar için tercih edilmemesi gereken bir yol olduğunu tekrar hatırlatayım.

1nci yoldan manzaralar

Gelelim 2 numaralı yola. Burada bilmeniz gereken ise; bu güzergah üzerinde hemen hemen hiç işletme yok. Var olanlar bir, iki yerde benim tavsiye edeceğim yerler değil. Bu güzergahı kullanmanız durumunda, karşınıza çıkacak, görmeye değer ilk yer Tarihi Hikmetiye Camii.

Hikmetiye Camii

1899 yılında Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılmış. O dönem saray çalışanlarından Derbent'li Habibe Hanım, Ertuğrul Firkateyni Faciasında şehit olan oğlu için caminin bulunduğu alanı devlete hibe ediliyor ve cami yapılmasını istiyor. Vefatından sonra hem sarayın hibe ettiği para, hem de yöre halkının yardımları ile bu güzel mimariye sahip camii yapılıyor. Camii dışarıdan çok güzel ama o güne mi özeldi bilmiyorum, kapıları kilitliydi ve içeriyi görme imkanım olmadı.

2nci yoldan manzaralar

Dönelim 2nci yola geri:) Bu yol tamamen fotoğrafçı Arkadaşlar ile hafta sonu kalabalığına girmeden zirveye çıkmak isteyenlerin tercih edeceği bir yol. Burayla ilgili bilmeniz gereken ikinci konu ise; gece ve karlı zamanlarda tercih ETMEMENİZ gerektiği. Yollar çok güzel ve bakımlı ama aşırı viraj ve dik rampalar var. 1nci olarak gösterdiğim yol, ana yol ve haliyle oraya bakım, tutum, ilgi daha fazla. O yüzden bu yolu mümkünse gündüz saatlerinde ve iyi havalarda kullanın.

3üncü yoldan manzaralar

Geldik 3üncü yola:) Bu yol diğerlerine göre biraz daha eski ve kötü. Birazda zirveye ulaşımı uzatan bir güzergahta. Zaten İzmitliler dahil çok az insanın bildiği bir yol. Peki burada neler var? Bu yolda Suadiye Tabiat Parkı dışında hiç birşey yok:) Tabiat parkında kamp yapma imkanı var ve ücrete tabi. Tesis anlamında çok yeterli olmasa da idare eder. Ayrıca giriş kısmında ufak bir market ile kısıtlı yeme-içme imkanı var. Yollar burada da biraz fazla virajlı ve diğerlerine göre epey dar. Büyük bir araçla karşılıklı denk gelirseniz tedirgin edecek seviyede.

Sisli Vadiden Manzara

Yuvacık (17 Ekim 2022); Yuvacık'ta çok uzun zamandır merak ettiğim bir yürüyüş yolu vardı ve bu gezimde görme imkanım oldu. Gerçi bu bölgede resmi olarak belirlenmiş 10'dan fazla yürüyüş parkuru var ama benim gittiğim en bilinen ve düz ayak olanıydı:) Resmi adı Sarıkamış Yürüyüş Yolu olarak geçiyor ve 9 kilometre uzunlukta. Peki ben tamamını yürüyebildim mi? Hayır:) Daha ilk kilometrelerde, göremediğim ve sayılarını tahmin edemediğim köpek sürüsünün havlamaları nedeniyle geri dönme ihtiyacı duydum. Tabi sabahın erken saatleri olması ve benden başka kimsenin olmaması da bunda etkili oldu:)

Sarıkamış Yürüyüş Yolu (Yuvacık)

Yürüyüş yolunun en güzel yanı, harika baraj manzarası eşliğinde doğa içerisinde size güzel bir ortam sunması. Zorluk derecesi kolay ve herkesin rahatça yürüyüş yapabileceği düzlükte.

Yürüyüş Yolundan Baraj Manzarası

Yürüyüş yolunda geçirdiğim kısa vakit sonrası, barajın diğer tarafına ve fotoğraf için biraz daha yukarılara tırmandım. İki adet mekan ziyareti sonrası bu bölgede ki zamanımı doldurmuş oldum. Bu arada bölgenin en tanınan ve kalabalık işletmelerinden Marangoz Kafe'nin kapatılmasına da gerçekten üzüldüm. Sosyal medyada fotoğraflara kanıp, açık diye gelmeyin:) 

Gezgin Kafe'den baraj manzarası

Uğradığım mekanların ilki Gezgin Kafe isimli işletmeydi. Sadece çay içtim ama gördüğüm kadarıyla kahvaltı maksatlı tercih edilen şirin bir işletme.

Baraj Fotoğrafları ve Doğa

Son olarak, bölgede en güzel fotoğraf manzarasına sahip işletmelerin başında Yuvacık Çamlıtepe Restoran geliyor. O bölgeye giderseniz uğramanızı tavsiye ederim. Hem işletme güzel, hem de çalışanlar çok kibar.

Çamlıtepe Restoran Manzarası

Kerpe Kayalıkları ve Kefken Pembe Kayalar (24 Ekim 2022); İstanbul/ Şile'den başlayıp neredeyse Amasra'ya kadar Türkiye'nin en ilginç doğal kaya oluşumlarını görebileceğiniz özel bir bölge. Bu bahsettiği aralıkta da sayısını bilmediğim kadar koy ve plaj var. Ve inanın yazın her biri iğne atsanız düşmeyecek kalabalıkta:) Her ne kadar bir çoğuna gitmiş olsam da, arada kaçırdıklarım var:) 

Kerpe Kayalıkları

10 Ekim'de Seyrek Plajı, 24 Ekim'de de Kerpe Kayalıklarını ziyaret ederek, eksik kalan yerleri tamamlamaya devam ettim:) Seyrek pek ilgi çekici olmasa da, özellikle çadır kampı yapmak isteyenler için ideal bir yer. Özel bir işletme olan Patagonya World Camprail buranın en özel yeri diyebiliriz. Özellikle sonbahar ve ilkbaharda kamp yapmak isteyenler için ideal bir tercih olacaktır. Bunun haricinde ise küçük ve özelliği olmayan bir plaj.

Seyrek Plajı

Seyrek Plajının arka tarafı

24 Ekim'de ki ziyaret noktalarım ise; Kerpe Kayalıkları ve Kefken Pembe Kayalıklar oldu. Kerpe Kayalıkları özellikle sosyal medyada fotoğraflarını görüp, çok merak ettiğim yerlerdendi. Beklentimin altında kaldı ama yine de fena sayılmaz:) Hava çok temiz ve pırıl pırıl olduğu için istediğim fotoğrafları pek çekemedim. Biraz daha kasvetli, bulutlu bir günü seçerseniz, fotoğraf çekmek eminim çok keyifli olacaktır:) Burası Kocaeli'nin Kandıra İlçesine bağlı mahallelerden biri. Ve kayalıklar Kerpe Plajı'nın doğuya doğru hemen yanında ki yer. Yüzyıllar boyu dalga ve rüzgarın etkisiyle bugünkü halini almış, enteresan görünümlü kayalıklar:)

Kerpe Kartal Kayalıkları

Her ne kadar hemen arka koyda plaj olsa da, macera seven, hatta canını hiçe sayan insanlar buradan da denize giriyor. Ciddi tehlikeli ama ne yazık ki bunu umursamayan, anlamayacak insan sayısı epey fazla. Burada ki kısa süreli fotoğraf çekimi sonrası durağım, Kefken Pembe Kayalılar. Aslında burası çok sık gittiğim bir yer. Ama Kerpe Kayalıklarında istediğimi bulamayınca ve vaktimin çok olması nedeniyle oraya da uğramadan dönmek istemedim:)

Kefken Pembe Kayalar

Çınarlıdere Mesire Alanı (27 Ekim 2022); Son olarak 27 Ekim'de yaptığım güzel bir doğa yürüyüşü ile son 1 ay yaptıklarımı sonlandıralım:) Çınarlıdere Mesire Alanı Kocaeli'nin Derince İlçesi sınırları içerisinde ve ağırlıklı piknik, mangal yapmak isteyenlerin yoğun olarak tercih ettiği bir yer. Ama burada benim ilgimi çeken, resmi bir yürüyüş parkuru ve yol sonunda eşsiz güzellikte bir şelaleye sahip olması:)

    Çınarlıdere Mesire Alanı

En son 2021 Ocak'ta yürüyüş yolu üzerinde ki şelaleyi görme ümidi ile gittiğim ama elim boş döndüğüm gezi sonrası, bu sefer amacıma ulaşmış olmanın mutluluğu ile eve geri döndüm:) Yürüyüş yolu çok güzel ve kolay bir parkur. Ama şelaleye inmek ciddi sıkıntı. Ana yoldan yaklaşık 40 metre aşağıda ve eğim 60 dereceye yakın. Zaten profesyonel değilseniz normal bir şekilde inilemeyeceği için halat koyulmuş. Ona tutunarak inip-çıkıyorsunuz. Ama ciddi bir efor sarf etmeniz gerekiyor.

Çınarlıdere Şelalesi

Benim son 1 aylık şehir içi fotoğraf gezilerim böyleydi:) Hem buradayım demek, hem de çektiğim fotoğrafları paylaşmak için böyle bir yazı yazdım:) Verdiğim bilgiler Kocaeli'ye çok yakın olmayanlar için belki pek birşey ifade etmez ama umarım fotoğrafları beğenmişsinizdir.

Son olarak yeni planlardan da kısaca bahsedip yazıyı tamamlayalım. Bir aksilik olmazsa hafta içi hayatımın ilk çadır kampı tecrübesini yaşayacağım. Daha önce planlamış ama hava şartlarından dolayı ertelemek zorunda kalmıştık. Güzel sonbahar fotoğrafları çekmeyi ümit ettiğim, özel yerlere yönelik bir gezi beni bekliyor. Sonrasında ise çadır kampı nedeniyle ertelediğim ve tüm planları hazır bekleyen Konya gezisi gelecek:)

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim:)  

Yorum Gönder

29 Yorumlar

  1. Çadır kampı nasıl bir deneyim olacak bakalım senin için hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin o tarafa geliyoruz Hocam:) Bakalım memleketinin yaylaları nasılmış:)

      Sil
  2. Beautiful photos, I enjoyed seeing them, thanks for sharing and enjoy your day.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel mekanlar, doğayı kim sevmez. Bu havaları da severim, her yer daha sakin oluyor. Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, sağ olun:) Arada hiç birşey yapmadan doğada kendinle kalmak iyi geliyor:)

      Sil
  4. Kocaeli'ye yeni geldim ama senin paylaştığın yerleri ilk defa görüyorum abi :) Gidilecek yerler kesinlikle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ne kadar yüzölçümü olarak küçük bir şehir olsa da gezilecek yeri çok fazla:)

      Sil
  5. Zaman zaman uzun ya da kısa süreli kopuşlar yaşıyoruz. Neyse ki sizin molanız çok fazla sürmedi. Güzel bir yazıyla ve harika fotoğraflarla açığı kapatmış gibisiniz :)) Eşim İzmit'li olduğu için bahsettiğiniz yerleri bilmekle birlikte bazılarının içinde saklı güzelliklerden pek haberdar olmadığımı fark ettim. Güzel bir İzmit arşivi oluşturuyorsunuz. İnşallah devamı gelir. Emeğinize sağlık.
    Kamp tecrübelerinizi merakla bekliyor olacağız. Bu arada Mevlana sizi de çağırmış ne güzelll :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki bu dönem benim için kopuşların olduğu bir zaman dilimi oldu:) Ama kendime geldim ve gezilere devam:) Bende doğma-büyüme İzmitliyim ama halen görmediğim o kadar çok yeri var ki:))) Çok teşekkür ederim Sibel Hanım, sevgiler, selamlar:)

      Sil
  6. Evet yazı yazamayınca Instagram'a sardırdım:) Arada yakın çevrede huzurlu yerleri keşfedip, insanın kendini dinlemesi, sevdiği hobileri yapması gerekiyor:) Teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  7. Bende gözümle görmedim ama sesleri yakındı ve sayılarını tahmin edemedim:) Muhtemelen aynı yerden bahsediyoruz, barajın üzerindeki köprüden geçilerek gidiliyor bu yürüyüş yoluna. Teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  8. Sanırım dönem dönem hepimiz yaşıyoruz:) Çok zorlandım bu yazıyı yazmakta ama iyi oldu, kendime geldim:) Çok teşekkür ederim, sevgiler, selamlar:)

    YanıtlaSil
  9. Yazılarınızı okumayı özlemişim:))) Bazen hevessizlik ya da başka bir şey oluyor zaman zaman ne yazık ki. Ben kendi adıma asla sıkılmıyorum instagramdaki paylaşımlarınızdan, çok severek takip ediyorum, çektiğiniz fotoğraflar mükemmel:)))
    Çınarlıdere yürüyüş parkuru ve şelaleye bayıldım:))) Renkli bisikleti çok sevdim, ne kadar tatlı görünüyor:))) Fotoğraflar şahane:))) Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) İnşallah bu hafta farklı içerikler için şehir dışına çıkacağım artık:)

      Sil
  10. Sakaryanın yeşilliği beni buyulemisti karadenizdeki bir cok yerden daha yeşil

    YanıtlaSil
  11. Tarihi Hikmetiye camiinin görünüşü çok hoşuma gitti. Tabi instadan takip ettiğim için fotoğrafların hepsi bildik karelerdi ve tekrar gözlerim bir ziyafet çekti. Hepsi ayrı ayrı mükemmel. Elinize sağlık, aktardığınız bu detaylar çok kıymetli. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sağ olun:) Çok selamlar, saygılar:)

      Sil
  12. Bir fotoğraf sergisi mi yapsanız acaba:) Hepsi çok iyi ve kıskandırıcı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Çok iyi fotoğrafçılar var, ben halen emekleme aşamasındayım:) Çok naziksin, teşekkür ederim:)

      Sil
  13. Bazen bu hevessizlik durumu oluyor. İnstagrama fotoğraf koymaya devam edin hiç sıkılmıyorum ben:)
    Ne kadar güzel yerler ve fotoğraflar:)
    Kerpe kartal kayalıkları harikaymış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sağ olun :) Hevessizlik, sessizlik yarın sona erecek inşallah :) Mutlu haftalar diliyorum, saygılar 🍀

      Sil
  14. Nice pictures. Every post of yours makes me even more eager to visit your country.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much:) Whenever you want, I'm ready to guide you:)

      Sil
  15. Ah yine mükemmel kareler... Ben de aylaraca yazmadığım zamanlar oluyordu ama sonrasında hep dönüyordum. Şimdi sanki bir daha o kadar ara veremeyecekmişim gibi hissediyorum, yazma, paylaşma tutkum bir arttı :)

    Özellikle Yuvacık'taki yürüyüş yoluna gerçekten bayıldım. O tarz patikalara bayılırım özellikle barajın, gölün yanında olanlara. Buraya benzer İstanbul'da Belgrad Ormanı var, gitmişsinizdir belki. Orayı anımsattı bana biraz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Belgrad Ormanlarını andıran bir yapısı var, hatta bence daha güzel:)

      Sil
  16. Sakarya'ya uğradık geçenlerde beni hayrete düşüren bir ley bisiklet kullanım oranı oldu, fotoğraflarınız da pek muazzam hiç sıkıcı değil :) bugün de gezi için kulaklarınız çınlatıldı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Gelmeyi çok isteyen ama gelemeyenlerdenim:) Herkes hafta sonları gezer ama bende durum tam tersi :)

      Sil