Adana ve Kahramanmaraş | GAP Rehberi

GAP Turu Final;

Adana Şakirpaşa Havalimanı

Sanırım GAP turunun en zorlu yazı dizisine geldim:) Son günümüzde iki şehrimiz var. Biri Kahramanmaraş, diğeri ise Adana. Aslına bakarsanız Adana ile ilgili destan bile yazılabilir:) Ama ben sizlere bu yazıda Adana Taş Köprü ile Sabancı Merkez Cami'ni ve kısaca da yemek yediğimiz yeri yazacağım. 

Çünkü tur kapsamında sadece buralar vardı. Sanırım İstanbul'a ulaşım için burada ki havalimanını kullanacağımız için planlanmış iki nokta:) Kahramanmaraş'ta ise sadece gördüğüm kısıtlı alanlar ile ilgili fikirlerimi paylaşıp GAP turu yazı dizisini sonlandıracağım. Kahramanmaraş ile başlayalım.

KAHRAMANMARAŞ;

Dondurmasının meşhur olduğunu biliyordum ama tarhananın bu kadar meşhur olduğunu hiç bilmiyordum:) Ben tarhanayı sadece içmek için çorba diye düşünürdüm ama burada bildiğiniz cips olarak tüketiliyor:) Ayrıca dondurmaları 12, 24 ve 48 saat çözülmeden paketliyorlar ve evinize götürebiliyorsunuz. Hatta uçakla mı, otobüsle mi eve gideceksiniz diye sorup, ona göre paket yapıyorlar:) Havaalanında bir çok insan aldıkları salça, nar ekşisi gibi şeyleri uygun paket olmadığı için bırakmak zorunda kalırken, ben dondurmayı rahatça uçağa soktum:)

Kentin tarihi çok eskilere dayanıyor olsa da, ben Kurtuluş Mücadelesinde ki direnişi ile daha çok biliyorum. 5 Nisan 1925 tarihinde TBMM tarafından ilk ve sanırım tek İstiklal Madalyası verilen şehir. Ayrıca 7 Şubat 1973'te ismi Kahramanmaraş olarak değişiyor.

Gezilecek yerleri ise çok kısıtlı ve turizm anlamında neredeyse hiç gelişmemiş:( Neden Kahramanmaraş'a gitmeliyim dediğim de açıkçası bu sorunun cevabını bulamıyorum.. Sizin varsa bu konuda farklı düşünceniz yorumlarda dinlemek isterim.

Biz tur kapsamında şehre geldik ve serbest zaman olarak geçireceğimiz söylendi. Yani tur tarafından bir yer planlanmamıştı Peki biz ne yaptık? Sütçü İmam Anıtı'nın orada otobüsten inip, rehberimizin tavsiye ettiği Küçük Ev Paça Çorba salonuna gittik:) Paça ismini duyunca çok tereddüt ettim ama içeride ezogelin çorbada olduğu için epey bir rahatladım:) Gerçekten lezzetli çorba yapıyorlar ve kesinlikle tavsiye ederim. Biraz alakasız olacak ama çorba yanında getirdikleri yeşillikler ve turp da inanılmaz lezzetli:)

Sütçü İmam Anıtı

Çorba sonrası ise bu bölgede ki gezilebilecek tek yer olan Tarihi Maraş Çarşılarını gezmeye başladık. Aslına bakarsanız el sanatlarının ülkemizde en yoğun icra edilen şehirlerinden biri. Ancak turistlerden çok kendi yerli halkına hitap eder bir yapısı var. 

Kahramanmaraş Çarşıları

Bu alanda görülecek diğer bir yer ise Taş Han isimli yer. Sanırım bu bölgenin en eski ve tarihi yerlerinden. 1650 yılında kurulmuş ve şu an dükkanların olduğu küçük bir çarşı diyebiliriz. Çarşılar bölgesini gezmeniz en fazla yarım saatinizi alacaktır. Peki sonra:) Ne yazık ki yapabilecek pek fazla bir şey yok. Biz önce, şu an kaymakamlık binası olarak kullanılan ve dünyanın en saçma mimarisi olarak gösterilen binanın önünde fotoğraf çektirip, otobüsün kalkma saatini bekledik. 

Çirkin Olduğu Söylenen Yapı

Tabi çirkinlik yada saçmalık resmi olarak bir yerde geçmiyor. Ama Google'da arama yaptırdığınızda karşınıza çıkan 10 Milyon sonuç içerisinde ilk sıralarda yer alıyor.. 2011 yılında yüksek maliyetlerle yapılan binanın %60'ı boşmuş ve resmi makamlar da şehrin siluetini bozduğu konusunda hem fikirler:) Ancak maliyet nedeniyle halen yıkılamıyormuş:(

Şehirde tarihi camii, konak yada müzeler var ama benim size tavsiye edeceğim yerler; Kahramanmaraş Kalesi, Döngel Mağarası, Ceyhan Köprüsü ve özellikle değerini bulamadığı söylenen Germanicia Antik Kenti. Adana'ya doğru yola çıkıyoruz:)


ADANA;

Adana Taş Köprü

Adana'da gezdiğimiz her iki yer de karşılıklı ve birbirine çok yakın. Bu arada tarihi anlamda görülecek yer sayısı çok fazla değil ama bildiğiniz gibi burası lezzet durakları ve güneşe sıcak yaptı diye sinirlenip, atar yapan insan yapısı ile kendine has, güzel bir yer:)

Adana Taş Köprü;

Adana Taş Köprü

Sanırım en büyük özelliği Dünyanın en eski ve halen kullanılmaya devam eden köprülerinden  biri olması. 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğinde olan köprü Seyhan Nehri üzerinde ve 14 adet kemeri var. Aslında orjinali 21 adetmiş ama şu an sadece 14'ü ayakta. IV. Yüzyılda zamanının Roma İmparatoru tarafından yaptırılmış.    

Taş Köprü başlı başına fotoğraflanacak güzel bir yer ama akşam saatlerine doğru buradan Sabancı Merkez Cami'den de harika kareler çıkarmak mümkün:)

Sabancı Merkez Camii;

Sabancı Merkez Camii

Çok eski bir cami olmasa da görselliği ile dikkat çekiyor. Yapım tarihi 1998. Açık alanı ile 28 bin kişiyi ağırlayabiliyor:) Camide ki ince detaylar gerçekten dikkat çekici. Tabi bakarak kaçımız bunu anlayabiliriz, orası başka bir konu:) Ama okudukça insan vay be diyor..

Sabancı Merkez Camii

Dört yarım-kubbe 4 halife ve mezhebe, beş kubbe İslam'ın 5 şartına, 6 minare ise imamın altı şartına karşılık olarak yapılmış. Ayrıca; 32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avludaki 28 kubbe Kutsal Kitabımızda ismi geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Hz. Muhammed (s.a.v)'in peygamber olduğu yaşa ve 40 rekat namaza  ve son olarak 99 metrelik 6 minare Allah'ın 99 güzel ismine karşılık geliyormuş:) (Kaynak: https://www.kulturportali.gov.tr

Sabancı Merkez Camii

Caminin %50'si halkın bağışları, geri kalanı ise Sabancı Ailesi'nin katkıları ile tamamlanmış ve yapımı yaklaşık 10 yıl sürmüş. Gerçekten de görülesi bir yeri bir camii. 

Adana'da yemek öncesi son durağımız burası oldu, zaten hepi topu 2 yer gördük:)

Peki Adana'da başka görülecek yerler nereler derseniz, kısa bir liste bırakıyorum aşağıya;

Yılan Kalesi, Varda Köprüsü (Yaklaşık 1 ay önce burada selfie çekmeye çalışırken düşen bir gencin haberini okumuştum, dikkat etmek lazım), Adana Ulu Camii, Yaylaları, Karataş Magarsus Antik Kenti.

Adana'da uçağa binmeden önceki son durak ise akşam yemeği için Kasrı Kervan Kebap oldu. Mekan büyük ama inanılmaz kalabalık ve ye-kalk modunda bir yer. İnanılmaz fazla çeşitte meze ve lezzetli kebapları ile tavsiye vermekten çekinmeyeceğim bir yer:)

GAP Turu şehirleri ile ilgili yazı dizimizin sonuna geldik. Umarım hem keyifle okumuş, hem de gidecek arkadaşlar için faydalı bir yazı dizisi olmuştur:) Tabi daha önce gitmiş arkadaşlar için de güzel anılarını yad ettikleri bir seri olmuştur diye ümit ediyorum.

Daha önceki yazıları kaçıran arkadaşlar için buraya linkleri bırakıyorum:)

Yorum Gönder

27 Yorumlar

  1. That market is located in an unusual alley! Your report gives the opportunity to see that Adana is a beautiful place, as one of the two mosques is mirrored in the water. That stone bridge is fantastic.
    Have a nice week!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much Giorgio:) Happy new week.

      Sil
  2. The Adana Stone Bridge is pretty impressive and the view of the mosque is beautiful. Have a fantastic day and new week.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. It was really a good place for photographer:) Happy new week Bill:)

      Sil
  3. Very interesting place. I really liked the text and the photographs.
    Good week
    Coisas de Feltro

    YanıtlaSil
  4. Suriye'ye gitmeden uğrama şansım olmuştu Adana ve Maraş'a... Adana'yı çok gezemesem de Maraş'ta bulunan tarhanaları çok sevmiştim, fındık ve cevizle birlikte harika oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilseydim kesinlikle denerdim ama kuru tarhana tadını az çok bildiğim için uzak durdum:)

      Sil
  5. Tur kapsamında neden bu Adana'ya kısıtlı zaman ayrılıyor sahi? Biz de sadece Taş Köprüyü ve Sabancı Cami'yi (uzaktan) görebildik. Maraş ise sondan 2.şehirdi.Ondan sonra Kapadokya ve finiş:)
    Cips tarhana Gaziantep'te de çok yaygındı. Hiç alıp da yemek istemedi canımız nedense:)Yalnız bozulur diye salça vb ben de almadım ama dondurma olayından hiç haberim yoktu. Sadece Sütçü İmam Heykeli'ne çok yakın bir dondurmacıda yedik Maraş dondurmasını. Girişim ruhları hiç yokmuş. Söyleselerdi kesinlikle biz de alırdık. İmam Çağdaş'ta kuru baklava paketleten çok olmuştu yalnız. Bir daha gidersem şayet asla kalabalık guruplarla yemek yemeye girmeme kararım var. Mardin'de ve Gaziantep'de gayet ünlü yerlerde yediğimiz halde aceleye getirilmiş buz gibi soğumuş kebap tabakları aklımda hep. Anıları çok kötü bende:(

    Sabancı Camii çekimleriniz muazzam. Verdiğiniz bilgiler ona keza. Ön araştırma amaçlı gittiğinizi söylediğiniz GAP Rehberiniz son derece güzeldi ve faydalı. Sonda belirttiğiniz şekilde benim gibi daha önce gidenler için güzel anıları yad etme, eksiklerini tamamlama rehberi oldu aynı zamanda. Bu nedenle teşekkürü bir borç bilirim. Emeklerinize sağlık Sezgin Bey:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapadokya'nın olmasına şaşırdım:) Belki de önceden tur programları daha kapsamlıydı ve gayet güzel sayılır finali Kapadokya ile yapmak:) Tarhana kışları vazgeçemediğim tek çorba ama cipsi bana da hiç cazip gelmedi:))) Dondurmayı belki de aynı yerde yemiş olabiliriz. Son zamanlarda sosyal medya haberlerinden dolayı yazıda ismini vermeyi tercih etmedim. Yemek konusu kesinlikle turlarla katılmaktan kaynaklı sıkıntılı oluyor. Bireysel gidilse eminim daha keyifli olur:)

      Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için, çok mutlu oldum:) Saygılarımla.

      Sil
  6. Beğenmenize çok mutlu oldum, teşekkür ederim:) Adana'da vakit hava kararmasına çok yakındı. Sanırım bundan dolayı fotoğraflarda renkler daha doygun ve güzel çıktı. Tabi bulutların olması da şanstı :)

    YanıtlaSil
  7. Camiyi daha eski sanıyordum hocam ben. Ama gerçekten çok güzel yapmışlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi Hocam, yapılan atıflar gerçekten başarılı ve iyi düşünülmüş. İstanbul dışında beğendiğim sayılı son dönem camilerinden biri oldu:)

      Sil
  8. 1.,5. ve 7.resimlerde ki gökyüzünü çok bi beğendiğimi söyleyeyim önce.Fotoğraflar zaten güzel, kadrajınıza sağlık :)

    Çirkin bina söylemi resimden doğruymuş gibi geliyor ayrıca.

    Tarhananın cips olarak kullanımını 5 sene kadar önce duymuş ve çok şaşırmıştım.Çoğu yörede var bu kullanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğrafları beğenmenize çok mutlu oldum, hava kararmasına yakın çekilen fotoğraflar gerçekten çok güzel oluyor:) Çirkin görünen bina gerçekten çirkin, tuhaf bir mimari... :) Teşekkür ederim, saygılar.

      Sil
  9. Doğu batıdan daha görkemlidir ve şahane hikâyeler fısıldar insana, derim , ve batıda doğmuş ve büyümüş olsam da doğu kökenli bir ailenin torunu ve çocuğu olmaktan da çok mutlu olduğumu söylerim hep çünkü çocuklukta geziler hep o yöne olmuştur ve ben için masal tadındadır her zaman:) Çok anlaşılır, detayları nokta atışı ve çok emek verilmiş seriyi keyifle okuduğumun da altını çizeyim:)

    İçinde istanbul da olan ve bizim doğunun da doğusuna uzanan bir roman önereyim o halde, yazar aynı zamanda doğu üzerine çalışan bir akademisyendir. Zaman bulunursa ve fırsat varsa ve düşünülürse tabii ki.:) Mathias Enard-Pusula, aklın en azında bir köşesinde bulunsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılara gösterdiğiniz ilgi için ve roman tavsiyesi için çok teşekkür ederim, saygılar:)

      Sil
  10. Hi
    That stone bridge is beautiful!
    Take care!

    marisasclosetblog.com

    YanıtlaSil
  11. Adana mis gibi bir yer. Amaaaa çok sıcak. Bir arkadaşım oralıydı, duş aldıktan beş dk sonra ter dökmeye başlıyoruz derdi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adana değil ama Mersin'de çok bulundum ve o sıcaklara şahidim:) Gerçi kışın ortasında da mevsimlik montla gezebilmek gibi bir şansları da var:)

      Sil
  12. The Adana Stone Bridge is splendid!

    The view of the mosque is stunning.

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar.
    Adana ve Kahramanmaraş ile ilgili gezi izlenimlerinizi de okuma ve izleme fırsatını buldum. Kahramanmaraş'ı hiç bilmiyorum, ancak Adana'nın içinden transit geçerken Taşköprü ve Sabancı Merkez Camisini gördüm. Birebir ziyaret edemedim. Sadece uzaktan gördüm. Adıyaman'dan dönerken Adana'ya gelmiştim. Sabancı Merkez Caminin mimari özelliklerinin karşılık gelen değerleri karşısında da şaşırmıştım. Bu güzel paylaşımlarınızın uhdesinde karış karış Anadolu'yu geziyoruz. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey;

      Teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Sabancı Merkez Camii ile ilgili bilgiler beni de şaşırttı :) Mutlu pazarlar, saygılar.

      Sil
  14. Çok merak ettiğim ve gitmek istediğim yerler:))) Öncelikle fotoğraflar çok güzel, emeğinize sağlık:))) Adana başlığının altındaki ilk fotoğrafa bayıldım, gökyüzü mükemmel çıkmış:))) Tarhanayı ben de çorba olarak bilirdim yazınızı okuyuncaya kadar. Cipsi olduğunu bilmiyordum:) Ayrıca dondurma paketlemesinin saatlik olarak sorulması da çok güzel, almak isteyenler için çok iyi olmuş. Yine de uçağa alınmasına şaşırdım( 4 sene havalimanı içinde bir mağazada çalıştığım için prosedürleri ve zorluklarını çok iyi biliyorum) Mükemmel bir yazı olmuş, yazılarınızı zevkle okuyorum. Emeğinize sağlık, ayrıntılı her şeyi yazıyorsunuz her zaman:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Dondurmayı almadan önce defalarca sordum ve şükür bir sıkıntı yaşamadım ve bu işe en çok Oğlum sevindi:)

      Sil